Τι γνωμη εχετε για αυτο το φαινομενο; Τι περιστατικα εχετε παρατηρησει οπου οι ανθρωποι συμπεριφερονται σα ζωα και τι θα θελατε να αλλαξετε στην κυνικοτητα που διεπει τον κοσμο μας;
Εστάλη από SM-J510FN στο E-Psychology.gr Mobile App
Printable View
Τι γνωμη εχετε για αυτο το φαινομενο; Τι περιστατικα εχετε παρατηρησει οπου οι ανθρωποι συμπεριφερονται σα ζωα και τι θα θελατε να αλλαξετε στην κυνικοτητα που διεπει τον κοσμο μας;
Δεν υπάρχει ανθρωπιά ούτε υπάρχουν άνθρωποι. Κάθε μέρα μπορείς να το παρατηρείς. Τι να κάνεις να αλλάξουν; Ο χαρακτήρας δεν αλλάζει.
Χμμ... Δεν θα το έλεγα «έλλειψη ανθρωπιάς», άνθρωποι είναι όλοι. Το, τι είδους άνθρωποι, εδώ είναι η διαφορά. Θα πρότεινα γι αυτό, τον όρο «Ανθρωπίλα», όπως λέμε γατίλα (για τους γάτους), για να μη πω τίποτα χειρότερο... Μεταξύ λοιπόν της Ανθρωπιάς και της Ανθρωπίλας, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα, που όσο πιο σύντομα το αντιληφθεί ο Άνθρωπος, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Αυτός ο Ανθρωπίλος λοιπόν, δεν αλλάζει... Μπορεί να μιμείται, να προσποιείται, αλλά κατ' ουσία παραμένει ο ίδιος. Είναι αυτό που λέγανε παλιά «κυκλοφορούν ανάμεσα μας». Ο Λεμπέσης το περιγράφει πολύ εύστοχα, κι ο Καλογερόπουλος το αναλύει θαυμάσια στο ομώνυμο έργο του «Η κοινωνική σημασία του βλακός». Αν τώρα προσθέσουμε σ' αυτά τα δύο δοκίμια κι εκείνο του Βίλχελμ Ράιχ «Άκου ανθρωπάκο», η κατάσταση γίνεται αποπνιχτική. Μόνο ο Emil Cioran μπορεί να καθαρίσει την ατμόσφαιρα επαρκώς, έχοντας πρώτα απορρίψει τον Νίτσε, αλλά κι αυτός (ο Cioran), χρησιμοποιεί μια δύσκολη γλώσσα, όχι ακριβώς ξύλινη, αλλά πάντως δύσκολη και ποιητική την ίδια στιγμή που φαίνεται να την απορρίπτει στο έργο του «Ο πειρασμός του υπάρχειν». Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα πια, ότι η αλλαγή της ανθρωπότητας προς την κατεύθυνση ενός καλύτερου μέλλοντος, δεν μπορεί να επιτευχθεί. Είναι μια ουτοπία. Και μάλλον, δεν θα υπάρξει ποτέ μια απρόσμενη αποκτήνωση, μια αλλαγή στα πρότυπα μιας παγκόσμιας επανάστασης. Η μόνη εφικτή αλλαγή, είναι εκείνη που αφορά τον Άνθρωπο ατομικά, αλλά ακόμα και τότε, θα είναι αναγκασμένος να προσποιείται. Έτσι, ακόμα κι αν καταφέρναμε κάποτε να αποβάλουμε δια παντός την Ανθρωπίλα, θα είμαστε αναγκασμένοι να την κουβαλάμε παντού, από συνήθεια ή από φόβο. Ο Ανθρωπίλος, είναι αυτό ακριβώς, η ενσάρκωση του διαρκούς φασισμού. Είναι ο «δημοκράτης» της διπλανής πόρτας, που επειδή δεν γουστάρει τη φάτσα του Σωκράτη είτε τη φάτσα του Θεόφιλου Καΐρη, νομοθετεί εναντίων τους, και τους καταδικάζει με «νόμιμο» τρόπο. Τύψεις δεν έχει, τα ζώα δεν έχουν τύψεις. Υπάρχει όμως μια άλλη υπέροχη τιμωρία γι αυτόν. Είναι η «οικονομική» κρίση, ή να την πούμε διαφορετικά, με την επίσημη πια ονομασία της, στους φιλοσοφικούς κύκλους, η «εκδίκηση του Σωκράτη». Αυτή, ήρθε για να μείνει, και θα μείνει για πάρα πολλά χρόνια. Η «εκδίκηση του Σωκράτη», αναμένεται να είναι η πιο σκληρή τιμωρία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Τα θύματα της, θα είναι οι Άνθρωποι και οι Ανθρωπίλοι, χωρίς διακρίσεις. Όλοι, μπροστά σ' αυτήν, είμαστε εξίσου ένοχοι, για την ανικανότητα, να σταθούμε στο ύψος του Ανθρώπου.
