Results 1 to 7 of 7
Thread: Εξωστρεφείς - Εσωστρεφείς
-
19-07-2015, 01:42 #1
Εξωστρεφείς - Εσωστρεφείς
Καλησπέρα σε όλους καταρχήν.
Ανοίγω αυτό το θέμα για να ακούσω γνώμες σχετικά με τις σχέσεις αυτών των δύο τύπων. Πιστεύετε πως είναι απαραίτητο στοιχείο για να υπάρξει σχέση μεταξύ των ανθρώπων? Πιστεύετε πως ισχύει όντως η γνωστή άποψη που λέει πως πρέπει να είναι δύο άτομα ξεχωριστά στο θέμα αυτό για να μπορέσουν να είναι μαζί? Σε περίπτωση που είναι δύο ίδιοι χαρακτήρες είναι πιθανότερο να έχει μικρότερο βάθος μια σχέση και γενικά μειωμένο ενδιαφέρον? Σχέσεις εννοείται και φιλικές και ερωτικές συμπεριλαμβάνονται.
- 19-07-2015, 12:05 #2
ΟΤΑΝ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΕΙΤΕ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΟΥ ΜΕΣΑ
ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ Η ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Η ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ ΣΧΕΣΗ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΓΤ ΜΑΖΙ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ
ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
ΕΜΕΝΑ ΕΤΣΙ ΠΑΕΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥΦιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))
19-07-2015, 15:01 #3
Καλησπέρα interferon.
" Πιστεύετε πως είναι απαραίτητο στοιχείο για να υπάρξει σχέση μεταξύ των ανθρώπων?"
Καταρχήν για να απαντηθει αυτο πρεπει να δώσουμε τον ορισμό στη λέξη "σχέση". αν εννοεις επιφανειακη, ρηχή, επιδερμικη σχεση, τοτε ναι, θα μπορεις να κανεις πολλές τετοιες αν εισαι εξωστρεφης.
Αν εννοεις βαθια σχεση, σχεση ειλικρίνειας και αγαπης, τότε αυτη η σχεση ειναι προσβασιμη και εφικτη και απο εξωστρεφεις και απο εσωστρεφεις, αρκει να έχεις την παιδεία να χτίσεις μια τέτοια σχέση.
"Πιστεύετε πως ισχύει όντως η γνωστή άποψη που λέει πως πρέπει να είναι δύο άτομα ξεχωριστά στο θέμα αυτό για να μπορέσουν να είναι μαζί? "
Όχι. Διοτι η προσωπικοτητα ειναι πολυποίκιλη και πολυεπίπεδη και διακλαδώνεται με χιλιάδες χιλιάδων χαρακτηριστικών προσωπικότητας, γουστα, χομπι, ένστικτα, ψυχολογική κατασταση κλπ
Συνηθως, οταν δυο ανθρωποι ειναι ξεχωριστοι σε καποιο πράγμα, τότε θα μοιαζουν σε κατι αλλο. Ειναι σαν μια προεκταση του ταοϊσμου: Αν υπαρχει καλο, τοτε υπαρχει και κακο :)
Άρα, αν μοιαζεται καπου, τοτε θα είστε διαφορετικοι καπου αλλού.
Μπορεί δυο ατομα να ειναι ο ένας εσωστρεφης και ο αλλος εξωστρεφης αλλά να εχουν τελειως διαφορετικά γουστα και χομπι. Μπορει να ειναι και οι δυο εσωστρεφεις ή εξωστρεφεις αλλά παλι να έχουν διαφορετικα γουστα.
Οπότε λοιπόν εχει περισσότερο να κανει με το τι ζητά ο ενας απο τον αλλον. Αν ενας θελει απο τον φιλικό ή σεξουαλικο παρτενέρ του να βγαινουν μαζι έξω, να πηγαινουν ταξιδια μαζί κλπ κλπ τότε δε θα μπορέσει ευκολα ενας εξωστρεφής να τα βρει με έναν εσωστρεφη.
