Results 1 to 15 of 94
Thread: Κλονίζεται η πίστη μου....
-
04-04-2017, 20:05 #1
Κλονίζεται η πίστη μου....
Διάβασα δύο βιβλία του Αρσενίου Μέσκου, "ο πλανήτης της θεολογίας" και "σοκ και δέος".
Για να βοηθήσω, ο Μέσκος ήταν πρώην παπάς που αποσχηματίστηκε. Στο "Σοκ και δέος" περιγράφονται οι λόγοι...
Και δεν μπορώ, παρά να παρατηρήσω ότι ο συγγραφέας έχει δίκιο σε όσα λέει!
Γιατί τα βλέπω κι εγώ στο χώρο της Εκκλησίας τα στραβά!
Ο πνευματικός που είχα πάει να εξομολογηθώ μου "πέταξε" στο τέλος αυτό που είχε πει ο Σεραφείμ: "ε στο κάτω κάτω, όταν βλέπεις ένα ωραίο σώμα φαντάσου πως από κάτω δεν είναι παρά κόκκαλα και νεύρα........"
Εγώ φυσικά δε συμφωνούσα με όλα αυτά! Αλλά για χάριν της πίστης, πολλοί ανέχονται τον κάθε παραλογισμό χωρίς να μιλάνε!
Το ποτήρι "ξεχείλισε" μία από αυτές τις μέρες.. Αφορμή; Ο σχολιασμός ενός άρθρου από μένα!
Το άρθρο για όποιον ενδιαφέρεται βρίσκεται εδώ: http://antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%...%B7%CF%82.html
Το θέμα ήταν η ύπαρξη της αιωνίου κολάσεως και κατά πόσο αυτή εναρμονίζεται με ένα Θεό που αγαπά. Το σχόλιό μου προσυπογράφεται με το ψευδώνυμο "Ιωάννης" και βρίσκεται λίγο πριν το τέλος, για όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει.
Για να μην τα πολυλογώ, εγώ αρνήθηκα την ύπαρξη της αιωνίου τιμωρίας και υποστήριξα τα λεγόμενά μου με επιχειρήματα!
Όμως κάποιος κύριος Καστρινάκης, αντί να διαβάσει τα λεγόμενά μου, "πιάστηκε" από τον και καλά "αγοραίο" λόγο μου, ότι δήθεν απαξιώνω τους παπάδες! Ακολούθησε μια αντιπαράθεση -θέατρο του παραλόγου το λέω εγώ- γιατί ο έτερος συνομιλητής αντί να απαντήσει στα επιχειρήματά μου προσπαθούσε να βρει ενδείξεις "κακής" συμπεριφοράς για να μου προσάψει!!
Δεν ξέρω γιατί μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν κάποιοι τύποι, οι οποίοι θέλουν να το παίξουν "θεοί" στη θέση του Θεού.... Και γιατί υπερασπίζονται τη "θεία τιμωρία" με τέτοιο ζήλο, ενώ η θρησκεία διδάσκει την αγάπη!! Αυτό και μόνο είναι για μένα αφόρητο σκάνδαλο!Ταπεινοφροσύνη κατά τα άλλα!!! Πώς γίνεται όμως από τη μια, ο Θεός να λέει "αγαπάτε τους εχθρούς σας" και από την άλλη να μιλάει για αιώνια τιμωρία; Αυτή η αντίφαση είναι σχιζοφρενική, το λιγότερο!! Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Θεός είναι κατώτερος των περιστάσεων κι από μας! Γιατί μας παραγγέλλει να κάνουμε κάτι (αγάπη εχθρών) που ο Ίδιος δεν κάνει (τιμωρία "εχθρών", απίστων, ειδωλολατρών κλπ... στη "λίμνη της φωτιάς"- Κόλαση)!!! Αν αυτό δεν είναι αντίφαση και αδικία, τότε τι είναι;;
Δεν είναι μόνο απόλυτοι, οι "παπαδανθρώποι", με έναν εντελώς γλοιώδη τρόπο, αλλά διακατέχονται κι από παιδισμό, σαν τον εν λόγω κύριο.....
