Δηλαδή ? Μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής ?
Printable View
Δηλαδή ? Μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής ?
Ξέχασε το τώρα εμφανίστηκε το μήνυμα σου,στην αρχή εμφανίστηκε μόνο ο τίτλος...Θα διαβάσω κι αν έχω άποψη θα σου γράψω..
Καλησπέρα..
Κατ’ αρχήν η σεξουαλικότητα ενός παιδιού καθορίζεται μετά ή κατα τη διάρκεια της εφηβείας, όπου οι έφηβοι ‘‘ψάχνονται‘‘. Σε ένα παιδί δε νομίζω πως έχει καθοριστεί η σεξουαλικότητα του. Εδώ πολλοί έφηβοι έχουν ομοφυλοφιλικές εμπειρίες χωρίς αυτό να τους κάνει ομοφυλόφιλους, ούτε καν αμφιφυλόφιλους. Εν ολίγοις δε νομίζω πως η φοβία του γιού σου σημαίνει κάτι πέρα απο το γεγονός οτί ίσως επικρατεί στο περιβάλλον του, οικογενειακό ή σχολικό, μια τάση ομοφοβίας. Ίσως έχει ακούσει να εκδηλώνονται πολύ αρνητικές στάσεις προς τους ομοφυλόφιλους, κυρίως ίσως απο τα παιδιά της ηλικίας του. Έτσι ίσως φοβήθηκε με την ιδέα και μόνο.
΄Πιστεύω λοιπόν πως ο σύζυγος σου έχει δίκιο, γιατί αν το παιδί έχει μια τάση προς τις φοβίες, όπως πολλά παιδιά έχουν, τότε πολύ πιθανόν να τον πανικόβαλλε το γεγονός και μόνο της ιδέας της ομοφυλοφιλίας.
Πιστέυω πως θα έπρεπε να το συζητήσεις αυτό μαζί του, καθώς και τα στερεότυπα και τη προκατάληψη που υπάρχει για την ομοφυλοφιλία. Πρέπει να του εξηγήσεις οτι δεν είναι ουτε έγκλημα ούτε αμαρτία. Αυτό σίγουρα δεν θα το κάνει να γίνει ομοφυλόφιλος, απλά να ξεφύγει απο όποιες ομοφοβικές ιδέες έχει.
Η ουσία εδώ είναι οτι η σεξουαλικότητα του θα πάρει κάποια χρόνια να καθοριστεί. Ειδικά τα αγόρια καθυστερούν στην αναπτυξη. Οπότε δε νομιζω οτι το θέμα εδώ είναι η ομοφυλοφιλία. Το θέμα είναι πώς η κοινωνική προκατάληψη και το μίσος που πολλές φορές κυριαρχεί για κάποιους ανθρώπους, μπορεί να επηρρεάσει το ψυχισμό ενός παιδιού. Τα αρνητικά σχόλια και ο φόβος οτι στη περίπτωση που θα ηταν ομοφυλόφιλος θα του φέρονταν άσχημα, θα τον απέρριπταν και ίσως και οι ίδιοι του οι γονείς δεν τον αποδέχονταν - η ιδέα και μόνο αυτού του γεγονότος προκαλεί φοβική αντίδραση.
Είναι όπως στη περίπτωση ενός μικρού παιδιού που πάει να χαιδέψει ένα σκύλο και ακουει τη μητέρα του, π.χ., να φωνάζει απο τρόμο. Τότε και το παιδί μπορεί να φοβηθεί τα σκυλιά χωρίς καν να τον έχει δαγκώσει ένα.
Καλώς όρισες σοφι.
Τελικά έχω άποψη, γιατί τυχαίνει να έχω κι εγώ ένα επτάχρονο γιο, και εφόσον συμβαίνουν όλα όσα γράφεις, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος λόγος να ανησυχείς για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού. Ο γιος μου είναι \"ερωτευμένος\" (βάζω την λέξη σε εισαγωγικά γιατί δεν μπορεί να έχει την ίδια έννοια όπως όταν αφορά ενήλικα) μ\'ένα κοριτσάκι της τάξης του που είναι δίδυμη αδελφή με τον καλύτερο του φίλο. Κάνουν παρέα και οι τρεις τους σχεδόν σε καθημερινή βάση ακόμη κι εκτός σχολείου, το ό,τι νοιώθει αυτό που νοιώθει για το κοριτσάκι, το εχει εκμυστηρευθεί σε εμάς και στην αδελφή του μόνον, κι από εμάς το γνωρίζουν κι οι γονείς των παιδιών με την επισήμανση πως δεν πρέπει επ\' ουδενί να αποκαλύψουν το παραμικρό στα παιδιά τους. Αν θέλεις ενθαρρύναμε αυτή τη μυστικοπάθεια γιατί αν διέρρεε το μυστικό του μικρού μας, κατά πάσα πιθανότητα θα έχανε και την μαγεία των πρωτόγνωρων αυτών αισθημάτων που τον κατακλύζουν. Ο ίδιος εξάλλου τρέμει μην τυχόν και το μάθει το κοριτσάκι ή ο αδελφός της γιατί φοβάται πως μετά δεν θα του κάνουν παρέα, και γι\' αυτό είναι πολύ προσεκτικός στη συμπεριφορά του απέναντι τους και με όλους τους συμμαθητές του...
Κάποια μέρα έκανε το λάθος να πει το μυστικό του σ\' έναν συμμαθητή του, που απ\' ότι φαίνεται ήταν βιβλίο ανοιχτό και τον έκανε βούκινο σ\' όλη την τάξη..Κι ο αθεόφοβος ο μικρός μου, αφού όλοι άρχισαν να τον προγκάνε για το κοριτσάκι, ανέβηκε πάνω σ\' ένα θρανίο και για να καλύψει πλέον την αδυναμία του, είπε σ\' όλους πως αυτό που ανακοίνωσε ο συμμαθητής του, δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί ο ίδιος είναι..γκέι..Αφού το χάψανε όλοι οι υπόλοιποι, όταν γύρισε σπίτι άρχισε να συνειδητοποιεί πως αυτό που είπε ίσως ήταν χειρότερο για τις σχέσεις του με τους φίλους και τους συμμαθητές του κι άρχισε να κλαίει, φοβούμενος μην τον απορρίψουν επειδή δήλωσε πως είναι γκέι !! Είδαμε και πάθαμε να τον πείσουμε πως αυτή η δήλωση που έκανε δεν θα έπαιζε κανένα ρόλο στις σχέσεις του με τα διδυμα, με τους γονείς τους είμαστε φίλοι, και μεταξύ μας (στα κρυφά βέβαια ) λέμε ο ένας τον άλλον συμπέθερε :)
Τα παιδιά ευτυχώς, αυτά που λένε κι ακούνε την μια στιγμή την άλλη τα ξεχνάνε κιόλας. Δηλώσεις αυτού του είδους δεν παίζουν κατά την άποψη μου ρόλο στον ψυχισμό τους, αυτά που λένε και κάνουνε είναι η με τα δικά τους μάτια μεταφορά του εικονικού κόσμου της τηλεόρασης στην πραγματικότητα, πολλές φορές ταυτίζουν τον εαυτό τους ακόμη και με αρνητικούς ήρωες - εφόσον αυτό απαιτεί το παιχνίδι...
Αν βέβαια σ\' εφησυχάζει η επίσκεψη σε παιδοψυχολόγο κι η συμβουλή του, αν είσαι σίγουρη πως η διαδικασία δεν θα επηρρεάσει αρνητικά το παιδί, κάνετο. Γνώμη μου είναι πως μάλλον άσκοπα ανησυχείς :)
Διάβασα μόλις τώρα και το μήνυμα της evath και συμφωνώ μέχρι κεραίας.
Μια φοβία μπορεί πολλές φορές να βιωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό χωρίς όμως να έχει καμία σχέση με το τι στη πραγματικότητα ισχύει.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων με φοβίες, που η φοβία τους γίνεται πολύ αληθινή γι’αυτούς και μπορεί να την εκφράζουν στους άλλους με πολύ αληθοφανή τρόπο. Για παράδειγμα διάβασα για μια περίπτωση ανθρώπου με φοβία πεσίματος (σπάνια, αλλα υπάρχει), που πραγματικά ένιωθε πως αν δε κρατιόταν απο κάπου θα έπεφτε. Το αποτέλεσμα ήταν όλη μέρα να περπατάει στα τέσσερα. Απο την άλλη, εξηγούσε στους ανθρώπους του με πολύ λογικό τρόπο αυτή τη φοβία, λέγοντας οτι ζαλίζεται κτλ..
Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Η ουσία είναι οτι το παιδί σου περνάει μια φοβία, κάτι πολύ συνηθισμένο στην ηλικία του. Πιθανότατα είναι κάτι παροδικό. Είναι σαν τη φοβία για το σκοτάδι και τα τέρατα που έχουν κάποια παιδιά. Μέχρι την εφηβεία το πολύ θα έχει φύγει αυτή η φοβία.
Μην ανησυχείς καθόλου. Το ‘‘νιώθω γυναίκα‘‘ είναι απλά η έκφραση της φοβίας, η οποία είναι πολύ αληθινή γι’αυτόν που την έχει. Τόσο αληθινή που κάποιες φορές πείθει και τον ίδιο.
Εσύ καλά κάνεις και του λες όλα αυτά. Θα έπρεπε και η γιαγια του να το κάνει, γιατί τα παιδιά, τις περισσότερες φορές, έχουν σε μεγάλη εκτιμήση τις γιαγιάδες και τους παππούδες, και τους ακούνε και περισσότερο και απο τους γονείς τους καμιά φορά.
Πες λοιπον στη γιαγιά να βοηθήσει στη δημιουργία ενος πιο ανεκτικού κλίματος απεναντι στην ομοφυλοφιλία..και σιγά σιγά, πριν να το καταλάβεις η φοβία θα έχει εξαφανιστεί.
Όντως και εσύ πρέπει λίγο να χαλαρώσεις. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις το παιδί σου είναι ένα κλίμα ηρεμίας και ανεκτικότητας.
Μην αγχώνεσαι καθόλου! :)
Δεν έχω να προσφέρω κάτι στο θέμα, απλά θα πω ότι ανακατεύτηκα όταν το διάβασα αυτό...Quote:
Originally posted by σοφι
... Το βρισκω πιθανον να ειναι ετσι μιας και η γιαγια του (του αντρα μου μαμα) μεσα απο την κατα τα αλλα καλη προσπαθεια της να κανει τα παιδια μου πιο \'\'αντρακια\'\' λεει διαφορα για τους ομοφυλοφιλους ...
Ομοφοβια ισως μια απο τις συνηθισμενες φοβιες,θα ελεγα οτι παιδακια καθε ηλικιας και υπονοω κοτζαμ μαντραχαλοι δεν εχουν καταφερει να την ξεπερασουν.Ναι για τους μαντραχαλους ειναι ανησυχητικο για το παιδακι δεν νομιζω,χωρις να ειμαι και κανας ειδικος.
llogan: ειλικρινα θα ηθελα να σε καταλαβω και να παραδεκτω οτι ναι μπορει να ειναι για ανακατεμα ... αλλα αυτο μου φαινεται πολυ πουριτανο ξερεις!!! Γιατι σου ειναι δυσκολο να καταλαβεις οτι η ομοφυλοφιλια δεν ειναι αποδεκτη απο ανθρωπους 70 και ανω, οταν η δικη μας εποχη των τριανταριδων, ειναι αυτη με το μεγαλυτερο ποσοστο ομοφοβιας!!! ειναι μεγαλη υποκρισια να λεμε δεν ειναι σωστο αυτο για τους γκει, δεν ειναι σωστο να μην τους αποδεχομαστε οπως ειναι , να ειμαστε ρατσιστες μαζι τους αλλα οταν μας κτυπαει την πορτα στο δικο μας σπιτι τοτε κανουμε το σταυρο μας και λεμε και μια προσευχη ετσι μπας και πιασει!!!
Και επειδη το εζησα το τρεμουλο με το δικο μου παιδι σου λεω οτι μεχρι να καταπιαστω με το τι μπορει να αντιμετωπισει το παιδι μου στο σχολειο στο παρον και στο μελλον και πως θα το οπλισω με δυναμη και πληροφοριες ετσι ωστε να μπορει να αντιδρα μεχρι εκεινη την στιγμη που ευτυχως ηταν λεπτα.. περασε απο το μυαλο μου και η οικογενεια μου και οι φιλοι μου και οι γνωστοι μου. που τωρα που το εχω σκεφτει τους εχω γραμμενους στα παλια μου τα παπουτσια μπροστα στην διασφαλιση της ευτυχιας του παιδιου μου ΑΛΛΑ δεν ηταν αυτοματοποιημενη σκεψη ΑΡΑ αφου εγω ως μανα δεν αντεδρασα ετσι αυτοματα πως να ζηταμε κατι τετοιο απο ανθρωπους που δεν ειχαν τετοιες συναναστροφες ,ενημερωση κτλ και την ομοφυλοφιλια την θεωρουσαν ανωμαλια? νομιζω οτι εισαι το ιδιο υπερβολικος με αυτους!
τρισαγιο?? φανουροπιτα??Quote:
να ειμαστε ρατσιστες μαζι τους αλλα οταν μας κτυπαει την πορτα στο δικο μας σπιτι τοτε κανουμε το σταυρο μας και λεμε και μια προσευχη ετσι μπας και πιασει!!!
με το σταυρο θα την βγαλετε??
Τι θα μπορουσε να κτυπησει την πορτα μας δηλαδη???
Το οτι υπαρχει ρατσισμος δεν το αμφισβητω μιας και ο καθε ανθρωπος πρεπει να εχει 1001 πολιτικαλ κορεκτ \"σωστες\" συμπεριφορες αλλιως η συμφορα μπηκε απο το παραθυρο.....
Λοιπον ρατσιστες (κρυφοι και φανεροι) ακουστε το καλα!
Αν θελετε να μην γεμισετε τα παιδια σας κομπλεξ και ενοχες - εν ολιγεις νατα καταστρεψετε - στηριξτε τα παιδια σας στις επιλογες τους και μην μεταφερετε τα δικα σας κομπλεξ - ανασφαλειες, κρατηστε τα για την παρτη σας....
Ετσι τουλαχιστον για μενα ειναι ο επιτυχημενος γονεας, αλλιως μιλαμε για σπερματοδοτες και σπερματοληπτες...
Σοφι,
δεν απευθυνομαι σε σενα η σε καποιον συγκεκριμενα.
Μαλλον σε αυτο που αναφερεις σαν \"περισσοτερες ελληνικες οικογενειες \"
Οσο σε αφορα σιγουρα μπορει να υπαρχει καποιο μπερδεμα στην αναζητηση της σεξ. ταυτοτητας του.
Πιστευω οτι εχεις χρεος να τον βοηθησεις να την ξεκαθαρισει χωρις συμπλεγματα.
Δειχνεις οτι θα το κανεις και χαιρομαι για αυτο.
Επιτυχημενος γονεας ειναι αυτος (αυτοι) που αναπτυσει την προσωπικοτητα του παιδιου του χωρις κομπλεξ, ανασφαλειες και οτι αλλο ξεχασα.
Επισης επειδη αυτο δεν φτανει μαζι με το αναπτυσω βαζω και προφυλασω απο τα διαφορα σκουπιδαρια που κυκλοφορουν σαν μυγες γυρω μας.
Σαν τετοια εννοω τα ΜΜΕ, τους λογης πανεπιστημονες που εχουν σαν εργο την συντηριτικοποιηση της κοινωνιας με δηθεν περισπουδαστες αναλυσεις καλυπτομενες απο επιστημονικες ερευνες, τον σκοταδισμο οπως η εκκλησια αλλα και αλλους παρομοιους μηχανισμους.
Αν μπουν τετοιες βασεις μπορει ο καθενας να προσθεσει οτι νομιζει οτι ταιριαζει στη δικη του οικογενοια.
Συνταγες δεν υπαρχουν, αυτο που υπαρχει ειναι καθαρα μυαλα για να φτιαχνουν συνταγες.
Τωρα γιατι δεν στην εδωσαν στο μαιευτηριο δεν το ξερω.....
Στο ΙΚΑ εισαι??
:cool:
krino: Νομιζω οτι ολα αυτα σε θεωρητικο επιπεδο τα ξερουν ολοι οι \'\'ανησυχοι γονεις\'\' αλλα στην πραξη δυσκολευουν τα παντα .
τελος παντων κοντος ψαλμος ...!
παντως ευχαριστω
Νομίζω πως αδικείς τη Σόφι... Στο τελευταίο της πόστ είναι σαφής, και επειδή κατέθεσα νωρίτερα και την δική μου άποψη γιατί πιστεύω πως δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του παιδιού, μάλλον θα πρέπει να γίνω λίγο σαφέστερος με το τι εννοώ να μην \"ανησυχεί\" αλλιώς θα με ..πάρει και μένα η μπάλα του ρατσιστή.. :PQuote:
Originally posted by krino
τρισαγιο?? φανουροπιτα??Quote:
να ειμαστε ρατσιστες μαζι τους αλλα οταν μας κτυπαει την πορτα στο δικο μας σπιτι τοτε κανουμε το σταυρο μας και λεμε και μια προσευχη ετσι μπας και πιασει!!!
