Results 316 to 330 of 618
-
04-07-2016, 17:59 #316
- Join Date
- Oct 2013
- Posts
- 932
και για να διευκρινησω... ότι αφορα τυχων δυσλειτουργια του εγκεφαλου... η ότι άλλο προκαλει τουλάχιστον αυτά που αποκαλουν ψυχωσεις κλπ (δεν αναφέρομαι σε λαιτ περιστατικα τυπου αγχος, κρισης πανικου, καταθλιψεις κλπ) δεν υπαρχει ειδικοτητα στην ιατρικη ολη ακομα... οποτε ναι σε αυτην την περιπτωση οι ψυχιατροι γνωρίζοντας ότι δεν υπαρχει εως σημερα γνωστη θεραπεια... ειτε θα κοιταξουν να σε εκμεταλευτουνε ειτε αν είναι σωστοι απλα θα σου χορηγησουν φαρμακα για να μπορεις να ζεις μια φυσιολογικη ζωη
- 04-07-2016, 18:17 #317
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Ναι αλλά δεν απάντησες στα όσα θίγω εδώ
και τα οποία ΔΕΝ άπτονται "μεταφυσικής μπουρδολογίας".
ΑΠΑΝΤΗΣΗ #276 (Μέρος Ά)
Δεν απαντήσατε - υποθέτω - επειδή αφ' ενος δεν θέλετε να δεσμευθείτε σε μια συγκεκριμένη θέση και αφ' ετέρου έχετε την ελπίδα ότι μπορεί και να κάνω λάθος ώστε να μπορείτε μετά να με διορθώσετε. Δυστυχώς όμως, η αδυναμία απάντησης σας μόνο υποψίες παρακινεί για τους θεραπευόμενους.
Τώρα,... στο ζουμί. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές του όλου θέματος οι οποίες αφορούν το αν μπορεί η δεν μπορεί η ψυχοθεραπεία να θεραπεύσει.
Να θυμίσω ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές θέσεις σχετικά με το αν η ψυχοΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί όντως ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ.
Αυτές είναι:
1η Θέση: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ! Το οποίο προκύπτει από τα όσα μας λένε οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές μέσα στα γραφεία τους ανεξέλεγκτα, ανεύθυνα και μακριά από οποιαδήποτε δέσμευση και για τα οποία - πέρα από τις δικές μου μαρτυρίες - παραθέτω την δήλωση του/της muraglia:
"από εδώ θα φύγεις τελείως καλά. Δεν μιλάμε απλώς για θεραπεία αλλά για ίαση της ιδψ. Θα το χτυπήσουμε στη ρίζα το πρόβλημα και θα το εξαφανισουμε"
(Παράθεση από: muraglia στις 05 Ιούνιος 2016, 02:21:56 πμ)
2η Θέση: Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΑ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
3η Θέση: Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ.
Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά μελανά σημεία στον τρόπο εφαρμογής της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.
Αναφορικά αυτά είναι:
1. Συνυφασμένος με το πρόγραμμα σπουδών, τρόπος συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου.
2. Περιεχόμενο σχολών ψυχοθεραπείας.
3. "Κώδικας δεοντολογίας" τύπου ελβετικό τυρί.
4. Έλλειψη συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα από τους ΣΕΨ και ΠΨΣ.
5. Γνώση εκμετάλλευσης θεραπευομενων από την μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
6. Ασυμβίβαστο συμφερόντων ψυχοθεραπευτή - θεραπευόμενου.
7. Οι κακές πρακτικές των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
8. Στάση δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.
9. Ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει τον θεραπευόμενο ή να τον αποζημιώνει.
10. Ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να επιβάλει ποινές / κυρώσεις στους κακούς εκ των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
11. Ανυπαρξία ελέγχων εκ μέρους του υπουργείου υγείας το οποίο μεταθέτει τους ελέγχους αυτούς στην αμφίβολη κρίση / λογική / αντίληψη του θεραπευόμενου λέγοντας "αν νιώθεις ότι σε βοηθάει συνεχίζεις, αν όχι, σταματάς".
1. Συνυφασμένος με το πρόγραμμα σπουδών, τρόπος συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου
Τι προστατεύουν όταν συνυφαίνουν τον τρόπο συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή με τον θεραπευόμενο; Η πρακτική αυτή δεν απαντάται πουθενά αλλού και το μόνο το οποίο επιτυγχάνει - από τη δική μου οπτική γωνία - είναι να διατηρεί τον ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή στο απυρόβλητο ελέγχου, δεσμεύσεων, ευθυνών δημιουργώντας τον συντεταγμένο τρόπο αντίδρασης των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών απέναντι στον θεραπευόμενο. Παντού; Όχι. Στην Αμερική της πλήρους ιδιωτικής υγείας, από όπου αντιγράφουμε το +90% της ιατρικής πρακτικής, ο θεραπευόμενος έχει δικαίωμα να ηχογραφεί ή να βίντεοσκοπεί τις συνεδρίες του, ενώ ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής είναι υποχρεωμένος να εκδίδει εγγράφως και ενυπογράφως τις διαγνώσεις και τα πλάνα εργασίας του.
2. Περιεχόμενο σχολών ψυχοθεραπείας.