Υπάρχει ανθρωπιά και άνθρωποι, απλός δεν φαίνονται από το πλήθος των απάνθρωπων. Ο καλός άνθρωπος θεωρείται χαζός στης μέρες μας!! Ενα ολίγον ευαίσθητο και καλό παιδάκι στο σχολείο είτε, θα το κοροϊδεύουν, είτε θα το χτυπάνε, είτε θα το έχουν απομονωμένο, μεγαλώνοντας, στην δουλειά παράδειγμα, και γενικά έξω στην ζωή επειδή ο καλός δεν θα μπορεί να πατήσει επί πτωμάτων (να το πω έτσι καθαρά) είτε θα τόν διώξουν, είτε δεν θα πάρει την προαγωγή που του αξίζει.. Και υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και μπράβο τους, γιατί το καλό μια μέρα θα σου γυριστή!
Εστάλη από Redmi 4X στο E-Psychology.gr Mobile App
Ειναι ενα πολυ δυσκολο ζητημα αυτο που εθεσες. Κατα τη γνωμη μου κανενας δεν γεννιεται απανθρωπος, ολοι γινονται. Αλλα με την παρουσα κοινωνια, τα παιδια αυτα μεγαλωνουν, γινονται γονεις, και διαιωνιζεται ο φαυλος κυκλος. Απανθρωποι οι ανθρωποι γινονται απο το περιβαλλον τους. Οταν καποιος παρατηρησει καποιον να τον εκμεταλλευεται, ειτε δηλαδη να καταχραζεται τη βοηθεια που του προσφερει, ειτε να τον χρησιμοποιει, είτε να τον εξαπατα, τοτε ο αλλος καποια στιγμη θα το καταλαβει και θα γινει πιο κυνικος απεναντι στην κοινωνια.
Αυτο ειναι ελλειψη ανθρωπιας κατα τη γνωμη μου.
Η συμπεριφορά μας είναι καθρέφτης....
Τονι θα στο πω μια φορα και μετα μπορεισ να πασ να κανεισ οτι θεσ αυτον τον πολεμο τον παιξαμε επι πασοκ χωρισ τεχνολογια το καινουριο που μπηκε ειναι η τεχνολογια ειστε ολοι στοκοι που το δεχθηκατε και σασ βριζω ολη μερα γτ ειναι βασανιστηρια δεν υπαρχει περιπτωση να σου μιλησω κανονικα κανε οτι θεσ εισαι στοκοσ πεσ οτι θεσ πηδα γνωσεισ δεν εχετε ολο το κρατοσ ειναι αχρηστο αυτα που διαβαζεισ ειναι βλακειεσ ετσι δομημενεσ για να τισ πιστεψεισ καλη χωνεψη και κοιτα να βαλεισ μυαλο
Μάλλον εννοεί όμως πως αφού μας πληγώσουν κάπου παρακάτω εμείς θα φερθούμε όπως μας φέρθηκαν αλλά σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν. Δηλαδή εμείς θα γίνουμε οι απάνθρωποι απέναντι, όχι σε αυτούς που μας έβλαψαν αλλά σε άλλους που δεν μας φταίνε. Και συμφωνώ και εγώ με το σχόλιο του ηλεκτρολόγου.
Εγω δεν πιστευω οτι το καλο γυριζεται.το κανεις επειδη το θελεις μη περιμενοντας ανταμοιβη.ειναι επιλογη
Ναι, το κάνεις πρώτα γιατί το θέλεις, γιατί έτσι είσαι σαν άνθρωπος, για να βοηθήσεις. Χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση από τον άνθρωπο που βοήθησες. Αλλά εννοώ πως αφού κάνεις καλό, κάποια στιγμή που θα χρειαστείς κάτι κάποιος θα βρεθεί να σε βοηθήσει που και αυτός θα το κάνει χωρίς να περιμένει κάτι από εσένα. Δηλαδή είναι κάτι σαν μια ισορροπία ας πούμε. Κάνεις καλό, θα βρεις καλό κάποια στιγμή. Με αυτό το σκεπτικό.
