Μαρία δεν έκανα κάποια διάγνωση, ίσα ίσα αυτό που είπα στη γυναίκα είναι πως ούτε η ίδια να μην το κάνει αυτό στον εαυτό της και σκέφτεται ότι έχει κατάθλιψη και είπα ότι αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη ζωή της είναι υπεραρκετά για να δικαιολογούν το να μη νιώθει καλά. Αυτό που είπα μίλα αν θες και βγάλε από μέσα σου όλο αυτό που νιώθεις το είπα φιλικά και ανθρώπινα, γιατί καμιά φορά έχουμε απλά ανάγκη από απλή ανθρώπινη παρέα και κάποιον να μας ακούσει και να μας νιώσει δεν είπα ούτε να μην απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, ούτε ότι εμείς εδώ υποκαθιστούμε τη γνώμη ενός ειδικού. Εγώ δεν θέλω ούτε να προτρέψω ούτε αποτρέψω κάποιον από κάτι τέτοιο, δεν παίρνω τέτοια ευθύνη για τον άλλον. Δική του η ευθύνη, δικές του οι αποφάσεις, δικές του και οι όποιες συνέπειες είτε καλές είτε κακές στη ζωή του, δε θέλω συμμετοχή σε αυτό. Υπάρχουν περιπτώσεις που το να απευθυνθείς στον ειδικό και να του εμπιστευτείς ένα πρόβλημά σου μπορεί να αποβεί καλό, ακόμη και σωτήριο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόμαστε από έξω και αυτό φαίνεται αρκετά αργότερα και μπορεί εν τω μεταξύ να έχουμε μετανιώσει που μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία και αυτό το δρόμο γενικότερα. Συμφωνώ για το ότι κάποιος που περνάει μια ευάλωτη φάση μπορεί να επηρεαστεί εύκολα αλλά αυτό ισχύει και για τους αρρώστους και για τους υγιείς. Κι ένας υγιής που περνάει μια δύσκολη φάση μπορεί να νιώθει ευάλωτος και να επηρεαστεί από κάποιον που του λέει μετ´ επιτάσεως πήγαινε εκεί κάνε αυτό γιατί έχεις πρόβλημα. Αισθάνομαι ότι πολύ εύκολα το προτείνουμε αυτό στον άλλον ενώ δεν είναι κάτι τόσο απλό, μπορεί να επιφέρει μια αλυσίδα γεγονότων. Κι από τον ίδιο τον ειδικό μπορεί να επηρεαστεί κανείς μετά και μάλιστα πολύ περισσότερο και δεν είναι απλό γιατί μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις σημαντικές για τη ζωή και τη δική του αλλά που να αφορούν και τη ζωή άλλων ανθρώπων. Θέλει προσοχή ότι και να διαλέξει κανείς να κάνει. Γενικά μια περίοδος κρίσης θέλει προσοχή, υπομονή, ηρεμία και όχι σπασμωδικές κινήσεις και αποφάσεις. Καλό είναι να πάρει κανείς χρόνο. Και να προσέχει πολύ αυτό που είπες, το ευάλωτο κομμάτι που είναι εύκολο να επηρεαστεί και προς ποιες πιθανές κατευθύνσεις μπορεί να συμβεί αυτό.