Αντί να απαντήσει σε αυτά που έγραφα, καθόταν και "πιανόταν" από το παραμικρό (πραγματικό ή πλασματικό) ολίσθημα της λέξης! Εγώ του έφερνα παραδείγματα κι εκείνος έλεγε ότι χρησιμοποιώ τη λέξη "παπάδες" με έσχατη απαξίωση! Δε πάει καλά το άτομο, καθόλου καλά!!!!
Επειδή τα είχα πάρει στο κρανίο, άρχισα να φέρνω παραδείγματα για το που οδηγούν οι κατά γράμμα ερμηνείες των ιερών κειμένων... Κι εκείνος συνέχιζε τα δικά του! Δεν κοίταζε να απαντήσει σε αυτά που έλεγα, αλλά προσπαθούσε να βρει "ηθικά" προσκόμματα και ατέλειες πάνω μου........
Μετά από αυτό με κυρίεψε πάλι μια αίσθηση του τύπου "τι κάνω τώρα εγώ εδώ με αυτούς;", "τι δουλειά έχω;"Last edited by GiannisNik3; 04-04-2017 at 22:04.
- 04-04-2017, 21:56 #2
μα αν δεν υπαρχει αιωνια τιμωρια.... και μια μονο ζωη στην οποια θα κριθείς... πως θα χειραγωγήσεις τα προβατα? η αβρααμικες θρησκείες καλα τα λενε και πολύ καλα κανουν την δουλεια τους... είναι οι λυκοι που θα υπαρχουν οσο υπαρχουν προβατα...
εισαι σε παρα μα παρα πολύ καλο δρομο...
04-04-2017, 22:10 #3
Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο Χριστός, που μου μάθανε οι δικοί μου, λίγη σχέση είχε με αυτόν της εκκλησίας τελικά.......
Μάλλον γι' αυτό "ζει", ακόμα, μέσα μου......
Από το βιβλίο των εκδόσεων Στρατίκη, Τον έμαθα όταν ήμουν παιδί.......................
Εκείνος της Εκκλησίας μου φαινόταν και μου φαίνεται πιο "συνοφρυωμένος", αισθάνομαι ότι "χάνεται" μέσα στην αχλύ της θεότητάς Του, σα να μην έγινε ποτέ άνθρωπος και να μην καταλαβαίνει! Παράδοξα λόγια αυτά, εκ πρώτης όψεως ε;
Κι όμως, θα έλεγα ότι μέσα στην Εκκλησία βιώνει κανείς, αρκετές φορές, το Χριστό μονοφυσιτικά!
Έτσι Τον μεταγγίζουν στους άλλους.......
Πιστεύω πως άμα ήμουν πολύ της Εκκλησίας από μικρός τώρα δε θα θελα να ξανακούσω για το Χριστό..................
04-04-2017, 22:18 #4
κοιτα ανοίγεις μεγαλο κεφαλαιο περι ιησου... υπηρξε σαν ιστορικο προσωπο? μαλλον ναι.... ηταν θεος? όχι πριν την 1η οικουμενικη τον 4ο αιωνα μετα εγινε με μια τζιφρα... τι ηταν ο ιησους και ειχε τοσο μεγαλη απηχηση στα πληθη εκεινης της εποχης ώστε να φτιαξουν θρησκεια στο ονομα του? κλπ κλπ
είναι πολλα τα ερωτήματα γυρω από το ανθρωπο που εμεινε στην ιστορια ως ο ''τελευταίος'' μεσσιας ως ο χριστος...
για μενα υπηρξε... ηταν χαρισματικος τυπας... ενας σωκρατης ενας αριστοτελης της εποχης του... φυσικα και δεν ηταν θεος... και αν θες να το παμε και λιγο μεταφυσικα... λιγο σε μονοπατια που δεν εχουμε γνωση ακομα... ισως η ''ψυχη'' του να πλανατε ακομα όπως πολλων αλλων ''τρελλων'' παιδιων
04-04-2017, 22:43 #5
Κάτι άλλο που έχω καταλάβει και δε μου πηγαίνει καλά.....
