ναι σε αυτο εχεις πολύ δίκιο. τπουλάχιστον θα εισαι ξεκάθαρη και θα ξέρεις ποιος πραγματικά ειναι ο άλλος και μεχρι που είναι διατεθειμμένος να παει. μαλλον θα το προσπαθήσω.
Printable View
ναι σε αυτο εχεις πολύ δίκιο. τπουλάχιστον θα εισαι ξεκάθαρη και θα ξέρεις ποιος πραγματικά ειναι ο άλλος και μεχρι που είναι διατεθειμμένος να παει. μαλλον θα το προσπαθήσω.
Και μην συγχέεις την εμπιστοσύνη με τα όρια.
Δηλαδή, αν εγώ δεν θέλω να μου τηλεφωνούν -χωρίς σοβαρό λόγο- μέσα στ' άγρια μεσάνυχτα ή να μ' επισκέπτονται απρόσκλητα, έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη?
οχι αλλά θα πρεπει να το πω? δεν θα πρέπει να βασιστώ στο ότι κάποιος που με αγαπάει και με ξέρει δεν θα το κάνει..γιατί ξέρει οτι θα με τρομάξει π.χ. με το τηλ. αργά? εντάξει ίσως είναι παραλογη απίτηση εκ μέρους μου από τους αλλους. αλλα αυτό πιστέυω τουλάχιστον για τους πολύ κοντινούς.
Έφερα ένα παράδειγμα. Το συγκεκριμένο μπορεί να μη χρειάζεται να το πεις σ΄αυτούς που σε ξέρουν καλά.
Μπορεί να χρειαστεί να το πεις σε κάποιον, που δε σε ξέρει καλά και που απλώς, έχει συνηθίσει αλλιώς. Γιατί μπορεί να δουλεύει νύχτα.
Δεν είναι απαραίτητο κάποιος που κάνει πράγματα που μας ενοχλούν, να τα κάνει επίτηδες ή επειδή δεν μας αγαπάει.
σιγουρα δεν είναι απαραίτητο κάποιος να κάνει πράγματα που μας ενοχλούν, επίτηδες ή επειδή δεν μας αγαπάει. αλλα δεν συμφωνείς πτο όταν νοιαζόμαστε πραγματικά για τον άλλον κάποια πράγματα προπαθούμε να τα σκεφτόμαστε? προσπαθούμε να μην στεναχωρηθεί με κάτι που κάνουμε. και εντάξει αυτό..το ότι δεν ήρθε να με δεί? το ότι δεν με έχει πάρει από τότε κανένα τηλ. παρα μόνο για να μου ζητήσει να δώσω κάποια χρήματα στον πρώην της και να μου τα βάλει αυτή μετα στην τράπεζα? έχουν μαζευτεί πολλά και ερμηνέυω και τα υπόλοιπα-οσα ανέφερα- με τον τρόπο που τα ερμηνεύω. ξέρω ότι κι εγώ μπορεί να μην ήμουν ξεκάθαρη αλλά περιμένω λίγο παραπάνω κατανόηση και ενδιαφέρον από κάποιον που τον θεωρώ και με θεωρεί φίλο.
Εγώ μιλούσα γενικά, ξεκίνησα από τη διεκδίκηση.
Συγκεκριμένα, για τη φίλη σου, κρίνοντας από το περιστατικό που παρέθεσες, θεωρώ ότι φέρεται συμφεροντολογικά. Δυστυχώς, μέσα στο περιβάλλον που κινείται, οι μόνες αξίες που έχουν σημασία είναι τα χρήματα που εξασφαλίζουν τη δόση. Όλα τα άλλα είναι πολυτέλεια.
το κατάλαβα.μα αυτή δεν κάνει χρήση, και προέρεχεται από ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από ότι ο πρώην της. δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω γιατί να φερθεί έτσι.
