Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχω σχέση με έναν άντρα που μου εξομολογήθηκε (όχι από την αρχή της σχέσης, αλλά πρόσφατα) ότι πάσχει από διπολική διαταραχή. Μου είπε ότι ακολουθεί κανονικά την αγωγή που του έχει δώσει ο ψυχίατρος. Δεν έχουμε συγκατοικήσει ποτέ, οπότε δεν έχω πλήρη εικόνα για τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που αντιδράει σε καταστάσεις πίεσης, άγχους κλπ. Μέχρι στιγμής από αυτά που έχω δει, νομίζω ότι έχει κάποια στοιχεία στο χαρακτήρα του που μου αρέσουν. Είναι πολύ έξυπνος, προστατευτικός, περιποιητικος, μου δείχνει ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας όταν δεν είμαστε μαζί (θα στείλει μηνύματα, θα με πάρει τηλέφωνο ακόμη κι αν έχουμε συναντηθεί μέσα στη μέρα), έχει ενσυναίσθηση, αν μου συμβεί κάτι άσχημο με παρηγορεί και μου συμπαραστέκεται, όταν κάνει κάτι που ενοχλεί και του το λέω προσπαθεί να το βελτιώσει. Υπάρχουν βέβαια και κάποια πράγματα που με ενοχλούν πολύ. Δεν έχει βάλει σε μια σειρά τη ζωή του. Τι εννοώ; Πέρασε σε μια πολύ καλή σχολη αλλά την παράτησε. Κατά καιρούς κάνει προσπάθειες να διαβάσει για να συνεχίσει αλλά τα ξαναπαραταει. Ξεκινάει μια δουλειά και μετα από ένα μήνα πιέζεται και την παρατάει. Έκανε πολύ κακή διαχείριση της περιουσίας του. Ρευστοποιησε κάποια ακίνητα και τα χρήματα τα ξόδεψε σε χρόνο dt. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να καλύπτω εγώ όλες του τις υποχρεώσεις. Ενοίκιο, ρεύμα, ίντερνετ, βενζίνες, τρόφιμα τα πάντα. Για τις προσωπικές μου ανάγκες δε μένουν χρήματα και ζητάω από τους γονείς μου. Κατά καιρούς ασχολείται με τζόγο, π.χ. παίζει στοίχημα και πόκερ αλλά μικροποσα μέχρι 5-10 €. Πριν μου πει ότι είναι διπολικος νόμιζα ότι ήταν τεμπέλης και επιπολαιος, πλέον έχω αρχίσει και πιστεύω ότι είναι εκφάνσεις της ασθενείας. Θα ήθελα να ακούσω την άποψη ανθρώπων με αυτή τη διαταραχή. Τον αγαπώ αυτόν τον άνθρωπο, όπως προείπα υπάρχουν αξιόλογα στοιχεία στον χαρακτηρα του αλλά και αρκετά αρνητικα. Δεν ξέρω πως θα είναι στο μέλλον η σχέση μας στα πλαίσια μιας συγκατοίκησης, γάμου ή απόκτησης παιδιού. Φοβάμαι οτι θα χρειαζεται πάντα φροντίδα και ότι θα έχω κατά κάποιο τρόπο ένα ρόλο "μητέρας" γι αυτόν. Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για την ασθένεια. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!