Τελικα υπαρχει υποκειμενικη ομορφια η καποιος σας τραβαει (αντρες και γυναικες) αν εχει συγκεκριμενα χαρακτηριστικα.πχ γυναικες θηλυκοτητα και αντρες αρρενωποτητα , μυς κτλ?
Printable View
Τελικα υπαρχει υποκειμενικη ομορφια η καποιος σας τραβαει (αντρες και γυναικες) αν εχει συγκεκριμενα χαρακτηριστικα.πχ γυναικες θηλυκοτητα και αντρες αρρενωποτητα , μυς κτλ?
υπαρχει, ο καθενας εχει τα δικα του γουστα για τους δικους του λογους.
γιατι ρωτας;
Εννοείς δηλαδή, την εξωτερική εμφάνιση; Σε μια γυναίκα εμένα ας πούμε, θα με τραβήξει το κατά πόσο είναι, καλός άνθρωπος, περιποιητική και συνάμα όμορφη και να έχει ευαισθησίες.
Ναι αλλα τι οριζεις ως ομορφια.αυτο εννοω.
Εστάλη από SM-J510FN στο E-Psychology.gr Mobile App
αυτο που λεμε αντικειμενικα ομορφη-ος ειναι κατι που το εχουν πολυ λιγοι ανθρωποι μερικα φωτομοντελα και ηθοποιοι οπως πχ ο μαρλον μπραντο η ο ελβις η ντιτριχ η μονροε κτλ.
ομως το βλεπουμε συχνα στα αρχαια ελληνικα αγαλματα σε πινακες ζωγραφικης κ.α
οι περισσοτεροι ανθρωποι ειναι ενα κραμα απο εξωτερικα χαρακτηριστικα αλλα ωραια και αλλα οχι και τοσο.
παντως γενικα οι ανθρωποι οταν επιλεγουν ποιος -α ειναι ομορφος διαλεγουν απλα τους ανθρωπους που δεν εχουν πολλα σπυρια, λιγδωμενο δερμα πολυ εντονα σημαδια ανθρωπους που δειχνουν οτι προσεχουν τον εαυτο τους και την υγεια τους. πραγματα που ουσιαστικα ο καθε αντρας η γυναικα μπορει να βελτιωσει η να κρυψει.
αυτα συνηθως αρκουν για να χαρακτηριστει καποιος -α ωραια.
τωρα σχετικα με τους αντρες ειδικα, αυτοι δεν εχουν μια ουσιαστικη επιγνωση για το αν θεωρουνται ωραιοι απο τις γυναικες, αντιθετα με τις γυναικες που θεωρουν τουλαχιστον τον εαυτο τους εμφανισιμο αναλογα με το ποσοι αντρες τις πλησιαζουν για φλερτ κα.
οπως καταλαβαινεις και οι δυο τους μπορουν να πεσουν σε μεγαλες παγιδες οι αντρες γιατι συχνα θεωρουν οτι δεν ειναι ομορφοι και πρατουν αναλογα την αυτοπεπιθηση τους στις σχεσεις με τις γυναικες, οι δε γυναικες μπερδευουν την ομορφια με το σεξ απιλ
Υπαρχουν και τα δυο νομιζω και αυτο ειναι οκ.
.Υπαρχει η αντικειμενικη ομορφια, υπαρχουν δηλαδη ανθρωποι που η πλειοψηφια των αλλων ανθρωπων τους θεωρουν ομορφους λογω των ταδε χαρακτηριστικων που εχουν, αλλα υπαρχει και η υποκειμενικη ομορφια.
Μπορει να μη ξερεις δηλαδη γιατι ακριβως θεωρεις καποιον η κάποια ομορφο/η και να μη μπορεις να το αποδωσεις σε συγκεκριμενα χαρακτηριστικα αλλα να βρισκεις την ολη εικονα και αισθηση που σου δινει το ατομο με τον αερα του ομορφη και ελκυστικη.
Δεν γεννιουνται όλοι "αντικειμενικα" ομορφοι, αλλα πιστευω οτι με τις καταλληλες προυποθεσεις ολοι μπορουν να ειναι ομορφοι με τον δευτερο τροπο.
