Κλονίζεται η πίστη μου....
Διάβασα δύο βιβλία του Αρσενίου Μέσκου, "ο πλανήτης της θεολογίας" και "σοκ και δέος".
Για να βοηθήσω, ο Μέσκος ήταν πρώην παπάς που αποσχηματίστηκε. Στο "Σοκ και δέος" περιγράφονται οι λόγοι...
Και δεν μπορώ, παρά να παρατηρήσω ότι ο συγγραφέας έχει δίκιο σε όσα λέει!
Γιατί τα βλέπω κι εγώ στο χώρο της Εκκλησίας τα στραβά!
Ο πνευματικός που είχα πάει να εξομολογηθώ μου "πέταξε" στο τέλος αυτό που είχε πει ο Σεραφείμ: "ε στο κάτω κάτω, όταν βλέπεις ένα ωραίο σώμα φαντάσου πως από κάτω δεν είναι παρά κόκκαλα και νεύρα........"
Εγώ φυσικά δε συμφωνούσα με όλα αυτά! Αλλά για χάριν της πίστης, πολλοί ανέχονται τον κάθε παραλογισμό χωρίς να μιλάνε!
Το ποτήρι "ξεχείλισε" μία από αυτές τις μέρες.. Αφορμή; Ο σχολιασμός ενός άρθρου από μένα!
Το άρθρο για όποιον ενδιαφέρεται βρίσκεται εδώ: http://antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%...%B7%CF%82.html
Το θέμα ήταν η ύπαρξη της αιωνίου κολάσεως και κατά πόσο αυτή εναρμονίζεται με ένα Θεό που αγαπά. Το σχόλιό μου προσυπογράφεται με το ψευδώνυμο "Ιωάννης" και βρίσκεται λίγο πριν το τέλος, για όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει.
Για να μην τα πολυλογώ, εγώ αρνήθηκα την ύπαρξη της αιωνίου τιμωρίας και υποστήριξα τα λεγόμενά μου με επιχειρήματα!
Όμως κάποιος κύριος Καστρινάκης, αντί να διαβάσει τα λεγόμενά μου, "πιάστηκε" από τον και καλά "αγοραίο" λόγο μου, ότι δήθεν απαξιώνω τους παπάδες! Ακολούθησε μια αντιπαράθεση -θέατρο του παραλόγου το λέω εγώ- γιατί ο έτερος συνομιλητής αντί να απαντήσει στα επιχειρήματά μου προσπαθούσε να βρει ενδείξεις "κακής" συμπεριφοράς για να μου προσάψει!!
Δεν ξέρω γιατί μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν κάποιοι τύποι, οι οποίοι θέλουν να το παίξουν "θεοί" στη θέση του Θεού.... Και γιατί υπερασπίζονται τη "θεία τιμωρία" με τέτοιο ζήλο, ενώ η θρησκεία διδάσκει την αγάπη!! Αυτό και μόνο είναι για μένα αφόρητο σκάνδαλο!Ταπεινοφροσύνη κατά τα άλλα!!! Πώς γίνεται όμως από τη μια, ο Θεός να λέει "αγαπάτε τους εχθρούς σας" και από την άλλη να μιλάει για αιώνια τιμωρία; Αυτή η αντίφαση είναι σχιζοφρενική, το λιγότερο!! Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Θεός είναι κατώτερος των περιστάσεων κι από μας! Γιατί μας παραγγέλλει να κάνουμε κάτι (αγάπη εχθρών) που ο Ίδιος δεν κάνει (τιμωρία "εχθρών", απίστων, ειδωλολατρών κλπ... στη "λίμνη της φωτιάς"- Κόλαση)!!! Αν αυτό δεν είναι αντίφαση και αδικία, τότε τι είναι;;
Δεν είναι μόνο απόλυτοι, οι "παπαδανθρώποι", με έναν εντελώς γλοιώδη τρόπο, αλλά διακατέχονται κι από παιδισμό, σαν τον εν λόγω κύριο.....
Αντί να απαντήσει σε αυτά που έγραφα, καθόταν και "πιανόταν" από το παραμικρό (πραγματικό ή πλασματικό) ολίσθημα της λέξης! Εγώ του έφερνα παραδείγματα κι εκείνος έλεγε ότι χρησιμοποιώ τη λέξη "παπάδες" με έσχατη απαξίωση! Δε πάει καλά το άτομο, καθόλου καλά!!!!
Επειδή τα είχα πάρει στο κρανίο, άρχισα να φέρνω παραδείγματα για το που οδηγούν οι κατά γράμμα ερμηνείες των ιερών κειμένων... Κι εκείνος συνέχιζε τα δικά του! Δεν κοίταζε να απαντήσει σε αυτά που έλεγα, αλλά προσπαθούσε να βρει "ηθικά" προσκόμματα και ατέλειες πάνω μου........
Μετά από αυτό με κυρίεψε πάλι μια αίσθηση του τύπου "τι κάνω τώρα εγώ εδώ με αυτούς;", "τι δουλειά έχω;"