Originally Posted by
Vox
Έχω μεγάλη εμπειρία σ' αυτά, αν και όχι ειδικά στα έγχορδα, αφού σπούδασα για περισσότερα από δέκα χρόνια και αποφοίτησα επιτυχώς. Δεν ήταν όμως Ωδείο αλλά Ακαδημία. Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο ή όχι.
Αν δεν ξέρεις τίποτα από μουσική, πρέπει να ξεκινήσεις με το σολφέζ. Είναι απολύτως απαραίτητο. Στην Ακαδημία μουσικής τουλάχιστον έτσι γινόταν. Είχες μια χρονιά χωρίς μουσικό όργανο ώστε να μάθεις μουσική ανάγνωση. Σολφέζ ήξερα ήδη (είχα μάθει μόνος μου), οπότε το έκανα παράλληλα με το μουσικό όργανο από την αρχή, αλλά το σολφέζ της Ακαδημίας ήταν ένα ή δύο σκαλοπάτια πιο πάνω γιατί είχε επιπλέον δυσκολίες. Πήγαινε ως εξής. Μάθαινες τις έννοιες του ρυθμού - θεωρητικά και πρακτικά, ανάγνωση - τραγουδώντας τις νότες στο σωστό ύψος (και με το σωστό ρυθμό εννοείται), και ορθογραφία ή, καλύτερα, υπαγόρευση (το δυσκολότερο). Οι εξετάσεις γίνονταν πάνω σε όλα αυτά, με τον κάθε μαθητή να περνάει ξεχωριστά στην αίθουσα παρουσία του καθηγητή και ενός άλλου μουσικού που επέβλεπε τη διαδικασία.
Στην υπαγόρευση, ο καθηγητής έπαιζε την πρώτη νότα ενός απλού κομματιού και έλεγε σε ποια κλίμακα είναι. Στη συνέχεια έπαιζε μερικές ακόμα για να φανεί ο ρυθμός, τον οποίο έπρεπε να μαντέψουμε. Και από κει και πέρα, γνωρίζοντας την κλίμακα, την πρώτη νότα και τον ρυθμό, έπρεπε να βρίσκουμε τις νότες που έπαιζε κατά ομάδες, τρεις, τέσσερις ή πέντε κάθε φορά αν θυμάμαι καλά, βασιζόμενοι στο άκουσμα μόνο, μέχρι να καταγράψουμε σωστά όλο το κομμάτι. Η πρότερη γνώση σολφέζ που είχα με βοήθησε αφάνταστα, ειδικά σ' αυτό το μέρος του μαθήματος που ήταν αντικειμενικά δύσκολο. Ήταν τάξη ενηλίκων και η διαφορά ανάμεσα σε μένα και σε όλους τους υπόλοιπους ήταν περισσότερο από εμφανής.
Όσον αφορά το μουσικό όργανο, έμαθα το πολυπλοκότερο που υπάρχει. Τα κομμάτια που είναι γραμμένα ειδικά γι' αυτό βασίζονται συνήθως στην τετραφωνική ή πενταφωνική πολυφωνία και για να τα παίξεις χρησιμοποιείς όλα τα άκρα του σώματος. Υπάρχουν όμως και απλούστερα. Ο καθηγητής μου, όταν με εξέτασε την πρώτη μέρα για να δει πώς θα κινηθεί μαζί μου, μού είπε ότι έχω την προδιάθεση. Οπότε παρά τις μεγάλες δυσκολίες (πολλοί εγκαταλείπουν λόγω αδυναμίας του εγκεφάλου να προσαρμοστεί σε ορισμένες ειδικές απαιτήσεις), τελικά πήγε καλά. Στις εξετάσεις (δύο φορές το χρόνο, ανοιχτές στο κοινό) ήταν παρόντες ο καθηγητής και τα μέλη μιας επιτροπής. Περιττό να περιγράψω το στρες.
Μετά το σολφέζ, παρακολούθησα ως το τέλος των σπουδών, παράλληλα με το όργανο, το μάθημα της Αρμονίας. Δεν νομίζω ότι θα σου χρειαζόταν στο βιολί, στο οποίο παίζεις κατά βάση μια μελωδική γραμμή μόνο. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, με κομμάτια δύο φωνών ή με συγχορδίες αλλά δεν πρόκειται κανείς να σου ζητήσει να γράψεις ένα χορικό πρελούδιο για βιολί. Στο βιολί βέβαια, όπως και σε κάθε μουσικό όργανο, έχεις άλλου είδους δυσκολίες.