Results 31 to 45 of 54
Thread: ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ VS ΨΥΧΩΣΗ
-
09-06-2011, 03:23 #31
"Νοητική" στο σημείο που όλες οι ψυχικές διαταραχές μπορεί να είναι "νοητικές". Αν είναι κάποιος σε κρίση κατάθλιψης η άγχους δεν θα σου λέει και τα πιο λογικά πράγματα! ("δεν είμαι ικανός για τίποτα σαπίζω" κλπ.) Απλά στην σχιζ. επειδή η διαταραχή και η διέγερση που έχει το άτομο είναι ακόμα πιο έντονη, ίσως να "ξεφεύγουν" ακόμα πιο πολύ αυτά που λέει και ίσως να μειώνεται πιο πολύ η επίγνωση της κατάστασης που βιώνει. Μετά την φαρμακευτική αγωγή όμως το άτομο επανέρχεται. Άτομα με ψυχώσεις δεν "σκοράρουν" σημαντικά χαμηλότερα σε γνωστικές δοκιμασίες/δοκιμασίες νοημοσύνης σε σύγκριση με τους υγιείς. Κάποιες έρευνες που έχουν δείξει κάποια μείωση σε κάποιους τομείς-όπως στην προσοχή, στην αφαιρετική σκέψη και στις επιτελικές λειτουργίες (οι τελευταίες έχουν να κάνουν με το πως "σχεδιάζεις" την συμπεριφορά σου, π.χ. τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις μια δουλειά) δεν μπορούν να διαχωρήσουν αν αυτό είναι από την ασθένεια η τα αντιψυχωσικά φάρμακα που "ρίχουν" την διεγερσιμότητα του εγκεφάλου. Σε κάποιους ίσως να υπάρχουν κάποια τέτοια στοιχεία και χωρίς τα φάρμακα αλλά και πάλι η επίδωσή τους είναι καλύτερη σε σχέση με αυτούς που έχουν οργανικές/νευρολογικές βλάβες. Ο τομέας που φαίνεται να έχουν πιο πολύ πρόβλημα πολλά άτομα με ψύχωση ίσως είναι ο κοινωνικός. Έχουν κάποια προβλήματα με την κοινωνική αντίληψη και τις διαπροσωπικές σχέσεις δεν ξέρω αν κάποια παιδιά μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό.
Γενικά πολλοί ψυχίατροι έχουν την τάση να βάζουν "αυστηρές ταμπελίτσες" και κατηγορίες του τύπου αυτό είναι "σκέψη", αυτό είναι "συναίσθημα", "αυτό το έχεις", "αυτό δεν το έχεις" πράγμα που δεν ισχύει στην σύγχρονη επιστήμη της ψυχολογίας. Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία και το καθένα από αυτά μπορεί να πάρει διάφορες "τιμές" (είναι σαν το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα). Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα σύνολο αυτών των απειράριθμων στοιχείων-φασμάτων. Δεν είναι δηλαδή αυστηρά η κατάθλιψη η σχιζοφρένεια σαν δύο διαφορετικές "ασθένειες" όπως ο καρκίνος και το AIDS. Υπάρχει χαμηλή διάθεση και ανυδωνία (κατάθλιψη). Σε κάποιους μπορεί σε φάση πολύ χαμηλής διάθεσης να έχουν και παρανοικές ιδέες ("ψυχωσική κατάθλιψη"), άλλοι πάλi μπορεί να "ανέβουν" τόσο πολύ που να νομίζουν ότι είναι ο ιησούς χριστός ("μανία"). Δεν είναι διαφορετικές ασθένειες αλλά διαφορετικά "γκρουπ" στοιχείων και συμπτωμάτων (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο) που μπορεί να υπάρχουν αυτόνομα η να συν-υπάρχουν και να βρίσκονται σε διαφορετική "ένταση".
Ο λόγος που έχει επικρατήσει να κατηγοριοποιεί κάποιος αυτά τα συμπτώματα σε "ασθένειες" και να τα βάζει "ταμπέλες" είναι επειδή ο γιατρός πρέπει να δώσει μια διάγνωση που να "κωδικοποιείται" σε μια καθαρή ταμπέλα ώστε να πληρωθεί από το κράτος/ασφαλιστική εταιρεία και να συνταγοραφηθεί το "κατάλληλο φάρμακο". Ο λόγος δηλαδή που επικράτησε αυτό το σύστημα είναι νομικός/οικονομικός και όχι επιστημονικός. Αυτό φαίνεται πολύ απλά και στα φάρμακα. Τα αντι-ψυχωσικά φάρμακα θα μειώσουν τα "ψυχωσικά συμπτώματα" ασχέτως αν είναι σε "σχιζοφρένεια", "μανία", "ψυχωσική κατάθλιψη", "αμφεταμινική ψύχωση", "ψύχωση λόγω άνοιας" και οτιδήποτε άλλο. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο "ψυχωσικά συμπτώματα" (π.χ. παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις) που μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες καταστάσεις. Όχι διαφορετικές "ασθένειες".