Σε αρκετά θέματα -όση προσπάθεια και να έχουν καταβάλλει οι απολογητές, δεν κρύβεται- η γνώμη του Χριστού και της Εκκλησίας διαφέρουν σημαντικά! Ή ορθότερα η γνώμη του Χριστού από του Παύλου, διότι εκείνος έθεσε τα θεμέλια αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως χριστιανισμό.. Το βλέπουμε αυτό όσον αφορά τη θέση της γυναίκας, την ομοφυλοφιλία -που ο Χριστός δε μίλησε καθόλου γι' αυτήν!-, την πορνεία -ούτε ο Χριστός επέμενε τόσο σε αυτό το αμάρτημα, όχι τουλάχιστον όσο οι κατοπινοί "μαθητές" του- παπάδες- , την υπακοή απέναντι στην εξουσία και σε αρκετά άλλα. Πώς εξηγείται αυτό; Ένας άνθρωπος που υποτίθεται πως φωτίστηκε από τον Ιησού να διδάσκει πράγματα αντίθετα και πιο "περιορισμένης αντιλήψεως", από εκείνα που δίδαξε ο Ίδιος; Καθόλη τη διδασκαλία του φαίνεται να αγνοεί την ανθρώπινη φύση του Χριστού και να δίνει έμφαση στη θεϊκή. Έδωσε έναυσμα ώστε να αρχίσει μέσα στο χριστιανικό κόσμο μια "διαμάχη" μεταξύ της σάρκας και του πνεύματος... Θυμάσαι που σου είχα πει σ' ένα προηγούμενο ποστ ότι δε πιστεύω στον Παύλο, αλλά στον Ιησού; Κι όμως, οι περισσότερες διδασκαλίες και αντιλήψεις της Εκκλησίας περί προγαμιαίων σχέσεων - πορνείας και δε συμμαζεύεται βρίσκονται στα γραπτά του Παύλου! Όχι στο Χριστό, καθαυτό...
Επιπλέον τα των ιερέων, άμφια, τελετουργικά και πολλά άλλα, μπορούν να ανιχνευτούν στην Παλαιά διαθήκη! Νομίζω υπάρχουν στους "Αριθμούς", "Έξοδος" και αλλού....
05-04-2017, 10:02 #6
Φιλε εγω πιστευω στον θεο αλλα εκκλησια παω σπανια,δεν νυστευω εκτος της μεγαλης εβδομαδας!την πιστη την εχω μεσα μου κ ειναι ο τροπος ζωης μου!!τι εννοω οτι αν μπορω να βοηθησω θα το κανω ευχαριστως,να μην κανω κακο,δεν βαζω ταμπελες στους ανθρωπους οτι κ να ναι κλπ.!εννοειται οτι δεν ειμαι αγια κ μαλακιες εχω κανει οσες θες!απο μικρη ηλικια με χαλαγε η πιστη οπως μας την μαθαιναν!εχω ακουσει την κορυφη απο καθηγητρια οτι τον θεο πρεπει να τον πιστευεις κ δεν πρεπει να ψαχνεις!!
Ποσοι πολεμοι εχουν γινει για την θρησκεια??ειναι οντως μεγαλο θεμα με πολλες ερωτησεις!!No matter how you feel..Get up..Dress up..Show up and..NEVER GIVE UP!!
05-04-2017, 10:16 #7
Αααα θελω να σας πω κ μια πραγματικη ιστορια!ενας γνωστος μου εγινε παπας,το ηθελε παρα πολυ κ ηταν πλουσιος!οταν εκανε γαμους ή βαφτισια δεν επαιρνε λεφτα!!κ μαζευτικαν ολοι οι υπολοιποι παπαδες κ του ειπαν"μας χαλας την πιατσα" αβ θες να συνεχισεις θα παιρνεις λεφτα!!τελειο??
No matter how you feel..Get up..Dress up..Show up and..NEVER GIVE UP!!
05-04-2017, 11:27 #8
Κάτι άλλο που παρέλειψα να πω, μιας και το έθεσες.