με το σταυρο θα την βγαλετε??
Τι θα μπορουσε να κτυπησει την πορτα μας δηλαδη???
Το οτι υπαρχει ρατσισμος δεν το αμφισβητω μιας και ο καθε ανθρωπος πρεπει να εχει 1001 πολιτικαλ κορεκτ \"σωστες\" συμπεριφορες αλλιως η συμφορα μπηκε απο το παραθυρο.....
Λοιπον ρατσιστες (κρυφοι και φανεροι) ακουστε το καλα!
Αν θελετε να μην γεμισετε τα παιδια σας κομπλεξ και ενοχες - εν ολιγεις νατα καταστρεψετε - στηριξτε τα παιδια σας στις επιλογες τους και μην μεταφερετε τα δικα σας κομπλεξ - ανασφαλειες, κρατηστε τα για την παρτη σας....
Ετσι τουλαχιστον για μενα ειναι ο επιτυχημενος γονεας, αλλιως μιλαμε για σπερματοδοτες και σπερματοληπτες...
Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος με συντηρητικές δομές είτε το θέλουμε είτε όχι. Πιστεύω πως θα περάσουν αρκετές ακόμη δεκαετίες μέχρι να εξοστρακίσουμε τα κλασικά στερεότυπα με τα οποία κατατάσουμε και ταμπελοποιούμε τους ανθρώπους με βάση τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το καταλάβουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι και κατόπιν να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας αυτή την αντίληψη. Πιστεύω πως στα νέα ζευγάρια που γίνονται γονείς αυτό συμβαίνει σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κι εν πάσι περιπτώσει πολύ περισσότερο απ\' ότι πριν 30-40 χρόνια. Στις μέρες μας η πολιτεία προσπαθεί να αφομοιώσει την πραγματικότητα της ομοφυλίας με νομοθετήσεις που προστατεύουν την κατανομή της περουσίας, παρ\' όλες τις αντιδράσεις οι γάμοι των ομοφύλων σε λίγα χρόνια θα είναι ρουτίνα, η κοινωνία μας δεν έχει άλλο δρόμο παρά να εντάξει στο σώμα της την ομοφυλοφιλία όχι πια σαν ανωμαλία αλλά μια διαφορετική σεξουαλική προτίμηση.
Μέχρι τότε ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς. Η Σοφι και κάθε Σόφι κι εγώ μαζί της, δεν θα μπορούσε να διακηρύξει υποκριτικά πως θα σφύριζε ανέμελα αν το παιδί της εκδήλωνε την προτίμηση που ΣΗΜΕΡΑ δεν είναι αποδεκτή. Ο φόβος της περιθωριοποίησης του παιδιού είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ο γονιός και είναι η πρώτη αντίδραση - οι παλιότερες αντιλήψεις πολλές φορές αφήνουν μέσα μας στίγματα που όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να αποβάλλουμε, απλά μπορούμε και πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα διαφορετικά απ\' ότι οι παπούδες μας.
Εμείς δεν θα αποκηρύξουμε το παιδί μας, απλά θα σταθούμε δίπλα του στην προσπάθεια να ενταχθεί με τον πλέον ανώδυνο τρόπο σ\' ένα κόσμο που έχει μάθει να σκέφτεται αλλιώς, και θα σταθούμε δίπλα του με αγάπη και χωρίς καμμία απολύτως προκατάληψη για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Το να σκεφτομαστε μ\' αυτό τον τρόπο νομίζω πως είναι φυσιολογικό και πέρα για πέρα ανθρώπινο. Αν μητι άλλο δεν είναι υποκριτικό ...
Όση ώρα έγραφα το πόστ, η συζήτηση είχε προχωρήσει , και πολλά από αυτά που αναφέρω έχουν ήδη ειπωθεί.. Παρ\' όλα αυτά ίσως η παράθεση της άποψης μου να είναι ακόμη χρήσιμη...
Krino και sabb έλεος!
Από το φόβο μην φανείτε ρατσιστές, αποκαλείτε συντηρητικό το φυσιολογικό. Έλεος και πάλι. Αρχίζω και νοιώθω υπό διωγμό επειδή είμαι φυσιολογική. Έχετε πέσει θύματα της τρομοκρατίας μου μας έχουν επιβάλει οι διάφοροι τηλε-μαιντανοί γκέυ. Επίσης διάφοροι επιτυχημένοι δικηγόροι, πολιτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες κλπ γκευ, προσπαθούν να μας περάσουν μέσα από τα λόγια τους, ενοχή που είμαστε φυσιολογικοί. Και ενοχή αν δεν θεωρούμε την κατάστασή τους φυσιολογική. Να μας φοβίσουν και να καταλήξουμε να ντρεπόμαστε που είμαστε ετεροφυλόφιλοι.
Σόφι, έχω και εγώ παιδιά και ΝΑΙ δεν θα ήθελα να είναι ομοφυλόφιλοι. Αν τελικά ήταν, ΝΑΙ θα τα αγαπούσα και πάλι, αλλά επιμένω δεν θα ήθελα να είναι, θα στεναχωριόμουν.
Δεν είμαι συντηρητική και δεν διστάζω να πω ότι δεν θεωρώ φυσιολογική την ομοφυλοφιλία.
Quote:
Originally posted by nature
ΝΑΙ θα τα αγαπούσα και πάλι, αλλά επιμένω δεν θα ήθελα να είναι, θα στεναχωριόμουν.
γιατι θα στεναχωριοσουν??
Δεν είμαι συντηρητική και δεν διστάζω να πω ότι δεν θεωρώ φυσιολογική την ομοφυλοφιλία.
με τι κριτηρια εβγαλες αυτη την αποψη???
εννοω δηλαδη πως κατεληξες σε αυτα τα συμπερασματα???
Είναι ανωμαλία ή σεξουαλική προτίμηση ? Τι από τα δύο ? Αν είναι ανωμαλία όπως λέει κι ο μητροπολίταρος της πόλης μου μπαρμπα-Άνθιμος (κι άρα συμφωνείς και συ) προτείνω να εκτελούμε όπου βρίσκουμε τον κάθε ανώμαλο γκέι με συνοπτικές διαδικασίες....Quote:
Krino και sabb έλεος!
Από το φόβο μην φανείτε ρατσιστές, αποκαλείτε συντηρητικό το φυσιολογικό. Έλεος και πάλι. Αρχίζω και νοιώθω υπό διωγμό επειδή είμαι φυσιολογική. Έχετε πέσει θύματα της τρομοκρατίας μου μας έχουν επιβάλει οι διάφοροι τηλε-μαιντανοί γκέυ. Επίσης διάφοροι επιτυχημένοι δικηγόροι, πολιτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες κλπ γκευ, προσπαθούν να μας περάσουν μέσα από τα λόγια τους, ενοχή που είμαστε φυσιολογικοί. Και ενοχή αν δεν θεωρούμε την κατάστασή τους φυσιολογική. Να μας φοβίσουν και να καταλήξουμε να ντρεπόμαστε που είμαστε ετεροφυλόφιλοι.
Σόφι, έχω και εγώ παιδιά και ΝΑΙ δεν θα ήθελα να είναι ομοφυλόφιλοι. Αν τελικά ήταν, ΝΑΙ θα τα αγαπούσα και πάλι, αλλά επιμένω δεν θα ήθελα να είναι, θα στεναχωριόμουν.
Πιστευω οτι και η σοφι και εσυ ειδατε οτι δεν αδικω κανενα.
Η δε σοφι ειπα οτι στεκεται πολυ καλα τηρουμενων των αναλογιων που υπαρχουν στη ελλαδα.
Ο πιο ανωδυνος τροπος ειναι να μην φορτωθει ενοχες που δεν στεκουν.Quote:
Originally posted by sabb
Εμείς δεν θα αποκηρύξουμε το παιδί μας, απλά θα σταθούμε δίπλα του στην προσπάθεια να ενταχθεί με τον πλέον ανώδυνο τρόπο σ\' ένα κόσμο που έχει μάθει να σκέφτεται αλλιώς, και θα σταθούμε δίπλα του με αγάπη και χωρίς καμμία απολύτως προκατάληψη για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Το να σκεφτομαστε μ\' αυτό τον τρόπο νομίζω πως είναι φυσιολογικό και πέρα για πέρα ανθρώπινο. Αν μητι άλλο δεν είναι υποκριτικό ...
Για παραδειγμα δες την σταση της nature, που δηλωνει οτι στηριζει μεν, δεν ειναι ευχαριστημενη δε με την ενδεχωμενη επιλογη του παιδιου της.