Κατ' αρχάς απαιτείται επιπλεόν επένδυση σε χρόνο, κόπο και χρήματα εκ μέρους του ψυχολόγου και μελλοντικού ψυχοθεραπευτή, προκειμένου εκείνος να μάθει μια ψυχοθεραπευτική τεχνική και μετά να μπορεί να εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής. Αυτό ίσως για να αποτρέψει κάποιους από το να προχωρήσουν, ή ίσως για να απομυζήσουν επιπλέον χρήματα από τον εκπαιδευόμενο όπου η εκπαίδευση είναι ιδιωτική. Ειδεμή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην ενσωματώνονται οι γνώσεις αυτές στο βασικό πτυχίο τους [ως κατεύθυνση] προσαυξάνοντας τον χρόνο σπουδών κατά π.χ. άλλα δύο χρόνια ή όσο απαιτείται.
Το ότι οι σχολές αυτές [ψυχοΘΕΡΑΠΕΙΑΣ] συνεχίζουν να έχουν εισακτέους, με κάνει να πιστεύω ότι οι μέθοδοι δεν είναι αναποτελεσματικές. Προφανώς κάποιοι εκ των εκπαιδευομένων μεταπτυχιακών φοιτητών - όπως και στον πραγματικό κόσμο - θα ανταποκριθούν στον τρόπο θεραπείας, ενώ άλλοι όχι. Με κάποιον τρόπο όμως πρέπει να πειστούν οι εκπαιδευόμενοι, ειδεμή θα έλεγαν λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο "τζάμπα τα λεφτά" και τον επόμενο χρόνο οι σχολές θα έκλειναν.
Επίσης, εάν οι μέθοδοι αυτές δεν ήταν επιτυχείς ή και δεν υπήρχαν, οι ίδιοι οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές θα ήταν δέσμιοι των δικών τους προβλημάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ότι αφορά την εργασία τους. Τείνω, βάσει της δικής μου εμπειρίας, να πιστέψω ότι υπάρχουν μέθοδοι οι οποίες επιτρέπουν την αποθεραπεία των ψυχικώς νοσούντων, αλλά το αποτέλεσμα αυτών εξαρτάται ΚΑΙ από τον θεραπευόμενο. Όπως και με τους θεραπευόμενους οι οποίοι δεν έχουν σχέση με σπουδές ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας, έτσι και οι απόφοιτοι αυτών των σχολών υποβάλλονται σε αυτές τις μεθόδους. Σε κάποιες περιπτώσεις για εκείνους υπάρχει αποθεραπεία, ενώ σε άλλες δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα οι θεραπευτές αυτοί να οφείλουν να μην αναλαμβάνουν περιπτώσεις με προβλήματα σαν τα δικά τους.
Εάν ΔΕΝ υπήρχε μέθοδος η οποία να επιτρέπει υψηλά (αυτό είναι σχετικός αριθμός αλλά σίγουρα όχι μηδενικός) ποσοστά επιτυχίας στους θεραπευόμενους απόφοιτους οι οποίοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το κομμάτι της "θεραπείας", τι θα διαπιστώναμε μέσα στα γραφεία αυτών των θεραπευτών; Τα προβλήματα τους θα γίνονταν εμφανή ακόμα και στους θεραπευόμενους και το κοινό θα έχανε την εμπιστοσύνη του σε αυτούς μετά την σκέψη ότι "εδώ δεν μπορείς να λύσεις τα δικά σου προβλήματα, θα με βοηθήσεις εσύ να λύσω τα δικά μου"; Η σκέψη αυτή ΓΕΝΙΚΑ απουσιάζει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν εκεί έξω ψυχολόγοι οι οποίοι είναι "για τα σίδερα" ή ψυχίατροι οι οποίοι δεν χρήζουν ζουρλομανδύα.
3. "Κώδικας δεοντολογίας" τύπου ελβετικό τυρί.
Για τον "κώδικα δεοντολογίας" του ΣΕΨ, αντίγραφο του οποίου έχω αναρτήσει με τον τίτλο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΨ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...F%82-%CE%91%29) τα σχόλια περισσεύουν. Η μονάδικη χρήσιμη παράγραφος της ανάρτησης παρατίθεται αμέσως μετά το κυρίως κέιμενο και - ακόμα και αν ο αναγνώστης διαβάσει μόνο αυτή την παράγραφο - θα καταλάβει ακριβώς τι εννοω σχετικά με την ποιότητα του ως κώδικα δεοντολογίας.
4. Έλλειψη συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα από τους ΣΕΨ και ΠΨΣ.
Παρότι θα περίμενε κανείς ο ΣΕΨ και ο ΠΨΣ να συγκεντρώνουν ετήσια στατιστικά στοιχεία σχετικά με την "επιτυχία" της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, εντούτοις αυτά τα μεγέθη λάμπουν δια της απουσίας τους εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με τους πραγματικούς στόχους τόσο των προαναφερθέντων συλλόγων, όσο και για την ίδια τη δραστηριότητα της "ψυχοθεραπείας" στην Ελλάδα.
