Originally Posted by
Blue9791
Εχω νεα! Διαβαζω ενα πολυ ενδιαφερον βιβλιο (οποιος θελει πληροφοριες να μου στειλει πμ να του πω τον τιτλο) το οποιο αναλυει την σημασια της σωστης διατροφης και το ποσο σημαντικη ειναι για την ισορροπια μας.
Θα αναφερω εδω καποια στοιχεια τα οποια θεωρω οτι ειναι για ολους μας σημαντικα.
Καταρχην ολα ειναι σεροτονινη. Μα ολα! Το απαν!
Η σεροτονινη η οποια λαμβανεται απο διαφορες τροφες και παραγεται οταν εκτιθεμεθα στο φως (φυσικο ή τεχνιτο) ειναι υπευθυνη για την καλη μας διαθεση.
Οταν σβησουν τα φωτα (ή το βραδυ) η ποσοτητα σεροτονινης που εχει παραχθει μετατρεπεται σε μελατονινη η οποια ειναι υπευθυνη για τον καλο μας υπνο!
Αρα: Οσο περισσοτερη σεροτονινη, τοσο περισσοτερη καλη διαθεση και τοσο καλυτερος υπνος!
Tips: Ποτε δεν τρωμε στο ημιφως γιατι μειωνεται η παραγωγη σεροτονινης και αρα δεν αισθανομαστε κορεσμο οταν πρεπει και τρωμε σαν γουρουνια!
Παντα προσπαθουμε να βγαινουμε στον ηλιο για μιση ωρα καθημερινα!
Εκτος απο τροφες που περιεχουν σεροτονινη οπως μπανανες, ξηροι καρποι, ταχινι, σοκολατα (υγειας), ψαρια κλπ υπαρχει ενας συνδυασμος που επισης την δημιουργει!
Πρωτεινη - βιταμινη C - υδατανθρακες (προσοχη! οχι ραφιναρισμενοι του εμποριου αλλα συνθετοι απο φυσικες πηγες).
Σου λεει οτι αν δεν μπει ο υδατανθρακας στη μεση, σεροτονινη γιοκ!
Επισης: Κατα τη διαρκεια της μερας για σνακ καλο ειναι να φαμε κατι με υδατανθρακες και ενα χυμο (αντι για μια παστα) γιατι αυξανονται τα επιπεδα σεροτονινης και διατηρουνται υψηλα για 3 περιπου ωρες.
Επισης: Ο εγκεφαλος για να λειτουργησει θελει 2 και μονο πραγματα. Γλυκοζη και L-γλουτεινη.
Αν καταναλωνουνε ζαχαρη ή διαφορα γλυκα με κατεργασμενη ζαχαρη ειναι σαν να δινουμε τη γλυκοζη στο πιατο και αρα δεν καταβαλει καμια προσπαθεια ο οργανισμος να μετατρεψει κατι σε γλυκοζη και αρα το συστηματακι εξασθενει και ζηταει ετοιμη κατεργασμενη γλυκοζη (εθιζεται δλδ!).
Το ζητουμενο ειναι να καταναλωνουμε τροφες που θα μετατραπουν σε γλυκοζη (ψωμακι μαυρο, πατατουλες οχι τηγανιτες, κλπ).
Και βεβαια αυτο που παραγει σεροτονινη (μεταξυ αλλων ευεργετικων νευροδιαβιβαστων) ειναι η ασκηση.
Κι αλλο tip: Εκτος απο τον εγκεφαλο, νευροδιαβιβαστες εχει και το πεπτικο! Σκεφτεται σα να λεμε.
Οταν τελειωσουμε το φαγητο μας λοιπον (σαν ανθρωποι και οχι σαν κτηνη) ειναι καλο να σηκωνομαστε και να κινουμαστε για 1 λεπτο! Αυτο γιατι οταν σηκωθουμε, ερεθιζεται ο δωδεκαδακτυλος του στομαχου και πεφτει συρμα στον εγκεφαλο οτι χορτασαμε!
Δεν ξερω κατα ποσο θα τα βρειτε ολα αυτα βοηθητικα αλλα μια εβδομαδα περιπου που τα ακολουθω αισθανομαι περιφημα, εχω διαθεση να ασκηθω και δεν βαριεμαι οπως συνηθως, τρωω λογικα και τροφες που μου χρειαζονται και κοιμαμαι σαν πουλακι!
Γι'αυτο εξηφανησθην...μελετουσα!
Φιλακια :)