Επισης προσωπικα μπορει να δω καποιον "αντικειμενικα ομορφο" και να βαριεμαι να τον κοιταω λολ, προτιμω χιλιες φορες το δευτερο ειδος ομορφιας, οταν σε ελκυει αυτο το ειδος ειναι νομιζω πιο εντονη η ελξη η και απλα η συμπαθεια. Αλλα αυτο το τελευταιο ειναι προσωπικη προτιμηση/αποψη :)
Προσωπικα θυμαμαι χαρακτηριστικα παραδειγματα ανθρωπων αντρων και γυναικων που θεωρω παρα μα παρα πολυ ωραιους αλλα αντικειμενικα ομορφους δεν τους λες με τιποτα. Απλα εχουν σαν ανθρωποι αυτο το "κατι".
Εκτος αυτου ομως επισης υπαρχουν και καθαρα εμφανισιακα βιολογικα χαρακτηριστικα που οι αποψεις διιστανται ως προς το αν ειναι ομορφα η οχι.
Ενα προχειρο παραδειγμα που μου ερχεται στο μυαλο ειναι πχ η χυμωδης σιλουετα σε γυναικες. Μιλαμε για μεγαλη αναλογια γοφου-μεσης (κλεψυδρα) και πλουσιο στηθος. Καποιος μπορει να τρελενεται για αυτο, ξερω ανθρωπο που ειναι φετες και έχει τετοια γυναικα ψηλη και 80-85 κιλα και τη θεωρει αντικειμενικα θεαρα. Αλλος αυτο το θεωρει χοντρη και μη ελκυστικη.
Αλλο παραδειγμα ειναι τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα προσωπου που μπορουμε να πουμε "καρπαθεια ομορφια"...καποιος το θεωρει πρωτοτυπο και παραξενα ομορφο, καποιος το θεωρει ασχημο.
Τελος θα προσθεσω το εξης...απο την μικρη μου εμπειρια η ομορφια ειτε αντικειμενικη ειτε η υποκειμενικη ειναι στενα συνδεδεμενη με την υγεια, σωματικη αλλα και ψυχικη.
Αμα εισαι καλα φαινεσαι και εισαι ομορφος, αμα δεν εισαι καλα επισης φαινεται...
Η υγεια ειναι ομορφια, πιο συνοπτικα δεν γινεται να ειπωθει.
Αγάπη μου γουελκαμ Μπακ
https://youtu.be/s96ZbupLF1k
Εαν ομως δεν ανηκουμε στην κατηγορια ανθρωπων με τις σωστες αναλογιες θεωρουμαστε ασχημοι?
οι ανθρωποι κανουν αντικειμενο σχολιων οτι αξιζει αλλα επειδη οι περισσοτεροι ανθρωποι θελουν καπιον για να περνα η ωρα ασχολουνται με την εμφανιση γιατι αυτο ειναι η ευκολη λυση για να τα βγαλουν περα η ευκολη λυση ομως δε κρατα πολυ συνηθως και δε τη συγκρατει το μυαλο.
Οχι βεβαια...τι θα πει σωστες και λαθος αναλογιες; Αμα εισαι υγιης σωματικα πιστευω πως δεν υπάρχει θεμα σωστου-λαθους. Οπως υπαρχουν πεταλουδες με διαφορους χρωματισμους φτερων ετσι και οι ανθρωποι βγαινουμε σε διαφορα "σχεδια",τι να κανουμε.
Μπορει να μην εχω γεννηθει πχ στο σχεδιο με τη μεγαλυτερη "ζητηση", λολ αλλα δεν σημαινει οτι δεν ειναι ωραιο. Καποιος που εχει το αναλογο γουστο θα το βρισκει γαματο και θα του πηγαινει πολυ το σχεδιο μου (πως κατεληξα να μιλαω για ανθρωπους σα να ειναι ρουχα δε ξερω :P) Αλλα περα της πλακας...δε σου εχει τυχει να σου ταιριαζει/αρεσει ρουχο που δε ταιριαζει/δεν αρεσει σε φιλη σου; Σημαινει οτι δεν ειναι ωραιο; Ειναι ο ορισμος του "γουστα ειναι αυτα".
Το καλυτερο που εχει να κανει κανεις ειναι να φροντιζει την ΥΓΕΙΑ του σωματικη και ψυχικη για να αναδεικνυεται το φυσικο του "σχεδιο" :)
Το θεμα ειναι να εισαι ο ιδιος οσο πιο υγιης και ωραιος ανθρωπος μπορεις εσυ να εισαι, να φτανεις στο δικο σου 100%, οχι να συγκρινεσαι με αλλους ανθρωπους.
