Ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο για την ντοπαμινη, που τα λεει ολα ειναι εδω :
http://emedi.gr/%CE%BA%CE%BB%CE%B1%C...l#.VNYfni58uxw
Printable View
Ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο για την ντοπαμινη, που τα λεει ολα ειναι εδω :
http://emedi.gr/%CE%BA%CE%BB%CE%B1%C...l#.VNYfni58uxw
Η ντοπαμίνη παίζει σπουδαίο και σημαντικό ρόλο στη μάθηση. Προκαλεί συναισθήματα ικανοποίησης, ευχαρίστησης και κινήτρου. Βρίσκεται στις ζωικές τροφές (κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά) και στους ξηρούς καρπούς. Από φυτικές πηγές μόνο η μπανάνα περιέχει αρκετή ποσότητα ντοπαμίνης. Επειδή η ισορροπία μεταξύ σεροτονίνης και ντοπαμίνης είναι σημαντική (υψηλή ποσότητα σεροτονίνης κατεβάζει την ντοπαμίνη και το αντίστροφο) το μέτρο είναι το ζητούμενο.
Ναι όντως ενδιαφέροντα άρθρα περί ντοπαμίνης. Πάντως βρίσκω ότι η μουσική πρέπει να δημιουργεί ντοπαμίνη σίγουρα, δεν ξέρω σε ποιο βαθμό αλλά αρκετά, τουλάχιστον σε εμένα, εσείς το αισθάνεστε αυτό? Είναι σπουδαία και ακίνδυνη ντόπα... να ακούς τις αγαπημένες σου μουσικές!
για μας δυστυχως δεν υπαρχει ακινδυνη ντοπα...και δυστυχως ολα τα υγειηνα κ καλα δημιουργουν ντοπαμινη με αποτελεσμα να διεστρεβλενεται ευλογα η αποψη μας για το καλο και το κακο
Δημήτρη θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω λίγο ότι όλα τα υγιεινά και καλά μπορεί να δημιουργήσουν το πρόβλημα της ανεβασμένης ντοπαμίνης, υπάρχουν πολλά φρούτα-εκτός από τις μπανάνες- καθώς και λαχανικά που δεν δημιουργούν κίνδυνο. Δεν είμαι διατροφολόγος βέβαια, αλλά από όσα έχω μελετήσει στα επιστημονικά άρθρα με θέμα τη διατροφή σε σχέση με τις ψυχικές ασθένειες. Τώρα μελετάνε την ωφέλεια που υπάρχει σε μια ουσία στο μπρόκολο και το κουνουπίδι για ανθρώπους που έχουν σχιζοφρένεια. Νομίζω ότι αν τρώει κανείς πολύ κρέας ή πολλούς ξηρούς καρπούς κλπ δημιουργεί εντονότερο πρόβλημα. Αλλά μια διατροφή περισσότερο χορτοφαγική (που είναι και υγιεινή) βοηθάει, έτσι δεν είναι?
Επίσης γιατί είναι επικίνδυνο να ακους μουσική? Εντάξει δεν μιλώ για ακραίες, πολύ έντονες μουσικές, αλλά περισσότερο για κάτι που είναι ευχάριστο ή για στίχους που μπορεί να σου αρέσουν να τραγουδάς κλπ. Είναι ωραίο και ακίνδυνο... κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον.
ΠΑΣΟ Αν και εχω διαβασει προσεκτικα 3 βιβλια διατροφης που ειχαν τους ξηρους καρπους πχ σαν πρωτη τροφη υγειινη.αυτο που θελω ναπω ομως ειναι αλλο στις 26 που εχω ραντεβου με τον ψυχιατρο μ θα του θεσω το ερωτημα αν γινεται να με κατεβασει τον δοση αντιψυχωσικου κ να παψω να τροω κρεας που ετσι κ αλλιως εχω προσπαθησω στο παρελθον και για φιλοζωικους λογους να κοψω
Από προσωπική εμπειρία το να μην τρως κρέας είναι πολύ ωφέλιμο γενικότερα, κάνει πολύ καλό ψυχολογικά και αποκτάς και μια γαλήνη μέσα σου. Μου αρέσει αυτό που έλεγε ο George Bernard Shaw “Animals are my friends...and I don't eat my friends.” :)
Οι ξηροί καρποί αν τους τρως με μέτρο νομίζω ότι δεν βλάπτουν τόσο. Τα καρύδια έχουν και ωμέγα 3 που χρειάζεται απ' όσο γνωρίζω και βοηθάει στις ψυχικές ασθένειες.
