Originally Posted by
salvador
(ένα κείμενο ενός διαδικτυακού φίλου αναρχικού γραμμένο την εποχή της κρίσης που έφυγε -και δεν ξαναγύρισε- από την Ελλάδα. Επικεντρώνεται κυρίως στο χάσμα γενεών).
Αγαπητά μου παιδιά (κάπου κοντά στα 35-40 και κάτω),Το ένστικτο του λαού είναι σωστό όταν λέει πως σήμερα δεν υπάρχει αριστερά, κέντρο και δεξιά. Βεβαίως, δεν είναι ακριβώς έτσι, στην πραγματικότητα όλο το πολιτικό φάσμα έχει μεταφερθεί στην αστική τάξη. Έτσι, η δεξιά είναι η δεξιά των αστών, το κέντρο είναι το κέντρο των αστών και η αριστερά είναι η αριστερά των αστών. Το παραπάνω φαίνεται και από τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στα μέτρα που παίρνονται τα τελευταία χρόνια. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μιλάει για το έκτρωμα ο εργαζόμενος να αμοίβεται υπο-πολλαπλάσια του συνταξιούχου, κανένα πολιτικό κόμμα δεν προτάσσει την ραγδαία προλεταριοποίηση της νεολαίας ως πρωταρχικό έγκλημα της εποχής αλλά είτε την αγνοεί είτε την βάζει δίπλα-δίπλα με την περικοπή στο παντεσπάνι των αστών μεσηλίκων. Συγκρίνετε για παράδειγμα των πολλαπλάσιο θόρυβο που έγινε (και από αριστερά κόμματα) για το μέτρο του χαρατσιού, που de facto και de jure έπληττε αστούς, με τη μείωση του αφορολόγητου που έπιασε όσους βγάζουν 400 ευρώ τον μήνα (δηλαδή κυρίως τους νέους). Και μιλάω για την αριστερά γιατί απ' τους υπόλοιπους ούτως ή άλλως δεν έχεις να περιμένεις κάτι (καλά για τα ακροδεξιά δεν το συζητάμε, αρκεί να παρατηρήσει κανείς την μικροαστίλα που ζέχνουν).Οπότε, τι να κάνουμε που έλεγε κι ο Λένιν. Η απάντηση είναι "έξω, έξω, μακριά από εδώ, μακριά από αυτή την κωλοχώρα".
Μια φορά είναι η ζωή, ο πλανήτης είναι μεγάλος και αντίθετα από ότι σας λένε είναι γεμάτος από τρόπους για να ζήσετε μια αξιοπρεπή ζωή. Αν είστε καταρτισμένοι ακόμα καλύτερα, αλλά και να μην συμβαίνει αυτό ευκαιρίες υπάρχουν. Για παράδειγμα η Μελβούρνη είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας (300 χιλιάδες έλληνες έχει) και είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να μεταναστεύσει, και βεβαίως δεν είναι η μόνη. Μην είστε μαλάκες, οι μεσήλικες εαυτούληδες αφού με την τομαριστική νοοτροπία έκλεψαν τα λεφτά που σας αντιστοιχούσαν για να τα κανουν εξοχικά και πολυτελή αυτοκίνητα σήμερα ζητάνε από εσάς να βάλετε πλάτη, να θυσιαστείτε ώστε να μην τους πάρουν το εξοχικό, ώστε να μην τους στερήσουν το κάμπριο, και διάφορα άλλα τέτοια "επείγοντα", μεταθέτοντας την δική σας αξιοπρεπή διαβίωση στο επέκεινα. Δεν τους χρωστάτε τίποτα και δεν έχετε καμμία ευθύνη. Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει αν ήταν όλοι ή αν ήταν κάποιοι ή αν ήταν λίγοι που ευθύνονται, εγώ ξέρω πως όταν ο Αντρέας έλεγε "Τσοβόλα δώσ' τα όλα" εγώ μάζευα τον Μπορμπόκη και τον Σκαρτάδο στα πανίνι, όταν οι βολεμένοι μεσήλικες αστοί έπαιρναν τα δεύτερα και τα τρίτα αυτοκίνητα, αγοράζαν διαμερίσματα και τρέχαν στις ευρώπες για ψώνια εγώ δούλευα ντιλίβερι 1 χιλιάρικο την ώρα, μαύρα, ανασφάλιστα, με δικό μου μηχανάκι και δικές μου βενζίνες, από που κι ως που τώρα έρχονται με θράσος περισσό να μου ζητήσουν να πληρώσω και τον λογαριασμό από πάνω;. Βρε δεν γαμιούνται να ασπρίσουνε.