Νομιζεις οτι αυτο το σκεπτικο - ασχετως να θα το κρυψει - δεν θα μεταφερεθι στο παιδι???
Και αν λαβει τετοια εικονα απο την μητερα του το παιδι, τι θα πρεπει να περιμενει απο το υπολοιπο της κοινωνιας???
οχι μωρε ειμαστε δημοκρατες, δεν τα κανουμε αυτα.Quote:
Originally posted by sabb
προτείνω να εκτελούμε όπου βρίσκουμε τον κάθε ανώμαλο γκέι με συνοπτικές διαδικασίες....
Κατα τα αλλα, δεν ειμαστε ρατσιστες, απλα αυτοι ειναι γκευ....
Παρεπιπτωντος ευτυχως που η γυναικα μου δεν εχει τετοια προτυπα, αλλιως θα ηταν εξ αρχης απορριπτεα για τυχον μανα των παιδιων μου.
Το μονο που δεν θελω να μου τυχει ειναι να προσφερω στην κοινωνια κομπλεξαρισμενους ανθρωπους και να εχω βαλει και εγω το λιθαρακι μου για αυτο.
Η ειρωνία με την οποία αντιμετωπίσατε τα λεγόμενά μου και τα απαξιωτικά σας σχόλια για το άτομό μου, επιβεβαιώνουν αυτά που προανέφερα. Ακριβώς όπως τα είπα.
Πως το είδες αυτό από μένα ? Συγγνώμη αλλά δεν μου προκύπτει όσο κι αν έψαξα τα κείμενα μου ,κανένα απαξιωτικό σχόλιο για σένα, δεν θα μπορούσα να το κάνω για κανέναν πόσο μάλλον για σένα nature...Μπορεί να διαφωνούμε στο παρόν θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από μια διαφωνία .. Λυπάμαι αν έχεις πάρει με τέτοιο τρόπο οποιαδήποτε πρόταση έχω συντάξει, σε διαβεβαιώ πως δεν έχω κανένα μα κανένα λόγο να απαξιώσω τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον ιντερνετικές οντότητες που μου είναι συμπαθείς ...:oQuote:
Η ειρωνία με την οποία αντιμετωπίσατε τα λεγόμενά μου και τα απαξιωτικά σας σχόλια για το άτομό μου, επιβεβαιώνουν αυτά που προανέφερα. Ακριβώς όπως τα είπα.
Quote:
λυπαμαι που θα στο πω αλλα μονη σου απαξιωνεσαι.
Αν το εχεις ξεχασει βρισκεσαι σε φορουμ ψυχολογιας και οχι σε καποιο του κολωνακιου για κουτσομπολιστικο κους κους.
Αν δεν γνωριζεις τι ειναι η ομοφυλοφιλια στους ανθρωπους μπορεις καλλιστα να ρωτησεις.
Μπορεί να καταντάω μερικές φορές κουραστικός, αλλά πολύ φοβάμαι πως κάτι τέτοιο τελικά είναι απαραίτητο για να γινόμαστε κατανοητοί τι πραγματικά πρεσβεύουμε σε κάποια καίρια ζητήματα όπως αυτό της ομοφυλοφιλίας που οι απόψεις διίστανται.
- Καλή μου nature , τι θα πει βασικά φυσιολογικό και τι μη φυσιολογικό ? Η αποκλίνουσα από την πλειονότητα προτίμηση σε θέματα \"κρεβατοκάμαρας\" είναι τελικά ή όχι ανωμαλία ? Δεν πήρα απάντηση σ\' αυτό - ίσως να είσαι ακόμη θυμωμένη μαζί μου, αν και δεν θάπρεπε γιατί δεν υπάρχει λόγος. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, συζήτηση κάνουμε. Αν είναι ανωμαλία η διαφορετικότητα στο σεξ, τότε ανωμαλία είναι να είναι κανείς Πανθρακικός σε μια Ελλάδα γεμάτη Ολυμπιακούς και Παναθηναικούς, να είναι άθεος σε μια Ελλάδα με 95% χριστιανισμό, να του αρέσει το γκρί χρώμα όταν όλοι λατρεύουν το πορτοκαλί και πάει λέγοντας. Οι κατηγοριοποιήσεις στα πιστεύω , στα θέλω και στα πρέπει των πολιτών είναι απαραίτητα στη δομή ενός συντηρητικού συστήματος γιατί χάρη σ\' αυτές επιβιώνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι ιδεατές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη από φράξιες και ταμπέλες, γι \' αυτές τις ιδεατές κοινωνίες εγώ υψώνω το λόγο μου κι όπου είναι να ακουστεί θα ακουστεί..Σε όποιον δεν του αρέσει μπορεί να διαφωνεί, εγώ θα έχω πάντα τα αυτιά μου και κυρίως το μυαλό μου ανοιχτά για να ακούω, χωρίς προκαταλήψεις.
Άλλωστε μέχρι προχθές μας ζητούσαν οι ιεράρχες να δηλώνουμε την πίστη μας στις ταυτότητες. Το επόμενο βήμα θα ήταν να δηλώνουμε την σεξουαλική μας προτίμηση, να δημοσιοποιούμε την πολιτική μας ιδεολογία, να καταγράφουμε σε τι στο διάολο οπαδοί είμαστε, για να μπορούν οι επαίοντες του συστήματος να μας κουμαντάρουν κατά το δοκούν..Εγώ εδώ λέω όχι, συμφωνείς ?
- Οι τηλεμαιντανοί που αναφέρεις, αν κατάλαβα καλά αναφέρεσαι στην γκέι κλαν του Κολονακίου και της Μυκόνου, υιοθετούν συμπεριφορές τέτοιες που μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Σκέψου όμως πως οι άνθρωποι αυτοί (μόδιστροι, κομμωτές, τηλεσαχλοκούδουνα εν γένει) έχουν επενδύσει πάνω σ\' αυτές τις συμπεριφορές την επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι γκέι σχεδιαστές μόδας κατ\' επάγγελμα , απευθυνόμενοι σε μια πελατεία γυναικεία με υψηλά βαλάντια (Κολωνάκι, Ψυχικό, Εκάλη κλπ), πείθουν με την συμπεριφορά τους την πελατεία τους πως η θηλυκή τους πλευρά είναι τόσο ανεπτυγμένη ώστε οι δημιουργίες τους είναι οι κατάλληλες για τις πελάτισσες τους, γιατί αυτοί ξέρουν τι ταιριάζει επάνω τους. Το ίδιο συμβαίνει με τους γκέι τηλεμαιντανούς κομμωτές. Αυτοί ξέρουν - λόγω ανεπτυγμένης θηλυκότητας - ποια κουπ ταιριάζει στις υψηλές πελάτισσες τους. Φαντασθείτε ο γκραν κομμωτής του jet set να μην ήταν ο Τρύφωνας - με όποια φρουφρου συμπεριφορά εκθέτει την εικόνα του - αλλά να ήταν ο Νώντας ο μουστακαλής με την τρίχα στο στήθος περμανάντ..Πάει ? Δεν πάει....
Αυτοί οι τύποι λοιπόν που δεν αποτελούν ούτε το 1 τοις χιλίοις της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, δεν μπορούν να αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς κι ούτε αντιπροσωπεύουν στο ελάχιστο αυτό που η ομοφυλοφιλία είναι στην πραγματικότητα για το υπόλοιπο 999 τοις χιλίοις σε μια συντηρητική κοινωνία με στεγανά. Μια δηλαδή καταπιεσμένη μειοψηφία που πρέπει να παλεύει καθημερινά για να κατακτήσει τα αυτονόητα δικαιώματα της. Σε μια κοινότητα που κινείται στο περιθώριο, αναγκασμένη να κρύβει την διαφορετικότητα της, γιατί τα μέλη της κινδυνεύουν να αποβληθούν από την οποιαδήποτε επαγγελματική ανέλιξη, από τον κοινωνικό τους περίγυρο, από το δικαίωμα τους να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Κι εκείνοι που θα τους αποβάλουν είναι αυτοί που εσύ καλή μου nature αποκαλείς \"φυσιολογικούς\" (θέλω να πιστεύω εν τη ρήμη του λόγου κι όχι από βαθειά πεποίθηση), εγώ θα τους αποκαλούσα απλά στρειτ, γιατί ούτε λέπρα έχουν οι ομοφυλόφιλοι ούτε πνευματικά καθυστερημένοι είναι για να μην τους εντάξω στην κατηγορία \"φυσιολογικοί\" .