α και κάτι ακόμα ..έβελεπα σε ένα σαιτ τα συμπτώματα της κατάθλιψης, γιατί νομίζω ότι έχω μερικά συμπτώματα και ήθελα να δω.. και έλεγε ότι για τη διάγνωση : Ενδέχεται να ζητηθούν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις (για τον αποκλεισμό της πιθανότητας ύπαρξης των συμπτωμάτων λόγω μιας γενικής ιατρικής κατάστασης, όπως π.χ. υποθυρεοειδισμός πρόσφατα έκανα εξετάσεις και άρχισα χάπια για αυτό, αλλά τα επίπεδα ήταν οριακά σε σχεση με το φυσιολογικό και δεν ξερω..π.χ. ό γιατρός δεν με ρώτησε κάτι σχετικό, αρα μάλλον θεώρησε ότι δεν ειναι τόσο μεγάλο το ποσοτό που προέκυψε από τις εξετάσεις ωστε να με ρωτήσει για κάτι τέτοιο. υποθέτω ότι θα πρέπει να μιλήσω στον/στην ψυχολόγο που σκόπευω να πάω για αυτό?ή να πάρω τον γιατρό? δεν ξέρω. ήξερα ότι μπορεί να συνδέονται αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. αυτά.
Θεωρείς ότι δεν επηρρεαζόμαστε καθόλου από αυτούς που συναναστρεφόμαστε? Τι κι αν δεν κάνει χρήση?
Αλλά, πέρα από αυτό, μπορεί η φίλη σου απλά να φέρθηκε έτσι γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας της, γιατί βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση, γιατί έχει αλλάξει, γιατί έχεις κάνει κι εσύ κάτι που την πείραξε και δεν σου το λέει. Πολλά γιατί.
Εμείς μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Εσύ μπορείς να τη ρωτήσεις αν θέλεις. Μπορείς να της πεις ότι σε πείραξε. Εσύ αποφασίζεις πόσο σημαντικό είναι για σένα.
οχι ,επηρρεαζόμαστε σε κάποιο βαθμό συνήθως.ναι παίζουν πολλοι λόγοι..Δεν ξέρω νιώθω κουρασμένη, και χωρίς διάθεση να μπλέχτω σε αυτήν τη διαδικασία τι με πείραξε, γαιτί το κανε αλλά την αγαπάω πολύ οπότε μπορεί και να το κάνω. απλά νιώθω ότι δεν έχω αυτήν την στιγμή της αντοχές για τετοιες κουβέντες
Μπορείς να αναφέρεις στον ψυχολόγο για τον θυρεοειδή, ίσως σε ρωτήσει και ο ίδιος. Και θα μπορούσες να ρωτήσεις και τον γιατρό.
Πάντως, συχνά φτάνει και μια δύσκολη σχέση που μας καταπόνησε, για να ξεχειλίσει το ποτήρι.
...............................................
Συγγνώμη που ενοχλώ πάλι. νιώθω να με εχουν απογοητεύσει όλοι ( εκτός από την οικογένεια μου)..σε όσους είχα ανοιχτεί, όσους εμπιστευόμουνα, όσους θεωρούσα πραγματικά κοντα μου. δεν ήταν πολλοι αλλα πάλι..το χω πάρει κατάκαρδα.εντάξει με τον Φ. μπαίνουν και άλλα στη μέση γιατί υπήρχε και το ερωτικό στοιχείο, και οι ουσίες και διάφορα.αλλά γιατλι δεν μπορώ να κρατήσω φιλίες π.χ., γιατί έτσι το βλέπω..γιατί η φιλη μου που ανέφερα να μη νοιαστεί κάτι δεν έκανα καλά. γενικά προπαθώ να προσφέρω όσο περισσότερα μπορώ σε όσους νιώθω κοντα μου και νιώθω ότι το αξίζουν.είμαι ειλικρινείς, ανοιχτοί,εμπιστοι και γενικά είμαι πάντα εκεί όταν με χρειάζονατι..τι κάνω λάθος?