Εξω, έξω, μακριά από εδώ, μακριά από αυτή την πουστοχώρα. Να μείνουν μόνοι τους και να τα βρούν ποιος έχει ευθύνη και ποιος όχι, δεν με νοιάζει και δεν πρέπει να σας νοιάζει. Αυτό που πρέπει να σας νοιάζει είναι η δική σας αξιοπρεπή διαβίωση, κι εφόσον αυτή η χώρα δεν μπορεί να σας την προσφέρει, και δεν χρωστάτε στους μεγαλυτέρους σας τίποτα παραπάνω από ένα μάτσο μούντζες, φύγετε το συντομότερο από εδώ, να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο γηροκομείο.Κι αν πάλι εξ ανάγκης ή από επιλογή αποφασίζετε να μείνετε, 6 πράμα να έχετε στον νου σας, αυτο-οργάνωση και πρωτοβάθμια σωματεία, αυτο-οργάνωση και πρωτοβάθμια σωματεία, αυτο-οργάνωση και πρωτοβάθμια σωματεία. Συσπειρωθείτε μόνοι σας και μην εμπιστεύεστε κανέναν σωτήρα, δεν θα σας πουλήσουν, σας έχουν πουλήσει ήδη, θέλουν να μεταγγίσουν το δίκαιο σας για να δώσουν ζωή στο δικαίωμα τους στο παντεσπάνι, θέλουν να σας βάλουν να παλεύετε δίπλα-δίπλα εσείς για την ζωή σας και αυτή για την καλοπέραση τους (τι αδικία να κρατάς ίσες αποστάσεις από ένα θύμα δολοφονίας και ένα θύμα ξυλοδαρμού!) με σκοπό να σας τριπλάρουν την κατάλληλη στιγμή. Δεν είναι θέμα πολιτικής φιλοσοφίας, δεν είναι θέμα αν είχε δίκιο ο Μπακούνιν ή ο Μαρξ, αν υπήρχε κομμουνιστικό κόμμα που να μην συντάσσεται με τους μικροαστούς στον αγώνα τους να μην γίνουν προλετάριοι γυρνώντας την πλάτη στις ορδές νέων που έχουν ήδη και προ πολλού προλεταριοποιηθεί θα μπορούσαμε να συζητήσουμε επί θεωρητικής βάσης, αν υπήρχε αριστερά που να μην συντάσσεται με τον "δίκαιο αγώνα" των φαρμακοποιών, των καθηγητών πανεπιστημίου, των ιδιοκτητών ταξί (προσέξτε, όχι των οδηγών ταξί, των οποίων τα συμφέροντα θα έπρεπε να υπερασπίζεται, των ιδιοκτητών) θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε επί θεωρητικής βάσης, σήμερα που όλο το πολιτικό φάσμα αλλά και το σύνολο των θεσμών έχει καταληφθεί από την αστική τάξη και μόνο ο αντι-εξουσιαστικός χώρος έχει μείνει ελεύθερος για την νέα-προλεταριοποιημένη γενιά δεν υπάρχει άλλη επιλογή απ την αυτο-οργάνωση.Με δυο λόγια, μετανάστευσε, αυτο-οργανώσου ή κάνε το χαλάκι για να πατήσουν από πάνω πιασμένοι χεράκι-χεράκι, οι τρόικες μόικες και δεν συμμαζεύεται και η γενιά των Φωτόπουλων. Σας ασπάζομαι, Φαίδων.