Διάβασα το ιερό βιβλίο του Ζωροαστρισμού- Παρσισμού, την Αβέστα, που θυμίζει σε πολλά στοιχεία τη χριστιανική θεολογία (Ωρομάσδης- Θεός, Αριμάν- Διάβολος) και βλέπω ότι και αυτοί πιστεύουν σε Κόλαση μεν, αλλά όχι αιώνια. Το γράφει κάπου στο βιβλίο τους μέσα ότι θα έρθει καιρός που η κακία θα εκλείψει και οι κακοί θα συγχωρεθούν. Η αιώνια τιμωρία, μάλλον είναι ίδιον των Αβρααμικών θρησκειών. Εντούτοις και στα πρώτα 300 χρόνια του χριστιανισμού υπήρχαν διαφορετικές φωνές, όσον αφορά την τελική μοίρα των αδίκων, με προεξάρχοντα τον Ωριγένη, ο οποίος αν και ασκητικότατος (μέχρι που αυτοευνουχίστηκε ο άνθρωπος για να μην έχει σαρκικούς πειρασμούς) αναθεματίστηκε από την 5η Οικουμενική Σύνοδο, στην οποία προήδρευε ο αυτοκράτωρ(!) Ιουστινιανός! Ο λόγος του αναθεματισμού; Το ότι υποστήριζε τη μετενσάρκωση, την προΰπαρξη των ψυχών και την αποκατάσταση των πάντων -τη διδασκαλία δηλαδή ότι θα έρθει καιρός που οι άδικοι θα αποκατασταθούν στην παραδείσια κατάσταση, ότι η κόλασή τους δε θα είναι αιώνια! Γι' αυτό έχω βάσιμες υποψίες ότι το δόγμα της αιώνιας τιμωρίας είχε και πολιτικές προεκτάσεις!Last edited by GiannisNik3; 05-04-2017 at 12:10.
05-04-2017, 11:51 #9
Κι εδώ προκύπτει άλλο θέμα!
Αυτά που λες τα διδάσκουν και άλλες θρησκείες..
Και νομίζω ότι υπάρχουν στη συνείδηση του καθενός, δε χρειάζεται να πιστεύουν σε κάποια θρησκεία για να τα κάνουν.
Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το Χριστιανισμό και τον κάνει καλύτερο και πιο αληθινό από τις υπόλοιπες θρησκείες, όπως μας μάθανε;
Είχαμε μια θεολόγο, η οποία ευτυχώς το συζητούσε το πράγμα. Δεν ήταν φανατική!
Ωστόσο, στη δευτέρα Λυκείου, μου έκανε εντύπωση που μας μιλούσε για τις ιερές αγελάδες των Ινδών με ένα έτσι μισοχαμόγελο! Σα να ειρωνευότανε λίγο αυτή τη συνήθεια..... Εδώ δηλαδή, που προσκυνούν παντόφλες είναι πιο σοβαρά τα πράγματα; Ή υπάρχουν χίλιες δυο ειδωλολατρικές εκδηλώσεις; Και αυτά οι παπάδες δεν τα καταδικάζουν άμεσα! Μόνο αφήνουν να υπάρχουν! Καταδικάζουν την ειδωλολατρεία στα λόγια, αλλά στα έργα διδάσκουν οι ίδιοι την "ειδωλολατρεία" πολλές φορές! Γιατί όταν "προβάλλεις" στο θείο το άρρωστο Υπερεγώ σου, τις ενοχές και τις ιδεοληψίες σου, στην ουσία καταλήγεις να λατρεύεις μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού σου σα Θεό! Και φαντάσου πόσο χειρότερο γίνεται το πράγμα όταν θες να μεταγγίσεις έναν τέτοιο Θεό στους άλλους! Την εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού σου!! Πιστεύω πως εδώ έγκειται το μυστικό του γιατί πολλοί άνθρωποι μιας θρησκείας που διδάσκει ταπεινοφροσύνη ενεργούν με τόσο απόλυτο τρόπο του στυλ "η θρησκεία μου είναι καλύτερη και κανενός άλλου", "ο θεός μου είναι ο σωστός και όλοι οι άλλοι είναι δαίμονες" και γενικά τους χαρακτηρίζει μια αλαζονεία..... Γιατί βαθιά μέσα τους -ασυνείδητα θα έλεγα, ούτε καν υποσυνείδητα- το ξέρουν ότι ο "θεός" που λατρεύουν είναι ένα "είδωλο"! Το "είδωλο" του εαυτού τους! Αυτό που θέλανε να' ναι και δεν είναι.... Αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την ψυχοπαθολογία και την "αρρώστια" του καθενός πάντα.......