Οταν εννοω σα ζωα αναφερομαι στον κοινωνικο δαρβινισμο
Yπαρχει ανθρωπια , λιγοτερη απο παλαια , η τεχνολογια εχει κανει μεγαλη ζημια στην ανθρωπια , το βλεπω σαν μεγαλος , εσεις δεν μπορειτε να δειτε την διαφορα ..........οι Ελληνες φημιζομαστε για την ανθρωπια μας ( περισσοτερο γιοα την φιλοξενια μας ) ......σε βορειες χωρες ( εχω ζησει ) , δεν υπαρχει τοση ανθρωπια , ειναι μεσογειακο φαινομενο ..
οσο παει και παει περιπατο η ανθρωπια , χαιρομαι που εχω καμμια 30αρια χρονια να ζησω ( αυτο το πηρα απο τον Αλαιν Ντελον , που δηλωσε οτι σιχαινεται αυτην την κοινωνια , και δεν λυπαται καθολου που φευγει )..................
Όλοι θέλανε παλιά να γίνουνε Αλέν Ντελόν και τελικά γίνανε Άλλα Αντ' Άλλων. Στις βόρειες χώρες έζησα κι εγώ. Πήγα το χειμώνα του 1567 αλλά δεν είχαν καλοριφέρ και την έκανα για νοτιότερα. Είναι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι σε πληροφορώ, αλλά θέλουν να τους δώσεις και λίγο Μπαξίς. Από εκείνους πήραν το Μπαξίς οι τούρκοι και το φέρανε σ' εμάς. Εμείς το πήραμε από φιλότιμο για να μην τους προσβάλουμε, και το δώσαμε στους Καναδούς.
Όταν ήμουν μικρός υπολόγιζα μέχρι πότε θα ζω και σκεφτόμουν πως είναι κρίμα να μην δω και τα παρακάτω 200-300 χρονιά. Πλέον με αυτά που βλέπω δεν έχω καμιά διάθεση ακόμα και αν μπορούσα να δω την κατάντια που θα φτάσει η ανθρωπότητα. Όσο για την τεχνολογία. Πάει κόσμος σε συναυλίες και αντί να το ζήσει, παρακολουθεί την συναυλία μέσα από το κινητό για να την καταγράψει. Δηλαδή είναι εκεί, ζωντανά και την βλέπει μέσα από την κάμερα του κινητού. Παράνοια.
Οντως , παρανοια , γινεται και στην εκκλησια αυτο , εξ ισου παρανοικο, μην πω περισσοτερο ... .........εγω θαθελα να ζησω καμμια 300αρια χρονια ( αν συνεχισω ναχω χρηματα ) , εχω περιεργεια για το πως θα ειναι το μελλον ......ο πατερας μου , αν και υγιεστατος , προτιμαει να ΄τελειωνει ' ........ ξερω γω βρε παιδι , οπως το βλεπει ο καθενας , εγω εχω βολευτει στο σπιτακι μου , δεν εχω οικ. προβλημα , ενταξει , ανεχομαι την κτθλψη .....εχω αντοχες οπως μου λενε .....η βρισκω εδιαφερον στις σκεψεις μου ......η και τα δυο ......
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Κοινωνικός_Δαρβινισμός
Τα είπα για εκείνους που έχουν τη μύγα... δεν ήξερα ότι καθόταν πάνω σου.
Δεν υπάρχει έλεος στη φύση, ο κροκόδειλος δακρύζει για άλλο λόγο όταν καταπίνει ηλεκτρολόγο.
Αφήστε τις πόλεις και πιάστε τα βουνά! Έχετε κλειστεί σαν τους ποντικούς μέσα στις πολυκατοικίες, βλέπετε τη φύση από την τηλεόραση και δουλεύετε για να πληρώνετε ηλεκτρικό ρεύμα και φόρους, και μετά αναρωτιέστε τι συμβαίνει με τα ψυχολογικά σας. Όποιος έχει σπίτι είναι τρελός!!!
Τονι αρχιζεισ και μ αρεσεισ
ωραια!!!!!