"Σε περίπτωση που είναι δύο ίδιοι χαρακτήρες είναι πιθανότερο να έχει μικρότερο βάθος μια σχέση και γενικά μειωμένο ενδιαφέρον?"
Άνθρωποι ίδιοι σε χαρακτηρα δεν υπαρχει. Ποσο πληθυσμο έχει πχ η Ευρωπη, 500 εκατομμυρια? Ψάξε 500 εκατομμυρια Ευρωπαιους και ΠΟΤΕ δεν θα βρεις εναν που να εχει ακριβως τον ιδιο χαρακτηρα με σένα.
Αυτο που θα βρεις θα ειναι ποσοστα. Καποιοι μπορει να εχουν 70% τον ιδιο χαρακτηρα με σενα. Καποιοι 20%. Αλλά ποτε τον ίδιο. Πάντα θα διαφέρεις με καποιον, οπότε εκει πιστευω μεγαλο ρολο παίζει το τι ζητας εσυ και το τι ζητά το υποσυνείδητο σου.
Αν υποσυνείδητα ζητάς καποιον να σε σπρώξει να ζησεις εμπειριες που δεν εχεις ζήσει, τότε ισως να ζητας εναν πιο εξωστρεφή. Αν ζητάς ομως καποιον με τον οποιο ταιριαζεις και να κανετα τα κοινα χομπί, τοτε ισως να ζητας καποιον με κοινα χομπι.
Αλλα ΠΟΤΕ δε θα βρεις καποιον που να εχει ιδιο χαρακτήρα με σένα.
Απο προσωπικη μου εμπειρια εχω καταλαβει οτι δεν υπαρχουν εσωστρεφεις και εξωστρεφεις άνθρωποι. Υπαρχουν ποσοστά. Πχ καποιοι ειναι 60% εξωστρεφεις και 40% εσωστρεφεις. Άλλοι ειναι 90% εσωστρεφεις και 10% εξωστρεφείς. Αλλοι 50%-50%.
Θέλω να πω οτι οι άνθρωποι έχουν τάσεις να ειναι εξωστρεφείς/εσωστρεφεις ανάλογα με το που βρίσκονται. Αλλά η εξωστρεφεια/εσωστρέφεια δεν είναι ένα απόλυτο, αναλλοίωτο και αναπόσπαστο κομμάτι του DNA τους που δε διαγράφεται ποτέ και το κουβαλουν παντου. Για παράδειγμα:
Βάλε εναν εσωστρεφη χαρακτήρα σε ενα δωμάτιο με οικία πρόσωπα και ξαφνικα θα γίνει εξωστρεφής. Βάλε εναν εξωστρεφή σε εναν δωματιο με εχθρικα προσωπα και μπορεί να γίνει εσωστρεφης.
Βάλε εναν εξωστρεφή αναμεσα σε κοπελες και μπορει να τον δεις να μη βγάζει άχνα. Βαλε έναν Σουηδο εσωστρεφή στη Μυκονο και μπορει να ξαφνικα να γίνει εξωστρεφής.
Οπότε λοιπον το κλίμα, η διάθεση, η παιδεια, η προσωπικοτητα, η υποκουλτουρα στην οποια μεγαλωσαμε (θρησκεια, σχολείο, οικογενεια) ο καιρός, τα άτομα που μας περιβάλλουν, όλα αυτά επηρεάζουν το ποσοστό εξωστρέφειας/εσωστρέφειας σε διαφορες περιπτώσεις.
Εμένα για παραδειγμα, πολλοί με θεωρουν εσωστρεφή, και ειμαι εσωστρεφής. Δεν ειναι τυχαιο που ειμαι 24/25 χρονών και ακομα δεν εχω φιλους ή σχέση. Αλλά οταν στη σχολή εκανα παρουσιασεις μπροστα σε τοσους μαθητες και δασκάλους η γλώσσα μου πήγαινε ροδάνι και απαντούσα τις ερωτήσεις που μου έκαναν χαλαρά. ¨Οταν στα διαλείμματα έκανα παρέα με τα παιδιά ημουν εξίσου ομιλητικός πάρα πολλές φορες. Αλλα μετά κλεινόμουν σπίτι.
