Results 361 to 375 of 618
-
05-07-2016, 17:19 #361
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Κοινοποίησε μας τον σύνδεσμο στον οποίο έχουν απαντηθεί αυτά τα έντεκα σημεία Aeolus74. Θα περιμένω.
Μια τελευταία παρατήρηση:
ΠΟΛΥ "ΓΑΡΓΑΡΑ" ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΘΙΓΩ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΕ, ΠΟΛΥ "ΘΑΨΙΜΟ" ΠΕΦΤΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 24ΩΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΛΥΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ" ΜΕΣΩ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ Ή ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;
- 05-07-2016, 17:21 #362
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Όποιος θέλει ας απαντήσει σε όσα ρωτάω εδώ:
Θίγω 11 σημεία τα οποία αφορούν είτε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφορά την ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα, είτε την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και τα οποία ΔΕΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ προς την κατευθυνση ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟ.
Πρωτού αποκλείσουμε την ΠΙΘΑΝΗ αποθεραπεία τους θεραπευόμενου μέσω της "ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας" θα ήθελε κανείς να την υπερασπιστεί λέγοντας κάποιον αντίλογο στα παραπάνω; Εάν "όχι" γιατί π.χ. παραδέχεται τα όσα θίγω στα 11 αυτά σημεία, δεν χρειάζεται να υιοθετήσει κανείς το σκεπτικό μου ότι "η μόνη διέξοδος η οποία απομένει σε έναν θεραπευόμενο είναι η ψυχοθεραπεία μέσω της εκκλησίας". Μπορεί όμως να απορρίψει την "δήθεν" ψυχολογία / ψυχοθεραπεία με την τρέχουσα μορφή ως πιθανή λύση επειδή οδηγεί σε τέλμα. Αυτό που ΔΕΝ μπορεί να κάνει είναι να μην εκφέρει αντίλογο στα 11 αυτά σημεία και να κρατά ανοιχτή την "πόρτα" της ψυχοθεραπείας μέσω ψυχολόγων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ #276 (Μέρος Ά)
Δεν απαντήσατε - υποθέτω - επειδή αφ' ενος δεν θέλετε να δεσμευθείτε σε μια συγκεκριμένη θέση και αφ' ετέρου έχετε την ελπίδα ότι μπορεί και να κάνω λάθος ώστε να μπορείτε μετά να με διορθώσετε. Δυστυχώς όμως, η αδυναμία απάντησης σας μόνο υποψίες παρακινεί για τους θεραπευόμενους.
Τώρα,... στο ζουμί. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές του όλου θέματος οι οποίες αφορούν το αν μπορεί η δεν μπορεί η ψυχοθεραπεία να θεραπεύσει.
Να θυμίσω ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές θέσεις σχετικά με το αν η ψυχοΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί όντως ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ.
Αυτές είναι:
1η Θέση: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ! Το οποίο προκύπτει από τα όσα μας λένε οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές μέσα στα γραφεία τους ανεξέλεγκτα, ανεύθυνα και μακριά από οποιαδήποτε δέσμευση και για τα οποία - πέρα από τις δικές μου μαρτυρίες - παραθέτω την δήλωση του/της muraglia:
"από εδώ θα φύγεις τελείως καλά. Δεν μιλάμε απλώς για θεραπεία αλλά για ίαση της ιδψ. Θα το χτυπήσουμε στη ρίζα το πρόβλημα και θα το εξαφανισουμε"
(Παράθεση από: muraglia στις 05 Ιούνιος 2016, 02:21:56 πμ)
2η Θέση: Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΑ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
3η Θέση: Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ.
Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά μελανά σημεία στον τρόπο εφαρμογής της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.
Αναφορικά αυτά είναι:
1. Συνυφασμένος με το πρόγραμμα σπουδών, τρόπος συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου.
2. Περιεχόμενο σχολών ψυχοθεραπείας.
3. "Κώδικας δεοντολογίας" τύπου ελβετικό τυρί.
4. Έλλειψη συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα από τους ΣΕΨ και ΠΨΣ.
5. Γνώση εκμετάλλευσης θεραπευομενων από την μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
6. Ασυμβίβαστο συμφερόντων ψυχοθεραπευτή - θεραπευόμενου.
7. Οι κακές πρακτικές των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
8. Στάση δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.
9. Ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει τον θεραπευόμενο ή να τον αποζημιώνει.
10. Ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να επιβάλει ποινές / κυρώσεις στους κακούς εκ των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
11. Ανυπαρξία ελέγχων εκ μέρους του υπουργείου υγείας το οποίο μεταθέτει τους ελέγχους αυτούς στην αμφίβολη κρίση / λογική / αντίληψη του θεραπευόμενου λέγοντας "αν νιώθεις ότι σε βοηθάει συνεχίζεις, αν όχι, σταματάς".
