Quote:
Originally posted by RainAndWind
Συμφωνώ με την Μαρίνα.Το έθεσε πολύ σωστά κατά την άποψή μου.Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν τη γέννηση ενός παιδιού ως έναν τρόπο να αντισταθμίσουν προσωπικά τους ελλείμματα(αυτό που ανέδειξε κι ο Κρίνος πριν).Έχω ακούσει πολλές φορές το τραγικό\"κάντε ένα παιδί να σας φέρει πιο κοντά,κάντε ένα παιδί να σας ενώσει\".Το παιδί δεν είναι UHU και δεν πρόκειται να φέρει ένα παιδί το ζευγάρι πιο κοντά όταν αυτό δεν το έχει το κοντά ήδη ως προυπόθεση της σχέσης.Ίσα ίσα,η έλευση του παιδιού,με τις υποχρεώσεις που αναμφισβήτητα συνεπάγεται,αναδεικνύει τα ελλείμματα,δεν τα καλύπτει.Στο μεγάλωμα ενός παιδιού βγαίνουν όλες οι αντιθέσεις,οι βαθιές ασυμφωνίες,τα κενά και οι υπεραναπληρώσεις αντίστοιχα στη φόρα.Λες και ξεδιπλώνει τους φόβους,τις ανασφάλειες και τα κολλήματα,καλύτερα κι από τον ικανότερο ψυχαναλυτή.Γνωρίζω περιπτώσεις ζευγαριών που μετά την απόκτηση παιδιού το σεξ πήγε περίπατο κι ακόμη να γυρίσει.Εκεί το θέμα δεν ήταν το παιδί,αλλά το ίδιο το σεξ,που είχε προβλήματα και βρέθηκε η ιδανική δικαιολογία\"είμαι κουρασμένη,δεν έχω χρόνο με το παιδί,δεν μπορώ με το παιδί στο σπίτι να κάνω σεξ μαζί σου\"κλπ.Ένα κάρο βλακείες για να καλύψουμε πληγές στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.Μητέρες που χρησιμοποιούν το παιδί τους σε ένα είδος \"συναισθηματικής αιμομειξίας\",σε αντικατάσταση του συντρόφου τους.Κανακεύουν,κολλάνε πάνω του,μέχρι που γίνεται τριάντα χρονών και αναρωτιέται γιατί δεν έχει γκόμενα.Μανάρι μου,γιατί η μάνα σου δεν είχε γκόμενο,και σε είχε ως υποκατάστατό του.Πατεράδες που δε λαμβάνουν μέρος στο μεγάλωμα των παιδιών τους,θεωρώντας ότι αρκεί να φέρνουν στο σπίτι χρήματα.Γονείς τραγικά αποξενωμένοι,ανειλικρινεί� � τόσο με τους εαυτούς τους,όσο και μεταξύ τους.Τα παιδιά δε σώζουν κανένα χορό,γιατί ο ρόλος τους δεν είναι ποτέ να τον σώσουν.
Διάβασα μία φράση σε ένα βιβλίο του Σιδέρη,πως προυπόθεση του γονεικού ρόλου είναι η απόλυτη υπαρξιακή κατάφαση.Ναι,σε θέλω.Έτσι το παιδί μαθαίνει πως και ο κόσμος το θέλει,από την άνευ όρων γονεική κατάφαση.Αυτό το ναι,δεν το λέμε όλοι,κι αν το λέμε,υπάρχει επίσης περίπτωση να το λέμε και οι πράξεις μας να δείχνουν πως δεν το εννοούμε,κάτι τέτοια ένα παιδί έχει την ικανότητα να τα συναισθάνεται κι αυτές οι αντιφάσεις γεννάνε τα ερωτήματα.Γιατί με έκανες άραγε;