Quote:
Originally posted by nina76
Ανδρέα, και ως εικονική θεραπεία να δρα ο βελονισμός (που κατά την προσωπική μου αίσθηση,
την οποία δε μπορώ να σου τεκμηριώσω, αυτό συμβαίνει), παραμένει ένα χρήσιμο "εργαλείο" placebo.
Aυτό που θέλει μεγάλη προσοχή κατά την προσωπική μου γνώμη είναι να ψάχνουμε πολύ ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα πέσουμε στην παγίδα κάποιου επιτήδιου επικίνδυνου βελονιστή, ο οποίος μπορεί όχι μόνο να μην είναι αποτελεσματικός, αλλά και να προξενήσει κάποιο μικρό, μεγάλο ή ανεπανόρθωτο πρόβλημα στην υγεία μας. Σε αυτό θα βοηθούσε πολύ η παρέμβαση της πολιτείας βεβαίως, καθώς οι άνθρωποι που για τον χ-ψ λόγο στρέφονται στο βελονισμό μπορεί να είναι απελπισμένοι τρόπον τινά, και άρα να μην είναι σε θέση να έχουν μία σωστή κρίση.
Ωστόσο, παρόλο που όπως είπα ο βελονισμός παραμένει ένα χρήσιμο "εργαλείο" placebo, προσωπικά δε νομίζω να στρεφόμουν στο βελονισμό διότι είμαι σχεδόν πεπεισμένη ότι η άποψη που έχω ότι δρα ως θεραπεία placebo είναι αρκετή ώστε να μη λειτουργήσει η αυθυποβολή και άρα να μου είναι εντελώς άχρηστος. Δηλ ο βελονισμός θα δράσει πιστεύω μόνο σε κάποιο άτομο το οποίο πιστεύει σε αυτόν, καθαρά και μόνο λόγω ισχυρού φαινομένου αυθυποβολής.
Επίσης οι θάνατοι λόγω εσφαλμένης πρακτικής του βελονισμού (που οδήγησαν σε πνευμοθώρακα και και και) που αναφέρει το άρθρο που παρέθεσες δεν πρέπει να αποτελούν κάποιο τραγικό ποσοστό νομίζω.
'Ετσι όπως το θέτεις , ως ενσυνείδητη λύση placebo συμφωνώ εν μέρει. Ας πούμε το ερώτημα αν πρέπει να χορηγείται placebo θεραπεία σε τελικού σταδίου καρκινοπαθείς π.χ δεν έχει εύκολη απάντηση κατά την γνώμη μου. Και ναι όντως το ποσοστό δεν είναι τραγικό αλλά μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που ουσιαστικά χάθηκαν από μία ψευδή θεραπεία. Δεν είναι κρίμα; Δεν ανοίγει μία κερκόπορτα για όλους τους κομπογιαννίτες που είναι στο εμπόριο ελπίδας κατά αυτόν τον τρόπο;