1. Συνυφασμένος με το πρόγραμμα σπουδών, τρόπος συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου
Τι προστατεύουν όταν συνυφαίνουν τον τρόπο συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή με τον θεραπευόμενο; Η πρακτική αυτή δεν απαντάται πουθενά αλλού και το μόνο το οποίο επιτυγχάνει - από τη δική μου οπτική γωνία - είναι να διατηρεί τον ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή στο απυρόβλητο ελέγχου, δεσμεύσεων, ευθυνών δημιουργώντας τον συντεταγμένο τρόπο αντίδρασης των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών απέναντι στον θεραπευόμενο. Παντού; Όχι. Στην Αμερική της πλήρους ιδιωτικής υγείας, από όπου αντιγράφουμε το +90% της ιατρικής πρακτικής, ο θεραπευόμενος έχει δικαίωμα να ηχογραφεί ή να βίντεοσκοπεί τις συνεδρίες του, ενώ ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής είναι υποχρεωμένος να εκδίδει εγγράφως και ενυπογράφως τις διαγνώσεις και τα πλάνα εργασίας του.
2. Περιεχόμενο σχολών ψυχοθεραπείας.
Κατ' αρχάς απαιτείται επιπλεόν επένδυση σε χρόνο, κόπο και χρήματα εκ μέρους του ψυχολόγου και μελλοντικού ψυχοθεραπευτή, προκειμένου εκείνος να μάθει μια ψυχοθεραπευτική τεχνική και μετά να μπορεί να εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής. Αυτό ίσως για να αποτρέψει κάποιους από το να προχωρήσουν, ή ίσως για να απομυζήσουν επιπλέον χρήματα από τον εκπαιδευόμενο όπου η εκπαίδευση είναι ιδιωτική. Ειδεμή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην ενσωματώνονται οι γνώσεις αυτές στο βασικό πτυχίο τους [ως κατεύθυνση] προσαυξάνοντας τον χρόνο σπουδών κατά π.χ. άλλα δύο χρόνια ή όσο απαιτείται.
Το ότι οι σχολές αυτές [ψυχοΘΕΡΑΠΕΙΑΣ] συνεχίζουν να έχουν εισακτέους, με κάνει να πιστεύω ότι οι μέθοδοι δεν είναι αναποτελεσματικές. Προφανώς κάποιοι εκ των εκπαιδευομένων μεταπτυχιακών φοιτητών - όπως και στον πραγματικό κόσμο - θα ανταποκριθούν στον τρόπο θεραπείας, ενώ άλλοι όχι, με αποτέλεσμα οι θεραπευτές αυτοί να οφείλουν να μην αναλαμβάνουν περιπτώσεις με προβλήματα σαν τα δικά τους. Με κάποιον τρόπο όμως πρέπει να πειστούν οι εκπαιδευόμενοι, ειδεμή θα έλεγαν λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο "τζάμπα τα λεφτά" και τον επόμενο χρόνο οι σχολές θα έκλειναν.
Επίσης, εάν οι μέθοδοι αυτές δεν ήταν επιτυχείς ή απλά δεν υπήρχαν, οι ίδιοι οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές θα ήταν δέσμιοι των δικών τους προβλημάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ότι αφορά την εργασία τους. Τείνω, βάσει της δικής μου εμπειρίας, να πιστέψω ότι υπάρχουν μέθοδοι οι οποίες επιτρέπουν την αποθεραπεία των ψυχικώς νοσούντων, αλλά το αποτέλεσμα αυτών εξαρτάται ΚΑΙ από τον θεραπευόμενο.
Εάν ΔΕΝ υπήρχε μέθοδος η οποία να επιτρέπει υψηλά (αυτό είναι σχετικός αριθμός αλλά σίγουρα όχι μηδενικός) ποσοστά επιτυχίας στους θεραπευόμενους απόφοιτους οι οποίοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το κομμάτι της "θεραπείας", τι θα διαπιστώναμε μέσα στα γραφεία αυτών των θεραπευτών; Τα προβλήματα τους θα γίνονταν εμφανή ακόμα και στους θεραπευόμενους και το κοινό θα έχανε την εμπιστοσύνη του σε αυτούς μετά την σκέψη ότι "εδώ δεν μπορείς να λύσεις τα δικά σου προβλήματα, θα με βοηθήσεις εσύ να λύσω τα δικά μου"; Η σκέψη αυτή ΓΕΝΙΚΑ απουσιάζει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν εκεί έξω ψυχολόγοι οι οποίοι είναι "για τα σίδερα" ή ψυχίατροι οι οποίοι δεν χρήζουν ζουρλομανδύα.
3. "Κώδικας δεοντολογίας" τύπου ελβετικό τυρί.
Για τον "κώδικα δεοντολογίας" του ΣΕΨ, αντίγραφο του οποίου έχω αναρτήσει με τον τίτλο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΨ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...F%82-%CE%91%29) τα σχόλια περισσεύουν. Η μονάδικη χρήσιμη παράγραφος της ανάρτησης παρατίθεται αμέσως μετά το κυρίως κέιμενο και - ακόμα και αν ο αναγνώστης διαβάσει μόνο αυτή την παράγραφο - θα καταλάβει ακριβώς τι εννοω σχετικά με την ποιότητα του ως κώδικα δεοντολογίας.