Παλια και εμενα με πειραζε που δεν ειμαι "αντικειμενικα" ωραια. Εγω ειμαι αντικειμενικα
" γλυκουλα" (γιαξ :P)
Πχ γεννηθηκα με σκαρι που ποτε δεν γινεται να ειναι κλεψυδρα ασχετως βαρους...ειμαι λιγουλακι παραλληλογραμη...ε τι να κανω τωρα να σπασω τα κοκκαλα μου; λολ. Το καλυτερο που εχω να κανω ειναι να προσεχω το βαρος μου για να αναδεικνυεται ο,τι καλο χαρακτηριστικο εχω και για να ειμαι πιο υγιης ορμονικα καθως αμα βαζω κιλα πανε κυριως στη κοιλια και αυτο δημιουργει προβληματα με αντισταση στην ινσουλινη, προδιαθεση για ζαχαρο, ορμονικες ανισορροπιες, σπυρια, ανωμαλιες του κυκλου κλπ κλπ...
Ε καποια στιγμη θελησα να φροντισω την υγεια μου. Επαψε να με νοιαζει να ειμαι "αντικειμενικα ομορφη", αυτο ειναι στην ουσια επιθυμια αυτοεπιβεβαιωσης μεσα απο το να εισαι καθολικα επιθυμητη απο ολους και βλεποντας το λιγο πιο χαλαρα και ωριμα το πραγμα ειναι πολυ ματαιοδοξο. Δεν γινεται ολες οι γυναικες του κοσμου να ειναι η πιο ομορφη γυναικα στον κοσμο ειναι λογικο σφαλμα δεν νομίζεις; :)
Ειναι ανουσια επιθυμια. Δεν εχω καν ινσταγκραμ για να ποζαρω στο καθρευτη με το κωλο τουρλα :P
Προσπαθωντας ωστοσο να φροντισω την υγεια μου χωρις συγκρισεις και μαλακιες, ο του θαυματος! Νιωθω και πιο ομορφη, χωρις καν να με νοιαζει αυτο ως στοχος ιδιαιτερα. Ξερεις ποσο απελευθερωτικο ειναι;
Ειπα θα ξεκινησω να προσεχω τη διατροφη μου για να αποτρεψω την κληρονομημενη προδιαθεση μου σε ζαχαρο διαβητη και λοιπες μαλακιες, αποφασισα να το συνηθισω για παντα, δεν εχω καν ζυγαρια, και τσουπ...ξεφουσκωσα, καθαρισε το δερμα μου, εφτιαξε η διαθεση, ενιωσα πιο ομορφα, λιγο πιο κοκετα, γιναν ολα απο φυσικου τους. Ακομα δε με νοιαζει το θεμα της ζυγαριας, ουτε στερουμαι κατι, ουτε σκαω για το ταδε κομματι μου στον καθρευτη, ουτε με νοιαζει τιποτα.
Φιλη μου ξεγνοιασεεεεε!
Δεν υπαρχει απολυτη ομορφια, Υγεια υγεια υγεια! Μονο αυτο.
Εσενα τι σε ενοχλει/ανησυχει συγκεκριμενα;
Κι εγω ειμαι αντικειμενικα γλυκουλα και οχι τοσο χυμωδης με καμπυλες οπως το λες.ωστοσο απο βαρος μεχρι τωρα τα παω μια χαρα απλα απο ψυχολ.υγεια δεν .απο κει ξεκινουν ολα.εχετε ολοι δικιο
Τι σε στενοχωρει; Θέλεις να μου πεις;
Ειναι πολλα μαζι.αστο.δεν θελω να το συζηυησω
Με βαση και τα προηγουμενα θεματα σου, εχεις γενικως πελαγωσει και ψαχνεσαι να χτυπας τον εαυτο σου απο παντου, αυτη την εντυπωση εχω. Χρειαζεσαι βοηθεια και στηριξη, εχεις και τις πανελληνιες φετος και τα αλλα σημαντικα θεματα που σε απασχολουν, εχεις καποιο τροπο να αποφορτιζεσαι? Καποιο χομπυ, ασκηση, καποιο ατομο που να συζητας για τις βαθυτερες ανησυχιες σου? Με τα ποιηματα συνεχιζεις? Και αν ναι, σε βοηθαει?
