Results 61 to 75 of 88
Thread: Ένα κομμάτι της ζωής μου.
-
26-01-2011, 21:57 #61
- Join Date
- Jan 2010
- Posts
- 2,605
εσωτερική_δύναμη, έχω παρατηρήσει σε διάφορα θέματα που έχεις τοποθετηθεί, επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα.
Η λύση σε όλα τα προβλήματα του ανθρώπου είναι η αυτογνωσία που προκύπτει μέσα από την ψυχοθεραπεία.
Η αίσθηση που έχω όποτε τοποθετείσαι είναι ότι ανοίγεις ένα εγχειρίδιο ψυχολογίας και αρχίζεις να αραδιάζεις θεωρίες.
Συχνά μάλιστα, φτάνεις με μεγάλη ευκολία σε συμπεράσματα, έχοντας ελάχιστα στοιχεία για το άτομο που εκθέτει το πρόβλημά του.
Και δε βλέπω τελικά ούτε να προτείνεις λύσεις, ούτε να μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου.
Βασικά, δεν βλέπω πουθενά ΕΣΕΝΑ.
Προσωπικά δεν είμαι καθόλου ενάντια στην ψυχοθεραπεία, αντιθέτως θεωρώ ότι προσωπικά με βοήθησε απίστευτα.
Απλά δεν πιστεύω ότι είναι η λύση για τα πάντα και για τον καθένα.
Μερικές φορές, ο άλλος μπορεί να χρειάζεται απλά συμπαράσταση, κάποιες πιο άμεσες συμβουλές και λύσεις ή να νιώσει πως δεν είναι μόνος σ'αυτό που περνάει. Ότι και άλλοι έχουν ή είχαν το ίδιο πρόβλημα και το παλεύουν ή κατάφεραν να το ξεπεράσουν.
Οι γνώσεις που αποκτήσαμε στην ψυχολογία δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να βοηθήσουμε κάποιον.
- 26-01-2011, 22:24 #62
- Join Date
- Jan 2011
- Location
- Greece
- Posts
- 315
marian_m πιστεύω ότι για να βοηθηθεί κάποιος ειναι αναγκαίο να έχει ο ίδιος ζητήσει βοήθεια. Είδες να συμβαίνει κάπου αυτό στο εν λόγω topic?
Όσον αφορά την παροχή συμβουλών και λύσεων - δεν είμαι υπερ της παροχής λύσεων σε ένα forum. Τις λύσεις θα τις βρει κάθε άνθρωπος ο ίδιος για τον εαυτό του μέσα από ενδοσκόπηση. Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνω την αξία της ψυχοθεραπείας και της αυτογνωσίας.
Η αυτογνωσία δεν αποτελεί πανάκεια - ειναι απλά ένα εργαλείο. Γνωρίζοντας τι αισθανόμαστε είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις που αντιστοιχουν στα συναισθηματα μας. Αλλιώς οποιαδήποτε παροχή έτοιμων λύσεων δεν θα ειναι αποτελεσματική πιστεύω.
Προς το παρόν δεν έχω μοιραστεί εμπειρίες μου - είναι αυτό κανόνας συμμετοχής μελών στο forum ή υπάρχει κάπου ένας κανόνας που να το προυποθέτει προτού σχολιάσουμε κάποιο topic?
Σχετικά με το ότι λες πως "αραδιάζω θεωρίες από εγχειρίδια ψυχολογίας" - αλήθεια έχεις υπόψιν σου κάποιο εγχειρίδιο που να λέει τα ίδια με αυτά που λέω;
Πιστεύεις ότι έχω μάθει παπαγαλία βιβλία - και αν ναι ποιά; Εάν η αίσθησή σου ειναι αυτή λόγω του ύφους γραφής μου, δεν σημαίνει ότι ειναι και αληθής.
Μου αρέσει η ενασχόληση με την ανθρώπινη συμπεριφορά και για το λόγο αυτό προσπαθώ να γράφω αντικειμενικά - σκοπός μου δεν ειναι η παροχή των εμπειριών μου ούτε η συζήτηση σε πιο προσωπικό τόνο (γι' αυτό υπάρχουν τα προσωπικά μηνύματα εφόσον κάτι ξεφεύγει της δημόσιας συζήτησης).