Ούτε κι εγώ θα ήθελα τα παιδιά μου να είναι γκέι. Ο μοναδικός λόγος είναι ακριβώς αυτός που εξέθεσα παραπάνω. Το ότι θα ήταν αναγκασμένα μια ζωή να κρύβονται στο περιθώριο, γιατί ο κόσμος μας είναι τέτοιος που μπορεί να ανέχεται γελοίες συμπεριφορές από macho στρειτ τύπους στιλ Κούγια, Ψωμιάδη , Πρέκα που επενδύουν την λαιφ σταιλ εικόνα τους στο τρίπτυχο Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια χρωματισμένα με μπόλικο αντριλίκι, η κοινωνία μας να αποδέχεται την ελιτίστικη σαχλοκουδουνιά του κάθε Κωστέτσου, Τρύφωνα , Γαλάτη γιατί ανήκουν στην jet set , αλλά δεν μπορεί να αποδεχτεί την διαφορετικότητα του μέσου ανθρώπου, είτε γιατί είναι γκέι, είτε γιατί είναι έγχρωμος, είτε γιατί είναι άθεος ή μουσουλμάνος ή βουδιστής, είτε γιατί είναι..Πανθρακικός ..........
Η μη αποδοχή εν τέλει της όποιας διαφορετικότητας από την πλειοψηφία συνιστά ρατσιστική τάση. Σ\' αυτόν τον ρατσισμό εγώ αντιστέκομαι και θα αντιστέκομαι όσο μπορώ. Σε τι από τα παραπάνω καλή μου nature (ή οποιοσδήποτε άλλος) διαφωνείς, είμαι στη διάθεση σου για να το συζητήσουμε χωρίς διάθεση απαξίωσης κανενός...
Τι καλά που θα ήταν αν φροντίζαμε να μην έβλεπαν τα παιδιά τηλεόραση...
Σοφι τα παιδιά δέχονται τόσες πολλές επιρροές. Μπορεί να είναι η τηλεόραση, ένα βιβλίο, οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές, άλλοι φίλοι-γνωστοί-συγγενείς...δέχονται τόσα πολλά ερεθίσματα. Γιατί αναρωτιέσαι ειδικά για την τηλεόραση, έχεις μήπως κάποια ιδέα για το πώς μπορεί να συνέβαλε στο φόβο του γιού σου?
Έπειτα σκέψου ότι τα παιδιά όλα αυτά τα επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο από ότι οι ενήλικες. Τα κριτήρια τους είναι άλλα και πολύ πιο κυριολεκτικά από τα δικά μας. Να σου πω ένα παράδειγμα: όταν ήμουν μικρή (σε μικρότερη ηλικία από το γιο σου) έκλαιγα με μαύρο δάκρυ όταν κάποτε μου έκοψαν τα μαλλιά κοντά (είχαν βρει οι γονείς μου χαριτωμένη τη συγκεκριμένη κουπ μάλλον!), γιατί αυτό με έκανε να νιώθω αγοράκι και δεν το ήθελα καθόλου!
Στην ηλικία του γιου σου τα παιδιά στο σχολείο και στις παρέες αρχίζουν να έχουν ακόμα πιο έντονη τη διαφοροποίηση αγόρια-κορίτσια. Έχουν κατηγοριοποιήσει το φύλο με βάση κάποια κριτήρια στην εμφάνιση, τη συμπεριφορά ή και το πώς νιώθουν. Σκέψου ότι στις απόκριες ένα μικρό αγόρι συνήθως προτιμά τις στολές αντρών ηρώων, ενώ ένας έφηβος μπορεί να ντυθεί γυναίκα, χωρίς να νιώσει γυναίκα.
Αν το παιδί σου έχει συζητήσει με φίλους και έχει παρατηρήσει ότι τα κορίτσια αγκαλιάζονται πολύ μεταξύ τους και νιώθουν καλά με αυτό, μπορεί όταν αγκάλιασε το φίλο του να σκέφτηκε ότι τώρα νιώθει σαν γυναίκα. Και αφού γνωρίζει ξεκάθαρα ότι σωματικά είναι αγοράκι, φοβάται μήπως γίνει γκέι επειδή νιώθει-φέρεται σαν γυναίκα. Εδώ εμείς οι ενήλικες αν δούμε κάποιον άντρα που είναι πολύ ευαίσθητος, ευγενικός και διαχυτικός θα πούμε βρε μπας και είναι γκέι? Πόσο μάλλον ένα παιδί. Και δεν θέλει να είναι, γιατί θα απορριφθεί από την ομάδα των συνομηλίκων, που είναι τόσο σημαντική σε αυτή την ηλικία.
Το ότι σου μίλησε δείχνει ότι υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Μίλα μαζί του για να καταλάβεις πώς ακριβώς νιώθει και τι πιστεύει και να βρεις ευκαιρία να του εξηγήσεις κάποια πράγματα.
Έχω την αίσθηση ότι σήμερα τα παιδιά χάνουν την αθωότητά τους πολύ πιο γρήγορα από ότι π.χ. 20 χρόνια πριν. Η τηλεόραση πιστεύω είναι ενας σημαντικός παράγοντας για αυτήν την εξέλιξη. Όταν σε οικογενειακή σειρά ακούς την λέξη \"μαλάκας\" σχεδόν ανά επεισόδιο, όταν η μεσημεριανή ζώνη κατακλύζεται από βομβαρδισμό του τηλεθεατή με κάθε είδους μαλακία, όταν η παραγωγή και κυρίως η αναπαραγωγή σκουπιδιών αποτελεί επάγγελμα που πληρώνει καλά, ακόμα και αν ένα παιδί δεν έρχεται σε επαφή με αυτή την πραγματικότητα, επηρεάζεται από το 50% (φαντάζομαι) των υπόλοιπων παιδιών που ζουν με αυτήν την πραγματικότητα και έρχονται σε επαφή μαζί του.
Θα ήθελα μπορούσα να παρατηρήσω τις συζητήσεις, τους διαλόγους που γίνονται στην αυλή ενός δημοτικού σχολείου σε κάποιο διάλλειμα. Να παρατηρήσω τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στα δικά μου μαθητικά χρόνια (πριν από 20 χρόνια - ότι θυμάμαι) και τα σημερινά.
Δεν ξέρω, μου φαίνεται πολύ περίεργο ένα παιδί στα 8 του χρόνια να έχει τέτοιες σκέψεις: \"Ξερω οτι δεν ειμαι γυναικα ειμαι αγορι ομως μαμα πες μου γιατι νιωθω ετσι και βρες μου ενα τροπο να σταματησω να το σκεφτομαι!!\". Την λέξη \"αδερφή\" να την άκουσα στο σχολείο 2-3 φορές πριν το λύκειο, την λέξη \"νταβατζής\" πρώτη φορά στην ζωή μου στο μάθημα του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού 2α ή 3η γυμνασίου! Αποτελούσα την μειοψηφία ή το γενικότερο κλίμα της εποχής ήταν πιο αθώο;
σοφι, έχω ένα γιο στα 11 και γνωρίζω πολύ καλά ότι τα αγοράκια αυτης της ηλικίας μπορεί να εκφραστούν με άσχημα και υποτιμητικά λόγια για τους γκέι. Ίσως ευθυνεται το οικογενειακό τους περιβάλλον, ίσως η τηλεόραση, ίσως η δυσπιστία τους για το διαφορετικό, δεν ξέρω. Γεγονός όμως είναι πως ενώ δεν έχουμε ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με το θέμα της ομοφυλοφιλίας (μια φορά με ρώτησε ο μικρός, απάντησα πως πρόκειται για διαφορετικότητα, δενείμαστε όλοι ίδιοι) διακρίνω στο γιο μου-και στους φίλους του- μια ομοφοβία και μια τάση χλευασμού των ομοφυλόφιλων.
Συνεπώς, πιστεύω πως ο γιός σου ζει μια φοβία απόρριψης απο το κοινωνικό του περιβάλλον καθώς στα μάτια του η ομοφυλοφιλία ταυτίζεται με την περιθωριοποίηση και την απομόνωση απο τους φίλους του. Ενδεχομένως είναι πιο διαχυτικός και ευαίσθητος, όπως γράφει η μαρίνα, ενδεχομένως κάποιο παιδάκι να του είπε κάτι (πχ να τον είπε γκέι) που τον τρόμαξε και τον αποσυντόνισε.
Δεν είμαι ψυχολόγος αλλά πιστεύω πως είναι πολύ νωρίς για να εκφράσει σεξ. προτίμηση. Μάλλον σαν φόβος ομοφυλοφιλίας μου μοιάζει παρά σαν ομοφυλοφιλία. Ξέρεις, όπως όταν φοβάσαι τις καρδιοπάθειες και αρχίζεις να έχεις (ψεύτικα) συμπτώματα εμφράγματος.