Ψιλοασχετα ολα αυτα με το αρχικο ποστ στο νημα, υπαρχουν οντως καποια χαρακτηριστικα που κανουν ενα ατομο να θεωρειται ωραιο απο μια μεγαλη μαζα αλλων ανθρωπων, ποτέ ολων! ΑΠο κει και περα ειναι οντως αυτο που βγαζεις σα συνολο και αυτο που ειναι σε θεση να εκλαβει ο αλλος. Δεν ειναι θεμα αναλογιων. Παντως ενα ας πουμε ασχημο προσωπο, σαφως βοηθιεται απο ενα ωραιο σωμα.
η ομορφια οπως κι ολα τα υπολοιπα ειναι θεμα γουστου αρα υποκειμενικο. υπαρχουν ομως καποια προτυπα που πλασαρονται και μας επηρεαζουν πχ μεσα απο τις διαφημισεις, τη μοδα κλπ. αλλα αυτα αλλαζουν, τον 16ο και 17ο αιωνα μια γυναικα παχουλη θεωρουταν ομορφη και υγιης ενω τωρα μαλλον το αντιθετο, θεωρειται αρρωστια.
γενικα το θεμα της εξωτερικης εμφανισης πιστευω απασχολει περισσοτερο τις ηλικιες κατω των 25-30. μετα κοιτας αλλα πραγματα, τη συμπεριφορα και τον χαρακτηρα. αυτο παρατηρω εγω τουλαχιστον.
Εχεις δικιο .εχω παθει κριση
O ορισμος της αντικειμενικης ομορφιας , οπως τον ειχε διατυπωσει ωραια ενας γνωστος ζωγραφος , ειναι οταν σενα προσωπο ολα τα χαρακτηριστικα και η διαταξη τους ειναι τετοια , που δεν χρηζουν καμμιας απολυτως αλλαγης ........................και η ομορφια δεν εχει σχεση με την αυτοπεποιθηση , μπορει νασαι ομορφος-η , και να στερεισαι αυτοπεποιθησης .......ισχυει και το αντιθετο........
Δεν μας λεει τιποτα αυτος ο ορισμος. "Δεν χρηζουν απολυτως καμιας αλλαγης" με βαση ποια κριτηρια; Τι ειναι αυτο που κανει τα χαρακτηριστικα να "χρηζουν αλλαγης;" Ο ορισμος της ομορφιας οπως τον θετεις θα εστεκε αν μας εδινε τον σκοπο της αλλαγης.
Με βαση αυτο το σκεπτικο το μονο κριτηριο που μπορω να σκεφτω ειναι η απόλυτη συμμετρια. Αλλα δεν ειναι μονο τα απολυτα συμμετρικα προσωπα ομορφα. Ισα ισα ενας κανονας που ξερω εγω για την ομορφια ειναι πως συνηθως κατι πρεπει να ξεφευγει λιγο απο την απολυτη μονοτονη συμμετρια, να σπαει τη μονοτονια...σκεψου οποιοδηποτε μοτιβο πανω σε ενα υφασμα η πινακα...κατι ειναι ομορφο οταν καπου κατι ειναι αναπαντεχο...το σχεδιο, το χρωμα, η υφη, η συχνοτητα επαναληψης του μοτιβου...η συμμετρια ειναι ικανοποιητικη αλλα μπορει να ειναι και βαρετη. Το λιγο χαος εδω κι εκει δινει την ομορφια στα παντα.
Απο εκει και περα αλλο κριτηριο για το τι "χρηζει αλλαγης" θα μπορουσε να ειναι οι εκαστοτε κοινωνικες επιταγες...το "τι θελει ο λαος" την ταδε η δεινα περιοδο στο ταδε η δεινα μερος του κοσμου. Και οχι δεν ειναι παρηγορια στον αρρωστο το να μιλαμε για κοινωνικες επιταγες στο θεμα της ομορφιας, εχω ενα παραδειγμα εδω και τωρα στο 2017: στις ασιατικες χωρες θεωρειται ομορφο ενα λεπτεπιλεπτο μικροκαμωμενο σωμα. Την ιδια στιγμη στην αμερικη εχουμε τη ταση με τους μεγαλους κωλους. Καρντασιαν, Νικι Μιναζ, ενα σωρο μουσικα βιντεοκλιπ φουλ στον μεγαλο κωλο που δεν θα δεις σε αντιστοιχα ιαπωνικα η κορεατικα βιντεο. Οριστε μια απτη συγκεκριμενη αποδειξη του πως συνδεεται η ομορφια με τις γενικες τασεις και κοινωνικες επιταγες.