5. Γνώση εκμετάλλευσης θεραπευομενων από την μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
Την εκμετάλλευση των θεραπευομένων την γνωρίζουν οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές και σιωπούν. Ή τουλάχιστο - προκειμένου να αφήσω περιθόριο για τον μύθο της ύπαρξης "τίμιων" ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών - οι ανήθικοι εξ' αυτών, συνεχίζουν ανενόχλητοι χωρίς το βάρος συνείδησης ή ηθικών αξιών, καλυπτόμενοι πίσω από δικαιολογίες όπως "δεν φταίω εγώ...", "οι άλλοι...", "έτσι με μάθανε στη σχολή" κλπ.
Οι δε "ηθικοί" εξ' αυτών "ανακαλύπτουν και εκείνοι την Αμερική" μαζί μου υποθέτω. Γιατί η εναλλακτική τους, είναι ότι γνωρίζουν σχετικά με την προηγούμενη και τρέχουσα εκμετάλλευση εκ των συναδέλφων τους και είτε βοηθάνε να παραμείνει κρυφό, είτε την εγκρίνουν. Μια φορά παντως, δεν βλέπω να την καταγγέλουν. Βοηθάει σε αυτό φαντάζομαι το "νομοθετικό πλαίσιο" και ο "κώδικας δεοντολογίας" τύπου ελβετικό τυρί.
6. Ασυμβίβαστο συμφερόντων ψυχοθεραπευτή - θεραπευόμενου.
Τα τρία ερωτήματα (20, 21, 22) τα οποία θέτω στην ενότητα ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ της ανάρτησης ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...A5%CE%A4%CE%97) παρότι γνωστά τόσο μεταξύ των ψυχοθεραπευτών, των καθηγητών ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας, όσο και μεταξύ των συλλόγων τους, το υπουργείο υγείας, το υπουργείο δικαιοσύνης και τους νομοθέτες παραμένουν επί 53! χρόνια χωρίς ΕΝΑΣ από αυτούς να κάνει οτιδήποτε για αυτά. Ύστερα η Natalia_sups μου λέει να μη μιλάω για συνενοχή και omerta.
04-07-2016, 18:18 #318
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
ΑΠΑΝΤΗΣΗ #276 (Μέρος 'Β)
7. Οι κακές πρακτικές των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
Τα όσα αναφέρω στην ανάρτηση ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...A4%CE%A9%CE%9D) οι οποίες πρακτικές είναι λίγο-πολύ γνωστές στους θεραπευόμενους αλλά τις αγνοούν οι συνήθεις ύποπτοι (καθηγητές, υπουργείο, σύλλογος, νομοθέτης).
8. Στάση δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.
Τέλος, η δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα η οποία - όλως τυχαίως - δεν εγκρίνει την ψυχοθεραπεία ως ανάγκη μεταξύ των ασφαλισμένων μελών ενώ για νευρολόγο ή ψυχίατρο (πρακτικά δηλαδή, νοσηλεία ή φάρμακα) "παρακαλώ, περάστε!". Για ψυχοθεραπεία, τίποτα καθώς υπάρχει πλήρης άρνηση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων να συνεισφέρουν στην αποθεραπεία του Έλληνα. Εάν όμως μιλάμε για "χαπάκωμα" εκ ψυχιατρικής σκοπιάς κανένα πρόβλημα δεν τρέχει είτε επειδή αυτό αποφέρει σημαντικά κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες, είτε επειδή ως μέθοδος έχει αμφίβολα ποσοστά επιτυχίας και διέπονται από μαντέψτε! ... Υπερσυνταγογράφηση! η οποία στοιχειοθετήθηκε επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια καταδεικνύοντας αυτό το οποίο υποψιαζόμασταν όλοι: Ότι η φαρμακοβιομηχανία ήταν ο έμπορος και ο γιατρός το βαποράκι χρησιμοποιώντας τις ψυχικές νόσους ως δικαιολογία για να "σπρώχνουν" τα προιόντα τους. Οπότε μαλλον μιλάμε για εύνοια των φαρμακοβιομηχανιών και μεροληπτική αντιμετώπιση μιας μεθόδου η οποία σε απελευθερώνει από την εξάρτηση των μεγάλων συμφερόντων τα οποία αναφέρω προς το τέλος του σχόλιου #214 του παρόντος. Είσαι εξαναγκασμένος να χρηματοδοτήσεις το όλο εγχείρημα της ψυχοθεραπείας από την τσέπη σου και προς το τέλος όταν έχεις φτάσει να βρίζεις τον ψυχολόγο για την ισόβια συντήρηση, να διαπιστώνεις όλα όσα αναφέρω στο Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...F%82-%CE%91%29) καθώς και τα έντεκα σημεία τα οποία αναφέρω στην αρχή του παρόντος.
9. 10. 11. Με το σύνολο της κυβερνητικής μηχανής στο τσεπάκι των μεγάλων συμφερόντων, δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ούτε η νομοθετική "τρύπα" σε ότι αφορά τον έλεγχο των ψυχοθεραπευτών, ή τα δικαιώματα του θεραπευομένου και σίγουρα όχι η έλλειψη ελέγχων εκ μέρους του υπουργείου. Ας μην αναφερθώ στο οτι στην Αμερική υπάρχει τρόπος ο ίδιος ο θεραπευόμενος να ελέγχει τον ψυχοθεραπευτή... αλλά αυτά αφορούν μια διαφορετική οικονομία η οποία είναι ΠΛΗΡΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ και προφανώς μια τέτοια ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ "δεν ταιριάζει" στο δημόσιο χαρακτήρα του δικού μας συστήματος υγείας. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν πιο πολλά σχετικά με το θέμα η σελίδα 50 (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...E%91%29/page50) των σχολίων του Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ προσφέρει μια ματιά στο μέλλον της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για 53 χρόνια οι συνήθεις ύποπτοι (καθηγητές, σύλλογοι, ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές, υπουργείο, νομοθέτες) κατάφεραν ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΝΙΑ!