Ναι μεν είμαι εσωστρεφής αλλά έχω χαρακτηριστικά εξωστρεφή ατόμου. Για παράδειγμα οικειοποιούμαι πολύ γρηγορα τους γύρω μου. Κάτσε μια ώρα με μένα και σε λιγο θα σου κάνω πλακες λες και σε ξέρω χρόνια. Υπάρχουν στιγμες, αν με εμπνέουν οι συνομιλητές μου βέβαια, που μπορώ και κυριαρχώ σε μια συζήτηση ή παίρνω έντονα μέρος σε αυτή. Επίσης ανοίγομαι πολύ εύκολα. Τις λίγες φορές στη ζωη μου που αναγκάστηκα να γνωρισω νέα άτομα, αντί να το βουλωσω και να ακουω τι εχουν να πουν (οπως θα εκανε ενας εσωστρεφης ) προσπαθούσα να κυριαρχήσω στη συζήτηση και να ανοίγω διαρκως θεματα και να κανω πολλές ερωτησεις στη προσπαθεια μου να σπάσω τον παγο.
Αλλά πέρα απο όλα αυτά, είμαι ενα εσωστρεφή άτομο.
Όλα ειναι σχετικά και υποκειμενικα λοιπον. Εσωστρεφείς και εξωστρεφεις δεν υπάρχουν. Υπαρχουν άνθρωποι που έχουν τη τάση να υιοθετούν εσωστρεφή ή εξωστρεφή συμπεριφορα ανάλογα με το περιβάλλον που ανέλυσα πιο πάνω.
19-07-2015, 15:10 #4
Αν μιλαμε ειδικα για εξω-εσωστρεφεια , αρα και κοινωνικοτητα , θα με κουραζε σε μια σχεση , ερωτικη , να ειναι η κοπελα εσωστρεφης , οντας εγω εξωστρεφης-κοινωνικος . Παντα παιζει ρολο το ποσο ομοιες σε στυλ/αντιληψεις ειναι οι παρεες του καθενος .
Αλλα σε φιλικες σχεσεις , δεν νομιζω οτι παιζει ρολο , κρινοντας εξ ιδιων ομως .
22-07-2015, 04:31 #5
Ποιό; Αν εννοείς αυτό που γράφεις στην επόμενη ερώτηση, οτι δηλαδή "πρέπει να είναι δύο άτομα ξεχωριστά στο θέμα αυτό για να μπορέσουν να είναι μαζί", προσωπικά δεν πιστεύω οτι ισχύει, δηλαδή δεν είναι προαπαιτούμενο.
Καταρχάς μια φιλική και μια ερωτική σχέση έχουν διαφορετικά δυναμικά στο εσωτερικό τους.
Σε μια φιλική σχέση, σίγουρα θες, σε μεγάλο ποσοστό, να ταιριάζεις στα γούστα και στον χαρακτήρα με τον άλλον. Γιατί αυτό συνήθως σημαίνει και γειτονική αίσθηση του χιούμορ οπότε νιώθεις γενικώς πιο άνετα να λες τις μλκίες σου, χωρίς να σκέφτεσαι.. "Α κάτσε μη με παρεξηγήσει".
Σε μια ερωτική σχέση πρώτα απ'όλα πρέπει να γίνει η "θαρραλέα" προσέγγιση! Οπότε εκεί εσωστρεφής με εσωστρεφή ίσως να έχουν και μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν μαζί, γιατί δεν θα κάνει κάποιος την υπέρβαση. Μια κάποια ομοιότητα στο χαρακτήρα φέρνει λογικά μια αρμονία σε ερωτική σχέση αλλά έχω δει και ζευγάρια όπου προτιμούν ο χαρακτήρας του συντρόφου να είναι συμπληρωματικός, δηλαδή ένας άντρας πχ να χαίρεται να βλέπει την κοπελιά του να είναι πολύ κοινωνική και "καταφερτζού" (εξωστρεφές άτομο) ενώ εκείνος δεν είναι, ή μια κοπελιά να έλκεται από την ηρεμία που εκπέμπει ένας άντρας μέσα από πιο εσωστρεφή και λιγότερο εκδηλωτική συμπεριφορά.