Η συνταγη της υγειας ομως ειναι διαχρονικη και διαπολιτισμικη, ειναι κανονας που εφαρμοζει παντου και παντα.
Ναταλια , ειναι ενας ορισμος που εδωσε καποιος ζωγραφος , μεγαλο ονομα , δεν θυμαμαι ποιος , συγεκριμενα ανεφερε , οταν ζωγραφισω ενα προσωπο , στο οποιο τα χαρακτηριστικα δεν χρηζουν αλλαγης , η μεταποιησης , τοτε το προσωπο θεωρειται ομορφο , δεν μιλησε για προσοντα περα απο το προσωπο .......η απολυτη συμμετρια οριζει μερικως το ποιντ του ζωγραφου , αλλα μπορει να μην εχει appeal σε καποιον η καποιους , αλλωστε εχει αποδειχτει οτι κρινουμε καποιον σαν ομορφο η ωραιο ατομο , με περιοριστικους παραγοντες την δικη μας εμφανιση , δλδ αν εχουμε μετρια εμφανιση με μετρια αυτοπεποιθηση , ενα τελειο προσωπο δεν θαχει appeal σε εμας ................δλδ δεν μπορουμε να το αξιολογησουμε γιατι η ατελης δικη μας εμφανιση ( συν την ελλειψη αυτοπεποιθησης ) δρα ως περιοριστικος παραγων στην αξιολογηση καποιου-ας με τελεια χαρακτηριστικα , γι αυτο και βλεπουμε ζευγαρια που ο βαθμος ελκυστικοτητας των ειναι παρομοιος , συνηθως ........
ειναι προφανες οτι τα προτυπα ομορφιας αλλαζουν ανα τους αιωνες , τωρα το αδυνατο προ;ς μετριο σωμα μιας γυναικας , ειναι προτυπο ομορφιας , σε αλλες εποχες ηταν διαφορετικο .......................αλλαζουν ο μοδες οπως τωρα ειναι της μοδας ο αντρας με μουσι/μουστακι , κατι που , σαν παλαια γενια , βρισκω κακογουστο, αλλα αυτη ειναι η μοδα ........
Όχι πιστεύω ένας όμορφος άνθρωπος είναι αντικείμενικο
Εστάλη από GT-I9301I στο E-Psychology.gr Mobile App
Εγω ειπα οτι ο ορισμος του ζωγραφου ειναι μπαρουφα...δεν λεω οτι ειναι λαθος, απλα δεν μας λεει ουσιαστικα τιποτα για το τι θεωρει ομορφια. Θα εστεκε σαν ορισμος αν ελεγε "ωραιο ειναι το προσωπο που δεν χρειαζεται καμια αλλαγη ωστε να ειναι ετσι κι ετσι". Και το να του πεσουν καποιου τα δοντια αλλαγη ειναι, λολ. Με πιανεις τωρα;
Ο ορισμος αυτος θα εστεκε αν μας εδινε τον στοχο της αλλαγης...προτεινα οτι μπορει να ειναι η συμμετρια, εσυ ειπες κατι για appeal, πολυ γενικο και αοριστο και αυθαιρετο για τον καθενα. Βλεπεις οτι ειναι δυσκολο να εντοπιστει τι ακριβως ειναι αυτο που κανει εναν ανθρωπο ομορφο αντικειμενικα και ο ζωγραφος που λες δεν εχει συνεισφερει στον εντοπισμο του.
Τωρα τα αλλα για κυβικα κλπ που λες οκ, αλλα απο οτι καταλαβα μιλαμε για το τι ειναι "αντικειμενικη ομορφια" οχι το τι ελκυει κάποιον και με τι κριτηρια...δεν ειναι ο μονος λογος να σε νοιαζει η ομορφια το να πιασεις γκομενο/γκομενα. Ειναι ενας κυριος λογος αλλα οχι ο μονος.
