Results 46 to 60 of 67
Thread: Ιδεοληψίες SOS
-
22-03-2016, 23:05 #46
Επιβεβαίωση δεν πρόκειται να σου δώσει κανείς μέσω ενός φόρουμ... Αν συνεχίσεις όμως με αυτές τις σκέψεις (και δεν εννοώ τις ιδεοληψίες αλλά την τελευταία γραμμή) τότε όντως θα πάθεις κατάθλιψη. Λέω να κλείσεις ραντεβού με κάποιον γιατρό (όχι τον ψυχοθεραπευτή σου) για να μιλήσετε, να του πεις ό,τι ακριβώς λες κι' εδώ, αν θες γράψτα κιόλας, πήγαινε οργανωμένη και γράψε κάτω ένα σωρό απορίες και ρώτα (εγώ αυτό έκανα!!). Αν πάθεις κατάθλιψη δεν θα σε νοιάζει τίποτα, θα είσαι παραιτημένη. Όταν έχεις άγχος (βλέπε ιδεοληψίες, η γνωστή φρίκη) σε νοιάζει για τα πάντα και δεν μπορείς να ησυχάσεις. Επειδή έχω και τα 2, περισσότερο με απασχολεί το 2ο... Θέλω να σου πω, τι χειρότερο να πάθεις, να τρελαθείς; Το τελευταίο δεν γίνεται που να χτυπιέσαι κάτω! Θα το λέω μέχρι να με ακούσεις και να πας σε γιατρό για να σε πείσει και ο ίδιος! Σωστές τεχνικές πρέπει να μάθουμε και να εξασκούμε για να μην μας φρικάρουν οι ιδεοληψίες!
- 22-03-2016, 23:27 #47
Θα σου πω λίγα λόγια για μένα για να καταλάβεις κάποια πράγματα, πραγματικά καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Οι δικές μου ιδεοληψίες εμφανίστηκαν από τον Μάιο, Ιούνιο; Ούτε που θυμάμαι, κάπου εκεί. Τότε λόγω κάποιων καταστάσεων ένιωθα πως θα πάθω κατάθλιψη, είχα έντονο άγχος οπότε εμφανίστηκαν αυτές και ασχολούμουν μαζί τους γιατί ήθελα να τις διώξω και επιπλέον επειδή δεν ήθελα ούτε να πέσω σε κατάθλιψη, έκανα διάφορα πράγματα που ένιωθα πως βοηθάνε. Όταν όμως βυθίστηκα και το ένιωσα, όταν πλέον ήμουν σίγουρη μέσα μου πως είχα κατάθλιψη (πριν την επίσημη διάγνωση) τότε έψαχνα διάφορα στο ίντερνετ για τις ιδεοληψίες. Δεν είχα καν ιδέα πως λέγονται έτσι, έπεφτα πάνω σε "παραληρητικές ιδέες" και δεν ήξερα αν ήταν όντως παραληρητικές ιδέες ή απλά εμμονή... Φοβόμουν πως θα τρελαθώ και ειδικά αυτά που διάβαζα με ανησυχούσαν περισσότερο. Πήγα σε ψυχίατρο. Η διάγνωση ξέρεις ποια ήταν; Ψυχωσική κατάθλιψη... Ρώτησα ποιά ψυχωσικά συμπτώματα είχα και η απάντηση σε ξάφνιασε. "Παραληρητικές ιδέες". Έπεσα από τα σύννεφα και περισσότερο ανησύχησα. 5 συνεδρίες μέχρι τότε με την ψυχολόγο και ούτε η ίδια η ψυχολόγο δεν ήξερε τι έχω μέχρι που πήγα σε 2ο ψυχίατρο που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένιωσα πως υπήρχε κάποιος να με διαφωτίσει. Εκεί έμαθα για τις ιδεοληψίες, ότι δεν είμαι τρελή, ότι δεν πρόκειται να γίνω τρελή, ότι ό,τι έπαθα είναι λόγω άμυνας ή για κάποιους άλλους πιο προσωπικούς λόγους, εκεί κατάλαβα πόσο μπερδεμένα είναι τα πράγματα ακόμη και για τους ίδιους τους γιατρούς. Έχεις την λογική σου κορίτσι μου, μια χαρά δουλεύει. Η ανησυχία σου μιλάει και επειδή έχω βρεθεί στην θέση σου θέλω να στην εξαφανίσω, γι' αυτό έκατσα να σου γράψω τα δικά μου. Επιμένω πως πρέπει να πας σε γιατρό για να μιλήσετε γιατί καταλαβαίνω πως μπορεί να σκέφτεσαι πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική -και θα έχεις δίκαιο- και πως δεν με ξέρεις, ούτε είμαι ειδικός, ούτε σε έχω απέναντί μου, ούτε βιώνω τα συμπτώματα και τις δικές σου αποκλειστικές ανησυχίες.