Έχει να κάνει και με την ηλικία πάντως πιστεύω. Κυρίως της γυναίκας λόγω του μητρικού ένστικτου. Δηλαδή μπορεί να αλλάξουν οι προτιμήσεις σε κάποιο σημείο στο χρόνο, οπότε εκεί να φτάσεις κάπου που θα σκεφτείς οκ, πρέπει να προσπαθήσω να γίνω λίγο πιο εξωστρεφής γιατί χάνω τις ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται, ή να σκεφτείς χμμμ ας μην είμαι τόσο εκδηλωτικός γιατί μπορεί να φέρνω σε δύσκολη θέση άτομα πιο ήπιων τόνων.
Είναι αρκετά ωραίο αυτό που γράφει ο Σελτζούκος...Και υπο κανονικές συνθήκες έχει μια δόση αλήθειας (χωρίς δηλαδή να βάζουμε μέσα περιπτώσεις όπως άγχος/κατάθλιψη/μανία και τα σχετικά).
22-07-2015, 05:45 #6
εγω εχω και φιλη εξωστρεφη και φιλη εσωστρεφη.
και με τις δυο τα πηγαινω μια χαρα!
αν και με την εσωστρεφη νιωθω περισσοτερα ανετα λογω του οτι κι εγω ως εσωστρεφες ατομο προτιμω πιο ησυχες καταστασεις και λιγο κοσμο..
επισης το αγορι μου ειναι εσωστρεφες ατομο και ως προς αυτο εχουμε βρει απιστευτες καλες ισορροπιες.. θα προτιμησουμε τα ιδια πραγματα π.χ ενα παρκακι και μπυρα παρα ενα μαγαζι, και αυτο μας αρεσει,
προσωπικα κλεινω υπερ της αποψης οτι ως εσωστρεφης προτιμω εξισου ατομα εσωστρεφη γυρω μου..
τα εξωστρεφη ειναι καλα για παρεα, αλλα οχι για πολυ στενες σχεσεις διοτι η ζωη που προτιμουν εμενα με κουραζει. και τοτε ισως στην καθημερινοτητα να υπαρχουν διαμαχες..
μονη εξαιρεση αποτελει η κολλητη μου με την οποια ας πουμε πως εχουμε βρει καλους κωδικες επικοινωνιας και τα πηγαινουμε μια χαρα παρολο που αυτη ειναι σουπερ εξωστρεφης.. αλλα αν π.χ μεναμε στο ιδιο σπιτι για μια εβδομαδα και ειμασταν ολη μερα μαζι θα γινομασταν κωλος. αυτο το ξερει και εκεινη κι εγω κι απλως αποδεχομαστε το διαφορετικο της προσωπικοτητας μας και we move on που λεμε:)And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the mousic
22-07-2015, 12:39 #7
κοιτα πιστευω οτι ειναι πολλοι οι παραγωντες που καθοριζουν...στους εσωστρεφεις υπαρχουν αυτοι που ειναι εσωστρεφεις αλλα μπορουν να λειτουργησουν και μεσα σε ενα συνολο οταν χρειαζετε,υπαρχουν και αυτοι που τους βλεπεις μονιμα να ειναι εξω απο τον κοσμο(λες και εχουν αποθιμενα,κομπλεξ,κ.τ.λ.π).ο� � εξωστρεφεις ειναι αυτοι που στα πριζουν αμα εισαι εσωστρεφης ή αυτοι που μπορουν να προσαρμοστουν
δεν ειμαι εγω εγωιστης.ας μην υπηρχε η λεξη "εγω".