[/quote]
Πως το είδες αυτό από μένα ? Συγγνώμη αλλά δεν μου προκύπτει όσο κι αν έψαξα τα κείμενα μου ,κανένα απαξιωτικό σχόλιο για σένα, δεν θα μπορούσα να το κάνω για κανέναν πόσο μάλλον για σένα nature... [/quote]
Αγαπητέ sabb σ’ευχαριστώ για την καλή σου διάθεση απέναντί μου. Ισως βιάστηκα, γιατί είχα κάπου να πάω και σας έβαλα όλους στο ίδιο καλάθι. Αν μετρήσω την ειρωνεία κρίνου-sabb νομίζω πως βγαίνει 5-1 σε σκόρ (δική σου ήταν μόνο στο κομμάτι περί Ανθιμου και εκτελέσεωνJ).
Κρινο, παρά το μεγάλο σκορ που σημείωσες, θα σου πρότεινα να ξαναδιαβάσεις τις 9 γραμμούλες που έγραψα, τεκμηριώνοντας (πολύ περιληπτικά) την άποψή μου και περιγράφοντας μία πραγματικότητα. Οσο για τις διακηρύξεις σου πως είμαι ανεπαρκής μητέρα και δεν θα με διάλεγες για μητέρα των παιδιών σου δεν πειράζει. Με διάλεξε κάποιος όχι τόσο έξυπνος όσο εσύ και έχουμε 4 υπέροχα παιδιά. Επί πλέον, όντας θετικός επιστήμων, η χώρα μου μου έχει εμπιστευθεί την εκπαίδευση των αυριανών επιστημόνων και οι φοιτητές μου με αγαπούν πολύ και πάντα παρακαλούν να με έχουν και στο επόμενο εξάμηνο.
Κρινο επειδή δεν επιθυμώ να σου ανταποδώσω στο ίδιο ύφος τα πυρά σου θα πω 3 πιθανότητες για την συμπεριφορά και την αντίδρασή σου.
1) Δεν κατάλαβες τη προσέγγισή μου στο θέμα (ίσως να φταίει η τηλεγραφική μου παράθεση).
2) Ενοχλήθηκες από το έλεος που ανέφερα δίπλα στο όνομά σου και υιοθέτησες αντεπίθεση πιστεύοντας ότι σου επιτέθηκα.
3) Είσαι εύθικτος και αυτό σε εμποδίζει να βλέπεις την ουσία των διαφόρων παραθέσεων. Μόλις δεις μία διαφωνία να συνδέεται με το όνομά σου, θολώνεις από ευθιξία.
Εσύ μόνο το ξέρεις ποια από τις 3 είναι σωστή.
Σόφι συγνώμη, αλλά έπρεπε να απαντήσω στον σαμπ γιατί το ζήτησε και στον κρινο έτσι γιατί ήθελα.
Κρίνο, εκφράζοντας την άποψη μου, για την οποία με περισσή ευκολία με λιθοβόλησες, είχα στο μυαλό μου τη θεωρία του Δαρβίνου που απ’όσα ξέρω ισχύει ακόμα. Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες διεθνώς για το θέμα της ομοφυλοφιλίας καταλήγοντας πολλές από αυτές σε αυτό που αποκαλείς «προοδευτικό». Τις πιο πολλές φορές όμως μία τέτοια εργασία θα βγάλει με την κατάλληλη ερμηνεία τα αποτελέσματα που θέλει ο ερευνητής να βγάλει, το έχω διαπιστώσει σε όλους τους τομείς Κάποιοι Ερευνητές σε ΗΠΑ και Καναδά είπαν πριν 10 χρόνια ότι βρήκαν 1 σημείο σε κάποιο χρωμόσωμα που έχει ενδείξεις ότι είναι γονίδιο ομοφυλοφιλίας και τη λέξη ενδείξεις την παρέλειψαν τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο που μετέφεραν την είδηση. Γιατί σίγουρα η είδηση περί ανακάλυψης γονίδιου ομοφυλοφιλίας πουλούσε πιο πολύ. Ίσως και για άλλους λόγους. Αυτό το δήθεν γονίδιο έχει χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους σαν καραμέλα στις προσπάθειες να επιβάλλουν το μη φυσιολογικό ως βιολογική διαφορετικότητα. Ένα γονίδιο αποτελείται από DNA που μεταγράφεται από RNA το οποίο κωδικοποιείται από πρωτείνες που αυτές με τη σειρά τους αποτελούνται από αμινοξέα. Αν υπήρχε γονίδιο ομοφυλοφιλίας θα ήταν γνωστή η λεπτομερής δομή του. Δομές του ανθρώπινου γονιδιώματος βρίσκονται στο www.pubmed.com επίσημο σάιτ των δημοσιευμένων εργασιών της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.Quote:
Originally posted by krino
Quote:
λυπαμαι που θα στο πω αλλα μονη σου απαξιωνεσαι.
Αν το εχεις ξεχασει βρισκεσαι σε φορουμ ψυχολογιας και οχι σε καποιο του κολωνακιου για κουτσομπολιστικο κους κους.
Αν δεν γνωριζεις τι ειναι η ομοφυλοφιλια στους ανθρωπους μπορεις καλλιστα να ρωτησεις.
Επίσης οι μελέτες που προανέφερα έγιναν σε πολύ μικρά δείγματα (κάτω των 20 και 35 ατόμων!)
Εχουν γίνει και πολλές εργασίες από νευροψυχολόγους και νευροβιολόγους. Αυτοί προσπαθούν να βρουν σχέσεις καταστάσεων ή συμπεριφορών με αντίστοιχα σημεία του εγκεφάλου. Υπάρχουν λοιπόν εργασίες που αναφέρουν πως κάποια σημεία του εγκεφάλου στους ομοφυλόφιλους μοιάζουν με αυτά του αντίθετου φύλου. Αυτό το επιχείρημα «βολεύει» αυτούς που λένε ότι οι άνθρωποι αυτοί γεννιούνται έτσι. Υπάρχει όμως και κάτι που το ξέρουν όσοι γνωρίζουν από εγκέφαλο (ψυχολόγοι, γιατροί, κλπ) που λέγεται brain plasticity δηλ προσαρμογή του εγκεφάλου στις συνήθειες του ατόμου. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ταξιτζήδες του Λονδίνου έχουν μεγαλύτερο το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον προσανατολισμό. Γεννήθηκαν έτσι? Όχι βέβαια. Είναι η πλαστικότητα που προανέφερα.
Η ψυχολογία επίσης έχει σαν βασικό δόγμα ότι για όλες τις συμπεριφορές ισχύει μία εξίσωση όπου η συμπεριφορά είναι συνάρτηση του γονιδίου και του περιβάλλοντος. Ο δε Δαρβίνος που προανέφερα όχι μόνο δεν έχει καταρριφθεί αλλά έχει επεκταθεί και στην ψυχολογία και έχει αναπτυχθεί ένας νέος κλάδος, η εξελικτική ψυχολογία, ενσωματώνοντας την θεωρία της εξέλιξης με την ψυχολογία.
Τέλος η ψυχανάλυση λέει πως η ομοφυλοφιλία σχετίζεται άμεσα με τις σχέσεις πατέρα- αγοριού και μητέρας-κοριτσιού. Στα ομοφυλόφιλα αγόρια συνήθως ο πατέρας ήταν απών ή βίαιος και στα κορίτσια η μητέρα ήταν δεσποτική και αυταρχική και τα κορίτσια προτίμησαν να μοιάσουν στον πατέρα.
Με το παραπάνω λοιπόν επιστημονικό σκεπτικό είπα αυτά που είπα. Και τελειώνω λέγοντας πως επιθυμώ το καλύτερο για κάθε άνθρωπο πάνω στη γη. Αλλά να ξέρει ο κάθε ένας από εμάς τα καλά του και τα κακά του. Και να μην παρουσιάζουμε τα κακά για καλά. Και να μην φοβόμαστε να λέμε, να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια.
Σόφι συγνώμη γιατί συντέλεσα στην μικρή εκτροπή του θέματός σου, αν και θεωρώ τελικά ότι οι απόψεις μου θα πρέπει να σε τονώσουν ουσιαστικά μιας και πιστεύω στην επίδραση του περιβάλλοντος και όχι στη χρωμοσωμική θεωρία για το συγκεκριμένο θέμα. Θέλουμε να μάθουμε ότι νέο σχετικό σε απασχολήσει με το παιδί. Προσωπικά θα ρωτούσα την ψυχολόγο και για την περίπτωση ιδεοληψίας. Μάλλον είναι πολύ μικρό για τέτοιες σκέψεις αλλά δεν χάνεις τίποτα να ξέρεις για το θέμα ώστε αν χρειαστεί να βοηθήσεις έγκαιρα.
Συμφωνώ απόλυτα με imagine. Αν ο γιος σου νιώθει πολύ άσχημα καλό θα ήταν να επισκεφτείτε ένα παιδοψυχολόγο και να σας καθοδηγήσει αυτός.
Πως το είδες αυτό από μένα ? Συγγνώμη αλλά δεν μου προκύπτει όσο κι αν έψαξα τα κείμενα μου ,κανένα απαξιωτικό σχόλιο για σένα, δεν θα μπορούσα να το κάνω για κανέναν πόσο μάλλον για σένα nature... [/quote]Quote:
Αγαπητέ sabb σ’ευχαριστώ για την καλή σου διάθεση απέναντί μου. Ισως βιάστηκα, γιατί είχα κάπου να πάω και σας έβαλα όλους στο ίδιο καλάθι. Αν μετρήσω την ειρωνεία κρίνου-sabb νομίζω πως βγαίνει 5-1 σε σκόρ (δική σου ήταν μόνο στο κομμάτι περί Ανθιμου και εκτελέσεωνJ).
[/quote]
Το σχόλιο μου περί \"Ανθιμου κι εκτελέσεων\" δεν ήταν ειρωνικό προς το πρόσωπο σου κι ακόμη περισσότερο απαξιωτικό...Στο στιλ που εκφράζομαι χρησιμοποιώ την υπερβολή πάνω στην άποψη του συνομιλητή, αναδεικνύοντας έτσι την αδυναμία του επιχειρήματος του...Όπως και νάχει η αντιπαράθεση μου απέναντι σου μόνο σαν καλοπροαίρετη μπορεί να εκληφθεί, λυπάμαι αν την αντιμετώπισες διαφορετικά..
Άλλωστε γι\' αυτό το λόγο (προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων) ανέλυσα σε a posteriori μήνυμα την άποψη μου για την ομοφυλοφιλία, για την οποία εν τούτοις δεν πήρα ακόμη την απάντηση σου αν συμφωνείς ή διαφωνείς κάπου.:)
Και εγώ περιμένω συμπεράσματα αν υπάρχουν, πάντως πολύ ξενέρωτο το γκέι ζευγάρι στην πολυκατοικία κατά την γνώμη μου. Και εγώ θα μπερδευόμουν, αυτοί υποτίθεται έχουν σχέση;
Καλημερα , τελικα να υποθεσω οτι συμπερασμα δεν υπαρχει η απλα ειναι οτι το συμπερασμα ειναι τοσο ευδιακριτο που βγαζει ματι? τελος παντων, ολα καλα μεχρι σημερα εχω ηρεμησει αρκετα και βλεπω και το παιδι μου χαλαρο μετα απο εκεινη την συζητηση αν και εμενα μου πηρε ωρα να συνελθω .....
Καλησπέρα Σόφι, δεν σούχα πει να μην ανησυχείς ?Quote:
Καλημερα , τελικα να υποθεσω οτι συμπερασμα δεν υπαρχει η απλα ειναι οτι το συμπερασμα ειναι τοσο ευδιακριτο που βγαζει ματι? τελος παντων, ολα καλα μεχρι σημερα εχω ηρεμησει αρκετα και βλεπω και το παιδι μου χαλαρο μετα απο εκεινη την συζητηση αν και εμενα μου πηρε ωρα να συνελθω .....
Τα συμπεράσματα και βέβαια υπάρχουν κι έχουν νομίζω καταγραφεί ήδη χάρη στο thread σου από μέλη του φόρουμ...Είναι κοινός τόπος νομίζω πως τα πρότυπα που εξάγει η τηλεόραση κι ανάλογα με την χρονική ζώνη τηλεθέασης , δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας...Ακόμη και κάποια κινούμενα σχέδια στη παιδική ζώνη που παρουσιάζουν τέρατα με κυνόδοντες και με φωνές απόκοσμες, μπορούν να επηρρεάσουν τον ψυχισμό ενός παιδιού, δεν είναι λίγες φορές που κι ο γιος μου αλλά και η κόρη μου όταν ήταν στην ηλικία του, ξυπνούσαν έντρομα από τον ύπνο τους με τις εικόνες αυτών των \"ηρώων\" στα όνειρα τους. Κάποιες φορές , όπως έγραψα και στην αρχή του θέματος, τα παιδιά ταυτίζονται με τους \"ήρωες\" ακόμη κι όταν έχουν αρνητικό προσδιορισμό, και προσπαθούν να μεταφέρουν στην πραγματικότητα κάποια χαρακτηριστικά τους , ούτως ώστε η ταύτιση τους να είναι όσο περισσότερο αληθοφανής..
Κάπως έτσι νομίζω πως συνέβη και με το γιο σου. Δεν έχω άποψη για την σειρά που αναφέρεις γιατί δεν την έχω παρακολουθήσει, από τα πρώτα λεπτά του πρώτου επεισοδίου κι εγώ και η σύζυγος μου την απορρίψαμε ως μια ανοησία πρώτου μεγέθους και δεν την ξαναείδαμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας, προτιμώ να νοικιάζω DVD παιδικά που ως επί το πλείστον βλέπουμε μαζί, όχι με την πρόθεση της αστυνόμευσης, αλλά γιατί τις περισσότερες από τις ταινίες της DreamWork ή της Pixar και της Walt Disney , μπορούν άνετα να τις παρακολουθήσουν και οι ενήλικες :) και αν υπάρξουν και κάποια σημεία που θα μπορούσαν να επηρρεάσουν τον ψυχισμό του παιδιού, η παρέμβαση μας είναι να απομυθοποιούμε άμεσα το τι συμβαίνει στην ταινία για να μην καταγραφεί στο υποσυνείδητο του.
Η προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τηv trash τηλεόραση , δυστυχώς δεν μπορεί να είναι απόλυτα επιτυχημένη, αφού όταν είμαστε στις δουλειές μας οι αθεόφοβοι καναλάρχες στις πρωινές - μεσημεριανές ζώνες, παρουσιάζουν ή σε επανάληψη βραδυνές σειρές (αδιαφορώντας σε ποιούς απευθύνονται ) ή ό,τι μαιντανοειδές ζαρζαβατικό κυκλοφορεί σε γκλάμουρ κους κους της κακιάς ώρας.
Όπως μπορεί ο καθένας να αμυνθεί, το κάνει. Τα υπόλοιπα εναπόκεινται στο πως μεγαλώνουμε εμείς τα παιδιά μας και τι κατευθύνσεις τα δίνουμε. Αν πετύχουμε εκεί, έχουμε καταφέρει κατά κάποιο τρόπο να ενισχύσουμε το \"ανοσοποιητικό\" τους σύστημα ενάντια στα κακά πρότυπα. Και σ\' αυτή την περίπτωση μπορούμε άνετα να μην ανησυχούμε για τις τυχόν \"γρίπες\" που θα συναντήσουν... :)
σοφι, άργησα να απαντήσω αλλά ήδη ειπώθηκαν αρκετά πράγματα.
Συνοψίζω περιληπτικά την άποψή μου και λέω ότι τα παιδιά δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν και να δουν στις διαστάσεις τους αυτά που παρουσιάζονται στην τηλεόραση, οπότε και δεν έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να τα αξιολογήσουν.
Δυστυχώς τα ματάκια τους και τα μυαλουδάκια τους γεμίζουν από λάθος πληροφορίες... και από πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν...
Όσο για το 99% που λες ότι \"ελέγχετε\" αυτά που βλέπουν, να σου θυμίσω ότι αυτό είναι στο σπίτι σας. Δεν μπορείς να ξέρεις τι γίνεται στα σπίτια φίλων, στη γιαγιά, στη νονά ή όπου αλλού βρεθεί και υπάρχει ανοιχτή τηλεόραση.
Από το πιο \"μικρό\" ως το πιο \"μεγάλο\"...
Θυμάμαι για παράδειγμα πόσο έξαλλη είχα γίνει όταν κυκλοφόρησε αυτό το απαράδεκτο σήριαλ \"Μαρία η άσχημη\". Εκτός από το ότι ο τίτλος έκανε ρατσιστικό διαχωρισμό στους ανθρώπους ανάλογα με την εξωτερική τους εμφάνιση, είμαι σίγουρη ότι τα καημένα τα παιδάκια που εκτέθηκαν σε αυτό και χρειαζόταν σιδεράκια ή γυαλιά θα έχουν προβλήματα μιας και θα αρνηθούν να βάλουν αφού επισήμως πλέον είναι το σύμβολο της ασχήμιας. Και δύσκολα θα τα μεταπείσουν οι έρημοι οι γονείς.