22-03-2016, 23:29 #48
22-03-2016, 23:31 #49
23-03-2016, 15:18 #50
Ειλικρινα.. Αδιαφορησα για τις παρορμησεις.. Και ερχονται πολυ αραια στο νου μου. Τώρα έχω ένα χάος στο μυαλό μου και δε ξέρω ποια είμαι και τι μου συμβαίνει. Το πρωί πήγε να πέσει το πιστολάκι πάνω μου και μου ηρθε μια καχυποπτη ιδεα.. Οτι καποιος.. Το εβαλε.. Δεν ειναι δυνατον να σκεφτομαι ετσι.δεν ειναι δικες μου αυτες οι σκεψεις. Εχω αρχισει και το χανω.. Μόλις περνάει μια τετοια ιδέα, μου δίνω μια σφαλιάρα και λέω σύνελθε...
23-03-2016, 16:19 #51
Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω βρε κορίτσι μου... Ιδεοληψίες είναι αυτά που περιγράφεις... :( Ο γιατρός σου μίλησε καθόλου για αγχώδη διαταραχή; Δεν κάνεις καθόλου ψυχοθεραπεία πλέον; Ρωτάω γιατί βλέπω πως δεν μπορείς να ηρεμήσεις και αν οι σκέψεις είναι τόσο έντονες είναι δύσκολο να μην δίνεις σημασία και να μην ανησυχείς. Σαν ιδέες καταδίωξης μου ακούγεται αυτό το τελευταίο με το πιστολάκι, μοιάζουν κάπως με τις δικές μου. Κι' εγώ το ίδιο ένιωθα και νιώθω κάποιες φορές. Απ' την στιγμή όμως που αναγνωρίζουμε πως δεν είναι δικές μας σκέψεις, έχουμε επαφή με την πραγματικότητα..
23-03-2016, 16:38 #52
Αφότου αρχισε αυτη η φαση.. Δεν τον επισκεφτηκα καθολου.. Μονο τηλεφωνο μιλησαμε..και πριν απο κατι εβδομαδες που ξαναμιλησα.. Μου είπε οτι συνέβηκε κάτι και δεν ξέρει αν θα επιστρέψει στη δουλειά... Θα του ξανατηλεφωνήσω γιατί δεν γίνεται αλλο.. Να βλέπω οτιδήποτε και να φοβαμαι μηπως βαθεια μεσα μου πιστευω οτι θα μου κανει κακο.. Και οτι εχω παρανοια. Ειναι ανυποφορο, ψυχοφθορο
23-03-2016, 17:42 #53
Μένεις επαρχία; Ξαναπάρε και αν δεν μπορεί να σε αναλάβει αυτός, πες του να σου συστήσει κάποιον άλλον! Θα κλείσω κι' εγώ ραντεβού για να πάω στον δικό μου την άλλη βδομάδα και θα τον ρωτήσω διάφορα. Ελπίζω να με ενημερώσει κατάλληλα και θα σε ειδοποιήσω και σένα! Μην μου φοβάσαι όμως προς το παρόν για βλακειούλες (βλ.παράνοια), περισσότερο θα νιώθεις πως τρελαίνεσαι...
23-03-2016, 17:49 #54
23-03-2016, 17:55 #55
Αχ, πραγματικά είναι βλακεία να πρέπει να αλλάζεις ξαφνικά και να τα λες όλα από την αρχή. Μακάρι να μην χρειαστεί αλλά αν χρειαστεί δεν ξέρεις ποτέ, μπορεί να ταιριάξεις και με τον άλλον! Εύχομαι να πάνε όλα καλά, να μας γράφεις πού και πού και θα σε ξαναψάξω κι' εγώ για να σε ενημερώσω!
24-03-2016, 14:53 #56
Πάει.. Το έχασα εντελώς.. Ενω απο το πρωί άρχισαν να μου περνάνε οι ιδέες για παράνοια.. Ένιωσα πριν λίγο κάτι μέσα μου να με τρώει.. Ένα πολύ βασανιστικό πράγμα.. Σαν να τρελαινόμουν.. Εντωμεταξύ κάτι σαν να με πίεζε μέσα μου.. Να αρχίσω πάλι να σκέφτομαι ότι υποπτεύομαι κάποιον. Έχω φρικάρει, στην κυριολεξία.. Και αν αυτό ήταν μία φωνή; και αρχίσω τώρα να ακούω και τέτοια; Το πήρα απόφαση. Άρχισε και μου στρίβει.