Όταν βλέπεις κάποιον όμορφο δε χρήζει αλλαγής τον δέχεσαι όπως είναι
Ναταλάκι άμα βρεις αγόρι κι αρχίζει να σ λέει φτιάξε το μαλλί ή τα ρούχα ή οτιδήποτε άλλο δε σε θεωρεί όμορφη κ το ίδιο ισχύει κ για σένα αυτό λέει ο πειντερ
Ναταλια , ο ζωγραφος ετσι το ειδε και το διατυπωσε , δεν το διατυπωσα εγω , δεν θυμαμαι τον ζωγραφο, αλλα ηταν επιπεδου Ρεμπραντ ( που ειδικευεται στις προσωπογραφιες ) ...............κατα την γνωμη μου , η ομορφια ειναι αντικειμενικη , αλλα δεν ειναι απαραιτητο ναχει appeal στον καθενα , πχ η Μαιρυλιν Μονρο , αναγνωριζω οτι ειναι ομορφη , αλλα το ειδος αυτο της γυναικας γατουλας , την ευθραυστης , δεν μου κανει appeal , προτιμω σαφως την Ριτα Χαιηγουωρθ , βγαζει εναν δυναμισμο , οποτε ναι , υπαρχουν αντικειμενικα προσωπα ,αλλα δεν σημαινει αυτο οτι κανουν appeal σε ολους , στην πλειοψηφια ναι , οποτε ας το παρουμε πλειοψηφικα το ομορφο ....... .........η ο Τζοναθαν Ρις Μαγιερ , ειναι ομορφος αντικειμενικα , δεν σημαινει οτι εχει appeal σε ολες τις γυναικες .....
Και πως αυτο που λες ειναι διαφορετικο απο αυτο που ειπα εγω απο την αρχη; Λολ...για πλειοψηφικη αντικειμενικη ομορφια μιλησα κι εγω. Η διαφωνια σου που εγκειται;
Επισης επειδη ειναι ζωγραφος επιπεδου ρεμπραντ δε σημαινει πως δε μπορει να πει μπαρουφα, λολ. Αληθεια ρε μακ βασιζεσαι στην υποτιθεμενη αυθεντια του καποιου; Η αυθεντια μας λεει οτι καλο ειναι να λαβεις τη γνωμη καποιου που εχει γνωσεις πανω σε ενα θεμα πιο σοβαρα και να τη σκεφτεις πιο προσεκτικα, δε σημαινει οτι δεν μπορεις να κρινεις το τι λεει...Η δουλεια του ειναι να ζωγραφιζει ωραια με βαση τα πρωτυπα της εποχης του η τα οσα τον εχουν επηρεασει απο την εποχη του ειτε θελει ειτε οχι, δεν σημαινει οτι ξερει η συνειδητοποιει η μπορει να διατυπωσει τι ειναι αυτο που τον παρακινει να εχει τα πρωτυπα και τις ιδεες που εχει για την ομορφια και τη τεχνη η οτι εχει την αυτεπιγνωση να το συνειδητοποιησει...εκει εμπλεκονται κοινωνιολογικες, βιολογικες, ανθρωπολογικες, πολιτισμικες επιστημες, ψυχολογια, ενα σωρο πραγματα.
Απο εκει και περα εσυ το καταλαβες αυτο που σου λεω με τον στοχο της "αλλαγης" που λειπει απο τον ορισμο που εδωσε ο ζωγραφος η οχι; Δεν ειπα οτι ειπε κατι λαθος...ειπα οτι δεν ειπε κατι πληρες που θα προσεφερε πραγματι εναν ευσταθη ορισμο.
@Natalia_sups
@Macgyver
Ξεφεύγει από το θέμα, αλλά για να διευκολύνω την κουβέντα, νομίζω, αν κατάλαβα καλά, οτι ο Μακ μιλάει για τον Ντα Βιντσι και τον χρυσό αριθμό φ που θεωρείται ο αριθμός της χρυσής τομής, της αναλογίας άρα και της ομορφιάς.
Ο αριθμός φ, δηλαδή μια συγκεκριμένη αναλογία ανακαλύφθηκε από την αρχαιότητα ότι υπάρχει σε πολλά φυτά, ζώα κτλ , γενικά στην φύση έτσι θεωρήθηκε οτι αυτή είναι η τέλεια αναλογία οπότε ο Ντα Βίντσι και πολλοί άλλοι ζωγράφοι, χρησιμοποιούσε αυτή την αναλογία στα έργα του ώστε να φαίνονται "όμορφα".
Πάντως συμφωνώ πως η ομορφιά είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό και δεν μπορεί να μπει σε καλούπια και πως πολλές φορές οι "παραφωνίες" απο τις τέλειες αναλογίες προσώπου και σώματος είναι αυτές που τελικά κάνουν ένα πρόσωπο ή ένα σώμα όμορφο για κάποιον.
Παραθέτω κ ενα λινκ για τον αριθμό φ ( σορυ για το σαιτ, αλλα αυτό βρήκα πιο πρόχειρο κ σε απλή γλώσσα)
http://www.iefimerida.gr/news/140149...B1%CF%80%CE%BB
Ευχαριστω Ελισαβετ , ισως ναναι ο Ντα Βιντσι , παει καιρος που το διαβασα ,.δεν θυμαμαι τον φ αριθμο , τον ορισμο θυμαμαι ..................................... για αυτο Ναταλια θεωρησα προφανως εγκυρο τον ορισμο του , αφορα συμμετρια , και μου αρεσε αυτος ο ορισμος ...........
Ναταλια , σε πρωτη φαση θεωρω οτι υπαρχει αντικειμενικη ομορφια , αυτο δεν εχει σχεση με το αν αυτη η ομορφια η συμμετρια αν θες , κανει appeal στις προτιμησεις μας , βεβαια μπορεις να εχεις χοντρικα ενα κριτηριο ' ελκυστικοτητας ' στο αλλο φυλο , η και στο ιδιο , πχ. ποτε δεν με τραβηξε γυναικα που η ομορφια της δεν ηταν αποδεκτη πλειοψηφικα , αν συμφωνεις με το ' πλειοψηφικα ΄δεν διαφωνουμε ......................να το θεσω αλλιως , δεν ακουω πχ. Ελληνικα τραγουδια , δεν μαρεσει αυτο το ειδος μουσικης , αλλα ειμαι εις θεση να κρινω αν ενα κομματι Ελληνικης μουσικης ειναι καλο η οχι , απλα δεχομαι οτι ειναι καλο το κομματι στο ειδος του , αλλα αυτο το ειδος μουσικης δεν μου κανει appeal ......................
δεχομαι οτι υπαρχουν καλογουστοι και κακογουστοι ανθρωποι , και αυτο δεν παει πλειοψηφικα , ειναι δυο διαφορετικες κατηγοριες ανθρωπων , τα γουστα τους κινουνται εν παραλληλω , ας μου επιτραπει η εκφραση , δλδ δεν συναντωνται πουθενα , δεν αποτελει μειωτικο χαρακτηρισμο το ' κακογουστος , απλα μια κατηγορια ανθρωπων που τα γουστα τους δεν εχουν απολυτως καμμια σχεση ........αλλα η εκφραση ειναι βαρυνουσα για καποιον που ( πιστευει ) οτι ανηκει στους καλογουστους , οι καλογουστοι πιθανον να αισθανονται απαξιωση για τους δε , οσον αφορα το γουστο , και οι κακογουστοι να μην ειναι εις θεση να αντιληφθουν το καλο γουστο ,( ουτε καν την απαξιωση ), το οποιο εχει το στοιχειο της συμμετριας ............................, οπως δεν μπορεις να καταδικασης εναν Κούρο ( ππου θεωρειται προτυπο ομορφιας ) σαν μη συμμετρικο ..............σε πολλα πραματα υπαρχουν στανταρντς ομορφιας η εγκυροτητας , οπως σεναν συγγραφεα καταξιωμενο , διεθνους επιπεδου , πχ Ντοστογιεφσκι , μπορει να μην μαρεσουν τα μυθιστορηματα , δεν εχω διαβασει ουτε ενα , προτιμω τα δοκιμια και τις πραματειες , αλλα δεχομαι τον συγκεκριμενο σαν ΄καλο ΄συγγραφεα μυθιστορηματων , δεν θαλεγα ομως το ιδιο για την ζωγραφικη , που δεν ειμαι εις θεση να ξεχωρισω εναν Πικασσο απο ενα αυτοκινητιστικο ατυχημα , ουτε καταλαβαινω με τι κριτηρια καταξιωθηκε αυτος ο ζωγραφος ..........
εν κατακλειδι , τα γουστα ειναι μαλλον υποκειμενικα σε μεγαλο βαθμο, και σε μικροτερο αντικειμενικα , εκει καταληγω ..... λαμβανοντας υπ οψη και τις αλλαγες των στανταρντς ανα τις εποχες .......
