Ο πονος του θανατου μοιαζει με τον πονο της γεννας γιατι γεννα τον ανθρωπο σε μια αλλη ζωη και ο,τι πεθαινει οταν βγει στο φως της αλλης ζωης και αναπνευσει το καθαρο πνευμα τοτε αντιλαμβανεται τη διαφορα των δυο ζωων, της επιγειας και της επουρανιας, οπως ακριβως συμβαινει με το βρεφος που βγαινει απο τη μητρα και αντικρυζει το φως της ημερας.
Ο Χριστος ειπε στη Μαρθα πριν τν ανασταση του Λαζαρου οτι οποιος πιστευει στο Χριστο ακομα και αν σωματικως πεθανει πνευματικως θα ζησει στη μακαρια ζωη και θα του αποδοθει το σωμα του αναστημενο αφθαρτο και αιωνιο.
Ο αποστολος Παυλος λεει " αν δεν υπαρχει ανασταση νεκρων τοτε ουτε ο Χριστος αναστηθηκε και αν δεν αναστηθηκε ο Χριστος τοτε η πιστη σας ειναι χωρις νοημα"
Πως θα αναστηθουν οι κεκοιμημενοι? Τι μορφη θα εχουν? Την απαντηση δινει ο ιδιος ο Θεος μεσα απο το οραμα του προφητη του Ιεζεκιηλ ηδη απο τη παλαια διαθηκη. Αναφερει οτι ο Κυριος εθεσε το πνευμα του προφητη μεσα σε μια πεδιαδα γεματη ανθρωπινα οστα. Ο Κυριος τοτε ρωτησε αν τα οστα αυτα μπορουν να αποκτησουν ζωη. Ο Ιεζεκιηλ αποκριθηκε και τοτε ο Κυριος μιλησε στα οστα λεγοντας " ιδου εγω φερω εις σας πνευμα ζωης". Τοτε εγινε σεισμος και τα οστα ηρθαν στη φυσικη τους θεση και εγιναν σκελετοι. Και φυτρωσαν πανω νευρα σαρκες και δερμα αλλα δεν υπηρχε ακομα στα σωματα πνοη ζωης. Ο κυριος ειπε στον Ιεζεκιηλ να προφητεψει στο πνευμα της ζωης και στη συνεχεια εδωσε εντολη να προφητεψει " αυτα λεγει ο Κυριος, να εγω θα ανοιξω τους ταφους και θα σας βγαλω απο τα μνηματα σας και θα σας επαναφερω στη ζωη και θα σας δωσω το πνευμα μου και θα μαθετε οτι εγω ειμαι ο Κυριος."
Αρα ο ανθρωπος δεν ειναι ζωντανος αλλα μετεχει της ζωης. Γιατι ζωη ειναι ο Θεος και ο ιδιος εμφυσειται στον ανθρωπο σε μια κοινωνια αγαπης. Ο θανατος ειναι παρα ο υπνος των σωματων τα οποια θα αναστηθουν συμφωνα με τα παραπανω.