Επαναλαμβάνω ότι αυτό που λες "η ψυχοθεραπεια δεν ειναι η λυση για τα παντα" με βρισκει συμφωνο. Δεν ειναι λυση η ψυχοθεραπεια - ουτε παρεχει λυσεις. Παρεχει γνωση των συναισθηματων μας. Βοηθαει να καταλαβαινουμε πώς νιωθουμε και γιατι. Εργαλειο ειναι , όχι λύση.
Μερικές φορές, ο άλλος μπορεί να χρειάζεται απλά συμπαράσταση, κάποιες πιο άμεσες συμβουλές και λύσεις ή να νιώσει πως δεν είναι μόνος σ'αυτό που περνάει. Ότι και άλλοι έχουν ή είχαν το ίδιο πρόβλημα και το παλεύουν ή κατάφεραν να το ξεπεράσουν.
marian_m , αν έχεις προσέξει - σε ένα topic απαντούν πολλά μέλη. Οι περσσότεροι νομίζω κάνουν αυτό. Προσφέρουν συμπαράσταση. Υπάρχει λόγος να είναι όλες οι απαντήσεις του ίδιου ύφους; Αν υπήρχε μόνο η δική μου απαντηση, τότε ναι θα συμπεριελάμβανα και το στοιχείο της συμπόνοιας , συμπαράστασης κτλ, αλλά δεδομένου ότι με καλύπτουν άλλοι τότε γιατί να μην γράψω όπως επιθυμώ , αντικειμενικα και με περισσοτερη αποστασιοποιηση συναισθηματικη ;
Κινητρο ολων εδω ειναι το ενδιαφερον για τον συνανθρωπο και δεν υπάρχει πιστεύω κάτι που να μας διαχωρίζει. Καθένας ακολουθεί την τακτική που τον εκφράζει κατά τα άλλα.
27-01-2011, 12:27 #63
- Join Date
- Oct 2009
- Posts
- 4,495
Καλημέρα Μουχλαλούδα. Εμείς σ' ευχαριστούμε καταρχήν γιατί μας εμπιστεύτηκες ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για σένα και γιατί βρήκες τη δύναμη να προχωρήσεις στη ζωή, και να έχεις τη θέληση να γιατρευτείς.
Κατά την άποψή μου το πότε έχει έρθει η ώρα για το κάθε άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση να το κάνει γνωστό σε κοντινά του πρόσωπα, είναι κάτι που εξαρτάται και από το ίδιο αλλά και από άλλους παράγοντες. Είναι δικό σου ζύγι αυτό, το πότε θα νιώσεις έτοιμη, το πότε θα αισθανθείς ότι μπορείς πια να το σηκώσεις, σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι, αν θα υπάρχουν φόβοι για flashbacks, triggers, αν οι συναισθηματικές μνήμες είναι ακόμη νωπές, κλπ. Για να το συζητάς δείχνει ότι έχεις μπει πια στον δρόμο αυτό, σου έχει δημιουργηθεί η ανάγκη, άσχετα αν δε σου είναι ξεκάθαρα όλα και δε τα έχεις ανιχνεύσει όλα τα επιμέρους στοιχεία.