νιώθω τόσες τύψεις που δεν νιώθω καλά, όλοι οι αγαπημένοι μου έχουν την υγεία τους, είναι καλά, έχουν σπίτι, φαγητό,δουλειά όλα είναι καλά. γιατί να μαι έτσι. δεν θέλω, νιώθω αχάριστη αλλα ακόμα κι αν το προσπαθώ να τα ξεχάσω όλα μετά από λίγο καιρό ξανανιώθω έτσι. δεν αντέχω άλλο, δεν ξερω τι να κάνω.
διαβασε ενα βιβλιο η δες λιγο τηλ, υπομονη μεχρι την δευτερα.....(μην σκεφτεσαι)..................καληνυ� �τα
αυτό έκανα δίαβαζα τόση ώρα..δεν σκέφτομαι τίποτα συγκεκριμένο..νιώθω ένα πλάκωμα.μακάρι να ήταν η φίλη μου στην ίδια πόλη. μακάρι να μπορουσε τώρα κάποιος να ναι μαζί μου.καληνύχτα και σε σένα.
"Είναι η καρδιά μου ένα σπίτι στοιχειωμένο
δεν θα΄πρεπε να υπάρχει τόση λύπη εκεί
ό,τι αγαπάω με αφήνει νικημένο
στ΄άδειο μου σχήμα , μια σκιά που νοσταλγεί
Κοντά σου δε μπορώ, μακριά σου τρέμω
κάτι με τρώει και δεν μπορώ να κοιμηθώ
περνάω τις μέρες μου σαν δαίμονας κλεισμένος
σ' ένα κουφάρι φαγωμένο απ' τον καιρό"
"Αυτοί που ξέρουν να πετάνε ψηλά
κάποιος μου είπε πως τρεκλίζουν στη γη"
Εγώ αν, πριν μου χορηγηθούν φάρμακα έκανα πάρα πολλές εξετάσεις (επειδή είχα κ κάποιους πόνους στα πόδια) και πρώτη πρώτη για τον θυροειδή.
Εφόσον ήταν όλες καλές μετά μου δόθηκαν φάρμακα.
Καλό θα ήταν να ρωτήσεις το γιατρό σου, να του αναφέρεις ότι έχεις άσχημη διάθεση κι αν σχετίζεται αυτό με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σου.
Αλλά πέρα από την οποιαδήποτε συσχέτιση η απόφασή σου να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία θα σε ωφελήσει πολύ στα διάφορα ερωτήματα που έχεις παραθέσει και εδώ και γενικά στο χειρισμό καταστάσεων που σε δυσκολεύουν.
Ένα σημαντικό που έμαθα σχετικά τελευταία είναι πως πάντα θα τυχαίνουν διάφορα άσχημα γεγονότα (μέσα στη ζωή είναι!) κ θα έχουμε κακή διάθεση. Το θέμα δεν είναι να είμαστε πάντα ευδιάθετοι (αυτό δε γίνεται ούτος ή άλλος) αλλά πως αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.
carrie ευχαριστώ για τις βιβλιοπροτάσεις. τα έχεις διαβάσει?σε βοήθησαν. του μπουκαι διάβασα 2 αλλα και μου άρεσαν. αυτό δεν το ήξερα.
Arsi δεν ξέρω γενικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν οριακά πάνω από το φυσιολογικό, και κυρίως έκανα εξετάσεις γιατί ένιωθα για πολύ καιρό εντονη κόπωση. τη θεραπεία την έχω ξεκινήσει δοκιμαστικά μέχρι τελη μαρτίου που θα κάνω εξετάσεις να δει ο γιατρός αν επιδρά το φάρμακο και γενικά ξανα τις τιμές μου. απλά έχω αρχίσει να σκεφτομαι διάφορα τα οποία δεν ξερω κατα πόσο έχει νόημα να τα σκέφτομαι αν δεν ρωτήσω το γιατρό πρώτα. οπως και να χει μοιάζει σαν να υπάρχουν από πάντα τα θεματα αυτά στη ζωή μου- ανα διατήματα βέβαια ευτυχώς. όπως έγραψα και πιο πάνω το ανέφερα γιατί δεν νιώθω ότι απλά κάτι επιδρά στο να νιώθω έτσι οπως νιώθω, νομίζω ότι ετσι κι αλλιώς δεν τα χω βρεί τελείως με τον εαυτό μου και τους γύρω μου και ότι θέλω να το κάνω. εχεις δίκιο αυτό είναι το σημαντικό να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε και τα άσχημα
ναι τα εχω διαβασει και τα προτεινω!
αν καλα ξεμπερδεματα :) ετσι το γραφω για να μη ξεχνιομαστε...συνεχιστε συνεχιστε!!! :)
ειμαι λιγο νυσταγμενη αλλα σας παρακολουθω με ενδιαφερον
οντως βρε παιδι μου απο ενα θεμα παιρνουμε πολλι απαντησεις και λυσεις :)
ειναι παρα πολυ καλο βιβλιο και μιλα για τα ζευγαρια και τις σχεσεις, εξαρτητικες, προβληματικες, πως δημιουργουνται, τους ρολους που παιζουν οι συντροφοι πως δημιουργουνται οι δυναμικες κτλ.
researcher θύμιζε το εσυ..αν και δεν ξέρω κατα πόσο ξεμπερδεύονται :)
carrie θα το κοιτάξω, θα το ξεφυλλίσω και αν μ αρέσει θα το διαβάσω κι αυτό. για τον μπουκαι όμως μου ρχεται πιο ευκολο. ευχαριστώ πάντως. κι αν σου ρθει και κανένα άλλο βιβλίο που να σ αρεσε πολύ..στείλε. κι ας μην είναι και σχετικό με το θέμα.θελω κάτι και για να ξεχαστώ :)
Οσο για τον τιτλο που δε σου αρεσε:
Σ.τ.Σ.
"ενα προσωπο ζητα απο ενα αλλο κατι που συγχρονως επιθυμει και δεν μπορει να πιστεψει δυνατο. Ο τιτλος αυτου του συγγραματος "αν μαγαπας μη μαγαπας" προερχεται απο εναν απο τους κυκλους των διπλων μηνυματων: εδω το μελος του ζευγαριου ζητα: "αγαπα με", καθως ομως πιστευει πως η αγαπη συνοδευεται παντα απο εγκαταλειψη, την ιδια στιγμη φοβαται να αγαπηθει. Ζητα, στο λεκτικο επιπεδο, να αγαπηθει, ενω συγχρονως, χωρις να το συνειδητοποιει, ζητα, στο μη λεκτικο επιεπδο, να μην αγαπηθει. Μ'αυτο τον τροπο, η απαντηση του αλλου μελους του ζευγαριου, οποια κι αν ειναι, δεν μπορει παρα να ειναι ανεπαρκης, εφοσον μπορει να ανταποκριθει μονο στο ενα επιπεδο απο τα δυο."
Ενα παραδειγμα: "Οταν η μανα λεει στο παιδι κατσε στα γονατα μου, ενω με την εκφραση της και τον τονο της φωνης της λεει "απομακρυνσου". Το παιδι δεν θα μπορουσε να απαντησιε με ικανοποιητικο τροπο σε τοσο αντιφατικα αιτηματα. εαν ερχοταν κοντα στη μητερα του, θα την ενοχλουσε, αλλα και η μητερα του θα αισθανοταν ασχημα αν ο γιος της δεν πηγαινε κοντα της εφοσον κατα μια εννοια του το ειχε ζητησει. Ο μονος τροπος με τον οποιο το παιδι μπορει να ικανοποιησει αυτα τα αντιφατικα μηνυματα ειναι με μια ασυναρτητη απαντηση. Θα επρεπε να πλησιασει τη μητερα του χαρακτηριζοντας αυτη τη συμπεριφορα με ενα σχολιο που θα αποτελουσε αρνηση του γεγονοτος οτι την πλησιασε, οπως ν απει να κατσει στα γονατα της λεγοντας "ω τι ωραιο κουμπι", διευκρινιζοντας ετσι πως δεν την πλησιασε παρα μονο για να δει το κουμπι"
Ελκάιμ Μονύ, Αν Μάγαπας μη μαγαπας, σελ 27
Βεβαια αν δεν πιστευεις σε καποια πιο ψυχαναλυτικα πραγματα αυτα θα σου φαινονται μη αληθη και ανοητα, αλλα το γραφω μηπως το δει και καποιος αλλος και παρει κατι απο αυτο. Το βιβλιο απευθυνεται σε θεραπευτες, αλλα νομιζω οτι ενας ανθρωπος με ανοιχτα μυαλα που ψαχνεται μπορει να το διαβασει
ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να παραθέσεις ένα απόσπασμα. πιστεύω οτι πολλες ψυχαναλυτικές ερμηνείες έχουν κάποια βάση , άλλες μου φαίνονται κάπως τραβηγμένες.αλλά γενικά δεν είμαι αρνητική. πόσο μάλλον στο να διαβάσω κάτι που μπορεί να με πείσει για το αντίθετο. μήπως έχεις και καμιά αλλη βιβλιοπρόταση?άσχετη με το θέμα, ας πούμε το τελευταίο βιβλίο που διάβασες κια σε ενθουσίασε? σαν να μου κίνησες το ενδιαφέρον για κάτι..:).
κι ήρθε πάλι το βράδυ..και νιώθω οτι χαραμίζω τις μέρες μου. κάνω πράγματα.αλλά δεν πέφτω για ύπνο ευτυχισμένη, χορτασμένη από ζωή.αλλά θα προσπαθήσω.
πιες ενα μιλκο
Μ' άρεσε αυτό. Κι εγώ έχω βιβλίο να προτείνω. Και μάλιστα δωρεάν.
http://www.e-psychology.gr/forum/sho...�λίο-μου.
Συγνώμη αν?, λίγη πλάκα έκανα!
............................:(
και το χαμομηλακι φερνει υπνο απο οσο ξερω,και μη μας κοιτας με αυτο το λυπημενο υφος :p
χαχαχαχα,αυτο το ..... κυριε .... με σκλαβωσε
ειχα μια γνωστη καποτε χτυπουσε το κεφαλι της στον τοιχο αλλα ουτε αυτο βοηθησε.....
οταν κατι παει στραβα στη ζωη μας,εκτος του να καθομαστε να ριχνουμε δακρυα,καποια στιγμη αποφασιζουμε να κανουμε ενα προγραμμα για να βγουμε απο την αβυσσο.
καποια στιγμη η ψυχη μας βροντοφωναζει και λεει φτανει....
τοτε τι κανουμε εμεις;μπορεις να με βοηθησεις αν;
ουπς νομίζω ότι βγήκαμε γνωστοι , εγώ ήμουν :Ρ
αυτό είπα κι εγώ ότι νιώθω ετσι αλλά θα προσπαθήσω ( να το αλλάξω). εκεί δεν το πας?
ειναι μια καλη αρχη,και αν βρεις δυσκολιες,που σιγουρα θα βρεις,μην ξεγελιομαστε ,εδω ειμαστε εμεις,μπορεις να γραφεις οποτε θελεις,αν βγαλουμε καποιες εξαιρεσεις,οι περισσοτεροι εδω μεσα προσπαθουν να βοηθησουν....
παντα ελεγα πως μια καλη μουσικη βοηθαει,χαρουμενη μουσικη,ταξιδιαρικια...
προσπαθησε να εισαι οσο μπορεις περισσοτερο με κοσμο για να ξεχνιεσαι...φιλους που θελουν το καλο σου
και γιατι οχι,ξεκινησε να κανεις καινουρια πραγματα,πραγματα που δεν εκανες μεχρι τωρα γιατι φοβοσουν η δεν μπορουσες...
Η ζωη ειναι μικρη,γιατι να μην εξερευνησουμε καθε σκοτεινη γωνια της;
γιατι μπορει να μην μπορουμε....ή να μην αντεχουμε.