25-03-2016, 04:13 #57
Τελικά πήγα σήμερα στον γιατρό. Δες λίγο εδώ
http://www.e-psychology.gr/forum/thr...586#post599586 (#34)
Μήπως το προκαλείς μόνη σου βρε κορίτσι μου; Δηλαδή να φοβάσαι τόσο έντονα πως θα το πάθεις που να σκέφτεσαι πως αν το πάθεις δεν υπάρχει κάτι χειρότερο και θα σου φύγει η έγνοια (μια σκέψη κάνω για να σκεφτείς μόνη σου γιατί το κάνεις και πότε νιώθεις πως έρχεται η σκέψη). Πραγματικά δεν ξέρω, είναι τραβηγμένο αυτό που λέω αλλά ανέφερα στον γιατρό την "μίμηση συμπτωμάτων" και με κοίταξε κάπως περίεργα :p Το μόνο που μου απάντησε γι' αυτό είναι πως αναμασάμε συνεχώς τα ίδια πράγματα. Όσο σκέφτεσαι πως τρελαίνεσαι, τότε εντονότερες θα είναι οι σκέψεις και το άγχος. Και αυτό είναι φαύλος κύκλος. Αν τρελαινόσουν δεν θα το καταλάβαινες καν. Τρόπους διαχείρισης πρέπει να βρεις, φύγε από το ίντερνετ, σταμάτα να διαβάζεις για ιδεοληψίες, για αγχώδεις διαταραχές, για καταθλίψεις, για ψυχώσεις κλπ. Βρες τρόπο να το διαχειριστείς μόνη ή με βοήθεια (και επειδή είναι τόσο έντονος ο φόβος και το άγχος, προτείνω το 2ο). Ναι είναι εξουθενωτικό και δεν μπορείς να κυριαρχήσεις πάντα στις σκέψεις αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση! Κι' εγώ πρέπει να ξεκολλήσω, τα γράφω για να ταρακουνήσω κι' εσένα!
Ώπα ναι, και κάτι που μου 'ρθε τώρα. Του ανέφερα την καχυποψία που μου περιγράφεις και μια δική μου που με πιάνει για παρόμοιες ιδεοληψίες και μου είπε πως ξεφεύγει λίγο από την απλή καθημερινή που έχουν όλοι οι άνθρωποι (όπως οι δικές μας ιδεοληψίες, κυρίως λόγω της δυσφορίας που μας προκαλούν και όχι τόσο λόγω περιεχομένου) αλλά οι συγκεκριμένες καχυποψίες δεν έχουν καμία σχέση με τις καχυποψίες που έχει ένας παρανοϊκός. Άσε που υπάρχουν και ιδεοληψίες που αφορούν ασθένειες όπως π.χ αυτό που λες συνεχώς και σου προκαλεί τόσο τρόμο, ότι δηλαδή θα τρελαθείς και θα αρχίσεις να υποψιάζεσαι τους πάντες χωρίς να το θες (αν και δεν είμαι σίγουρη αν πρόκειται επ' αυτού). Για ένα διάστημα το είχα πολύ έντονα στο μυαλό μου, διάβαζα και διάφορα στο ίντερνετ και ήθελα πραγματικά να μου μιλήσει κάποιος για να με ταρακουνήσει. Ευτυχώς δεν έχω ιδεοληψίες για ασθένειες, μου έφυγε αυτός ο φόβος ειδικά μετά την σημερινή επίσκεψη στον γιατρό γι' αυτό αν συνεχίζει να σε απασχολεί τόσο, πήγαινε σε παρακαλώ. Ίσως παίζει ρόλο και το ότι δεν ελέγχεις τις υπόλοιπες ιδεοληψίες και σου προκαλούν έντονο άγχος. Τις στιγμές που με πιάνει, το παθαίνω κι' εγώ αλλά πλέον έχει μειωθεί κάπως γιατί προσπαθώ να τις αγνοώ και έτσι έφυγαν απ' το μυαλό μου οι σκέψεις του τύπου "Θα τρελαθώ!". Μπορεί οι ιδεοληψίες να μην εξαφανιστούν ποτέ αλλά ιδεοληψίες έχει η πλειοψηφία, φτάνει να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε για να μην μας επηρρεάζουν σε τέτοιο βαθμό... Όσο μειώνεται όμως το άγχος και περνάει ο καιρός, τότε υπάρχει και η πιθανότητα να μας αποχαιρετήσουν εντελώς, πραγματικά το εύχομαι!Last edited by Deleted-member250416; 25-03-2016 at 04:49.