Ο Κίρκεγκωρ που ήταν χριστιανός υπαρξιστής καλά τα είχε πει! Ότι ο πρώτος εχθρός εκείνου που θέλει να ζήσει με συνέπεια το Χριστιανισμό είναι οι ίδιοι οι λειτουργοί του! Οι παπάδες, οι μητροπολίτες, οι καρδινάλιοι και δε συμμαζεύεται!
Όπως και θυμάμαι, το Δεκέμβρη του '08 που είχε γίνει κάτι με ένα παιδεραστή παπά στο Ίλιον, που η μάνα του εξέδιδε το κοριτσάκι της στον παπά κι έκανε ότι καθάριζε το ναό! Πόσο άσχημη εντύπωση μου είχε κάνει που το μόνο που βρήκαν να κάνουν οι ενορίτες, "καλοί χριστιανοί", ήταν να ναυλώσουν λεωφορεία με κάτι θείτσες, προς υποστήριξη του "αδικοσυκοφαντημένου" παπά μας!!!
Για το παιδάκι ούτε λόγος ε;; ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!!!Last edited by GiannisNik3; 05-04-2017 at 12:23.
05-04-2017, 12:06 #10
Ε, τώρα τα άκουσα όλα!
Όχι ότι μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση δηλαδή.....
Εγώ θυμάμαι, που είχα πάει να κοινωνήσω μια φορά, περιμέναμε όλοι στη σειρά και ξαφνικά ακούω μια φασαρία από μπροστά και λέω "τι γίνεται"; Ποιος ήταν ο λόγος της φασαρίας; Ο παπάς που αρνιόταν να χορηγήσει τη θεία κοινωνία σε μια ηλικιωμένη κυρία, επειδή είχε βάλει κοκκινάδι στα μάγουλα!!! Αυτός ήταν ο λόγος που ξεσήκωσε όλη την εκκλησία στο πόδι!!Last edited by GiannisNik3; 05-04-2017 at 13:25.
05-04-2017, 12:21 #11
Κοιτα ολες οι θρησκειες το ιδιο λενε!ετυχε να εχω μια συζητηση με εναν μουσλημανο τα ιδια ελεγε κ αυτος!εχουμε την καθαρη θρησκεια!
Ετυχε να μιλησω με εναν φανατικο χριστιανο!εμεις εχουμε την καθαρη θρησκεια η καθολικη ειναι ψευτες κ παει λεγοντας!ακρη δεν θα βρεις!ο καθενας λεει τα δικα του!
Εγω ξερω οτι ολοι αυτοι που σταυροκοποιουνται στην εκκλησια ειναι κ οι χειροτεροι,πας στην εκκλησια για την λειτουργια υποτιθεται κ ολο κουτσομπολευουν τι φοραει ο καθενας!ερχεται ο παπας στο σπιτι για αγιοσμο κ του δινεις λεφτα!!γιατι ρε φιλε??το εργο του θεου δεν κανει!υποτιθεται οτι μας μαθαν να ειμαστε ταπεινοι,ειμαστε ολοι παιδια του θεου αλλα αν δεν εχεις βαφτιστει δεν εισαι παιδι του θεου!κατι κομπλεξικα πραγματα!!επισης ο μεγαλυτερος ρατσισμος ειναι για την θρησκεια!!ελεος!
Μου χε κανει εντυπωση οτι οταν βγηκε ο κωδικας νταβιντσι ξεσικωθηκαν ολοι οι καλοι χριστιανοι γιατι εδειχνε τον χριστο παντρεμενο!οκ μια ιστορια εβγαλε ο ανθρωπος,ε και?δεν ξερω εγω πιο πολυ εχω την απορια τι σημαινει καλος χριστιανος??No matter how you feel..Get up..Dress up..Show up and..NEVER GIVE UP!!