4. Έλλειψη συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα από τους ΣΕΨ και ΠΨΣ.
Παρότι θα περίμενε κανείς ο ΣΕΨ και ο ΠΨΣ να συγκεντρώνουν ετήσια στατιστικά στοιχεία σχετικά με την "επιτυχία" της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, εντούτοις αυτά τα μεγέθη λάμπουν δια της απουσίας τους εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με τους πραγματικούς στόχους τόσο των προαναφερθέντων συλλόγων, όσο και για την ίδια τη δραστηριότητα της "ψυχοθεραπείας" στην Ελλάδα. Ενδέχεται όμως και η απουσία μεγεθών να εκφράζει και την πραγματικότητα [συνολική μη-αποθεραπεία].
5. Γνώση εκμετάλλευσης θεραπευομενων από την μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
Την εκμετάλλευση των θεραπευομένων την γνωρίζουν οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές και σιωπούν. Ή τουλάχιστο - προκειμένου να αφήσω περιθόριο για τον μύθο της ύπαρξης "τίμιων" ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών - οι ανήθικοι εξ' αυτών, συνεχίζουν ανενόχλητοι χωρίς το βάρος συνείδησης ή ηθικών αξιών, καλυπτόμενοι πίσω από δικαιολογίες όπως "δεν φταίω εγώ...", "οι άλλοι...", "έτσι με μάθανε στη σχολή" κλπ.
Οι δε "ηθικοί" εξ' αυτών "ανακαλύπτουν και εκείνοι την Αμερική" μαζί μου υποθέτω. Γιατί η εναλλακτική τους, είναι ότι γνωρίζουν σχετικά με την προηγούμενη και τρέχουσα εκμετάλλευση εκ των συναδέλφων τους και είτε βοηθάνε να παραμείνει κρυφό, είτε την εγκρίνουν. Μια φορά παντως, δεν βλέπω να την καταγγέλουν. Βοηθάει σε αυτό φαντάζομαι το "νομοθετικό πλαίσιο" και ο "κώδικας δεοντολογίας" τύπου ελβετικό τυρί.
6. Ασυμβίβαστο συμφερόντων ψυχοθεραπευτή - θεραπευόμενου.
Τα τρία ερωτήματα (20, 21, 22) τα οποία θέτω στην ενότητα ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ της ανάρτησης ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...A5%CE%A4%CE%97) παρότι γνωστά τόσο μεταξύ των ψυχοθεραπευτών, των καθηγητών ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας, όσο και μεταξύ των συλλόγων τους, το υπουργείο υγείας, το υπουργείο δικαιοσύνης και τους νομοθέτες παραμένουν επί 53! χρόνια χωρίς ΕΝΑΣ από αυτούς να κάνει οτιδήποτε για αυτά. Ύστερα η Natalia_sups μου λέει να μη μιλάω για συνενοχή και omerta.
05-07-2016, 17:22 #363
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
ΑΠΑΝΤΗΣΗ #276 (Μέρος 'Β)
7. Οι κακές πρακτικές των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
Τα όσα αναφέρω στην ανάρτηση ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...A4%CE%A9%CE%9D) οι οποίες πρακτικές είναι λίγο-πολύ γνωστές στους θεραπευόμενους αλλά τις αγνοούν οι συνήθεις ύποπτοι (καθηγητές, υπουργείο, σύλλογος, νομοθέτης).
8. Στάση δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.
Τέλος, η δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα η οποία - όλως τυχαίως - δεν εγκρίνει την συνεισφορά στην ψυχοθεραπεία του Έλληνα ως ανάγκη μεταξύ των ασφαλισμένων εν αντιθέσει με τις ειδικότητες νευρολόγου ή ψυχίατρου [δηλαδή νοσηλεία ή/και φάρμακα]. Εάν όμως μιλάμε για "χαπάκωμα" εκ ψυχιατρικής σκοπιάς κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται είτε επειδή αυτό αποφέρει σημαντικά κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες, είτε επειδή ως μέθοδος έχει αμφίβολα ποσοστά επιτυχίας και διέπονται από μαντέψτε! ... Εξάρτηση και υπερσυνταγογράφηση! η οποία στοιχειοθετήθηκε επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια καταδεικνύοντας αυτό το οποίο υποψιαζόμασταν όλοι: Ότι η φαρμακοβιομηχανία ήταν ο έμπορος και ο γιατρός το βαποράκι χρησιμοποιώντας τις ψυχικές νόσους ως δικαιολογία για να "σπρώχνουν" τα προιόντα τους. Οπότε μαλλον μιλάμε για εύνοια των φαρμακοβιομηχανιών και μεροληπτική αντιμετώπιση μιας μεθόδου [ψυχοθεραπεία] η οποία σε απελευθερώνει από την εξάρτηση των μεγάλων συμφερόντων τα οποία αναφέρω προς το τέλος του σχόλιου #214 του παρόντος. Είσαι εξαναγκασμένος να χρηματοδοτήσεις το όλο εγχείρημα της ψυχοθεραπείας από την τσέπη σου και προς το τέλος όταν έχεις φτάσει να βρίζεις τον ψυχολόγο για την ισόβια συντήρηση, να διαπιστώνεις όλα όσα αναφέρω στο Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...F%82-%CE%91%29) καθώς και τα έντεκα σημεία τα οποία αναφέρω στην αρχή του παρόντος. Το σχόλιο #294 στη σελίδα 20 (http://www.e-psychology.gr/forum/thr...E%91%29/page20) του παρόντος εξηγεί γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία εξαναγκάστηκαν να τηρούν αυτή την στάση.
9. 10. 11. Με το σύνολο της κυβερνητικής μηχανής στο τσεπάκι των μεγάλων συμφερόντων, δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ούτε η νομοθετική "τρύπα" σε ότι αφορά τον έλεγχο των ψυχοθεραπευτών, ή τα δικαιώματα του θεραπευομένου και σίγουρα όχι η έλλειψη ελέγχων εκ μέρους του υπουργείου. Ας μην αναφερθώ στο οτι στην Αμερική υπάρχει τρόπος ο ίδιος ο θεραπευόμενος να ελέγχει τον ψυχοθεραπευτή... αλλά αυτά αφορούν μια διαφορετική οικονομία η οποία είναι ΠΛΗΡΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ και προφανώς μια τέτοια ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ "δεν ταιριάζει" στο δημόσιο χαρακτήρα του δικού μας συστήματος υγείας. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν πιο πολλά σχετικά με το θέμα η σελίδα 50 (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...E%91%29/page50) των σχολίων του Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ προσφέρει μια ματιά στο μέλλον της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για 53 χρόνια οι συνήθεις ύποπτοι (καθηγητές, σύλλογοι, ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές, υπουργείο, νομοθέτες) κατάφεραν ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΝΙΑ!
Η ψυχοθεραπεία όμως, όπως ήδη είπαμε, δεν είναι καινούργιο "φρούτο". Αποτελεί μια αντιγραφή από τον Χριστιανισμό στο οποίο κομμάτια τα οποία "δεν βόλευαν" (π.χ. ηθική, ιδανικά, αξίες, μη-ανθρώπινος έλεγχος) αφαιρέθηκαν, ενώ αλλα στοιχεία προστέθηκαν (αμοιβές, έρευνα, φάρμακα). Οπότε εάν πριν από 100 περίπου χρόνια υπήρχε μία μόνο "τεχνική" (αναφέρομαι σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές) αυτή θα ήταν ότι προσέφερε η εκκλησία με τα στοιχεία τα οποία συμπεριελάμβανε στην μεθοδολογία της - φτάνει κάποιος να είχε διάθεση να την μελετήσει.
Και ενώ οι υποστηρικτές της ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας μας λένε ότι "η ψυχολογία μας λύτρωσε από τα δεσμά της θρησκείας", εγώ βλέπω ότι αυτά τα δεσμά μας τα ξαναπέρασε η ψυχολογία προσθέτωντας επιπλεόν και τις αμοιβές των ψυχολόγων / ψυχιάτρων καθώς και το κόστος των φαρμάκων των φαρμακοβιομηχανιών.
Αυτό συνηγορεί με το πόσο είτε αποτυχημένη, είτε ελεγχόμενη (είτε και τα δύο) είναι η επιστήμη αυτή, ειδικά σε δυτικού τύπου κοινωνίες όπου παρόλη την άνθιση και ανάπτυξη της τα ποσοστά ψυχικά ασθενών ΜΟΝΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ χρόνο με το χρόνο. Συνεπώς, πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί "που είναι η θεραπεία;". Για να είμαι δίκαιος πρέπει να πούμε και το εξής: Οι ψυχικές νόσοι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κάποιοι από αυτούς είναι οικονομικοί και κοινωνικοί. Εάν οι συνθήκες στην Ελλάδα ή στις δυτικού τύπου κοινωνίες προάγουν τις ψυχικές ασθένειες ταχύτερα από ότι η οποιαδήποτε επιστήμη μπορεί να αντιμετωπίσει, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει η επιστήμη. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι πόλεμοι, φτωχοποίηση, ανεργία κλπ. Για την Ελλάδα, μια τέτοια χρονιά ορόσημο είναι το 2008 το οποίο αποτελεί την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ενώ το 2010 αποτελεί την εισβολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Συνεπώς την "ικανότητα" (εάν αυτή υπάρχει καταγεγραμμένη) της ψυχοθεραπείας πρέπει να την αναζητήσουμε σε στατιστικές μεταξύ των ετών 1963 και 2008, λαμβάνοντας υπ' όψιν μας περιόδους όπως η δικτατορία 1967~74 ή και την εισβολή στην Κύπρο (επίσης το 1974). "Απομονώνοντας" (ή "εξομαλύνωντας") τέτοιες περιόδους οι οποίες επηρρεάζουν τις ψυχικές νόσους σε ένα σύνολο πληθυσμού, φαντάζομαι ότι θα δούμε μια σταθερά αυξανόμενη πορεία των ψυχικών νόσων πανελλαδικά, με μικρές και λίγες χρονιές στασιμότητας η οποία δεν θα δικαιολογεί με κάνεναν τρόπο "επιτυχία" στην ψυχοθεραπευτική μέθοδο επιβεβαιώνοντας τις αμφιβολίες μου σχετικά με την ύπαρξη αποθεραπευμένων καθώς επίσης και τα ερωτηματικά σχετικά με το αν η επιστήμη αυτή εφαρμόζεται με ελεγχόμενο τρόπο ή όχι.
Δυστυχώς, προκειμένου να μπορέσω να βρω μη-μαγειρεμένα στατιστικά μεγέθη - τα οποία μπορεί να μην υπάρχουν κιόλας σκόπιμα όπως ήδη είδαμε με τις περιπτώσεις ΣΕΨ και ΠΨΣ - θα απαιτήσει κάποια σχετική έρευνα εκ μέρους μου. Απλά να θυμίσω ότι ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι να την εμπιστεύεσαι καθώς εμπλέκεται στο μαγέιρεμα των αποθεματικών του Ελληνικού κράτους προκειμένου να υπαχθούμε στο ΔΝΤ. Συνεπώς,... αναμείνατε στο ακουστικό σας για στατιστικά μεγέθη και αποδείξεις.
Πέρα από αυτό, τα έντεκα σημεία τα οποία ανέφερα υποδεικνύουν κάθε άλλο παρά μια ανεξάρτητη επιστήμη η οποία υπηρετεί τον θεραπευόμενο και εγείρουν πολλαπλά ερωτηματικά για κάθε βαθμίδα εξουσίας που σχετίζεται με αυτή.
Παντα είχαμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ έναν τρόπο να προσφέρουμε θεραπεία της ψυχής μέσω της εκκλησίας. Το αν η ψυχολογία και οι διάφορες σχολές προσέθεσαν σε αυτό εμπλουτίζοντας την με διαφορετικές μεθόδους (CBT, DBT, ψυχοδυναμική, Gestalt κλπ) το συζητάω, αλλά όχι χωρίς να εξετάσω παράλληλα αν αυτό έφτανε ή όχι στον θεραπευόμενο επειδή θα μιλήσουμε για "δώρον άδωρον". Στο κάτω-κάτω, τι νόημα έχουν όλες αυτές οι μέθοδοι αν προορίζονται μόνο για μερικές χιλιάδες μεταπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι συνήθως πληρώνουν για αυτό μέσω διδάκτρων και κανέναν άλλο; Το συμπέρασμα στο οποίο φτάνω είναι ότι για μια πληθώρα λόγων - οι πιο πολλοί οικονομικοί - η ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα αλλά και αλλού είναι "ελεγχόμενη αποτυχία". Θα μπορούσε να κάνει καλό, αλλά δεν το κάνει αυτό προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών, των ψυχιάτρων, των φαρμακοβιομηχανιών, των καπνοβιομηχανιών, των βιομηχανιών οινοπνευματοδών, των νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών, της βιομηχανίας τζόγου, τροφίμων, ζάχαρης κλπ
Στα παραπάνω [ελεγχόμενη μη-αποθεραπεία] συνηγορεί και το ντοκυμαντέρ ΠΑΡΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ (URL: http://www.youtube.com/watch?v=g01Y4uWHFok) το οποίο παρουσιάζει την αποθεραπεία δύο γυναικών οι οποίες έπασχαν από σχιζοφρένεια χρησιμοποιώντας ψυχοθεραπεία. Το ντοκυμαντέρ σκηνοθέτησε ο πρώην ψυχοθεραπευτής Daniel Mackler. Η μια αποθεραπευμένη λέγεται Joanne Greenberg και η δεύτερη Catherine Penney. Η πρώτη εκ των δύο προχώρησε στη συγγραφή σχετικών βιβλίων. Οι εκθέσεις και οι μελέτες οι οποίες αναφέρονται μέσα στο ντοκυμαντέρ υπάρχουν και πράγματι αποτυπώνουν τα συμπεράσματα τα οποία αναφέρει ο Robert Whitaker ο οποίος είναι και ο βασικός αφηγητής. Υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο για όποιον γνωρίζει αγγλικά και θέλει να τα διαβάσει ο ίδιος. Το βασικό συμπέρασμα του ντοκυμαντερ είναι ότι το σύνολο σχεδόν της έρευνας χρηματοδοτείται από τις φαρμακοβιομηχανίες άμεσα ή έμμεσα και εκθέσεις όπως αυτές στις οποίες ο ίδιος αναφέρεται και οι οποίες γίνονται με κρατική χρηματοδότηση, όταν φτάνουν στα αποτελέσματα τα οποία και παρουσιάζει στο ντοκυμαντέρ "θάβονται" επιμελώς.
Στην συνενοχή και την omerta συμμετέχουν οι προαναφερθέντες "συνήθεις ύποπτοι" και ως συνήθως ο θεραπευόμενος πληρώνει το μάρμαρο. Η δωρεάν διέξοδος από αυτή την παγίδα είναι η αναζήτηση κληρικών οι οποίοι πιστεύουν βαθιά και οι οποίοι θα μας προσεγγίσουν με υπομονή, χωρίς να ασκούν κρίση και προσπαθώντας να μπούν στη θέση μας, χωρίς να κοιτάνε το ρολόι τους και χωρίς χρηματικές απαιτήσεις.
05-07-2016, 17:25 #364
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Πιστεύω ότι η εξωτερική και αντικειμενικότερη άποψη ενός άλλου ατόμου είναι απείρως καλύτερη από την αυτοβοήθεια. Τώρα, όπως διαπιστώσαμε, και ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής να είναι με 5 μεταπτυχιακά και 2 διδακτορικά ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ αν δεν θέλει να βοηθήσει.
Γι' αυτό, κατά την άποψη μου, ένας κληρικός - έστω χωρίς τόσους πάπυρους - αλλά με διάθεση να βοηθήσει θα είναι ΣΑΦΩΣ πιο χρήσιμος.Last edited by M87; 05-07-2016 at 17:56.
05-07-2016, 17:27 #365
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
Το πραγματικό ενδιαφέρον και η μεγαλύτερη απόλαυση στο σύγγραμα του σεβαστού κ. Σταυρόπουλου, είναι στο Β! μέρος όπου γίνεται η ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι άνθρωποι δεν αγαπούν επειδή δεν πιστεύουν!
"Αρχικά θα διαπραγματευτούμε το θέμα της «απουσίας πίστης» του ανθρώπου,
διότι απ’ αυτή ξεκινά ο άνθρωπος και έπειτα μην έχοντας νόημα στη ζωή του
συνεχίζει στην απελπισία και καταλήγει στη μοναξιά, στον εγκλεισμό του στην
ατομικότητά του και την αδιαφορία όντας ανίκανος να αγαπήσει. Καταλαβαίνουμε
λοιπόν ότι τα προβλήματα στη ζωή του ανθρώπου έχουν οντολογικό περιεχόμενο."
(σελ. 17)
Άρα, ο άπιστος δεν έχει νόημα στην ζωή του, είναι απελπισμένος, βιώνει την μοναξιά, είναι ατομικιστής, αδιάφορος και ανίκανος να αγαπήσει!
Ο πιστός είναι ακριβώς το αντίθετο! Ευτυχώς έχουμε την δυνατότητα εδώ στο forum να συναναστρεφόμαστε με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα πιστού που βεβαίως έχει βρει την σωτηρία, και το νόημα στην ζωή του..... Ναι M87 εσένα αναφέρομαι.
05-07-2016, 17:31 #366
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Αφού δεν ξέρεις οτιδήποτε για μένα. Εγώ απλά ξέρω ότι η ψυχολογία / ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα είναι "ελεγχόμενη αποτυχία". Εάν υποστηρίζεις ότι δεν είναι, απάντησε στα 11 σημεία τα οποία θίγω πιο πάνω. Δεν μπορείς όμως και γι' αυτό βάλεσαι εναντίον οποιαδήποτε άλλης λύσης την οποία θα βρούμε ως θεραπευόμενοι.
Εγώ θα σε ρωτάω για τα έντεκα σημεία και εσύ θα κάνεις "γαργάρα".
Εν, ολίγοις, ένας από τους δύο μας πάσχει από άκριτο φανατισμό. Τις δικές μου θέσεις τις θεμελίωσα με γεγονότα και επιχειρήματα. Εσύ βρήκες το βιβλίο ενός καθηγητή - δεν κρίνω αν τα όσα λέει είναι σωστά ή λάθος γιατί είναι οι απόψεις ΤΟΥ - και νομίζεις ότι επειδή έχει εξώφυλλο που θυμίζει βυζαντινή ζωγραφιά και ο ίδιος διδάσκει σε θεολογική σχολή, ότι εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας.
Με ανάλογο τρόπο μπορώ και εγώ να παραθέσω σημειώσεις από ψυχολόγους / ψυχιάτρους οι οποίοι πειραματίστηκαν επάνω σε ανθρώπους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι οι ψυχολόγοι ή ψυχίατροι είναι καθ****; Αν όμως θεωρείς ότι ο δικός σου συσχετισμός "είναι διαφορετικός" απλά πες το μου και θα το κάνω.Last edited by M87; 05-07-2016 at 18:10.
05-07-2016, 17:36 #367
- Join Date
- Nov 2015
- Posts
- 3,247
05-07-2016, 17:41 #368
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
Τώρα θέλεις να μας πεις ότι στράφηκες στην θεολογία επειδή απογοητεύτηκες από την ψυχοθεραπεία? Δεν τα τρώμε αυτά φίλε. Είναι ξεκάθαρο ότι είσαι φανατισμένο άτομο εδώ και αρκετά χρόνια. Εγώ δεν πιστεύω ότι ούτε καν έχεις επισκεφτεί ψυχολόγο στην ζωή σου. Αλλά, ακόμα και αν το έκανες, ο σκοπός σου δεν ήταν να εκμεταλλευτείς την διαδικασία προς όφελός σου, αλλά ήταν να ακυρώσεις τον ίδιο, την διαδικασία και την επιστήμη του. Και αυτό είναι το μόνο που ξέρετε να κάνετε, να ακυρώνετε οτιδήποτε είναι εκτός του οπτικού πεδίου που οι παρωπίδες που φοράτε σας επιτρέπουν να δείτε.
05-07-2016, 17:46 #369
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Εδώ που είμαι αυτή τι στιγμή οτιδήποτε εκτός από ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή πιστεύω ότι θα έχει μεγαλύτερη και καλύτερη απόδοση. Εγώ, όπως είπα, νιώθω ότι η επιστροφή στη ρίζα της ψυχοθεραπείας, θα είναι πιο πρόσφορη από κάθε άλλη λύση. Ο παπάς δεν μπορεί να αρνηθεί την βοήθεια του, ούτε στον άπιστο. Κάτι πιο ουσιαστικό από αυτό δεν βρίσκω να πω.
Δεν θα αμοιφθεί για να σε ακούσει...
Δεν θα προσπαθήσει να σε ξαναφέρει...
Δεν θα κοιτάει το ρολόι του...
Πιστεύει σε Θεία Κρίση (οπότε και σε έλεγχο των πράξεων του)...
Και δεν έχει να κερδίσει κάτι από το να παραμείνεις ασθενής...
Ακόμα και αν ο ίδιος δεν μπορεί να σε βοηθήσει, θα ψάξει να βρει κάποιον ο οποίος ίσως μπορεί.
Όλα αυτά μεμονωμένα αλλά και στο σύνολο τους, μου φαίνονται ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΑ από έναν ψυχολόγο με σπουδές σε περιζήτητα πανεπιστήμια αλλά που στην τελική, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙΣ.
05-07-2016, 17:50 #370
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
και το γέλιο συνεχίζεται...
"Η «απιστία» αφορά αυτούς που απιστούν ηθελημένα και όχι αυτούς που δεν
άκουσαν ποτέ για την χριστιανική πίστη, και προέρχεται από προσωπική αμέλεια και
παράλειψη καθήκοντος να ερευνήσει και να γνωρίσει κάποιος τις αλήθειες της
πίστης ή από έλλειψη της δέουσας προσοχής να ακούσει και να πιστέψει. Βαρύτερη
όμως είναι η απιστία ως αντίσταση και απόρριψη της πίστης, ιδιαίτερα μάλιστα όταν
έχει διδαχθεί την χριστιανική πίστη. Είναι η μεγαλύτερη και γι’ αυτό θανάσιμη
αμαρτία διότι καταστρέφει το ίδιο το θεμέλιο της σωτηρίας και θεωρείται βλασφημία
κατά του Αγίου Πνεύματος" (σελ. 17,18)
Δηλαδή, αν έχεις διδαχτεί τον χριστιανισμό και δεν τον αποδεχθείς αυτό αποτελεί θανασιμη αμαρτία. Τώρα αν σκεφτούμε ότι όλοι διδαχτήκαμε τον χριστιανισμό στο σχολείο (θέλοντας και μη)......χμ...πονηρό!
Ερώτηση: Αν διδαχθείς τον χριστιανισμό και ασπαστείς τον μουσουλμανισμό τι γίνεται; (δεν το αναφέρει το βιβλίο, γι' αυτό ρωτάω)
05-07-2016, 17:51 #371
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Οι αναρτήσεις μου έχουν ημερομηνίες. Θα δεις ότι με άλλες θέσεις ξεκίνησα στην πρώτη των αναρτήσεων και αλλού κατέληξα. Ρώτα και τον/την cube. Η μεταστροφή στις απόψεις μου τοποθετείται στα όσα έγραψα στο σχόλιο #742 στη σελίδα 50 (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...E%91%29/page50) των σχολίων του Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ. Χτες με ρωτούσε το ίδιο πράγμα ακριβώς.
Επιπλεόν δε, λες τα όσα αναφέρω στο ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...A4%CE%A9%CE%9D) να είναι προιόν της φαντασίας μου ή της εμπειρίας μου;
Σε ότι αφορά το να ακυρώσω οποιαδήποτε επιστήμη, σου έχω δείξει όχι ένα ή δύο ΑΛΛΑ ΕΝΤΕΚΑ σημεία τα οποία ΕΥΘΕΩΣ κατονομάζουν την "επιστήμη" της ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα ως χειραγώγιση. Επ΄αυτού τι έχεις να πεις;Last edited by M87; 05-07-2016 at 18:12.
05-07-2016, 18:09 #372
- Join Date
- Nov 2015
- Posts
- 3,247
05-07-2016, 18:31 #373
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
1. Εγώ ποτέ δεν μπήκα σε κάνα forum καλών χριστιανών για να κάνω σαματά. Εσύ το έκανες αυτό οπότε ο φανατικός μάλλον είσαι εσύ.