Η ψυχοθεραπεία όμως, όπως ήδη είπαμε, δεν είναι καινούργιο "φρούτο". Αποτελεί μια αντιγραφή από τον Χριστιανισμό στο οποίο κομμάτια τα οποία "δεν βόλευαν" (π.χ. ηθική, ιδανικά, αξίες, μη-ανθρώπινος έλεγχος) αφαιρέθηκαν, ενώ αλλα στοιχεία προστέθηκαν (αμοιβές, έρευνα, φάρμακα). Οπότε εάν πριν από 100 περίπου χρόνια υπήρχε μία μόνο "τεχνική" (αναφέρομαι σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές) αυτή θα ήταν ότι προσέφερε η εκκλησία με τα στοιχεία τα οποία συμπεριελάμβανε στην μεθοδολογία της - φτάνει κάποιος να είχε διάθεση να την μελετήσει.
Και ενώ οι υποστηρικτές της ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας μας λένε ότι "η ψυχολογία μας λύτρωσε από τα δεσμά της θρησκείας", εγώ βλέπω ότι αυτά τα δεσμά μας τα ξαναπέρασε η ψυχολογία προσθέτωντας επιπλεόν και τις αμοιβές των ψυχολόγων / ψυχιάτρων καθώς και το κόστος των φαρμάκων των φαρμακοβιομηχανιών.
Αυτό συνηγορεί με το πόσο είτε αποτυχημένη, είτε ελεγχόμενη (είτε και τα δύο) είναι η επιστήμη αυτή, ειδικά σε δυτικού τύπου κοινωνίες όπου παρόλη την άνθιση και ανάπτυξη της τα ποσοστά ψυχικών ασθενών ΜΟΝΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ χρόνο με το χρόνο. Συνεπώς, πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί "που είναι η θεραπεία;". Για να είμαι δίκαιος πρέπει να πούμε και το εξής: Οι ψυχικές νόσοι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κάποιοι από αυτούς είναι οικονομικοί και κοινωνικοί. Εάν οι συνθήκες στην Ελλάδα ή στις δυτικού τύπου κοινωνίες προάγουν τις ψυχικές ασθένειες ταχύτερα από ότι η οποιαδήποτε επιστήμη μπορεί να αντιμετωπίσει, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει η επιστήμη. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι πόλεμοι, φτωχοποίηση, ανεργία κλπ. Για την Ελλάδα, μια τέτοια χρονιά ορόσημο είναι το 2008 το οποίο αποτελεί την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ενώ το 2010 αποτελεί την εισβολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Συνεπώς την "ικανότητα" (εάν αυτή υπάρχει καταγεγραμμένη) της ψυχοθεραπείας πρέπει να την αναζητήσουμε σε στατιστικές μεταξύ των ετών 1963 και 2008, λαμβάνοντας υπ' όψιν μας περιόδους όπως η δικτατορία 1967~74 ή και την εισβολή στην Κύπρο (επίσης το 1974). "Απομονώνοντας" (ή "εξομαλύνωντας") τέτοιες περιόδους οι οποίες επηρρεάζουν τις ψυχικές νόσους σε ένα σύνολο πληθυσμού, φαντάζομαι ότι θα δούμε μια σταθερά αυξανόμενη πορεία των ψυχικών νόσων πανελλαδικά, με μικρές και λίγες χρονιές στασιμότητας η οποία δεν θα δικαιολογεί με κάνεναν τρόπο "επιτυχία" στην ψυχοθεραπευτική μέθοδο επιβεβαιώνοντας τις αμφιβολίες μου σχετικά με την ύπαρξη αποθεραπευμένων καθώς επίσης και τα ερωτηματικά σχετικά με το αν η επιστήμη αυτή εφαρμόζεται με ελεγχόμενο τρόπο ή όχι.
Δυστυχώς, προκειμένου να μπορέσω να βρω μη-μαγειρεμένα στατιστικά μεγέθη - τα οποία μπορεί να μην υπάρχουν κιόλας σκόπιμα όπως ήδη είδαμε με τις περιπτώσεις ΣΕΨ και ΠΨΣ - θα απαιτήσει κάποια σχετική έρευνα εκ μέρους μου. Απλά να θυμίσω ότι ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι να την εμπιστεύεσαι καθώς εμπλέκεται στο μαγέιρεμα των αποθεματικών του Ελληνικού κράτους προκειμένου να υπαχθούμε στο ΔΝΤ. Συνεπώς,... αναμείνατε στο ακουστικό σας για στατιστικά μεγέθη και αποδείξεις.
Πέρα από αυτό, τα έντεκα σημεία τα οποία ανέφερα υποδεικνύουν κάθε άλλο παρά μια ανεξάρτητη επιστήμη η οποία υπηρετεί τον θεραπευόμενο και εγείρουν πολλαπλά ερωτηματικά για κάθε βαθμίδα εξουσίας που σχετίζεται με αυτή.
Παντα είχαμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ έναν τρόπο να προσφέρουμε θεραπεία της ψυχής μέσω της εκκλησίας. Το αν η ψυχολογία και οι διάφορες σχολές προσέθεσαν σε αυτό εμπλουτίζοντας την με διαφορετικές μεθόδους (CBT, DBT, ψυχοδυναμική, Gestalt κλπ) το συζητάω, αλλά όχι χωρίς να εξετάσω παράλληλα αν αυτό έφτανε ή όχι στον θεραπευόμενο επειδή θα μιλήσουμε για "δώρον άδωρον". Στο κάτω-κάτω, τι νόημα έχουν όλες αυτές οι μέθοδοι αν προορίζονται μόνο για μερικές χιλιάδες μεταπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι συνήθως πληρώνουν για αυτό μέσω διδάκτρων και κανέναν άλλο; Το συμπέρασμα στο οποίο φτάνω είναι ότι για μια πληθώρα λόγων - οι πιο πολλοί οικονομικοί - η ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα αλλά και αλλού είναι "ελεγχόμενη αποτυχία". Θα μπορούσε να κάνει καλό, αλλά δεν το κάνει αυτό προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών, των ψυχιάτρων, των φαρμακοβιομηχανιών, των καπνοβιομηχανιών, των βιομηχανιών οινοπνευματοδών, των νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών, της βιομηχανίας τζόγου, τροφίμων, ζάχαρης κλπ
Στα παραπάνω [ελεγχόμενη μη-αποθεραπεία] συνηγορεί και το ντοκυμαντέρ ΠΑΡΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ (URL: https://www.youtube.com/watch?v=g01Y4uWHFok) το οποίο παρουσιάζει την αποθεραπεία δύο γυναικών οι οποίες έπασχαν από σχιζοφρένεια χρησιμοποιώντας ψυχοθεραπεία. Το ντοκυμαντέρ σκηνοθέτησε ο πρώην ψυχοθεραπευτής Daniel Mackler. Η μια αποθεραπευμένη λέγεται Joanne Greenberg και η δεύτερη Catherine Penney. Η πρώτη εκ των δύο προχώρησε στη συγγραφή σχετικών βιβλίων. Οι εκθέσεις και οι μελέτες οι οποίες αναφέρονται μέσα στο ντοκυμαντέρ υπάρχουν και πράγματι αποτυπώνουν τα συμπεράσματα τα οποία αναφέρει ο Robert Whitaker ο οποίος είναι και ο βασικός αφηγητής. Υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο για όποιον γνωρίζει αγγλικά και θέλει να τα διαβάσει ο ίδιος. Το βασικό συμπέρασμα του ντοκυμαντερ είναι ότι το σύνολο σχεδόν της έρευνας χρηματοδοτείται από τις φαρμακοβιομηχανίες άμεσα ή έμμεσα και εκθέσεις όπως αυτές στις οποίες ο ίδιος αναφέρεται και οι οποίες γίνονται με κρατική χρηματοδότηση, όταν φτάνουν στα αποτελέσματα τα οποία και παρουσιάζει στο ντοκυμαντέρ "θάβονται" επιμελώς.
Στην συνενοχή και την omerta συμμετέχουν οι προαναφερθέντες "συνήθεις ύποπτοι" και ως συνήθως ο θεραπευόμενος πληρώνει το μάρμαρο. Η δωρεάν διέξοδος από αυτή την παγίδα είναι η αναζήτηση κληρικών οι οποίοι πιστεύουν βαθιά και οι οποίοι θα μας προσεγγίσουν με υπομονή, χωρίς να ασκούν κρίση και προσπαθώντας να μπούν στη θέση μας, χωρίς να κοιτάνε το ρολόι τους και χωρίς χρηματικές απαιτήσεις.
04-07-2016, 18:24 #319
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Μπα; Χωρίς να ξέρουν τι ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τρέχει, Ο ΣΩΣΤΟΣ - κατ' εσέ - ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ "ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ";;;
Τι λες; Έστω ότι το φάρμακο του πονοκεφάλου είναι η ασπιρίνη. Αλλά πονοκέφαλο προκαλεί και μια ασθένεια την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε πως προκαλείται, ούτε πως θεραπευεται, Ο ΣΩΣΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΕΙ ΑΣΠΙΡΙΝΗ;;; Αφού δεν ξέρει τι έχεις; Ή αν θέλεις ξέρει σίγουρα ότι αυτό που έχεις δεν είναι πονοκέφαλος. Το να συνταγογραφήσει είναι το σωστό;
Δηλαδή ένας άλλος ψυχίατρος - έστω ότι πήγες σε δύο για μια 2η γνωμάτευση - ο οποίος θα σου πει, "δεν ξέρω τι έχεις, θα κάνουμε κάποιες διαγνωστικές δοκιμές, αλλά δεν μπορώ να σου δώσω κάτι επειδή δεν ξέρω αν αυτό θα σου κάνει καλό ή περισσότερο κακό" είναι τι; Τσαρλατάνος; Λαμόγιομ;
Εκτός αυτού, καθ' όλη τη συζήτηση μιλάγαμε για τους ψυχολόγους / ψυχοθεραπευτές. Πως το γύρισες βρε πονηρέ στους ψυχιάτρους; Τι είσαι εσύ;!;!:!
Απάντησε στα όσα θίγω πιο πάνω και μετά έλα να συνεχίσουμε.
04-07-2016, 18:28 #320
- Join Date
- Nov 2015
- Posts
- 3,247
04-07-2016, 18:32 #321
- Join Date
- Oct 2013
- Posts
- 932
τι λες ρε Μ87... τι διαγνωστικες εξετασεις να κανεις σε κατι που εως σημερα δεν θεραπευεται.... αν καποιος ''ψυχίατρος'' σου πει ελα να κανουμε διαγνωστικες για την σχιζοφρενεια ναι είναι λαμογιο.. και απατεωνας...
και ναι αν δεν υπαρχει αποδεδειγμένα άλλο φαρμακο για να σε γιατρεψει η ασπιρινουλα για να σου απαλυνει τον πονο μια χαρα είναι
04-07-2016, 18:35 #322
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Οι άλλοι μεγάλωσαν παιδί το οποίο στα 14 έφτασε να σκοτώσει άλλο παιδί. Ποιός λες να φταίει; Το παιδί ή το παιδί και οι γονείς;
Να το θέσω αλλιώς: Πιστεύεις ότι ΑΝ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΥΧΑΙΝΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΝΟΡΜΑΛ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ;
Εάν ψάχνεις να βρεις λαβές ότι οι κληρικοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΕΛΕΙΟΙ δεν χρειάζεται να πείσεις εμένα. Για ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ σου μίλησα και για ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ εξακολουθώ να μιλάω. Το ότι χρειάζεται να αναζητήσεις τους καλούς πνευματικούς το ξέρω και εγώ. Όπως και το ότι "όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια".
ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ εφαρμόζω cube. Απλά με τα 11 σημεία τα οποία έθιξα βλέπω ότι οι πιθανότητες αποθεραπείας με ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν!
04-07-2016, 18:37 #323
- Join Date
- Oct 2013
- Posts
- 932
04-07-2016, 18:39 #324
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Μάλιστα. Εσύ λες ο γιατρός να ξέρει τι έχεις, αλλά να μην ξέρει πως να το θεραπεύσει και παρόλα αυτά να σου γράψει και μερικά φάρμακα "να μην ξεχνιόμναστε" [1η του μήνα περνάει ο ιατρικός επισκέπτης να δει το συνταγολόγιο και να τα ακουμπήσει ε!;]. Γιατί να μη σου πει ο γιατρός να καπνίσεις ένα τσιγάρο για να σου απαλύνει τον πόνο, για το οποίο ξέρει τι θα προκαλέσει αλλά ως "κατάχρηση" το ένα τσιγάρο δεν είναι και ουσιώδες; ΟΕΟ;
"Ξέρω τι έχεις, δεν ξέρω πως να σε κάνω καλά, αλλά πάρε μερικά φάρμακα για να πάρω και εγώ τα ποσοστά μου".
Η δεύτερη γνωμάτευση η οποία θα του πει "Και εγώ ξέρω τι έχεις, δεν ξέρω πως να σε κάνω καλά οπότε είναι άσκοπο να συνταγογραφήσω. Εάν μου παραπονεθείς για τα συμπτώματα μπορώ να σε υποστηρίξω με φάρμακα αλλά να ξέρεις ότι δεν θα σε κάνουν καλά, απλά θα κάνουν πιο ανεκτά τα συμπτώματα σου" ανήκει σε Λαμόγιομ υποθέτω ε;
04-07-2016, 18:41 #325
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Εγώ βλέπω ότι δεν απαντάς Noumac. Τι έχεις; Δυσκολεύεσαι; Γήινα πράγματα σε ρωτάω.
Θίγω 11 σημεία τα οποία αφορούν είτε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφορά την ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα, είτε την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και τα οποία ΔΕΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ προς την κατευθυνση ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟ.
Πρωτού αποκλείσουμε την ΠΙΘΑΝΗ αποθεραπεία τους θεραπευόμενου μέσω της "ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας" θα ήθελες να την υπερασπιστείς λέγοντας κάποιον αντίλογο στα παραπάνω; Εάν "όχι" γιατί και εσύ παραδέχεσαι τα όσα θίγω στα 11 αυτά σημεία, δεν χρειάζεται να υιοθετήσεις το σκεπτικό μου ότι "η μόνη διέξοδος η οποία απομένει σε έναν θεραπευόμενο είναι η ψυχοθεραπεία μέσω της εκκλησίας". Μπορείς όμως να απορρίψεις την "δήθεν" ψυχολογία / ψυχοθεραπεία με την τρέχουσα μορφή ως πιθανή λύση επειδή οδηγεί σε τέλμα. Αυτό που ΔΕΝ μπορείς να κάνεις είναι να μην εκφέρεις αντίλογο στα 11 αυτά σημεία και να κρατάς ανοιχτή την "πόρτα" της ψυχοθεραπείας μέσω ψυχολόγων.