05-04-2017, 13:51 #12
Ούτε κι οι ίδιοι δεν ξέρουνε!
Μέσα στην Εκκλησία θα συναντήσεις πολλές γνώμες για το ίδιο πράγμα!
Αυτό είναι κακό θα μου πεις;
Αυτό δε θέλουμε οι περισσότεροι;
Ναι, είναι κακό! Γιατί αυτό επαληθεύει, για άλλη μια φορά, την υποκρισία που υπάρχει στον εκκλησιαστικό χώρο.
Όταν βλέπεις να "τρώγονται" για τα δογματικά και από την άλλη να καταλαβαίνεις ότι κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι ακολουθούν το δόγμα και πιέζονται να μη σκέφτονται διαφορετικά! Πιέζονται στην κυριολεξία, αλλά δε τους βγαίνει!
Διότι ανήκει στην ανθρώπινη φύση να έχει ο καθένας διαφορετική οπτική από τον άλλον στο ίδιο πράγμα! Δε μπορείς να νικήσεις τη φύση... Όσο για το βάπτισμα, τι μου θύμισες τώρα; Ένα θεολόγο που μου έλεγε ότι δεν ξέρουμε αν σώθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, διότι δεν είχε το ορθόδοξο βάπτισμα!! Για τέτοια λοβοτομή μιλάμε! Προσπάθησε να ακολουθήσεις τη σκέψη αυτή να δεις που θα σε βγάλει! Πρόσεξε: 1. Με το χριστιανικό βάπτισμα "πολιτογραφείσαι" πολίτης της Βασιλείας του Θεού με την προϋπόθεση ότι θα αγωνιστείς, ό, τι κι αν σημαίνει αυτό - 2. Όμως οι υπόλοιπες εκκλησίες (Ρωμαιοκαθολική, Προτεσταντική) αποκόπηκαν από τη μία αληθινή, την Ορθόδοξη.. Επομένως το βάπτισμά τους είναι άκυρο. Τους βγάζουμε απέξω, για τις άλλες θρησκείες ούτε λόγος - 3. Τι μας μένει από τα δισεκατομμύρια ανθρώπων της Γης; Οι Έλληνες , οι Ρώσοι, οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι και οι λοιποί Ορθόδοξοι. Όμως και από αυτούς θα σωθούνε μόνο όσοι "αγωνιστήκανε"! Μάλιστα οι τελευταίοι που γεννήθηκαν Ορθόδοξοι και δεν αγωνίστηκαν θα έχουν περισσότερες τιμωρίες! Γιατί ξέρανε και δεν επωφεληθήκανε...... Μάλιστα για κάποιους θρησκευόμενους αυτό δείχνει και τη "φιλανθρωπία" και "δικαιοσύνη" του Θεού, διότι σε όσους γεννήθηκαν σε μη χριστιανικές χώρες και μοίχευσαν π.χ. θα τους καταλογίσει την πράξη της μοιχείας, ενώ σ' έναν χριστιανό ορθόδοξο θα μετρήσει ακόμα και το πονηρό βλέμμα!!!! Και θα τιμωρηθούν ελαφρότερα εκείνοι που δε γεννήθηκαν σε χριστιανική χώρα. Είδες; "Δίκαια" πράγματα! Αυτό το τελευταίο υπάρχει στο βιβλίο "Πίστη και λογική", του π. Ιωάννου Κωστώφ. Αν δε με πιστεύεις, να το δεις..... - 4. Πόσοι μας μένουν από τους "σωσμένους"; Λίγοι εκατομμύρια; Αλλά δε μας πειράζει! Γιατί όπως λέει και το Ευαγγέλιο "πολλοί οι κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί" και "στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα στην απωλείαν και πολλοί εισίν οι ευρίσκοντες αυτήν"...........
