Ψύχωση και επιθετική συμπεριφορά...
Γεια σας. Ο αδερφός μου πάσχει από ψύχωση. Το καταλάβαμε πριν αρκετά χρόνια και έχουμε τρέξει σε αρκετούς γιατρούς.
Το θέμα είναι ότι είχε καποιες φορές επιθετική και βίαιη συμπεριφορά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε καποια στιγμή εισαγγελική εντολή. Το θέμα είναι, ενώ κι εμεις του μιλάμε και τον αποδεχτήκαμε και του δωσαμε και ευκαιρίες και κίνητρα για να απασχοληθεί και να κοινωνικοποιηθεί, εκείνος συνεχίζει να αρνείται τα παντα. Οχι μόνο την αποδοχή του προβληματος του αλλά και τις ευκαιρίες για απασχοληση και κοινωνικοποιηση που σας ειπα, με αποτελεσμα μετα να παραπονιέται γιατί δεν απασχολείται και γιατί δεν εχει κοινωνικότητα και να τα βάζει μαζι μας - με την οικογένεια μας.
Συνεχίζεται αυτή η κατασταση και φυσικά δεν αλλάζει τιποτα για εκείνον κι εκείνος με τη σειρά του κτηγορεί τα παντα, και για εμας χειροτερευουν.
Εγω ελειπα χρονια απο το σπιτι, ημουν φοιτητρια, και τα έχω πληρώσει όλα αυτά με επιπτώσεις στη ζωή μου. Ομως το παλευω. Κι εκεινος εχει βγαλει κατα καιρούς θυμό και οργή προς εμενα και ζήλεια για ό,τι καταφέρνω και ότι ζω. Όσες φορές προσπάθησα να τον βοηθήσω το πληρωσα και δε γλίτωσα την οργή όταν κατι δεν του άρεσε ή δεν ξερω γω. Αποφάσισα, όσο κι αν με στεναχωρεί, να τον αντιμετωπίσω με αποσταση διότι διαφορετικά το μόνο που θα καταφέρω είναι θαφτω κι εγώ.
Το βασικό θέμα μου όμως ήταν παντα να προστατευσω τους γονεις μου. Γενικά για ότι στραβό κατηγορεί εκείνους, δεν παίρνει καμια ευθύνη φυσικά αλλά και καμία διάθεση να προσπαθησει να φτιάξει το οτιδηποτε. Πήγε σε 5 σχολές (σε αλλες πολεις) και τις παρατησε και τις πεντε. Μετα ομως παραπονιέται ότι δεν εχει κανει κατι. Και ξεσπαει. Εχει γινει ενας ανθρωπος χωρίς καθόλου ενδιαφέροντα, να ακουει μουσική απο το πρωι ως το βραδυ, να σερνει το κορμί του απο καναπε σε καναπε, να παραπονιέται οτι δεν εχει δουλεια και φταιει αυτό αλλά όταν βρίσκει δουλειά κατασευάζει ενα σωρό δικαιολογίες για να μην προσπαθησει καν. Γενικά όταν τον "συμφέρει" λέει ότι δεν εχει τίποτα, κι όταν μπροστά του ερχεται η ευθυνη της δικής του ζωής τότε "είναι αρρωστος" για να μην αναλαβει τιποτα.
Κάποιες φορές που πηρε αποφαση να παρει φαρμακευτική αγωγή μία πουτην πηρε μία που την αναιρεσε την αλλη μερα. Πάρε-σταματησε φάρμακα μια φορά ξυπνησε και ελεγε φανταστικά πραγματα. Δεν ειναι καλό κι αυτο και πιστευω πως χειρότερα μπορει να κανει εναν ανθρωπο.
Τελικα αποφασισαμε να του δωσουμε κρυφα εμεις για να μην είναι επιθετικός.
Το τελευταιο εξαμηνο γινεται αυτο. Η συμπεριφορά του σαν χαρακτήρας δεν εχει αλλάξει. Γκρίνια, μιζέρια και αποποιηση ευθυνων και εαυτου ειναι αλλα τουλαχιστον δεν ηταν επιθετικός. Ομως μια μερα, επειδη βγηκε εξω και καποιοι γνωστοί του επισημαναν λογικά τα θεματα του σε μια φιλική κουβέντα, του τυπου "ρε συ, μόνος σου είσαι; γιατί;" εκείνος γυρισε αρων αρων αγχωμένος, εμεις του ειπαμε ότι ο καθενας εχει στα δικα του χερια τη ζωή του και πως ο ίδιος εχει απομωνωθεί και πως αν δεν κανει κατι κανεις αλλος δε θα κανει. Αρχισε να απαντα τις βλακείες του και οκ ειχει λίγο ενταση η συζητηση αλλά φυσιολογική ενταση.
Το απογευμα μετα, ενω εγω και η μανα μου κοιμόμασταν επανω, ακουσαμε κατι φωνες.... ειχε χτυπησει τον πατερα μου και του ελεγε εσεις φταιτε και τετοια μπηκαμε μεσα τρεχοντας κι ενω ο πατερας μου ητανε κατω αυτος ητανε ορθιος και δεν εκανε τιποτα.... δηλαδη καμια αισθηση. μόνο οταν ειδε εμας σε πανικό αρχισε να αντιλαμβανεται και να "κανει κατι" ας πουμε. Εμενα με επιασε κριση, τον εδιωξα εξω, φωναζα, δεν μπορουσα να ηρεμήσω. Δεν ηθελα αλλα δεν το αντεχα αυτο που ειδα. Η λογική μου ελεγε αλλα, όμως ενω τον κοιτουσα και του ελεγα "παιδι μου χτύπησες τον πατερα σου; εισαι με τα καλα σου;" εκεινος ελεγε "εγω τι εκανα; εγω δεν κανω τιποτα εσεις κανετε και με βρίζετε..." κι εγω αφηνίαζα παραπανω.
φοβάμαι βρε παιδια. μην καταντήσουμε επεισόδιο της 10ης εντολής. μην κανω κανα φόνο εν βρασμω καμια φορα... Δεν το λεω σοβαρα αλλα αυτες ειναι οι δευτερες σκεψεις μου. Που αμα παθουν κατι οι γονεις μου στο δρομο θα βρεθουμε γιατι κι εγω ανεργη ειμαι...
Μετα απο αυτο τον στελαμε στο γιατρο του και του ειπαμε οτι θα παρει αγωγή θελει δε θελει. το θεμα ειναι οτι αυτος σημερα ειναι ετσι αυριο αλλιως.
Έχουμε κανει αγώνα για να μην μπαινοβγαίνει στα ψυχιατρεια. Κι όμως καποιες φορές σκεφτομαι οτι με τετοια φόβο ειναι δυνατόν να ζουμε; και δε βρισκω διέξοδο στο συστημα υγειας; Δηλαδή δεν υπαρχει δημόσια ή ιδιωτική κλειστή κλινική χωρίς υπέρογκο ποσό;
Προσπαθώ να σκεφτώ κάτι για να προστατεύσω εμενα και την οικογένειά μου αν τα πραγματα ξεφύγουν; δηλαδή είμαστε καταδικασμένοι;
Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο αλλά ίσως είναι η ταραχή...