Φύγε από την πόλη elis... έλα στον Αμαζόνιο να σου δείξω να ψαρεύεις, και χορταράκια φρέσκα να μαζεύεις από τη ζούγκλα, ολόφρεσκα χωρίς φάρμακα. Σου πουλάνε παραμύθια και μια ψεύτικη αλήθεια... Εγώ γεμίζω τις τσέπες μου με καρπούς που μαζεύω από τη φύση, κι αυτοί μαζεύουνε χαρτιά και τα πάνε σε μια τράπεζα... έχουνε γεμίσει τον πλανήτη με σκουπίδια από κωλόχαρτα και μηδενικά
Δυστυχως οι ανθρωποι φερονται χειροτερα απο τα ζωα! τα ζωακια λογο του οτι δεν εχουν φαντασια δεν μπορουν να συλογιστουν το κακο που κανουν!!
Ο ανθρωπος λοιπον, αντι για ζωο γινετε τερας!!! με χερια κοφτερα σαν μαχερια να σε αγγαλιαζουν!!
Ο ανθρωπος ειναι κοινωνικο ον!αρα ευθυνη ειναι συλογικη κι ταυτοχρονο ατομικη για καθε ενος απο εμας την οποια λαθος συμπεριγορα!! Πιστευω οτι η αρχη ειναι οι γονεις!!
Σαν πρωτη κοινωνια ενας ανθρωπος εχει την οικογενεια του, οταν λοιπον σαν μικρο παιδι οπου εχει "παρθενα" ψυχουλα, οπου σαν σφουγκαρι αποροφα ολα τα παραδηγματα συμπεριφορας απο την μαμα κι τον μπαμπα δεν μαθει να εχει ανοχη στην διαφορετικοτητα! αν δεν του εξηγησουν πως η προσωπικη του ευημερία ειναι σχετικος αναλογη και με των αλλων γυρο του ανθρωπων! οταν δεν μαθει απλα να ειναι ευγενικος πως θα καταφερει να γινει και ολοκληρο το κοινωνικο συνολο σωστο?
Μετα την οικογενεια ο ανθρωπος μπαινει στην επομενη κοινωνια,στο σχολειο! εκει οπου οι δασκαλοι και οι καθηγητες του λογο της μειωσεις στους μισθους τους νομιζουν οτι φταινε τα παιδακια κι ξεσπαν σε αυτα! φανταστειτε τη μορφωση αποροφουν αυτα τα παιδια! κι μετα!!
Μετα ερχοντε στο μεγαλο παρτι!! στην κοινωνια των πολιτικοποιημενων κι ολοκληρωμενων κοινωνικα ανθρωπων οπου ο αγωνας εχει "αφετηρια" την πιο ανηση γραμμη εκινησης και τερματισμο !! αυτων που θα χει προσβαλει τις πιο πολλες πανανθρωπινες αρετες!! αυτων οπου θα εχει γινει το πιο τρομερο! το πιο σκωτεινο τερας! αυτων οπου θα εχει καταφερει να γινει οσο πιο αντιθετος γινετε απο αυτων που ειχε ονειρο οταν ηταν μικρουλης!!οταν η καρδουλα του ακομη ειχε χρωματα αγαπης μεσα της!! αυτος θα ειναι ο νικητης της συγχρωνης κοινωνιας!!!
Για πολλά χρόνια νόμιζα ότι οι περισσότεροι θα μπορούσαν να αλλάξουν και να ακολουθήσουν άλλο δρόμο. Αλλά κατάλαβα ότι ο περισσότερος κόσμος που έχει επιλέξει τη μειωμένη ανθρωπιά όπως λες, μειωμένη ευαισθησία θα το έλεγα καλύτερα, το έχει επιλέξει με απόλυτη σιγουριά και δεν αλλάζει. Ο περισσότερος κόσμος που το επιλέγει έχει αφιερώσει πολλή ενέργεια σε αυτό, έχει καταλλήξει σε συμπεράσματα, έχει υοθετήσει πρακτικές, που τελικά τον κρατάνε δέσμιο στις επιλογές του.
Νόμιζα ότι αν έδινες σε κάποιον να καταλάβει κάτι σαν λάθος θα το καταλάβει εύκολα. Και είναι και ο λόγος που έχω φάει τα μούτρα μου σε αυτό. Γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν αλλάζει, στην ουσία δεν θέλει να αλλάξει, έχει εδραιωμένη άποψη.
Και να σου πω την αλήθεια, έχει κάποιο δίκιο. Ο πόνος που "γλυτώνει" είναι αρκετά μεγάλος. Δεν μ' αρέσει αυτή η επιλογή, αλλά καταλαβαίνω και αυτόν που έχει κάνει αυτή την επιλογή. Αλλά δεν μ' αρέσει καθόλου για μένα.
Ποτέ μου δεν πίστευα ότι μπορεί κάποιος να φτάσει σε αρκετή έλλειψη ευαισθησίας. Με τρομάζει το πόση έλλειψη ευαισθησίας βλέπω γύρω μου. Αλλά και ιστορικά γεγονότα να δούμε, θα καταλάβουμε ότι πάντα υπήρχε και θα υπάρχει αυτή η έλλειψη ευαισθησίας.
Αν θέλεις δες αυτό το video, αλλά θα σου πρότεινα να μην το δεις από την αρχή γιατί θα σε κουράσει, δες το από το 30 λεπτό και μετά.
Εγω χαιρομαι που εισαι καλα τονι κι ασ διαφωνουμε
Ιωαννα θα σ εξηγησω τα ψυχολογικα εισαι εσυ ενα κοριτσι μεγαλωνεισ σε ενα περιβαλλον με κριτικη οσο μεγαλωνεισ πονασ τραυματιζεσαι κ αδυνατιζεισ φτανεισ στα δεκαοχτω κανεισ καποιεσ καταχρησεισ αλκοολ τσιγαρο και κλαταρεισ τελειωσ πασ σε ενα γιατρο σ λεει ψυχολογικα κ φαρμακα δυο λυσεισ υπαρχουν η να ξαναβρεισ την παλια σ δυναμη και να ζησεισ κανονικα η να παραιτηθεισ εδω ερχονται τα συμπληρωματα κι η γυμναστικη κ η διατροφη για να βγεισ απο ολο αυτο υγιησ παρε φαρμακα να δυναμωσεισ αλλα ειναι τεχνητο γι αυτο θελει βιταμινουλεσ κλπ ωστε σιγα σιγα να επανελθεισ υπαρχει περιπτωση να κοψεισ τα φαρμακα και να εισαι οκ υπαρχει περιπτωση να μην εισαι εκει θελει συμπληρωμα κ γυμναστικη και κινηση καλυτερα δραστηριοτητα κατι κ συμπληρωματακι αυτα κανω εγω εχω σχιζο κι ειναι σαν να μην εχω
Τύψεις έχουν μόνο οι ευαίσθητοι άνθρωποι σαν κι εμάς.
Η ευγένεια θεωρείται μορφή αδυναμίας, άρα είσαι εύκολος στόχος για εκμετάλλευση.
Αυτός που πράγματι είναι βλάκας δεν ξέρει να εκμεταλλεύεται.
Τα ψυχοφάρμακα είναι συνεπεια της έλλειψης ανθρωπιάς.
Για να σε αγαπήσουν πρέπει πρώτα να σε σέβονται, αλλιώς στο τέλος θα μείνεις μόνος.
Κανένας δεν αλλάζει, απλά αντιμετωπίζεται. Κι αν επιτρέψεις σε κάποιον να επανέλθει στη ζωή σου, μην ζεις με την ψευδαίσθηση ότι στο μεταξύ άλλαξε.
Κάποιοι (ερημίτες, ασκητές) έχουν απομακρυνθεί από τον κόσμο, χωρίς να τους λείπει ο κόσμος και η κοινωνικοποίηση.
Μια εκδρομή στη φύση ή μια παράσταση σε ηρεμάν και τ' απολαμβάνεις, φτάνει να μην πάρεις το σμαρτφον μαζί σου.
Σκόρπιες σκέψεις μου διαβάζοντας τα μηνύματα σας....
Εγω ειμαι βλακασ δεν ξερω να εκμεταλευομαι δεν το εμαθα ποτε κι ουτε θα το μαθω
Έμεινα μόνος επειδή μέσα μου χόρευα με τρελή χαρά τη ψευδαίσθηση της φιλίας. Κι όταν η κατάσταση με κάποιους αρχίζει να σου σπάει τα νεύρα αντιδράς με τον Χ ή τον Ψ τρόπο και φεύγεις.