25-03-2016, 09:09 #58
Μόνη μου, το προκαλώ. Όσο σημασία του δίνω, τόσο παρέα μου κάνει. Όσον αφορά τη μίμηση συμπτωμάτων.. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο overthinking κάνω.. Πιστεύω πως είναι σαν τις σωματικές ασθένειες.. Δηλαδη, διαβαζα ένα σύμπτωμα και μετά το είχα.. Κυριολεκτικά. Πχ. Όταν έχεις χολέρα, σε ξίνει το νύχι σου :p τέτοιο χάλι και υπερβολή.Αλλά όταν διαβάζω και τα συμπτώματα που λέω να.. Εδώ λέει αυτό που εγώ δεν το έχω.. Είναι βέβαιο πως μετά θα το αποκτήσω. Έτσι θεωρώ πως έχω επηρεαστεί από αυτά που ακουγα απο εκεινη την κοπελα, απο αυτα που διαβασα για ψυχωσεις. Και γενικά ειναι στιγμες που λέω όλα τα φτιάχνω εγώ και είναι παιχνίδια του μυαλού. Από την άλλη λέω μήπως έχω κάτι και προσπαθώ να το συγκρατήσω; μήπως οντως πιστευω οτι ολοι θέλουν να μου κάνουν κακό. Ένα θετικό ειναι οτι εχω και ενα ακομα παραδειγμα με εκεινες τις ιδεες. Οτι θα κανω κακο σε καποιον. Ελεγα μηπως οντως το θελω; ειχα πιστει;. Και τελικα δεν το ηθελα. Αρα θελω να ελπιζω οτι και με αυτο το ιδιο συμβαινει.
26-03-2016, 02:34 #59
Μ' αρέσει που το αναγνωρίζεις, αχ βρε κορίτσι! :p
Είσαι κατά φαντασίαν ασθενής! Το έχεις ακούσει ποτέ αυτό; :p
Λοιπόν, σοβαρεύω. Κάτι που ξέχασα να σου γράψω και με βοήθησες να το θυμηθώ με την απάντησή σου.
Δεν χρειάζεται νομίζω να σου ξαναπω πως όσο του δίνεις τροφή αυτό θα συνεχίζει να σε ταλαιπωρεί. Είναι ένας φαύλος κύκλος και πρέπει επειγόντως να βγεις από αυτόν. Σε παρακαλώ ξαναδιάβασε τι έχω γράψει στο λινκ που σου έστειλα με τις ψυχώσεις και στο αμέσως προηγούμενο που σου έγραψα εδώ. Ο γιατρός μου τόνισε πως και να θέλεις να μιμηθείς τα συμπτώματα της ψύχωσης, είναι αδύνατον! Α-Δ-Υ-Ν-Α-Τ-Ο. Δεν μπορείς να μιμηθείς την καχυποψία ενός ψυχωτικού, ούτε την παράνοια ούτε οτιδήποτε σχετικό. Τα σωματικά και κάποια άλλα ψυχικά συμπτώματα είναι πολύ πιο εύκολο να τα μιμηθείς, ακόμα και να τα αποκτήσεις αν σου γίνει εμμονή, αλλά όπως σου έχω ξαναπεί κι' εγώ, που να χτυπιέσαι κάτω δεν μπορείς να μιμηθείς τα σοβαρά συμπτώματα της ψύχωσης (αρνητικά δεν τα λένε;) όπως αυτά που αναφέρεις. Και σε παρακαλώ μην μπερδεύεις τις ιδεοληψίες με τις ιδέες του ψυχωτικού και μην μπερδεύεις την νορμάλ καψυποψία που σε πιάνει επηρεαζόμενη από την φίλη και τις ιδεοληψίες με το ότι μπορεί να έχεις κάτι σοβαρό. Να ξανα-αναφέρω κι' εδώ τον απόλυτο έλεγχο που θέλουμε να έχουμε; Αν είχες αυτό που φαντάζεσαι δεν θα ανησυχούσες καν για το ότι μπορεί να το έχεις γιατί δεν μιλάμε για κατάθλιψη, μιλάμε για μια κατάσταση που το άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και δεν μπορεί να σκεφτεί καθόλου λογικά. Παίζει να έχεις όντως ιδεοληψίες για τις ασθένειες. Επαναλαμβάνω πως χρειάζεται να κοντρολάρεις τα συναισθήματα που σου προκαλούν αυτές οι σκέψεις είτε μόνη σου είτε με ψυχοθεραπεία.
26-03-2016, 09:20 #60
Αφου σου λέω δεν πάω καλά :p Μίλησα στον αδερφό μου.. Τον φρίκαρα λίγο και μετά μου λέει κοίτα.. Πιστεύω ότι δεν έχεις αυτα που λες.. . Αλλά έχεις σίγουρα πρόβλημα :p Επίσης πάνω που πάω λίγο να χαλαρώσω.. Εμφανίζονται πάλι κάτι παρορμήσεις.. Γενικά ναι φαύλος κύκλος.. Αφήνω το ένα, πιάνω το άλλο.. Όσο για τις καχυποψίες.. Γνωρίζω μερικές που αναφέρει αυτή η κοπέλα.. Γι αυτό στην αρχή με φρίκαραν. Εντωμεταξύ δεν ξέρω αν είχα αναφέρει κάτι εντίνονται μαζί