Αλλο ενα πολυ καλο site ειναι του νευρολογου Κιουντουρη.
http://neurotalk.blogspot.gr
Καλημέρα παιδιά, έχω βρει και αυτή τη σελίδα που αφορά όλες τις βιταμίνες, σε ποιες τροφές και σε πόσα mg περιέχονται και σε τι βοηθούν ιδιαίτερα. Έχει αρκετό ενδιαφέρον.
http://fysei.blogspot.gr/2006/05/blog-post_29.html
ΣΥΜΦΩΝΩ...
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση περί ντοπαμίνης. Να πω ότι το σημαντικό για μια καλή υγιή σκέψη και συμπεριφορά (χωρίς διαταραχές σκέψης και διάθεσης), είναι η καλή αναλογία, μια ισορροπία μεταξύ ντοπαμίνης – σεροτονίνης στον οργανισμό.
Η καλή διατροφή για να πετύχει κανείς την ‘ιδανική’ παραγωγή αυτών των δύο ουσιών, έχει να κάνει και με τη χρονοβιολογία, δηλαδή ποια ώρα της ημέρας ο οργανισμός μας ωφελείται περισσότερο από διάφορες δραστηριότητες. Το ιδανικό είναι να ενισχύουμε τα επίπεδα της ντοπαμίνης τις πρωινές ώρες και τα επίπεδα της σεροτονίνης τις βραδινές.
Για να τις ενισχύσουμε χρειάζεται να προσθέσουμε στη διατροφή μας τα αμινοξέα που βοηθούν την παραγωγή τους: η L-τυροσίνη είναι πρόδρομο μόριο της ντοπαμίνης και η L-τρυπτοφάνη της σεροτονίνης. Όπως καταλαβαίνετε, το ένα καλό είναι να το ενισχύουμε το πρωί και το άλλο το βράδυ!
Μια πολύ σημαντική βιταμίνη και για τους δύο νευροδιαβιβαστές, είναι η Β6. Γενικά το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι ωφέλιμο για το νευρικό σύστημα. Κι επίσης, πολύ χρήσιμοι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι καλής ποιότητος πρωτεΐνες. Μακριά από απλούς υδατάνθρακες (πχ ζάχαρη), γάλατα αμφίβολης διατροφικής αξίας και επεξεργασμένες τροφές (πχ χυμούς εμπορίου, αλλαντικά, κονσέρβες).
Πολύ σημαντικό αυτό που γράφεις marina38, συμφωνώ, παίζει ρόλο και το πότε τρώμε κάτι, καθώς και η ποσότητά του. Όλα θέλουν ισορροπία. Γενικά για τη λήψη του φαγητού, καλό είναι αν μπορεί κανείς να τρώει όχι πολύ μεγάλες ποσότητες και το βράδυ να τρώει όσο νωρίτερα γίνεται, κάποιοι φυσικοπαθητικοί συστήνουν έως τις 8, κάτι που βέβαια δύσκολα εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αλλά πραγματικά βοηθάει, τουλάχιστον τα γεύματα να είναι ελαφριά. Κάνει καλό και στον ύπνο και γενικότερα αυτό το διάστημα που είναι κατά κάποιο τρόπο η καθημερινή βραδυνή νηστεία του σώματος καθώς ξεκουραζόμαστε και κοιμόμαστε. Όπως και το πρωϊ είναι σημαντικό να πίνει κανείς κάτι πρώτα, νερό, ή νερό με μέλι ή ένα ρόφημα βοτάνου πχ πριν φάει οτιδήποτε. Υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες στις οποίες πρέπει να δώσουμε βάση και σημασία. Και εγώ ακόμα τα μαθαίνω αλλά έχω παρατηρήσει πράγματα θετικά με τις αλλαγές αυτές.