Συγκεκριμένα για την ψυχοθεραπεία μέσω ψυχολόγων, με βάση τα όσα εξέθεσα, εγώ βλέπω χειραγώγιση και έλεγχο για λόγους οικονομικών συμφερόντων.
Εσύ τι βλέπεις;Last edited by M87; 04-07-2016 at 18:58.
04-07-2016, 18:48 #326
- Join Date
- Oct 2013
- Posts
- 932
σορρυ Μ87 αλλα δεν μπορω να διαβασω ολοκληρα κατεβατα... εχεις καποια συγκεκριμενη ερωτηση σε 2 γραμμες?
αλλωστε και εσυ δεν απαντας σε ότι σε ρωτησα!!
04-07-2016, 18:50 #327
- Join Date
- Oct 2013
- Posts
- 932
04-07-2016, 18:58 #328
- Join Date
- Nov 2015
- Posts
- 3,247
Μα που κολλάει το περιστατικό αυτό? ναι εκεί φταίνε και οι γονείς και το σχολείο κλπ....δεν είπα ότι οι γονείς είναι καλοί για σύμβουλοι.....γενικά το έθεσα ότι γενικά οι δικοί σου άνθρωποι αν υπάρχουν μπορεί να έχουν καλύτερες πιθανότητες από ένα παπά που θα σε αποπροσανατολίσει, θα σου λέει για την επαφή σου με το θεό , νηστείες και προσευχές....πόσοι τώρα παπάδες θα σε βοηθήσουν όσο μπορούν και δεν θα σε πρήξουν με τα δικά τους δεν το γνωρίζω....και πόσοι είναι υπεράνω χρημάτων....αν είναι η πλειοψηφία ή όχι.....ο παπάς άθελά του μπορεί και να σε χειραγωγήσει κλπ χωρίς να έχει συμφέρον έτσι δεν είναι? και αν η μάνα σου ζούσε στην κατοχή κλπ και δεν είναι καλά τα λες αλλού, δεν θα τα πεις σε όποιον βρεις....επίσης θα ψαχτείς....και αυτό που εφαρμόζεις , μπορεί να ταιριάζει σε σένα...άλλοι δεν πιστεύουν, άλλοι έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον πιο κατάλληλο από ένα παπά, άλλοι δεν έχουν ,αναλόγως λοιπόν!!!
04-07-2016, 19:25 #329
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Κολλάει σε αυτό που είπα εγώ ότι:
Και ποιός σου λέει εσένα ότι είναι αποπροσανατολισμός η επαφή με Τον Θεό, η νηστεία και η προσευχή; Όπως δεν μπορώ να σου αποδείξω ότι ΔΕΝ είναι, έτσι και εσύ δεν μπορείς να μου αποδείξεις ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ αποπροσανατολισμός.
Έχω ακούσει για κληρικούς οι οποίοι θα πάρουν χρήματα για ευχέλαια, τρισάγια κλπ. Για εξομολόγηση ή πνευματική καθοδήγηση ΠΟΤΕ! Και φαντάζομαι ότι αν αυτό μαθαινόταν θα ήταν πολύ λίγες οι μέρες του ως παπάς.
Ο παπάς μπορεί "αθελα του να σε χειραγωγίσει" αλλά ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής το κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό εσκεμμένα ε;
Και να το θέσω και διαφορετικά το όλο θέμα. Αν οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές βοηθάνε ΜΟΝΟ με τα δευτερεύοντα προβλήματα πουλώντας ισόβια συντήρηση καλό δεν θα ήταν να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο; Και αν ακόμα δεν βοηθηθείς τουλάχιστο δεν θα έχεις χάσει λεφτά. Σωστά;
Μάλιστα. Να ψάξουμε λοιπόν για ανθρώπους οι οποίοι ούτε οι ίδιοι, ούτε οι γονείς αυτών δεν υπέφεραν με τον α. ή β. τρόπο σε αυτή τη ζωή. Λένε ότι στον αστερισμό του Κεντάυρου μπορεί να βρεθεί ζωή... αλλά δεν νομίζω ότι εξαιρείται τραγικών γεγονότων.
Βρε ας έχουν ότι θέλουν. Εάν θέλουν ας πιστεύουν ότι η οικογένεια τους χαίρει άκρας υγείας και ότι μόνο οι ίδιοι έχουν πρόβλημα. Ας πιστεύουν στο υπουργείο υγείας αν θέλουν ή στον Αη Βασίλη. Εγώ δεν υποστηρίζω ότι η οποιαδήποτε λύση την οποία θα βρω εγώ θα δουλέψει και για άλλους. Υποδεικνύω όμως με τα 11 σημεία τα οποία θίγω οτι η ψυχολογία / ψυχοθεραπεία ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟ!
...Θες ότι δουλεύει για τα ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ τα οποία αναφέρω;
...Θες ότι δουλεύει για τους ψυχολόγους / ψυχοθεραπευτές;
...Πάντως ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!!!Last edited by M87; 04-07-2016 at 21:45.
