Τι θα κάνω με την πάρτι μου;
Καλημέρα σε όλους!
Σήμερα ξύπνησα με πολύ μαύρες σκέψεις και θα ήθελα να ακούσω απόψεις. Θα τα γράψω πολύ περιληπτικά για να μην κουράσω.
Έχω εδώ και 2+ χρόνια μια σχέση. Υπήρχαν πολλά προβλήματα και από τις δύο πλευρές σε βαθμό τουλάχιστον μια φορά τον μήνα να τσακωνόμαστε άσχημα και να συζητάμε για χωρισμό. Συνήθως δεν χωρίζαμε από δική μου πρωτοβουλία. Η σχέση ως είχε τότε δεν ήταν για σώσιμο οπότε κάποια στιγμή αποφάσισα να δώσω ένα τέλος. Έτσι και έγινε. Ήταν επιθυμία κυρίως της άλλης πλευράς αλλά αποφάσισα να την σεβαστώ. Όταν λοιπόν χωρίσαμε η άλλη πλευρά έκανε τα πάντα για να του δοθεί κι άλλη ευκαιρία. Δεν έχει τόσο σημασία το παρελθόν στην παρούσα φάση, απλά τα αναφέρω για την ιστορία. Μετά από πολλή ταλαιπωρία, καβγάδες και κατηγορίες (από τη δική μου πλευρά) τα ξαναβρήκαμε.
Βλέπω εδώ και έναν χρόνο μια εξαιρετική ψυχολόγο η οποία μου είπε μια πολύ σωστή κουβέντα τότε (κάνει και συμβουλευτική ζεύγους): για να έχει βάση μια συντροφική σχέση μετά από χωρισμό θα πρέπει και οι δύο μεριές να έχουν αποφασίσει πράγματι να κάνουν μία νέα αρχή. Η ψ γνωρίζοντας με αρκετά καλά θεωρώ ότι το είπε κυρίως για εμένα και θα καταλάβετε παρακάτω τον λόγο.
Πρόσφατα λοιπόν έγιναν άλλοι δύο καβγάδες (που δεν ήταν ακριβώς καβγάδες αλλά δικά μου ξεσπάσματα στον άλλον). Δεν θέλω να σταθώ στα πώς και στα γιατί, δεν με απασχολεί αυτό σήμερα. Και τις δύο φορές (την τελευταία εντονότερα) κατέληξα σε σημαντικές διαπιστώσεις για εμένα. Πνίγω τον άλλον. Δεν νιώθει ελεύθερος. Θέλω να τον ελέγχω (μια κουβέντα που ειπώθηκε είναι το "δεν είμαι κτήμα σου και σταμάτα να με βλέπεις έτσι"). Σκεπτόμενη συνολικά τη ζωή μου διαπίστωσα ότι αυτό το patern συμπεριφοράς το ακολουθούσα από πάντα. Λ.χ. θυμάμαι ότι έχω εγκαταλείψει φιλίες καλές γιατί η άλλη πλευρά δεν έκανε αυτό που ήθελα. Έχω μια συμπεριφορά "βασίλισσας" ότι εγώ ξέρω το "σωστό" και οι άλλοι είναι απλά βλάκες και δεν ξέρουν.
Οι σκληρές κουβέντες που ειπώθηκαν στους καβγάδες αυτούς ναι μεν πλήγωσαν (πάντα μια πιθανή απόρριψη πληγώνει υποθέτω) αλλά λειτούργησαν και σαν wake-up call. Θα περιέγραφα όλη μου τη ζωή σαν μία καμπύλη που είτε πάει πολύ ψηλά ( =θυμός, ανάγκη επιβολής στους άλλους) είτε πολύ χαμηλά ( =παντελής παραίτηση, είμαι άχρηστη, δεν κάνω για τίποτα). Μετά τον πρώτο καβγά κατάφερα να πειθαρχήσω κάπως την χαμηλή πλευρά της καμπύλης και είχα άμεσα θετικά αποτελέσματα στη ζωή μου. Την υψηλή καμπύλη δεν την κατάφερα όμως. Γι αυτό και φτάσαμε στον δεύτερο καβγά. Θα πω τη δική μου πλευρά όπως τη βίωσα (όπως είπα με ενδιαφέρουν απόψεις για εμένα, όχι για την σχέση ως σχέση). Είχα μια τεράστια έκρηξη θυμού και ζήλιας και ανάγκης απίστευτου ελέγχου σε βαθμό να λέω και παράλογα πράγματα που όμως εκείνη την ώρα δεν τα σκεφτόμουν καθόλου. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να κάνει πίσω ο άλλος και να τα δεχτεί. Πράγμα που δεν έγινε. Τελικά ο καβγάς είχε κάπως θετική έκβαση (και αντί να χωρίσουμε, πράγμα που θα έβρισκα λογικό, συζητήσαμε).