Ένα σημαντικό που έχω να επισημάνω, είναι το άτομο στο οποίο θα απευθυνθείς να είναι ένα άξιο της εμπιστοσύνης σου, να σου "βγάζει" μία αύρα θετική, ένα σύνολο "αγκαλιαστικό" και θερμό, που θα σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και σίγουρη. Ένα αυτό, θέλει δηλαδή και μία αξιολόγηση του δέκτη από εσένα την ίδια. Αν είναι η σχέση σου, και έχετε φτάσει σε ένα επίπεδο επικοινωνίας και δεσίματος τέτοιου που να σου εγγυάται τα παραπάνω, τότε μια χαρά. Από φίλους εγώ θα διάλεγα έναν κολλητό μου, ένα πρόσωπο που η σχέση μας έχει δοκιμαστεί σε διάφορες καταστάσεις και μου αποπνέει αυτή την ασφάλεια πως θα σεβαστεί τα εσώψυχά μου, την ευαλωτότητά μου και θα αξίζει να τη δείξω ώστε κι εγώ να εισπράξω τη δική μου ψυχική εκφόρτιση σε ένα πλαίσιο που θα προσομοιάζει τρόπον τινά "θεραπευτικό"
Και στη σχέση που έχω τώρα αλλά και στην προηγούμενή μου είχα αφηγηθεί τα βιώματά μου, και στις δύο περιπτώσεις ένιωσα μια χαρά να το κάνω, γιατί είχα περάσει τα πρώτα στάδια, τα πολύ επώδυνα. Τον βιαστή μου τον αντιμετώπισα λεκτικά, κάποια χρόνια μετά το βιασμό, νομίζω τρία-τέσσερα, κάπου εκεί. Επίσης έχω να θυμάμαι καλό απ' αυτό, τότε ήταν που είχα την αίσθηση της επανάκτησης του ελέγχου και της μετακίνησης από τη θέση του θύματος σε μία πιο ισχυροποιημένη για μένα. Μπόρεσα να τον κοιτάξω στα μάτια και να εκφράσω σκέψεις και λόγια βαθιά θαμμένα μέσα μου. Όμως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε εγώ με σένα, ούτε ο κακοποιητής ο ένας ίδιος με τον άλλον. Στη θέση σου, στην περίπτωση αυτή, θα ζήταγα σίγουρα τη βοήθεια ειδικού, να με καθοδηγήσει, να λύσω τις απορίες μου, να έχω τη σιγουριά ενός ατόμου που έχει τη γνώση και τα εφόδια να αναλύσουμε όλες τις παραμέτρους μαζί, να το ψάξουμε και να δούμε πού θα βγάλει.
Έχω την εντύπωση πως καλά κάνεις και το ψάχνεις πρώτα σε ένα φόρουμ, είναι ένας τρόπος να το πρωτοαγγίξεις και να διαπιστώσεις κι εσύ με διάφορους τρόπους το τι αντέχεις και πόσο μπορείς. Το ότι ένιωσες "μια μικρή επίθεση" και έσβησες τα μηνύματα σου τα αρχικά, ίσως δείχνει μία αμφιθυμία, μία εναλλαγή ανάμεσα στο θέλω ή δε θέλω, δεν ξέρω αν το περιγράφω καλά, κάπου εκεί είχες ίσως μία επαναδιαπραγμάτευση εσωτερική, όμως ξαναγύρισες, το σήκωσες και επανήλθες. Το ένιωσες έτσι εσύ ή λέω μαλακίες?"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
27-01-2011, 13:10 #64
- Join Date
- Apr 2010
- Posts
- 374
Εγω βλεπω ενα λαθος που γινεται κατα τη γνωμη μου, απο σενα esoteriki_dynami και αυτο ειναι οτι προσεγγιζεις το συγκεκριμενο θεμα καπως γενικα. Δε μιλαμε για μια γενικη περιπτωση σεξουαλικης κακοποιησης, στην προκειμενη ειναι κακοποιηση αντρα προς γυναικα. Αν ηταν γυναικα προς γυναικα θα ελειπε απο την ολη κατασταση το θεμα των φυλων, συνεπως θα αλλαζαν οι (δικες μου τουλαχιστον) απαντησεις, χωρις φυσικα να αναιρειται η σοβαροτητα της καταστασης, απλα θα ηταν τοποθετημενες οι απαντησεις σε αλλα πλαισια.
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι απο τη μερια σου εσυ μπορεις να καταλαβεις πως θα ηταν ισως μια κακοποιηση αντρα προς αντρα ή γυναικας προς αντρα αλλα και παλι σαν μια κακοποιητικη πραξη η οποια δε θα ειχε κοινωνικες προεκτασεις. Δηλαδη αν συνεβαινε το αντιστροφο δε θα λεγαμε οτι ενισχυεται προς τα κατω ο ρολος που θεωρητικα ειχε ο αντρας αυτος στην κοινωνια, γιατι η κοινωνια τον τοποθετει ψηλοτερα. Επισης σε τετοια περιπτωση δε θα λεγαμε οτι ηταν κατι που μπορουσε να ειχε περασει απο το μυαλο ενος αντρα κατα τη διαρκεια της ζωης του γιατι δεν υπαρχει αυτο στην καθημερινοτητα των αντρων. Γενικα σε εκεινη την περιπτωση δε θα μιλουσαμε καν για ρολους των δυο φυλων, αυτο ειναι που θελω να πω.
