Εχω την αίσθηση ότι σκέφτεσαι την θεολογία σε ακαδημαϊκό επίπεδο σαν ένα τσούρμο ατόμων που κάθονται γύρω γύρω και, ξύνοντας τις γενειάδες τους, προσπαθούν να αποδείξουν ο ένας στον άλλο ότι υπάρχει θεός (ή τι φύλο είναι οι άγγελοι, που αναρωτιόντουσαν και οι Βυζαντινοί). Έχω επίσης την εντύπωση ότι το σκέφτεσαι
λάθος (κλικ). Δεν ξέρω, εγώ βλέπω μελέτη, γνώση και οργανωμένη επιστημονική μεθοδολογία σε αυτό.
Δεν το σκεφτομαι καθολου ετσι καθως οπως προανεφερα (διαβαζε πιο προσεκτικα) η υπαρξη του Θεου δεν ειναι δυνατον ν'αποδειχθει, ειναι καθαρα θεμα πιστης!
Επίσης, η θεολογία κατατάσσεται στις
ανθρωπιστικές επιστήμες (ξανακλικ), μαζί με την αρχαιολογία, τη φιλολογία, τη γλωσσολογία, την ιστορία κλπ.
Αυτο δε σημαινει οτι η Θεολογια ειναι επιστημη! Υπαρχει και η Σχολη Καλων Τεχνων αλλα οι αποφοιτοι δεν ειναι επιστημονες, υπηρετουν την αυτονομη πνευματικη δραστηριοτητα (ανεφερα τα τεσσερα ειδη παραπανω) της Τεχνης!
For the record, ούτε θεολόγος είμαι, ούτε καν ξέρω να σου πω αν πιστεύω πουθενά. Ξέρω όμως ότι είχα θεολόγο στο λύκειο ο οποίος ήταν από αγνωστικιστής και δώθε. Ήταν επίσης ο καλύτερος θεολόγος που είχα ποτέ.
Κι εγω ειχα την τυχη και την τιμη να εχω καλους θεολογους στο σχολειο (υπηρχαν βεβαια και καποιοι τελειως προπαγανδιστες και θρησκοληπτοι) ... so?
Δεν εχει σχεση αυτο με το αν ειναι ή οχι η θεολογια επιστημη!
Σόρι για την παρέμβαση, αλλά μια και αναφέρθηκε η λέξη γνώση, ίσως καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους αφορισμούς που ενδεχομένως προσβάλλουν χωρίς να φροντίζουμε να γνωρίζουμε πρώτα (τραγική ειρωνεία).
Γιατι ζητας συγγνωμη για την παρεμβαση? Δεν εχουμε λογοκρισια, να παρεμβαινεις οποτε θες!
Δεν ειναι προσβολη το οτι η θεολογια δεν ειναι επιστημη αλλα πνευματικη δραστηριοτητα! Και η φιλοσοφια δεν ειναι επιστημη αλλα ειναι μια εξαιρετικη πνευματικη δραστηριοτητα οπου σου θετει προβληματισμους και θετει σε λειτουργια τα γραναζια της σκεψεως!