Όταν συνειδητοποίησα τι είπα ακριβώς με έπιασε ταχυπαλμία, το στομάχι μου έγινε κόμπος, ίδρωσα και ζαλιζόμουν. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν κρίση πανικού. Ήταν σαν να βγήκε το πνεύμα μου από το σώμα και όταν ηρέμησα να ξαναμπήκε στη θέση του. Πώς μπόρεσα και έγινα τόσο παράλογη; Αναρωτιέμαι! Και αυτό έχει συμβεί πολλές φορές ξανά και ξανά στη ζωή μου όχι μόνο με σχέσεις αλλά και με φίλους και οικογένεια. Να πω ότι τέτοια συμπεριφορά παρουσιάζει η μητέρα μου η οποία είναι ο βασικός λόγος που ξεκίνησα ψυχοθεραπεία.
Και έρχομαι στο σήμερα και στο θέμα μου. Απορώ πώς αυτός ο άνθρωπος δεν με πέταξε έξω. Απορώ πώς τελικά ηρέμησε και ζήτησε συγγνώμη για τη δική του πλευρά. Απορώ πώς επιθυμεί ακόμα να είναι μαζί μου (τον ρώτησα την επόμενη μέρα αν είναι θυμωμένος μαζί μου και μου είπε πως όχι δεν είναι και ότι δεν θέλει να με εγκαταλείψει). Νιώθω τοξική. Νιώθω ότι πρέπει να εξαφανιστώ. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να το διορθώσω όλο αυτό μέσα μου. Όχι για τους άλλους. Όχι για να είμαι αρεστή στους άλλους. Πλέον δεν αρέσω σε εμένα. Είναι ένα να λες την αλήθεια και να είσαι αντικειμενικός και είναι ένα άλλο να γίνεσαι σκληρός και να κομματιάζεις τους άλλους πλασάροντας το ότι κάτι κάνουν λάθος ενώ απλά αυτό που σε ενοχλεί είναι ότι δεν είναι όπως θα ήθελες εσύ να είναι. Γιατί κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι τα πράγματα.
Πέρα από αυτή την ανάγκη για έλεγχο νιώθω συνεχώς ανασφάλεια. Σε οποιαδήποτε σχέση πάντα σκέφτομαι ότι η άλλη πλευρά ίσως έχει κάποια κρυφή ατζέντα, ότι δεν θέλει το καλό μου. Είναι εξουθενωτικό αυτό, ο συνδυασμός του μόνιμου θυμού και της ανασφάλειας. Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι όλα αυτά τα προκαλώ εγώ στον εαυτό μου. Άμα πεις στον άλλον "είσαι βλάκας, θα κάνεις ότι σου λέω" το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχεις καλά αποτελέσματα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η πηγή του προβλήματος. Το γιατί. Δεν το ελέγχω όταν συμβαίνει.
Η ψυχολόγος δεν είναι της διάγνωσης. Σκέφτηκα ότι ίσως έχω κάτι που έχει όνομα και ίσως να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Όλα αυτά της τα είπα χτες.
Δεν ξέρω τι να κάνω με την πάρτι μου βρε παιδιά. Δεν θέλω να είμαι τοξική και να καταστρέφω τη ζωή και την ηρεμία ιδιαίτερα ανθρώπων που αγαπάω. Στη σχέση μου, ιδιαίτερα μετά τον χωρισμό, έχω εισπράξει αγάπη. Πολλή αγάπη. Και στήριξη. Αυτός ο άνθρωπος ειλικρινά απορώ πώς με αντέχει. Ίσως η κατάσταση μου να μην έχει σωσμό που λέμε και να πρέπει να τον αφήσω ήσυχο γιατί πλέον νιώθω άσχημα που το προκαλώ αυτό ειδικά σε αυτόν τον άνθρωπο.
Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε.