Σ΄ευχαριστώ t-c για την απάντησή σου,
ήταν ακριβώς πάνω σ΄αυτό που ρώτησα και διαφωτίζει κάπως τις απορίες μου.
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτρια είναιQuote:
Originally posted by tonic_clonic
.........
Φαντάζομαι πως και στην δική σου περίπτωση τις συνεδρείες τις κάνεις μια κάποιον ψυχολόγο.
Αυτό ακριβώς ! Μιά διάγνωση για νά ξέρω το όνομα του ... εχθρού! να ξέρω με τί έχω να κάνω ! Όχι για να ελέγξω το θεραπευτή αλλά για να κατανοήσω το πρόβλημά μουQuote:
Οι ειδικοί που ακολουθούν την αναλυτική προσσέγιση συνήθως δεν δέχονται τις \"διαγνώσεις\" δλδ δεν θα σου πεί κάποιος (και δεν είναι δουλεία του να το κάνει) πως μπορεί να λέγετε αυτό που έχεις. Καταλαβαίνω όμως το πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να πάρει μια διάγνωση, μόνο και μόνο για να ξέρει οτι αυτό το άθλιο πράγμα που αισθάνετε λέγετε κάπως, είναι αναγνωρίσιμο και άρα πιθανώς θεραπεύσιμο.
δηλαδή αυτό που μπορεί να έχει κάποιος στη Γ/Σ προσέγγιση μπορεί να λέγεται \"κατάθλιψη\" και σε μία άλλη (π.χ gestalt -στην τύχη το λέω) μπορεί να λέγεται κάπως αλλιώς π.χ. Οριακή συμπεριφορά ;ή η κατάθλιψη έχει κάποιον άλλο ορισμό που χρησιμοποιήται από άλλη προσέγγιση ;Quote:
Επίσεις δεν έιναι δουλεία αυτής της ειδικότητας το να σου μιλήσει ή το να σου δώσει φάρμακα. Αν νιώθεις την ανάγκη να μάθεις τι έχεις, όχι με κάποια απόλυτη έννοια καθώς υπάρχουν διαφορετικές διαγνώσεις ανάλογα με την επιστημονική εκπαίδευση ή \"σχολή\" του καθένα ...
όπως είπα και πιο πάνω έχει και την ιδιότητα του Ψυχιάτρου, αλλά για φάρμακα δεν έχει πει τίποτα ακόμα(;) Αυτό που έγραψα και στην αρχή του topic είναι οτι σ΄αυτή (τουλάχιστον) την φάση το θεωρώ να μου είναι εξαιρετικά επώδυνο να αλλάξω θεραπευτή ή και θεραπευτική προσέγγιση ....Quote:
................. Η ψυχαναλυτική προσσέγιση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, συνήθως διαρκεί ένα με δύο χρόνια. Επίσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας. Τελειώνει όταν ο ασθενής πιστεύει πως δεν μπορεί να βοηθηθεί άλλο, ή όταν ο ψυχολόγος πιστεύει το ίδιο. Επίσεις όπως όλλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις δεν έχει εγγυημένη αποτελέσματικότητα, όμως το ίδιο ισχύει και για την φαρμακοθεραπεία. Αν το χρονικό διάστημα σου φένετε μεγάλο τότε μπορείς να δοκιμάσεις πιο σύντομες θεραπευτικές μεθόδους όπως η γνωσιακή/συμπεριφοριστική. Οτι και αν κάνεις όμως συζήτησε το πρώτα με τον θεραπευτή σου
Χμ! σ΄αυτό συμφωνώ ! ναι είναι σημαντικότερο ναι διερευνηθεί ο βαθύτερος εαυτός, να πας πίσω .. στις αρχέγονες αιτίες που οδήγησαν στα αδιέξοδα και στο μπλοκάρισμα της κατάθλιψης ... μάλλον, παρά να προσπαθήσεις να το ..\"κουκουλώσεις\" με κάποια βραχεία ψυχοθεραπεία που εστιάζει και επεξεργάζεται μόνο στο \"φαινόμενο\" ενεργώντας δηλαδή ... \"επιφανειακά\" και επί των συμπτωμάτων και (ισως) όχι επί των αιτιώνQuote:
Η καθάρα πρωσοπική μου άποψη είναι πως η ψυχαναλυτική προσέγγιση αξίζει τον (πολύ) κόπο, μιας και δεν προσπαθεί μόνο να σε θεραπεύσει από τη κατάσταση στην οποία βρίσκεσε αλλά και να σε φέρει και σε επαφή με τον \"πιο αληθινό\" εαυτό σου, τις επιθυμίες σου, τις φοβίες σου, τα ονειρά σου κτλ
Η κατάθλιψη είναι μια πολύ περίπλοκη διαταραχή με διαφορετική έκφραση και αιτιολογία στον κάθε άνθρωπο (και περιορισμένη κατανόηση από τους ειδικούς). Αυτό κάνει τον τρόπο θεραπείας της να είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο. Δεν κάνουν όλες οι ψυχοθεραπείες ή όλες οι φαρμακοθεραπείες για όλους. Όμως ο μόνος τρόπος για να μάθεις αν κάτι κάνει ή δεν κάνει για εσένα είναι να το δοκιμάσεις και να το αξιολογήσεις.
Καλό ταξίδι μας λοιπόν.
σ΄ευχαριστώ κ πάλι :)