Originally Posted by
M87
Ανάγεις αυθαίρετα την αποθεραπεία ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα σε "θαύμα". Είμαι πρόθυμος να δεχτώ ότι από τις 100 περιπτώσεις θεραπευομένων που θα δει ένας ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής, ένα ποσοστό από αυτούς τους 100 είτε δεν θα αποθεραπευθεί, είτε θα πρέπει να αρκεστεί απλά σε μια κάποια βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Όμως απορρίπτω οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι αυτή η μερίδα αποτελεί το 100% των περιστατικών και ότι η αποθεραπεία ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ των ψυχικών παθήσεων απότελεί "θαύμα". Αν είναι έτσι, κακώς υπάρχουν οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές και είναι καιρός ΟΛΟΙ ΜΑΣ να δεχθούμε την "σκληρή πραγματικότητα της μη-ίασης" και να σταματήσουμε να ξοδέυουμε χιλιάδες ευρώ κατ' έτος σε μια αδιέξοδη μοίρα.
Αμ δε που θα έχει "πάντα ψωμί" αυτή η δουλειά. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια "πολυτέλεια" της σημερινής ζωής. Πολύ πριν κόψει το ρεύμα, το τηλέφωνο ή το ψωμί, ο νοικοκύρης θα έχει κόψει την ψυχοθεραπεία. Εάν εσύ πιστεύεις - αφελώς κατά την άποψη μου - ότι με τα σημερινά κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα ότι ο κόσμος "θα έχει πάντα περίσσευμα για ψυχοθεραπεία", αυτό είναι δικαίωμα σου. Αν όμως είναι έτσι, εξήγησε μου γιατί έριξαν οι ψυχοθεραπευτές τις αμοιβές τα τελευταία 6 χρόνια;
Δεν ισχυρίζομαι πουθενά ότι είναι σκέψη του τυχαίου ή μέσου θεραπευτή το ότι προοδευτικά θα βελτίωνε τον κόσμο όπως περιγράφω στο απόσπασμα που παρέθεσες. Η περιγραφή μου αυτή είναι μια λογική πρόβλεψη σχετικά με το πως θα είχανε τα πράγματα ΕΑΝ οι θεραπευτές κάνανε την δουλειά τους. Χαίρομαι όμως που πιστεύεις ότι η πιο σημαντική πρόθεση τους είναι η κονόμα.
Μέχρι και εσύ πιστεύεις ότι ο αλτρουιστής που θα ανακαλύψει "κάτι" το οποίο θα στερήσει ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ από κάποιους, θα βρεθεί "αυτοκτονημένος". Και ενώ έχεις πρόσφατο παράδειγμα στο οποίο κάποιοι κουμπάροι τα βρήκαν μεταξύ τους για το γάλα των Ελλήνων, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις το ίδιο ενδεχόμενο για ανθρώπους οι οποίοι έχουν τα ίδια αν όχι πιο πολλά κοινά συμφέροντα από την παραγωγή και διανομή γαλακτοκομικών (κοινές σπουδές, κοινή όρεξη για κονόμα και κοινό φόβο "προοδευτικής αποψίλωσης του κοινωνικού συνόλου από θεραπευομένους" στην περίπτωση εφαρμογής ορθών πρακτικών).
ΑΜΟΙΒΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ / Κατάσταση θεραπευόμενου
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ / Ασθενής ο οποίος δεν έχει αρχίσει ψυχοθεραπεία.
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ / Ασθενής αποθεραπευμένος.
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ / Ασθενής ο οποίος εγκατέλειψε την ψυχοθεραπεία.
ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ / Ασθενής ο οποίος είναι σε ψυχοθεραπεία.
Είναι ατυχές το παράδειγμα που φέρνεις με φάρμακο το οποίο θεραπεύει το AIDS επειδή υποννοεί ότι "θα το πάρεις και θα γίνεις καλά". Δηλαδή δεν περιέχει όλη την διακύμανση που περιέχει και το τελικό αποτέλεσμα ενός θεραπευομένου (μπορεί και να γίνει καλά, μπορεί και όχι).
Αφού όμως παραδέχεσαι ότι ο εκάστοτε ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής θέλει ΚΑΤ' ΑΡΧΑΣ να τα κονομήσει, εξήγησε μου γιατί να σκοτώσει τη χήνα με τα χρυσά αυγά; Νομίζεις ότι κάθε μέρα έρχονται θεραπευόμενοι και παρακαλάνε για μια ώρα στο βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του; Ακόμα και έτσι να 'τανε πες μου εσύ με ποιά λογική θα προσέφερε αποθεραπεία σε κάποιον αν μπορούσε να βγάλει άλλες 5, 10 ή 100 συνεδρίες από την πλάτη του πρωτού εκείνος γκαρίξει "ΕΛΕΟΣ!!!" και τα παρατήσει από μόνος του;