Δεν ειναι η αναλογη εμπειρια που κανει εναν ανθρωπο να καταλαβει, αλλα η δυνατοτητα που εχει να μπει στην ψυχολογια αυτου που ακουει, κατι που ειναι φυσικο να μη μπορει να κανει ενας αντρας στη συγκεκριμενη περιπτωση, δηλαδη μπορει να καταλαβει οτι ηταν εγκληματικη πραξη κτλ κτλ αλλα ως εκει.
Με λιγα λογια, αν πχ τυχαινε καποια στιγμη να εχεις φοβο να κυκλοφορησεις στις 3 το βραδυ μονος σε ερημικα σοκακια για να αποτρεψεις να σου συμβει επιθεση με στοχο σεξουαλικη εκμεταλλευση, τοτε θα ηταν πιο ευκολο να κατανοησεις τις διαφορες στην ψυχολογια των δυο φυλων κατα τη διαρκεια της ζωης τους.
27-01-2011, 15:28 #65ΜουχλαλούδαGuestανεμος,
ευχαριστώ για τα λόγια σου.Πιστεύω ότι ο καθένας μας το κάνει βέβαια.
RainAndWind,
έχεις απόλυτο δίκαιο..νομίζω πως νιώθω έτοιμη να μιλήσω σε κάποια άτομα που με κάνουν να νιώθω ασφαλής.
Αλλά δε νομίζω ότι δε νιώθω έτοιμη να μιλήσω στους γονείς μου και αν τους μιλήσω θα είναι για να τους εξηγήσω μόνο το πως ένιωθα και το πως νιώθω τώρα αλλά σίγουρα αυτό δε θα γίνει προς το παρόν και γενικότερα δηλαδή δε ξέρω αν θα γίνει.
Στον θείο μου, αυτό είναι κάτι που δε ξέρω αν θα το καταφέρω, ίσως επειδή δε θέλω να μπλεχτώ σε εντάσεις που τυχόν να υπάρξουν. Δεν είναι ότι φοβάμαι να του μιλήσω
αλλά όλα αυτά τα χρόνια φερόμαστε κανονικά ο ένας στον άλλο , δε μου έδωσε τη παραμικρή υποψία ότι προσπαθεί κάτι άλλο, ή ότι μετανιώνει.. Πολλές φορές νομίζω ότι απλά
έχει τόσο μεγάλο θράσος σαν απλά να μην έχει γίνει τίποτα ποτέ. Επίσης δεν έχω σκεφτεί καθόλου τον τρόπο με τον οποίο να του μιλήσω, δεν είμαι άτομο που
απλά θα αρχίσει να του "φωνάζει". Και δε ξέρω αν υπάρχει λόγος να τον ρωτήσω ας πούμε γιατί έγιναν όλα αυτά.. δεν νομίζω ότι είναι ο σκοπός μου να τον κατανοήσω . Είναι?
Τέλος, όσο αφορά το κομμάτι που έσβησα τα σχόλιά μου , απλά είναι η πρώτη φορά που εκφράζω όλα αυτά και παρόλο που είδα μια μεγάλη ανταπόκριση, έκανα ένα βήμα πίσω,
όχι γιατί δεν ήξερα όμως ότι θέλω να μιλήσω απλά δεν ήθελα να δικαιολογώ τη κάθε κίνησή μου είναι κάτι που δε μου αρέσει , δεν υπάρχει λόγος άλλωστε. Βέβαια,
δε μου ζήτησε κανένας να δικαιολογηθώ απλά είναι κάτι που ένιωσα εκείνη τη στιγμή. Δε θύμωσα, δε πίστεψα ότι ήταν λάθος που μίλησα , με έκανε να νιώσω και όμορφα αλλά
ήθελα λίγο ακόμη χρόνο να το επεξεργαστώ και να το σκεφτώ.
Ίσως θα πρέπει να δώσω περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου να σκεφτεί τον τρόπο που θα μιλήσω σε οποιονδήποτε, και την αντίδρασή που μπορεί να έχουν οι άλλοι και το πως
εγώ θα το αντιμετωπίσω. Γιατί καλώς ή κακώς όταν γίνει αυτό πρόσωπο με πρόσωπο δε θα μπορώ να σβήσω αυτά που είπα μέχρι να το ξανά σκεφτώ και να δω τι θέλω
από τον εαυτό μου.