Γιατί, αλλού που διάβασα ότι και μόνο η Παναγία αν σωθεί, πάλι θα πρέπει να θεωρηθεί ότι επιτελέστηκε το έργο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων; Επομένως με την Παναγία και τους λοιπούς μάρτυρες του Χριστιανισμού ο Θεός θα είναι υπέρ-ικανοποιημένος!!!! Ακούς λογική;; Ακούς;;;
Επομένως, εάν ξετυλίξεις τη "θρησκευτική" λογική τους σαν κουβάρι θα διαπιστώσεις ότι στην ουσία οι ψευδευλαβείς μόνο το τομάρι τους σκέφτονται!! Ακόμα και την ελεημοσύνη, για την ψυχούλα τους την κάνουνε, όχι για τον φτωχό! Για την πρώτη θέση στη βασιλεία των Ουρανών!Last edited by GiannisNik3; 05-04-2017 at 14:23.
05-04-2017, 13:59 #13
Μα αν αποδεικνυόταν ότι ήταν παντρεμένος ή είχε οποιαδήποτε σχέση με γυναίκα θα τους χαλούσε η "συνταγή"!
Όλες αυτές οι σκοταδιστικές παραινέσεις και απογορεύσεις, οι σχετικές με τον έρωτα και το σεξ, θα βγαίνανε φούμαρα!
Κι οι ίδιοι θα βρίσκονταν έκθετοι!
"Τι;", θα τους λέγαν οι πιστοί, "μας κοροϊδεύατε τόσο διάστημα ότι ο Χριστός ήταν άγαμος και καταστήσατε την παρθενία υπέρτατη αρετή, χωρίς να μας αφήνετε κι εμάς να χαρούμε λίγο τον έρωτα;"............. Καταλαβαίνεις τι σάλος θα προκαλούταν αν έβγαινε κάτι τέτοιο στη φόρα και ήταν υπεράνω πάσης αμφισβήτησης!
05-04-2017, 14:21 #14
Σε αυτο με το bold τα ειπες ολα απλα και καθαρα. Συμφωνω και ειχα την ιδια ασχημη αισθηση και τις ιδιες σκεψεις οταν ακομα προσπαθουσα να συμμετεχω στο...τελετουργικο κομματι, αυτο του εκκλησιασμου.
Αλλα δεν καταλαβαινω γιατι να χασεις τη πιστη σου για αυτο τον λογο στον θεο, εκτος αν εννοεις το ορθοδοξο δογμα...μα αν το καλοσκεφτεις ακομα και η εννοια "δογμα" ειναι πατατα.
Οταν αναρωτιομουν γιατι ακομα δεν χρησιμοποιουνται νεα ελληνικα στις λειτουργιες ειχα καταληξει στο οτι στις πρωτες χριστιανικες κοινωνιες/λειτουργιες δεν διαβαζανε οσα διαβαζανε τελετουργικα... Οτι τι δηλαδη; Διαβασαμε/ακουσαμε κατι που δεν καταλαβαινουμε και εγινε κατι ως δια μαγειας; Μαζευοντουσαν και τα διαβαζανε γιατι δεν ηξερε πολυς κοσμος να διαβαζει η δεν ειχε την πολυτελεια να εχει τις γραφες, το βιβλιο ηταν τεραστια πολυτελεια τοτε και προφανως καταλαβαιναν τη γλωσσα καλυτερα απο οτι εγω η εσυ. Πηγαιναν για να ακουσουν κυριολεκτικα τις ιστοριες, να μαθουν, ισως και να κρινουν αν θελουν, να πειστουν για την ταδε η δεινα αληθεια. Και να πουν κι ενα τραγουδι ολοι μαζι λολ (βλεπε ψαλμοι)... Και για ποιαν αληθεια πηγαιναν; Οτι μην εισαι βλαμμενος απεναντι στον πλησιον σου, να εισαι ενταξει. Αυτο δεν το πετυχαινει λογω του τελετουργικου, οτι πηγε και ακουσε "μμμσλαβδησκαηδηδααααα" και σταυροκοπηθηκε στα ταδε σημεια τοσες φορες ...το πετυχαινει επειδη ακουσε, αποφασισε οτι γουσταρει και συμφωνει και λεει να το εφαρμοσει! Επι τοπου κι ολας για αρχη, εκει που ειναι στη συμμαζωξη και αισθανεται και εφαρμοζει στους αλλους πιστους ο,τι πιστευει/ακουει.
Ε αμα το εφαρμοζαμε σημερα προφανως και δεν θα τρωγαμε αγκωνιες στην ουρα για τη κοινωνια.
Δεν ξερω πως ποτε και γιατι αλλα ναι, ολα τα δογματα ολων των θρησκειων ξεκινανε με το να σε πεισουν και να σε ωθησουν να δρας αναλογα συνειδητά και καταληγουν ως κούφια τελετουργικα. Δεν ειναι καινουριο φαινομενο, "φαρισαίοι" υπηρχαν παντα. Ειναι η ειδωλολατρια που λες.
Βαλε λιγο φαντασια και πες μου πως θα αντιμετωπιζε και σημερα ο Χριστος το ολο παπαδαριο και τους φανατικους κουφιους πιστους λολ. Κλωτσές!
Και καλα το ειπες αυτο με τη ψυχοπαθολογια του καθενος, απο εκει πηγαζει πιστευω, απο τα ανθρωπινα παθη και τις αδυναμιες. Ο καθε σεξουαλικα καταπιεσμενος τυπάς προσέθεσε οτι του κατεβαινε στη γκλαβα αλλα ο Χριστος οπως λες ουτε με το τι κανουμε στα κρεβατια μας ασχοληθηκε, ουτε με το τι κανουν οι γκει ουτε με οποιουδηποτε αλλου ειδους μπουρδα. Αυτα ειναι στοιχεια του κατεστημενου της εποχης του που απλα θεωρηθηκαν αυτονοητα για ολους ως αμαρτιες. Ναι και το να λιθοβολουν και να σταυρωνουν κοσμο επισης νορμα το ειχαν, γιατι κρατησαμε αυτα και οχι αλλα; Και λεω εγω τωρα, λεω τωρα, αμα ηταν τοσο σημαντικα ε κατεβηκε ο θεος στη γη ρε φιλε, δε θα ελεγε μια κουβεντα οτι μη το κανετε πισωκολλητα; Ξεχασε; Λολ...
Εν πασει περιπτωσει, αμα ανοιγα αυτη τη συζητηση με καναν πορωμενο θα με ειχε παρει με τις πετρες αλλα δε με νοιαζει καν αν ηταν οντως ο χριστος ο θεος ενσαρκωμενος. Και ενας τυπας να ηταν απλα δεν ειπε κατι το κακο, καλα πραγματα ειπε που δε νομιζω να διαφωνουσε κανεις απο οποιαδηποτε θρησκεια (δε μιλαμε για ψυχανωμαλα καλτ λολ δε ξερω τι λενε αυτα)...
Οποτε δεν σκαω...ξερω πως ο θεος οποιος και αν ειναι οπως εφτιαξε εμενα ετσι εφτιαξε και αυτον που λατρευει τις αγελαδες που ειπε καποιος. Μπορει σε καποιον να φανει βλασφημο αυτο που θα πω αλλα ειλικρινα, αμα ο τυπας με την αγελαδα ζει καλα κι ευσυνειδητα ως προς τους συνανθρωπους του, ε πιστευω στα τετοια του του θεου αμα τον λατρευει η οχι. Τι ειναι αυτος ο φιλευσπλαχνος ολο αγαπη θεος, καμια ντιβα; Ακομα και η επιταγη να τον λατρευουμε ειναι συμπτωμα αυτου που ειπες: της ανθρωπινης ψυχοπαθολογιας...πολλοι θα γουσταραν να τους λατρευανε ε και μονο μεσα απο τη δικη τους εμπειρια μπορουν να φανταστουν τι να θελει ενας θεος...εγω λεω αδιαφορει για αυτο.
Αμα νοιαζεται νοιαζεται για τις πραξεις μας σε αυτο τον κοσμο και απεναντι στους συνανθρωπους μας. Ετσι το βιωνω εγω τουλαχιστον.
05-04-2017, 14:26 #15
πωωω γεμισε βλάσφημους και αιρετικούς το φορουμ.... θα καειτε ολοι στα καζανια της κολασεως