Originally Posted by
μαρκελα
Κοίτα, εγώ από πάντα ήμουν φαν του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, που δεν θεράπευε παθήσεις, αλλά πάσχοντες κι αυτό γιατί αντιμετώπιζε τον άνθρωπο σαν σύνολο κι όχι τμηματικά, δηλαδή συκώτι, ψυχή, δέρμα κ.ά. Να σου πω την μαύρη μου αλήθεια κι εγώ τώρα όλες αυτές τις ειδικότητες του δερματολόγου, πνευμονολόγου, καρδιολόγου κ.λπ. περιττές τις βρίσκω, γιατί κι εγώ πιστεύω ότι όταν εκδηλώνει συμπτώματα ένας μέρος του σώματος είναι γιατί κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό... Άσε που είμαι και υπέρ της πρόληψης, άρα για να μην έχεις ανάγκη ούτε τον παθολόγο, ούτε τον ψυχιάτρο/ψυχολόγο ή όπως αλλιώς θάθελες να τους λένε... πολλά είν' αυτά που πρέπει ν' αλλάξουν στις κοινωνίες... Μόνο που δεν συμφέρει ούτε τους γιατρούς... ούτε και τους παπάδες, γιατί έχουμε ξαναπεί ότι τα ρημάδια τα συμφέροντα και για τους μεν και για τους δε είναι τεράστια.
Πάντως, όλη τη ζημιά στην εκκλησία να ξέρεις, την έχει κάνει κι αυτός ο αρχαίος γιατρός ο Γαληνός, που πρώτος εισάγει τον όρο "ψυχική νόσος".
Ευχαριστώ για το σχόλιο. Έλα ντε! Θα ήταν ενδιαφέρουν ν' αναφέρει το πως το ξέρει...