04-07-2016, 19:44 #330
- Join Date
- Mar 2014
- Posts
- 3,806
Εχω ενα προαισθημα οτι κακως θα γραψω οτι γραψω γιατι θα σου δωσει τροφη M87 αλλα παει στα κομματια γιατι με μια συντομη αναζητηση που εκανα πανω σε αυτα τα θεματα βρηκα το ζουμι και θεωρω χρεος μου μιας και το βρηκα να παρουσιασω το ΜΟΝΟ λογικο πραγμα απο οσα λες για να μη κουραζεις τον κοσμο με τα κατεβατα σου και να ηρεμησεις λιγο, θα κανω σε ολους τη χαρη να κανω μια ξεκαθαρη περιληψη:
Στο σαιτ του πανελληνιου συλλογου ψυχολογων οπου εχει ενα σωρο κατεβατα βρηκα τα εξης λοιπον:
Με απόφαση του ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ - νυν ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ [Υπόθεση C 309/1997], η Ψυχοθεραπεία ασκείται λειτουργικώς ισοδυνάμως από τον Ψυχολόγο και τον Ιατρό.
Μεσα σε ολα αναφερεται επισης πως καποιοι ναι μπορει να σφετεριζονται τον ορο "ψυχοθεραπεια", συγκεκριμενα γραφει:
Οι επαγγελματικοί τίτλοι «Ψυχοθεραπευτής», «Ψυχαναλυτής», «Υπνοθεραπευτής» «Κοινωνικοθεραπευτής», «Δραματοθεραπευτής», «Χοροθεραπευτής», «Παιγνιοθεραπευτής», «Ψυχοδραματιστής», «Μουσικοθεραπευτής», «Θεραπευτής Διαπροσωπικών Σχέσεων», «Θεραπευτής Προσωπικής Ανάπτυξης», «Θεραπευτής Συναισθημάτων», «Θεραπευτής Ανθρωπίνων Σχέσεων», «Θεραπευτής Οικογένειας», «Θεραπευτής Σχέσεων, Παιδιού και Οικογένειας», «Θεραπευτής Συμπεριφοράς», «Προπονητής Ζωής», κ.τ.ό., αναφέρονται σε ανυπόστατα δήθεν επιτηδεύματα, τα οποία προβάλλονται από όσους «με οποιονδήποτε τρόπο» αντιποιούνται το επάγγελμα του Ψυχολόγου [Νόμος 991/1979] ή του Ιατρού [Νόμος 1565/1939 – Ιδιώνυμο].
Οι ως άνω ανυπόστατοι τίτλοι προβάλλονται και από Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους και Παιδοψυχιάτρους, που προβαίνουν σε πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού προς συναδέλφους τους [Νόμος 3418/2005, Φ.Ε.Κ. 287/τ.Α΄/28.11.2005, άρθρο 21, παράγραφος 2], οι οποίοι παραπλανούν ως προς κεκτημένα πιστοποιημένα προσόντα, και απαξιώνουν τον τίτλο τού Ψυχολόγου
Το συμπερασμα; Οταν καποιος θελει να απευθυνθει σε ειδικο απλα ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Η ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ.
Αν τωρα σου λεει μα μου η αν δεν σου φαινεται αξιοπιστος ο φορεας (Αν δεν ειναι καποιο πανεπιστημιο που ξερεις) σηκωνεσαι και φευγεις και πας σε αλλον που μπορει να σου δειξει οτι ΚΟΙΤΑ ειμαι ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ η ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ.
Τελος καλο ολα καλα. Ψυχολογοι και ψυχιατροι παιδια, ψυχολογοι και ψυχιατροι...αυτο ειναι ολο. Το προβλημα ειναι απο οτι καταλαβα πως μπορει καποιος ξερω γω να εκανε μαθηματα ψυχολογιας σε καποιον ασχετο φορεα η σε κανα ιεκ η οπου να ναι η και απλα να του ηρθε η θεια φωτιση και να αποφασισε να παρεχει υπηρεσιες ψυχοθεραπειας, συμβουλευτικης, ψυχανεμιστικης που λεει και ο M87 κλπ χωρις να ειναι ψυχολογος η ψυχιατρος, απλα ο ορος "ψυχοθεραπευτης" αφηνει αυτο το παραθυρακι σε λαμογια. Αν θα ζητατε τιτλο σπουδων ψυχολογιας η ψυχιατρικης δεν υπαρχει προβλημα.
Similar Threads
-
ψυχωση και χριστιανισμος
By νικος32 in forum Ψυχώσεις & ΣχιζοφρένειαReplies: 248Last Post: 08-09-2019, 11:21 -
Θρησκευτικές Φοβίες ΜΕΡΟΣ 2
By Δημήτρης001 in forum Ψυχαναγκασμοί - Ιδεοψυχαναγκαστική ΔιαταραχήReplies: 39Last Post: 20-01-2018, 23:19 -
Από Φίλοι σε Σχέση! (Μέρος 2ο...)
By Ntinos in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότηταReplies: 5Last Post: 01-04-2013, 15:12 -
Θρησκεία: Χριστιανισμός
By Driver in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & ΑυτοβοήθειαReplies: 29Last Post: 11-01-2012, 23:23 -
ΚΑΡΚΙΝΟΦΟΒΙΑ ΜΕΡΟΣ 2
By krevasilis in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης ΔιαταραχήReplies: 35Last Post: 30-08-2010, 21:02
Τρώω από στενοχώρια
13-07-2025, 00:02 in Συναισθηματική Υπερφαγία, Ψυχογενής Βουλιμία