Originally Posted by
marina38
dream, θα σου απαντήσω
1) σαν γυναίκα που έχει περάσει κατάσταση καρμπόν μέσα σε σχέση και
2) σαν ψυχολόγος που έχει δει πάρα πολλά ζευγάρια με ανάλογο θέμα
1) Περίπου στην ηλικία σου, ζούσα μια ίδια κατάσταση παράλογης ζήλειας και συμπεριφοράς που με περιόριζε σε κάθε κίνηση. Στην αρχή εννοείται πως θεώρησα πολύ θετικό το έντονο ενδιαφέρον, μετά τη συμβίωση όμως, η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο ανυπόφορη. Προσπάθησα πολύ να συζητήσω, να ξανασυζητήσω, να διεκδικήσω, να διαπραγματευτώ. Συναντούσα τοίχο και το θέμα είναι πως είχε 'συμμάχους' τόσο τους στενούς φίλους του (άτομα με ακριβώς ίδιες απόψεις), όσο και την επιρροή της οικογένειας. Κατά τ' άλλα, ήταν ένας χρυσός άνθρωπος, φιλότιμος, εργατικός, ευαίσθητος, πολύ δοτικός, ωραίος άντρας, καλός εραστής, με καλλιέργεια, ενδιαφέροντα, δραστηριότητες...όλα τα καλά, πράγμα που δυσκόλευε όχι μόνο εμένα αλλά και τους οικείους μου στο να με ενθαρρύνουν να φύγω. Εξάλλου, κοινωνικά ήταν άψογος. Έλεγε πόσο πολύ με αγαπούσε, όμως σήμερα πιστεύω πως δεν με γνώριζε καν, δεν με αποδεχόταν. Είχε καλά αισθήματα σαν άνθρωπος, αλλά δεν κολλάγαμε. Γιατί υπήρχε αυτή η τεράστια διαφορά στη νοοτροπία, κάτι που είναι απίστευτα σημαντικό να είναι κοινό σημείο αναφοράς σε ένα ζευγάρι. Κι έτσι το πράγμα έφτασε σε ένα σημείο παρόμοιο με την κατάσταση που περιγράφεις. Εγώ ήμουν άτομο με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία κι εκείνος δεν είχε καθόλου βίαιες ή αυτοκαταστροφικές τάσεις. Όμως η μεταξύ μας σχέση, μας έφτασε σε ένα σημείο όπου και οι δυο χάναμε σε αυτοεκτίμηση, εγώ επηρεαζόμουν, πιεζόμουν και ταυτόχρονα ένιωθα ενοχές, κι ήμουν συνέχεια σε υπερένταση, εκείνος έφτασε σε απίστευτες βρισιές και απειλές. Όταν ένα βράδυ μετά από ουρλιαχτά και των δύο είδα να φτάνει στο σημείο να απλώνει χέρι, χώρισα την επόμενη μέρα. Κι όσο κι αν ήταν δύσκολο συναισθηματικά, τώρα τόσα χρόνια μετά ξέρω ότι ήταν η σωστότερη κίνηση. Δεν μπορούσε να καταλάβει με τίποτα ότι κάπου είχε μερίδιο ευθύνης, ότι κάπου είχε λάθος. Ναι, νόμιζε ότι χώρισα για να είμαι ελεύθερη να βγαίνω με άλλους και να ντύνομαι προκλητικά. Και ξέρεις κάτι? Δεν με ένοιαζε καθόλου, ας πίστευε ό,τι ήθελε. Το κόστος σε ψυχική υγεία που είχα μένοντας σε μια τέτοια σχέση, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Ακόμα κι αν έπειθε όλο τον κόσμο ότι είχε δίκιο, εγώ καλά δεν ένιωθα και γι' αυτό έκανα πολύ καλά που έφυγα. Και μπορώ να σου πω ότι ναι, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όλα αυτά τα χαρίσματα που εκείνος είχε, χωρίς την παράλογη ζήλεια. Τέλειοι άνθρωποι δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μας σέβονται και μας ανεβάζουν.
2) Στη δουλειά μου, έχω δει πάρα πολλές περιπτώσεις ζευγαριών/ατόμων με αντίστοιχα θέματα. Ναι, φυσικά και είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, ακόμα και οι απόψεις/πεποιθήσεις, είναι πράγματα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας συμβουλευτικής-ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Να γίνει διαχείριση, διαπραγμάτευση, αναθεώρηση. Να αναπτύξει το ζευγάρι πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και το κάθε άτομο να δει τα δικά του θέματα, να αναλάβει την ευθύνη της δικής του συμμετοχής. ΟΜΩΣ όλο αυτό απαιτεί συνεργασία. Δεν έχω συναντήσει ούτε μία περίπτωση που η θεραπευτική διαδικασία να πετύχει, αν ο ένας από τους δύο έρχεται θεωρώντας πως δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν το μόνο κίνητρο του συντρόφου σου για να πάτε στον ψυχολόγο είναι 'επειδή το θες εσύ' και με στόχο 'να διατηρηθεί η σχέση', είναι ένα δυσοίωνο ξεκίνημα. Αν αυτό το κίνητρο παραμείνει και μετά τις αρχικές σας συζητήσεις με τον θεραπευτή, το όποιο όφελος θα είναι προσωρινό και εύθραυστο. Εσύ ελπίζεις ότι ο ψυχολόγος θα του επισημάνει το 'λάθος' και πως εκείνος θα το αναγνωρίσει, θα το διορθώσει και θα συνεχιστεί πιο ομαλά η σχέση σας. Αν όμως ο ίδιος δεν έχει έστω και μια μικρή αμφιβολία, αν ο ίδιος νιώθει καλά με αυτά που πιστεύει, τότε το λάθος δεν είναι δικό του, αλλά είναι απλά λάθος η τωρινή σχέση, γιατί μέσα σε αυτή υποφέρετε και οι δύο.
Εγώ πάντως από την περιγραφή σου βλέπω ότι έχετε κι οι δυο εξαντληθεί και πως εσύ ζητάς μια πολύ μεγάλη αλλαγή, που αν ποτέ γίνει, θα είναι σε βάθος χρόνου. Προσωπικά, θα θεωρούσα πιο εφικτό να φύγεις και να διαχειριστείς την 'απώλεια' της σχέσης αυτής, παρά να διαχειριστείτε από κοινού τη βελτίωση της. Έτσι όπως τα λες τουλάχιστον. Οπότε, σκέψου τα, κάντε και την προσπάθεια με τη θεραπεία αν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και τελικά αποφάσισε με ένα μόνο κριτήριο: το πώς νιώθεις όταν είσαι μαζί του. Όχι με βάση το πόσο επώδυνο είναι το χώρια. Οι χωρισμοί είναι σχεδόν πάντα επώδυνοι, οι σχέσεις όμως δεν έχουν λόγο ύπαρξης αν υποφέρουμε περισσότερο απ' όσο απολαμβάνουμε.