όμως έκανα μια καλή αρχή
27-01-2011, 15:52 #66
- Join Date
- Oct 2006
- Posts
- 5,668
Και μπραβο σου γι αυτην την αρχη κ το θαρρος που σιγουρα χρειαστηκε. Εγω ευχομαι να παρεις δυναμη απο αυτο το ανοιγμα, και να το συνεχισεις οταν νιωσεις ετοιμη στην ζωη σου.. Βλεποντας καποιον καταματα, ελευθερωνοντας τον εαυτο σου.
Να σαι παντα καλα!πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
27-01-2011, 16:18 #67
- Join Date
- Jan 2011
- Location
- Greece
- Posts
- 315
μουχλαλουδα,
αναγνωρίζω ότι ήταν βιαστικό εκ μέρους μου να σου γράψω όσα σου έγραψα. Σου ζητώ συγνώμη. Θα ήταν πολύ καλύτερο αν απλά έμενα
σε ένα λόγο αναγνώρισης της προόδου που έχεις κάνει και γενικά σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά.
Σχετικα με το οτι τα διεγραψες - καταλαβαινω οτι ηταν τοσο ευαισθητα για σενα, και οντως ειναι λογικο να εκλαβεις ως επιθεση τα περισσοτερα
λεγομενα μου.
Σιγουρα δεν ηταν ομως Αν μπορουσα να μην τα ειχα γραψει ομως, θα το εκανα. Λάθος μου.
όμως έκανα μια καλή αρχή
Εκανες ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΡΧΗ!
Επισης: αν αποφασισεις να μιλησεις σε οποιονδηποτε, και αυτο νιωθεις πως θα σε απελευθερωσει ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΝΤΟ!
Εμεις εδω μαζι σου ειμαστε.
Ηδη κερδισες τις καρδιες μας!
27-01-2011, 17:40 #68
- Join Date
- Feb 2010
- Location
- SlaughterHouse
- Posts
- 4,127
SORY ΝΑ ρωτησω κατι ασχετο.................γιατι βλεπω να γραφει μονο γραμουλες σ αυτα π γραφει η μιχλαλουδα??????????????????
I m a Good Person With Bad Attitude
27-01-2011, 22:01 #69
- Join Date
- Jan 2011
- Location
- Greece
- Posts
- 315
τα εσβησε η κοπελα . Διαβασε εστω τις απαντησεις..
28-01-2011, 01:43 #70ΜουχλαλούδαGuestΕυχαριστώ σοφία και εσυ το ίδιο!
εσωτερική δυναμη, ευχαριστώ και σένα, και πραγματικά δε θέλω να μου ζητάς συγγνώμη για κάτι,ίσα ίσα με βοήθησες αρκετά
εγώ σας ευχαριστώ παιδιά όλους σας.
28-01-2011, 01:45 #71
- Join Date
- Jan 2011
- Location
- Greece
- Posts
- 315
να ερχεσαι συχνα στο forum ομορφη
εμεις ευχαριστουμε για την παρουσια σου!
28-01-2011, 01:49 #72ΜουχλαλούδαGuestΑν με απασχολήσει κάτι άλλο ξανά, εδώ θα είμαι
χαχα
28-01-2011, 01:51 #73
- Join Date
- Jan 2011
- Location
- Greece
- Posts
- 315
οχι μονο για αυτο..
αλλα για να γραφεις την αποψη σου..
28-01-2011, 01:56 #74ΜουχλαλούδαGuestΘα προσπαθώ..
28-01-2011, 01:58 #75
- Join Date
- Jan 2011
- Location
- Greece
- Posts
- 315
εισαι η πριγκιπισσα του forum
Similar Threads
-
Δίλημμα ζωής
By Konstantinoss in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης ΔιαταραχήReplies: 63Last Post: 09-04-2010, 12:17 -
Τρόπος ζωής
By weird in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & ΑυτοβοήθειαReplies: 6Last Post: 16-01-2009, 14:55 -
Απόφαση Ζωής...
By christmar in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότηταReplies: 33Last Post: 31-10-2008, 01:05 -
Απόφαση ζωής...!!
By Aphelia in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότηταReplies: 11Last Post: 30-03-2008, 12:54 -
Θεατρο..... ζωης
By krino in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & ΑυτοβοήθειαReplies: 51Last Post: 02-12-2007, 13:42
Αποστολή χειρόγραφου γραμματος
21-07-2025, 18:22 in Σχέσεις και Επικοινωνία