Μα δεν μιλησε για αριθμο φ, αυτο αφορα αναλογιες και συμμετρια, στον αρχικο και καλα ορισμο που εδωσε ο ζωγραφος αλλα λεει ο μακ, οτι "δεν χρειαζεται καμια αλλαγη". Ελα παιδια πατατα ειναι ο ορισμος λολ.
Τωρα αν δεν εγινα αρκετα ξεκαθαρη η κατανοητη στο οτι συμφωνω πως υπαρχει αυτο που λεμε αντικειμενικη ομορφια δεν ξερω τι αλλο να πω, στο βροντο εγραψα οτι εγραψα. Κλαιν.
Ειμαι 56 και συνεχιζω να κοιτω εμφανιση σαν πρωταρχικο κριτηριο, δεν νομιζω οτι εχει σχεση η ηλικια , τουλαχιστον η μη προκεχωρημενη , παντα θα επηρεαζει η εμφανιση , αλλους λιγοτερο , αλλους -ες περισσοτερο .....................οσο για τα κριτηρια του 16-17ου αιωνα , αν παραδειγματιστουμε απο την αγρια φυση , δεν υπαρχει εκει παχυσαρκια , οποτε δεν ειναι υποκειμενικο οτι η παχυσαρκια ηταν καποτε αποδεκτη εξωτερικα , ισως μερικοι ζωγραφοι να την απεικονησαν , αλλα η Μονα λιζα του Ντα Βιντσι δεν δειχνει κατι τετοιο, τοτε επι Αναγεννησης το να εισαι αδυνατος δεν εδειχνε οικονομικη ευμαρεια ( και το αντιθετο ) , κατι που δεν ισχυει σημερα , αλλωστε η παχυσαρκια ειναι πηγη προβληματων υγειας , αρα μη αποδεκτη , ουτε ομως και η υπερβολικη αδυναμια ειναι αποδεκτη , αυτη των μοντελων πασαρελας .......τωρα αν εχεις 10 + η - κιλα , δεν χαλασε ο κοσμος .....αλλα το σημερινο χαλι των ' προηγμενων ' κοινωνιων , βλ . USA , που οι παχυσαρκοι η υπερβαροι αποτελουν ενα μεγαλο ποσοστο του πληθυσμου , αυτο δεν ειναι μοδα , δειχνει μια παρακμιακη κατασταση , η νοσηρα φαινομενα της εποχης .....
δεν αναφερομαι σεσενα Ναταλια , συμφωνω σε γενικες γραμμες με την τοποθετηση σου .....
οπως συμφωνω με τον φ αριθμο του Ντα Βιντσι, τον οποιον αγνοουσα .......αλοιμονο αν διαφωνουσα με καποιον που θεωρειται ισως η μεγαλυτερη διανοια ολων των εποχων μ.Χ. ........
Ούτε και εγώ συμφωνώ με τον ορισμό που είπε ο Μακ, δεν έχω ιδέα ποιος μπορεί να το έχει πει, απλά υπόθεση έκανα.
Μια χαρά τα έγραψες εσύ, εγώ δεν εκφράστηκα σωστά σε αυτό που ήθελα να πω.
Εννοούσα οτι αυτό που σε κάθε εποχή ορίζεται ως αντικειμενικά όμορφο, δεν σημαίνει οτι το βρίσκουν όμορφο όλοι, ή αρέσει σε όλους ή ερωτευόμαστε όλοι τους αντικειμενικά όμορφους κτλ. Άρα κατ αυτή την έννοια είναι εντελώς υποκειμενικό θέμα. Αν με ρωτήσεις πχ για όλους τους πρωην μου θα σου πω πως όσο ήμουν ερωτευμένη μαζί τους, όμορφους τους έβρισκα άσχετα αν κάλυπταν ή οχι τα αντικειμενικά κριτήρια ομορφιάς (σουπερ σώμα κτλ)
O Μακ λεει εναν ορισμο της ομορφιας οπως την διατυπωσε επιφανης ζωγραφος , η δικη μου πειρα ομως λεει οτι η ομορφια ειναι στα ματια του ορωντος , μπορει ενα ατομο για ενα αλλο να ειναι το ομορφοτερο στον κοσμο, και ενας τριτος να μην μπορει να το ξεχωρισει απο ενα καφασι σουπιές .............