Όλα τ' άλλα εντάξει... αλλά φύλακας? Με τίποτα!
Printable View
Το σκυλί στο βιντεάκι είναι γκόλντερ ριτρίβερ και όχι λαμπραντόρ ριτρίβερ, αλλά κανένα από τα δύο δεν κάνει για φύλακας ως ράτσα, αν πέσεις σε άτομο μέσα στην φυλή που θα είναι η εξαίρεση είναι άλλο θέμα.
σιγα μην υπαρχει σκυλος φυλακας με το που θα δει καπιον να κρατα κατι στα χερια του πχ τσαντα κ να το κουνα σαν κουνιστρα απο φυλακας θα προβιβαστει σε κοτοπουλο. απλα σου λεει κατσε μηπως τον τρομαξω γαυγιζοντας κ αν πετυχει το κολπο εχει καλως.
Και γιατί το λέω αυτό να σου εξηγήσω... όλες οι ράτσες εκτρέφονται βάση κάποιων χαρακτηριστικών που έχουν, όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και χαρακτήρα... Αυτο βέβαια στην εποχή του φαίνεσθαι δυστυχώς όσο πάει και μειώνεται αλλά οι ράτσες ακόμα αν και αμβλυμένα κρατάνε τον αρχικό τους χαρακτήρα...
Όλες οι ράτσες λοιπόν δημιουργήθηκαν και συνέχισαν να εκτρέφονται για κάποια συγκεκρίμενη εργασία, όλες όμως, καμία δεν εμφανίστηκε για την εμφάνιση της, και συνήθως η εμφάνιση εξυπηρετεί και την εργασία για την οποία προορίζεται... τα λαμπραντόρ και τα γκόλντεν είναι θηραματόφορα, ένας σκύλος που δέχέται δηλαδή με μεγάλη ευκολία από την φύση του να του πάρεις από το στόμα αυτό που έφερε, λογικό είναι αυτός ο σκύλος που δεν φυλάει αυτό που κρατάει να μην φυλάει γενικά. Το ότι κάνει για τόσες πολλές εργασίες είναι επειδή είναι εκπαιδεύσιμο, δεν είναι κυριαρχικό (χαρακτηριστικό των σκύλων που είναι για φύλαξη), δεν είναι πολύ αρρωστάριακο και αντέχει σε δύσκολους καιρούς (θερμοκρασίες, υγρασίες κτλ κτλ). Επίσης τα έτη που μπορεί να εργάζεται είναι περίσσοτερα από αυτά που έχει ένα ροτ πχ, που αργει περισσότερο να ωριμάσει και γερνάει νωρίτερα.
Ακριβως οπως τα λες καθρεφτη. Ο δικος μου σκυλος ειναι καθαρα εργασιακο τσοπανοσκυλο , πραγμα που τον καθιστα ιδανικο φυλακα και για ανθρωπους, αλλα δυσκολο στην εκπαιδευση ( κοινως , ναι μεν ξερει ολες τις εντολες , αλλα αφου σε ακουσει θα αποφασισει μονος του αν πρεπει να υπακουσει ή οχι).
Με την ευκαιρια να πω και μια ιστορια για να καταλαβεις τι κανει η κακη εκπαιδευση. Καποτε βρισκομουν σε ενα καμπινγκ με διπλα μας ηταν ενα ζευγαρι και τα δυο σκυλια τους ( ενα χασκυ και ενα σναουτσερ) τα οποια συμμετειχαν και σε διαγωνισμους καλλιστεια κλπ.Ο σκυλος μου τα ειχε παρει και γαυγιζε ασταματητα και του λεω να καθισει και να σταματησει να γαυγιζει.Ο δικος μου σταματησε μεν να γαυγιζει αλλα δεν καθισε κατω και βλεπω τα αλλα δυο να καθονται ακινητα , και συνεχισαν να καθονται ετσι μεχρι που ειπα οτι ειναι ελευθερα.
