Καλησπέρα κι από μένα. Μεγάλο και πολύπαθο το θέμα που συζητάτε εδώ, λόγω πολύμηνης απουσίας μου από το φόρουμ το διάβασα όλο σήμερα και θα ήθελα να καταθέσω και γω κάποια πράγματα, κυρίως προβληματισμούς.
Κατ'αρχήν συμφωνώ πως όλοι βρισκόμαστε εδώ για τον ίδιο κατά βάση λόγο. Την προβληματική σχέση με το φαγητό, σε όλες της τις διαστάσεις, με όλες της τις μορφές και ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο. Αυτό που δυστυχώς δεν με εκπλήσσει καθόλου είναι πως κάποιοι προβληματισμοί σε σχέση με το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας του φόρουμ έγιναν για άλλη μια φορά αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης "επί προσωπικού" όπως έχει ξαναγίνει πολλές φορές και στο παρελθόν. Και με λύπη μου βλέπω για άλλη μια φορά σημαντικά θέματα να χάνονται στη μετάφραση, και το "δια ταύτα" να παραμένει αδιευκρίνιστο.
Στα δύο χρόνια που συμμετέχω σ'αυτό το φόρουμ, έχω ζητήσει κι εγώ όπως και άλλα μέλη άμεση παρέμβαση του administrator αρκετές φορές, κυρίως σε τόπικς της ανορεξίας/βουλιμίας όπου ένα τόπικ με τίτλο τύπου "βοηθείστε με" κατέληγε σε μία συζήτηση τύπου "πώς να κάνεις εμετό χωρίς να χαλάς τα δόντια σου" ή "έφαγα τα πάντα και δεν μπορώ να κάνω εμετό, βοηθήστε με να τα βγάλω γρήγορα" και όχι μόνο! Κοριτσάκια 18-19 χρονών να συζητάνε πράγματα που θα περίμενε κανείς να τα δει σε pro-ana sites και όχι σε φόρουμ τροφικών διαταραχών. Ήταν σαν να παλεύεις να απεξαρτηθείς από τα ναρκωτικά και να μπαίνεις κάπου να σε βοηθήσουν και αντ'αυτού να βρίσκεις "συνταγές" για να νοθεύεις καλύτερα την ηρωίνη. Παράνοια!!! Και παρέμβαση από κανέναν!!
Είμαστε ένα "ανοιχτό" φόρουμ, που δίνει πλήρη πρόσβαση σε επισκέπτες που εκτός από ενήλικα, υπεύθυνα και υπόλογα για τις πράξεις τους άτομα, μπορεί να είναι προσιτό σε παιδιά στην εφηβεία, που μπαίνοντας για να διαβάσουν κάπου τι στην ευχή τους συμβαίνει, μαθαίνουν πως αυτό που τους συμβαίνει έχει όνομα, δεν το κάνουν μόνο αυτά, και μάλιστα μαθαίνουν και πως να το εξελίξουν.. να βουτήξουν πιο βαθειά, να μάθουν πως μπορείς από 50 κιλά να πας 47, να αρχίσουν τη δίαιτα του αστροναύτη, του μπαμπουίνου, του γαλατά.. να βρουν και συμπαράσταση στον αγώνα αυτό...κι αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό.
Για μένα ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα στο συγκεκριμένο φόρουμ όταν μιλάμε για έλλειψη επίβλεψης και διαχείρησης. Όχι ποιός ζυγίζεται κάθε μέρα, τί έφαγε ή τί δεν έφαγε, πόσα γραμμάρια έχασε ή έβαλε, κι αν αυτό αποτελεί λόγο εβδομαδιαίας κατάθλιψης ή όχι.
Και τίνος πια αυτή η πολυσυζητημένη "ελευθερία του λόγου" θίγεται αν υπάρχουν κάποιοι που θα έχουν το νου τους μήπως σε κάποιο τόπικ περάσουμε στην αντίπερα όχθη και αντί για βοήθεια αρχίσουμε να δίνουμε οδηγίες προς καταστροφή;; Πώς γίνεται ένα φόρουμ έρμαιο των όποιων διαχειριστών τελικά... και ποιός θα απολογηθεί στο επόμενο παιδί που θα μπει και θα ρωτήσει πώς θα χάσει 20 κιλά σε 10 μέρες και βρεθεί κάποιος "καλοθελητής" να προτείνει τη δίαιτα της λαχανόσουπας;;; Πώς αναιρείται η αρχή της "αυτοβοήθειας" μέσα από ένα τέτοιο μοτίβο ελέγχου, που δεν λογοκρίνει ούτε αστυνομεύει αλλά προστατεύει;;
Τέλος θα ήθελα να θέσω μία τελευταία ερώτηση! Ξέρει κανείς να μου δείξει έστω και ΕΝΑ ακόμη φόρουμ στο οποίο να μην ασκείται ΚΑΝΕΝΑΣ έλεγχος στο τί δημοσιεύεται;; Με απλά λόγια.. υπάρχει άλλο φόρουμ ανά το διαδίκτυο που να μην έχει διαχειριστές;; Θα ήθελα πολύ να πιστεύω πως δεν αποτελούμε παγκόσμια αποκλειστικότητα αν και πολύ το φοβάμαι... (και όχι δεν εννοώ φόρουμ που ασχολούνται με το ποιά εποχή πετυχαίνει το φύτεμα του βασιλικού)