- 09-06-2011, 03:30 #32
Ευχαριστώ πετράν! Κάνεις επανάληψη και τις γνώσεις σου εδώ!
έτσι γιατί περίεργα την είδα...
09-06-2011, 04:01 #33
Χαχα άστα να πάει. Δεν τα "κατεβάζω εγκυκλοπαιδικά" (όπως ίσως να φαίνεται) αλλά το σκέφτομαι ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση και πολλές φορές "δημιουργώ" και νέες ιδέες/σκέψεις/προβληματίζομαι. Μου έχουν έρθει κάτι καταπλητικές ιδέες (π.χ. για έρευνα) κατα καιρούς ποστάροντας σε διάφορα θέματα και συνομιλώντας με τους e-psychology-users . Είναι τόσο μέρος για να δώσεις/λάβεις βοήθεια όσο και να το φιλοσοφήσεις. (όπως και πολλές φορές για να κάνεις flame-war/trolling αλλά αυτό ευτυχώς έχει μειωθεί)
09-06-2011, 04:18 #34
Εγώ την διάκριση ανάμεσα σε διανοητικές και συναισθηματικές διαταραχές την κάνω γιατί το έχω ακούσει από κορυφαίους υποτίθεται ψυχιάτρους όπως ο Γιωσαφάτ. Λέει π.χ ότι σε νοητικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια δεν γίνεται ψυχανάλυση, γι' αυτό το έιπα. Αλλά αυτός έχει πει και άλλες μαλακίες κατά καιρούς και δεν τον εμπιστεύομαι πλεον. Αλήθεια, η έρευνα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον μπορείς ν' ασχοληθείς μ' αυτό στην Ελλάδα;
09-06-2011, 04:30 #35
Αυτο οτι δεν γινεται ψυχαναλυση καπου μου βρωμαει, η απαραιτητη ψυχοεκπαιδευση σε ολους δε μετραει? Να αναγνωριζεις τις αρχες μιας κρισης? Να γνωριζεις κατ επεκταση τα πιθανα ψυχολογικα αιτια και τι σε στρεσαρει γενικα και πως να το αντιμετωπιζεις? Να ξερεις τι βαση εχουν ολα αυτα στο παρελθον σου? Δε λενε καποιοι οτι πιθανον η σχιζοφρενεια να ειναι προιον παιδικων τραυματων θαμμενων? Επειδη βαδιζουμε προς την απενχοποιηση της οικογενειας και λεμε οτι δεν εχει κανενα δηθεν ρολο στη σχιζοφρενεια και επειδη συμφερει τις φαρμακευτικες και τους φτηνιαρηδες να λενε οτι ολα ειναι "chemical imbalance in brain" χωρις να ξερουν τι εννοουν ακριβως και πηγαινοντας και οι ιδιοι με υποθεσεις και μονο?
09-06-2011, 04:36 #36
Έχεις δίκιο πρέπει να το ψάχνουμε αλλά όχι με ψυχανάλυση και το λέει γιατί είναι μια μέθοδος (απ' ότι πιστεύω) που βασίζεται στους ελεύθερους συνειρμούς και στους σχιζοφρενείς αυτές οι λειτουργίες είναι διαταραγμένες. Μπορούν να εφαρμοστούν άλλες μορφές ψυχοθεραπείας.
09-06-2011, 04:40 #37
Εγω εχω ενα βιβλιο των εκδοσεων καστανιωτη που μιλαει για την ψυχαναλυση και τη σχιζοφρενεια. Πχ. Μηπως ο κυριος ταδε εχει πολυ στεγνες αποψεις για τους σχιζοφρενεις, οπως ολοι οι ψυχιατροι (αντε οι περισσοτεροι)..?
09-06-2011, 04:51 #38
δεν ξέρω βρε ελάφι μου, τα έχω παίξει με τους ψυχιάτρους! Κορίτσι είσαι;;
09-06-2011, 04:54 #39
Ναι, εχει σημασια?
09-06-2011, 05:31 #40
όχι καμία και εγώ είμαι! απλά φαντάστηκα απο το νικ ότι θα είσαι κορίτσι!!
09-06-2011, 06:53 #41
Το συναισθημα δημιουργει την σκεψη ή η σκεψη το συναισθημα? Εαν σκεφτεσαι οτι ειμαι πχ αχρηστος σε ολα δεν δημιουργειτε και το αντιστοιχο συναισθημα?
