Λέμε το πρόβλημα μας σε αγνώστους. Ανάγκη ή έλειψη επιλογών;
Πως το εξηγείτε; Είναι η φοβία να δείξουμε στους γνωστούς μας τις αδυναμίες μας, η άνεση της απροσωπίας, η έλειψη αληθινής συμπαράστασης απο τους ανθρώπους που ξέρουμε στην πραγματική μας ζωή ή κάτι άλλο;
Μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό.
Στην πρώτη περίπτωση ισχυεί το χαμογελάω με παρέα και κλαίω μόνος μου. Η επιλογή της απόκρυψης ενισχύει την απαισιοδοξία μας. Θέλουμε να ξέρει ο κόσμος οτι είμαστε καλά, να νιώθουμε επιθυμιτοί και να φοράμε την κοινωνική μάσκα για να είμαστε αποδεκτοί. Στην δεύτερη περίπτωση, αισθανόμαστε πιο άνετα όταν ξέρουμε οτι ο άλλος δεν βλέπει τα μούτρα μας. Είτε αισθανόμαστε όμορφοι είτε άσχημοι, γουστάρουμε επικοινωνία σε πνευματικό επίπεδο παρά επιφανειακό. Όταν υπάρχει έλειψη συμπαράστασης/επικοινωνίας με τους ανθρώπους που ήδη ξέρουμε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν τα οποία είναι αλληλένδετα. Έιτε οτι ο κοινωνικός μας κύκλος έχει πρόβλημα είτε εμείς οι ίδιοι.
Ίσως να είναι πολύ πιο απλό απο αυτά που έγραψα πιο πάνω.
Σε προσωπικό επίπεδο έχω να πώ τα εξής. Απο αυτά που έχω γράψει εδώ μέσα τα περισσότερα δεν τα έχω κουβεντιάσει με κανέναν σε προσωπικό επίπεδο. Είναι τέτοια η φύση των ψυχικών (και όχι μόνο) προβλημάτων που δημιουργεί αυτόματα αποξένωση με τους τριγύρω. Μπορεί πράγματι να μην υπάρχουν υποψίες για τον απέναντι μας αλλά η αποκάλυψη μπορεί να καταστρέψει τα πάντα..