Results 1 to 5 of 5
-
17-12-2013, 14:34 #1
Τελικα έχει σημασία το πώς αισθάνεται κανείς?
...ή μήπως αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο?
...και τί ορίζει κανείς ώς περιεχόμενο περαv των συναισθημάτων?
Θυμάμαι από μικρός,ήδη απ'το δημοτικό,καθε φορά που έπεφτα σε αγχοκαταθλιπτικό επεισόδιο να με διακατέχει
ένα ιδιότυπο fomo(fear of missing out) που με έκανε να αισθάνομαι μειονεκτικά και ενοχικά που δεν έπινα και εγώ
απο την πηγή του ευ αισθάνεσθαι όπως οι άλλοι.
Απο την άλλη,τις καλές περιόδους τις βίωνα ως time wasted,ως χρόνο ''χαμηλών λιπαρών''.
Τί είναι λοιπόν αυτό το περιεχόμενο πέρα απ΄το πώς αισθάνεται κανείς?
Από εξελικτικής άποψης, όλος ο μηχανισμός των συναισθημάτων δεν έχει αναπτυχθεί για να είναι αυτοσκοπός,αλλά
για να οδηγεί το υποκείμενο στο να επαναλαμβάνει ορισμένες συμπεριφορές μέσω του positive reiforcement των θετικών
συναισθημάτων και να το προειδοποιεί ή να το αποτρέπει απ'το να επαναλαμβάνει άλλες μέσω αρνητικού feedback.
Aλλά πόση σημασία έχει ο εξελικτικός καθορισμός?..και πόσο μπορεί το υποκείμενο να αναρχίσει σ'αυτόν τον καθορισμό?
Ερώτημα τύπου Στωικισμός vs Ηδονισμός το ξέρω.
Με τα αρνητικά συναισθήματα ο χρόνος διαστέλλεται.Οι ώρες μοιάζουν μέρες και οι μέρες αιώνες.
Οι εγκεφαλικές αυτοσυνειδησιακές λειτουργίες είναι στο ζενίθ.
Με τα θετικά ο χρόνος συστέλλεται,μοιάζει λίγος.Θές να ζήσεις κι'άλλο,κι'άλλα.Δέν θές να κοιμηθείς για να μήν ''χάσεις'',
θές να ξυπνοζωήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.Οι αυτοσυνειδησιακές λειτουργίες είναι στο ναδίρ και σχετίζονται με
την καταστολή.Ξέρουμε εδώ και δεκαετίες ότι η ευεξία προκαλείται απ'την καταστολή των νευρικών λειτουργιών και δέν
είναι θετικό διεγερτικό μέγεθος.Άρα η ιδεατή κατάσταση ευεξίας θα ήταν η μεγαλύτερη δυνατή καταστολή,με αποκορύφωμα
τον θάνατο.
Φαίνεται τελικά ότι το μόνο μέγεθος έναντι του οποίου ο θάνατος είναι μικρός και αντίθετος,έναι η ''υποφορά'' της ζωής.
- 25-04-2018, 02:23 #2
Ξέρουμε εδώ και δεκαετίες ότι η ευεξία προκαλείται απ'την καταστολή των νευρικών λειτουργιών και δέν
είναι θετικό διεγερτικό μέγεθος.Άρα η ιδεατή κατάσταση ευεξίας θα ήταν η μεγαλύτερη δυνατή καταστολή,με αποκορύφωμα
τον θάνατο.
.[/QUOTE]
Έλα τωωωρααα είναι τρελό αυτό που λες... πραγματικά? Είναι παράξενο...δεν είναι λογικό...
Ή μήπως συμβαίνει γιατί όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος..το μυαλό του είναι σε κατάσταση ηρεμίας...απλά...
?
Εστάλη από TA-1020 στο E-Psychology.gr Mobile App...Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
..Μονο στα ηρεμα νερα καθρεφτιζεται κατι χωρις ν αλλαζει μορφη.
Μονο σ ενα ηρεμο μυαλο υπαρχει η καθαρη αντιληψη του κοσμου...
25-04-2018, 02:27 #3
Τι εννοεί ς δεν έχει αναπτυχθεί..?
Εστάλη από TA-1020 στο E-Psychology.gr Mobile App...Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
25-04-2018, 02:45 #4
Πού το ξέθαψες αυτό το νήμα?
Εγώ το έγραψα?...νταμπλγιου οου νταμπλγιου
Τί μου θύμισες...Είχα τέσσερα χρόνια να μπώ στο φόρουμ.
Με απασχολούσε απ'όσο θυμάμαι το κατά πόσο δικαιούμαστε να κάνουμε τα συναισθήματα(φόβο,αγάπη,ζή� �ια,ηδονή κ.α) αυτοσκοπό στην ζωή μας απ'την στιγμή που αναπτύχθηκαν/εξελίχθηκαν απλά για να αποτρέπουν ή να οδηγούν το υποκείμενο σε συγκεκριμένες δράσεις και συμπεριφορές.
Στην δική μου περίπτωση πλέον,εδώ και χρόνια απουσιάζουν και τα συναισθήματα, απουσιάζει και η δράση.''Μισώ την ζωή απ'την αγάπη που της έχω'' - Fernando Pessoa
25-04-2018, 03:20 #5
Πάτησα πάνω στο Νικ σου κ μου έβγαλε αυτό το μην. πρώτο πρώτο..
Λυπάμαι πολύ για αυτό που λες...
Όσο για το ποστ..το ξέρεις σίγουρα πως στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν και οι ηδονιστες ,μια σχολή με κατεύθυνση η οποία έλεγε πως ήμαστρ στην ζωή για να απολαμβάνουμε τις ηδονες, με κορυφαίες τον έρωτα,το φαγητό κ τον ύπνο ..
Άρα τις ανάγκες ,τα ένστικτα μας..
Κάποιος άλλος θα μπορεί να πει πως ήταν απλώς ακραίοι καλοπέρασακιδες χαχαχα....εγώ θα έλεγα πως είναι στάση ζωής...τύπου μια ζωή την έχουμε. ..
Λόγο ουσιών είσαι έτσι μουδιάσματος?