Ειναι ολα εγκεφαλικες λειτουργιες πιστευω ως επι των πλειστων , αν και το υπολοιπο σωμα επηρεαζει την σκεψη. Μπορει πχ να εχεις προβλημα με την αναπνοη και να μην παιρνεις αρκετο οξυγονο κλπ. κλπ. ή να εχεις καποια αναπηρια και αυτο να σου "ριχνει" την σκεψη.
Δεν εχει λοιπον πολυ νοημα να λεμε οτι η ψυχωση ειναι νοητικη διαταραχη...ενω η καταθλιψη δεν ειναι νοητικη διαταραχη. Καταλαβαινω φυσικα οτι μπορει να δημιουργηθουν και προβληματα ψυχολογικα απο τραυματα στον εγκεφαλο νευρολογικης φυσης , αλλα αυτο ειναι αλλο καπελλο.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
09-06-2011, 13:22 #42
νομιζω κ τα δυο συμβαινουν! ειναι ανατροφοδοτουμενα!
πχ. σκεφτομαι ειμαι αχρηστος-> αισθανομαι χαλια
αισθανομαι χαλια-> σκεφτομαι κατι ασχημο.
η καταθλιψη ειναι διαταραχη κ της σκεψης κ τους συναισθηματος κ της συμπεριφορας κ σε καποιους κ της σωματικης καταστασης. στην απλη δεν εμφανιζονται ψυχωσικα συμπτωματα.
η καθαρη κριση παει περιπατο στην καταθλιψη. οταν εισαι μεσα, ολα αυτα που σκεφτεσαι κ νιωθεις κ βιωνεις σου φαινονται 100% ρεαλιστικα κ πραγματικα. ισως οι απεξω να πιστευουν οτι λες ανοησιες.
εγω οσες φορες εχω πεσει μεσα, αισθανομαι να τα νιωθω πληρως αυτα που λεω. οτι η ζωη δεν εχει τπτ το ωραιο, οτι ολα ειναι χαλια, οτι εγω ειμαι αχρηστη, οτι προτιμω τον θανατο, οτι νιωθω αποκομμενη απο τα παντα, οτι τπτ δε με ενδιαφερει κ δε με συγκινει, οτι θα ειμαι ετσι για παντα, κλπ κλπ.
09-06-2011, 13:56 #43
+1
Και τα δύο αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα. Κάθε σκέψη περιέχει σε μικρό η μεγάλο βάθμο συναίσθημα και το αντίθετο. Μπορούν να διαχωριστούν ψυχολογικά και νευρολογικά αλλά σχεδόν πάντα είναι "ενωμένα". Θυμάμαι την περίπτωση που καταστράφηκαν οι ανώτερες εγκεφαλικές συναισθηματικές ενώς τύπου και του ήταν αδύνατο να λάβει την παραμικρή απόφαση (π.χ. που θα πάω να φάω, τι θα φάω, τι θα κάνω μετά κλπ.).
Οπότε ναι ακριβώς, σε όλες τις ψυχικές διαταραχές "ξεφεύγουν" μαζί και τα δύο. Όσο πιο πολύ ξεφεύγει το ένα ξεφεύγει και το άλλο. Π.χ. σε φάση μανίας το άτομο πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει την κυκλοφορία με την σκέψη του και νιώθει πολύ σημαντικός η σε ψυχωσική κατάθλιψη που το άτομο πιστεύει ότι σαπίζει στην κυριολεξία.
09-06-2011, 17:15 #44
http://en.wikipedia.org/wiki/Emotion
Το εψαξα λιγο...και μαλλον ειχα δικιο στο ποστ που εκανα. Τα συναισθηματα πηγαζουν απο τον εγκεφαλο και παιρνει μερος και το σωμα...περιληπτικα που διαβασα. Δεν εχει νοημα να λες το συναισθημα επηρεαζει τον εγκεφαλο οταν η εγκεφαλικη σκεψη δημιουργει το συναισθημα , εκτος εαν "φταιει" το υπολοιπο σωμα. Δεν διαβασα το αρθρο αναλυτικα γιατι ειμαι βιαστικος αλλα για ριχτε μια ματια.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
09-06-2011, 17:21 #45
Γεια σου Keep! Και 'γω διαβάζοντας Ντοστογιέφσκυ εκεί κατέληξα. Το αρχικό μου ερώτημα όμως ήταν ποιες ασθένειες θεραπεύονται πιο εύκολα, ευτυχώς που μπαίνουν και ψυχολόγοι εδώ και μας διαφωτίζουν. Σ' ευχαριστώ πάντως για τις παραπομπές!