TC, στο συγκεκριμένο σήριαλ, εγώ σαν μητέρα ενοχλήθηκα πολύ περισσότερο με την φιγούρα του/της σχεδιαστή καθώς και με τις γραμματείς που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τυλίξουν όποιον γαμπρό.
Sabb, συγνώμη για την καθυστέρηση, με ρώτησες αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τις απόψεις σου για το συγκεκριμένο θέμα. Την απάντηση την είχα ήδη δώσει. Την προσωπική μου άποψη την είπα από την αρχή και την επιστημονική μου άποψη (περιληπτικά και πάλι, παρά το μεγάλο κείμενο) την έδωσα απαντώντας στον krino.
Δεν επιθυμώ όμως να δώσω συνέχεια σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, εδώ, στο θέμα της σόφι. Η γυναίκα έχει τους προβληματισμούς της και ας της αφήσουμε το χώρο που η ίδια δημιούργησε για να τους συζητάει.
Σόφι, όπως διαπίστωσες μέσα από το μεγάλο κείμενο-απάντηση στον krino, δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι γεννιούνται γκέυ (εκτός από περιπτώσεις ερμαφροδιτισμού που όμως διαπιστώνονται συχνά εύκολα με απλό υπέρηχο, αν δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι). Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί ο άνθρωπος να αμφιταλαντεύεται για το φύλο του. Το παιδί σου μάλλον σοκαρίστηκε και μπερδεύτηκε από την τηλεόραση, που δυστυχώς μας σερβίρει σαν καραμέλα το θέμα της ομοφυλοφιλίας σε ώρες μάλιστα οικογενειακής τηλεθέασης! Εμένα τα παιδιά μου βλέπουν Λόλα και στεναχωριέμαι πολύ. Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται οικογενειακό σήριαλ…. Δεν υπήρχε κανένα θέμα υψηλότερων αξιών, στόχων, ενδιαφερόντων για να κάνουν σενάριο για οικογενειακό σήριαλ? Πέρσι είχαμε τη Μαρία την άσχημη, που μας την είχαν σερβίρει σαν το απόλυτο σήριαλ για παιδιά δημοτικού, όπου κάθε μέρα έβλεπαν την κραγμένη σχεδιαστή. Τι να πω….
Πάντως δεν είναι επαρκής λύση να μη βλέπουν τηλεόραση. Τα παιδιά μου πριν από λίγο καιρό σε βόλτα σε πάρκο μίας πιο «φιλελεύθερης» ευρωπαϊκής χώρας, μέρα μεσημέρι είδαν σχεδόν όλες τις σκηνές ομοφυλόφιλου ζεύγους ανδρών μπροστά στα μάτια τους. Περιπτύξεις, χάδια, φιλιά στο στόμα, κλπ, ξάπλα στο γρασίδι δίπλα σε πλήθος παιδιών, οικογενειών κλπ. Μάλιστα 2 από τα παιδιά μου είχαν τόσο εκπλαγεί που με ορθάνοιχτα μάτια έστησαν καραούλι σε απόσταση 10 μέτρων από το περιστατικό και έκαναν μπανιστήρι.
Προσωπικά πιστεύω σόφι, ότι στην εποχή λοιπόν που ζούμε από τα λίγα που μπορούμε να κάνουμε είναι οι μαμάδες να αποτελούν καλό θηλυκό πρότυπο για τα κορίτσια και οι μπαμπάδες αρσενικό πρότυπο για τα αγόρια και να μοιραζόμαστε κάποιες αντίστοιχες δραστηριότητες με τα παιδιά Πχ η μαμά στο κομμωτήριο με τα κορίτσια και ο μπαμπάς στο γήπεδο με τα αγόρια.
Quote:
Πχ η μαμά στο κομμωτήριο με τα κορίτσια και ο μπαμπάς στο γήπεδο με τα αγόρια.
ααααα για αυτο ηθελε μια φορα ο μπαμπας μου να με παρει στο γηπεδο....
Δηλαδη εγω μια που πηγα και δεν ξαναπατησα λες να ειμαι γκει??
Nature : Η απάντηση σου προς τον Κρίνο αφορά την άποψη μιας μερίδας της επιστημονικής κοινότητας για το ΤΙ ΕΙΝΑΙ ομοφυλοφιλία, το μήνυμα μου αφορούσε το ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ την ομοφυλοφιλία, η μη αποδοχή της διαφορετικότητας είναι ρατσισμός κατά την γνώμη μου, επομένως η άποψη σου στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει μετέωρη.
Για το τι είναι ομοφυλοφιλία, δεν θα συμφωνήσω μαζί σου . Οι διαπιστώσεις περί μη ύπαρξης σεξουαλικών γονιδίων με βρίσκουν σύμφωνο, ωστόσο οι νεότερες έρευνες συγκλίνουν στην αποδοχή της θεωρίας πως ομοφυλόφιλος κανείς γεννιέται κι όχι γίνεται, είναι κατά βάση τυχαία ανακατανομή των ορμονών που προσδιορίζουν την \"αρσενική\" η \"θηλυκή\" δομή του εγκεφάλου κατά την 5η ή 6η εβδομάδα της κύησης . Για περισσότερα: http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/article542811.ece?token=null&offset=12 . Αν το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος είναι θέμα life style επιλογής, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπήρχε η ομοφυλοφιλία στα ζώα ;)
Σόφι : Νομίζω πως αντέδρασες σωστά στις ερωτήσεις του, πρέπει να δείχνετε πως απέναντι στο πρόβλημα που απασχολεί αυτή την στιγμή τον ψυχισμό του , είσαστε χαλαροί γιατί δεν είναι κάτι σημαντικό που δεν μπορεί να ξεπερασθεί. Όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν μπορείς να καθορίσεις ακόμη αυτό που πραγματικά συμβαίνει, όταν την μία εκλαμβάνει τα πράγματα έτσι κι από την άλλη αλλιώς. Το να θέλει να βλέπει τα πέη των άλλων αγοριών, μπορεί να συμβαίνει σαν θέμα σύγκρισης ενός μέλους του σώματος που δεν είναι εμφανές, και που το περιβάλλει ένα \"μυστήριο\" με βάση αυτά που ακούει από τους μεγάλους και μ\' αυτά που σερβίρει στα παιδιά η τηλεόραση. Κι εμείς στην ηλικία του γιού σου όταν είμασταν, και μάλιστα σε παλιότερες εποχές που η ανάπτυξη της σεξουαλικότητας συντελούνταν λόγω περιβάλλοντος σε μεγαλύτερη ηλικία , στα κρυφά δεν κάναμε άλλη δουλειά...Βλέπαμε ο ένας τι είχε ο άλλος και τα μετρούσαμε να δούμε ποιος έχει το μεγαλύτερο !! Πιστεύω, πως αυτό θα μπορούσε να στο επιβεβαιώσει κι ο άνδρας σου.
Όσο για το αν νοιώθει κάτι για τα κοριτσάκια, ας μην ξεχνάμε πως στην ηλικία του γιού σου η αντιπαλλότητα των φύλων είναι στο φόρτε της, ό,τι κι αν σας πει τώρα θα απέχει πολύ από την αλήθεια κι από αυτό που θα καθορίσει αύριο μαθαύριο τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.
Δεν θέλω σώνει και καλά να σε καθησυχάσω. Επειδή όμως το παιδί με αφορμή το θέμα που προέκυψε , τη μια λέει έτσι και την άλλη γιουβέτσι, πιστεύω πως έχει μπερδέψει μέσα του τον ρόλο του, προσπαθεί να βρει απαντήσεις σε ένα ζήτημα που ακόμη κι εμείς οι μεγάλοι, δεν μπορούμε να δώσουμε. Θα βρει το δρόμο του. Απλά, χωρίς να δίνετε σημάδια ανησυχίας, να του δώσετε να καταλάβει πως θα είστε δίπλα του στις αναζητήσεις του...
ενω σε σοκαρε και σε στεναχωρησε???Quote:
και δεν εδειξα οτι κατι με σοκαρει η με στεναχωρει
αρα αυτα που λεγαμε παλιοτερα οτι θα σεβεσαι τις επιλογες πιθανον να μην ισχυουν....
Εσυ απο την αλλη πως κατεληξες οτι ολα ειναι της φαντασιας του και δεν ειναι τιποτα και θα του περασει???
Γνωμη μου ειναι οτι αν πιστευεις οτι δεν μπορεις να χειριστεις την κατασταση, να αρχισεις σταθερη επαφη με καποιον παιδοψυχολογο.