Κανονικα , ειδικα αφου ημουν ξενη, δεν ειπα το ονομα τους και δεν τα κοιταζα στα ματια δεν θα επρεπε να με ακουσουν, αλλα τα κακομοιρα μαλλον ειχα υποστει τοσο καταπιεση για να γινουν πειθηνια και απλα εκτελουσαν εντολες χωρις να σκεφτονται.
https://www.youtube.com/watch?v=OQwDhQxopu8 αλεξ αυτό είναι κάτι από εκπαίδευση γιατί τώρα δεν μπορώ να ψάξω... ο σκύλος μπορεί να πεθάνει προστατεύοντας κάτι ή κάποιον γιατί εν αντιθέσει με την γάτα την σχέση σας την κερδίζεις... Βέβαια αυτό θέλει χρόνο γιατί αν πάρεις ένα μέσο σκύλο με ένα μέσο ιδιοκτήτη όπως λες θα αντιδράσει...
Μπεταγκλες δεν είναι ανάγκη να έχουν υποστεί καταπίεση για να είναι έτσι... Για να είναι έτσι το κύριο που πρέπει να έχουν εκτός από πολύ καλή εκπαίδευση είναι αλλαγή πολλών ιδιοκτητών, χειριστών, εκπαιδευτών. Αν και μου φαινέται πολύ περίεργο αυτό που λες, κυρίως γιατί σ' αυτά τα σκυλιά δεν έχουν ελληνικές εντολές, όχι όμως αδύνατο. Επίσης όλοι οι σκύλοι που ζουν με ανθρώπους και δεν είναι παρατημένοι στον κήπο ξέρουν όλες τις εντολές
Μπορεις να με λες απλα Μπετ.
Κατα τα αλλα ο σκυλος μου , εγω και μαλλον και τα αλλα σκυλακια δεν μιλαμε Ελληνικα.
Το περιεργο ηταν οτι υπακουσαν σε εντολη που δεν θα επρεπε να υπακουσουν μιας και ημουν ξενη για αυτα, απλα εμενα στην διπλανη σκηνη για λιγες μερες.
Ναι εννοειται πως πρεπει να ξερουν τις εντολες , αλλα να ξερουν και ποιον θα υπακουνε. Ειδικα αν γνωριζουν και επικινδυνες εντολες.
http://kennel.avrafarm.gr/dogs/impor...t_Hound/03.jpg
αυτη η ρατσα μ αρεσει σαν ειδικος επιστημονας ειναι χαχα
Μπετ λοιπόν γιατί το έχω ξεσκίσει όπως και τα περισσότερα νικ που τα μεταφέρω στα ελληνικά.
Αν ένας σκύλος έχει αλλάξει 500 χειριστές προφανώς μπορεί να τους ακούει όλους, επίσης υπάρχει ειδικός τρόπος εκπαίδευσης ώστε ο σκύλος να τους ακούει όλους, όπως επίσης και για να μην ακούει άλλους στην οικογένεια πλην ενός. Και όπως σου είπα συνήθως αυτά τα σκυλιά δεν μιλάνε ελληνικά και ποτέ δεν ξέρουν προφανώς επικίνδυνες εντολές. Αλλά πάλι περίεργο μου φαίνεται... δεν ξέρεις άλλωστε τι μπορεί να ακούστηκε από την διπλανή σκηνή που δεν πηρε χαμπάρι το ανθρώπινο αφτί σου.
Και απ' την στιγμή που τους ιδιοκτήτες τους χρησιμεύει να ακούνε όλους... το πως θέλει ο καθένας τον σκύλο του είναι τελείως υποκειμενικό και δεν υπάρχει σωστό και λάθος... εγώ πχ τα είχα πάνω στο κρεβάτι, οταν δεν συγκατοίκουσα... όλοι μου την λέγαν που είχα τα "άλογα" πάνω στον καναπέ... Γενικά έχουμε όλοι κάποια στάνταρ στο μυαλό μας για τους σκύλους που πολλές φορές μπορεί να είναι και λάθος, αλλά πάντα είναι υποκειμενικά... το θέμα είναι να ξέρεις με τον σκύλο πως αυτό που κάνεις θα φέρει το τάδε αποτέλεσμα... αν αρέσει στον ιδιοκτήτη το αποτέλεσμα... κολοκυθόπιτα...