2. Εφ' όσων εσύ έρχεσαι εδώ και προσπαθείς να δυσφημήσεις-ακυρώσεις κάτι (παρόλο του ότι πολλοί παραδεχτήκαμε από την πρώτη στιγμή ότι σε αρκετά έχεις δίκιο) και όχι να κάνεις μία επικοδομητική συζήτηση, έχω χρέος να απαντήσω στις συκοφαντίες. Αυτό δεν με καθιστά σε καμία περίπτωση φανατικό.
3. Το βιβλίο στο οποίο αναφερόμαστε δεν είναι απλά ένα βιβλίο που αποτυπώνει τις απόψεις του κυρίου Αλέξανδρου Σταυρόπουλου αλλά είναι το επίσημο σύγγραμμα της θεολογικής σχολής Αθηνών, του ΕΘΝΙΚΟΥ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Έχει διαφορά νομίζω...
4. Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την ψυχολογική θεολογική προσέγγιση, δηλαδή αυτό για το οποίο συζητάς στο θέμα που άνοιξες, οπότε ναι, πρέπει να δούμε τι γράφει. Το περιεχόμενο είναι και όχι το εξώφυλλο αγαπητέ!
5. Γιατί δεν κρίνεις το αν τα όσα λέει είναι σωστά η λάθος? Κρίνεις μόνο τους ψυχολόγους?
Και επιτέλους συμφωνούμε σε κάτι, ότι δεν σημαίνει αυτό ότι όλοι οι ψυχολόγοι ή ψυχίατροι είναι καθ****, όπως λές. Ούτε και όλοι οι παπάδες θα προσθέσω εγώ. Άλλο πράγμα η επιστήμη και άλλο πράγμα η εφαρμογή της. Εγώ την επιστήμη της ψυχολογίας θέλω να προστατέψω και όχι του ανήθικους και ανεπαρκείς ψυχολόγους που βλάπτουν ανυποψίαστους ανθρώπους. Αυτοί θα χαρώ να πάψουν να υπάρχουν γιατί πράγματι βλάπτουν και δυσφημίζουν το επάγγελμα αυτό.
Και κάτι ακόμα, όταν αναφέρομαι στην "επιστήμη της ψυχολογίας", δεν αναφέρομαι στην ψυχανάλυση η οποία μοιάζει και αυτή με δόγμα, ή άλλες προσεγγίσεις ψυχανεμιστικού τύπου. Αναφέρομαι μόνο στις προσεγγίσεις αυτές που βασίζουν την θεωρία και την πρακτική τους σε εμπειρικά, ερευνητικά και επιστημονικά ευρήματα. Για να μην μπερδευόμαστε...
05-07-2016, 19:33 #374
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Aeolus74 ηθελημένα αγνοείς τις αρχικές θέσεις μου. Δεν έχεις να κάνεις με φανατικά θρησκευόμενο. Ακόμα και ο/η cube συμφωνεί με αυτό. Η ταμπέλα την οποία θα σε εξυπηρετούσε να μου κολλήσεις είναι άκυρη. Το μόνο που έχει να κάνεις κάποιος είναι να διαβάσει με χρονολογική σειρά τις αναρτήσεις μου. Γιατί δεν πας να το κάνεις αυτό;
Προσπάθεια ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ;;; Καλά; Μια ερώτηση... Πας καλά;; Εγώ παρατηρήσεις κάνω. Εκτός και αν σου έχει διαφύγει, ΕΓΩ ΤΑ ΛΕΩ... ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ. Αν θίγω συμφέροντα σου, λυπάμαι. Προστατεύω τα δικά μου και οποιουδήποτε θεραπευόμενου. Είμαι της άποψης ότι ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής υπάρχει επειδή υπάρχει θεραπευόμενος και όχι το ανάποδο και αυτό αντικατοπτρίζεται στις αναρτήσεις μου
Μάλιστα. Πρώτα κάνεις γαργάρα την απάθεια/αναισθησία/μεροληψία των σχολών ψυχολογίας, της μεγαλύτερης μερίδας - αν όχι όλων των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών, των συλλόγων ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών, του υπουργείου υγείας και δικαιοσύνης και της νομοθετικής εξουσίας... και μετά επικαλείσαι ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της θεολογικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών;;;
Να σε ρωτήσω Aeolus74... Το Καποδιστριακό έχει και τμήμα ψυχολογίας; Αυτό μόνο απάντησε μου.
Ρε μάστορα ο συγγραφέας του βιβλίου γεννήθηκε πριν 40~60 χρόνια. "Τι σχέση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο" μου λες; Μια ανάλυση ή παρουσίαση κάνει. Μπορεί να είναι καλή. Μπορεί να είναι κακή. Δεν το εξετάζω επειδή η εκκλησία δεν περίμενε τον συγκεκριμένο άνθρωπο να γεννηθεί προκειμένου να προσφέρει ψυχοθεραπεία.
Επειδή θα έπρεπε πρώτα να μελετήσω όχι μόνο το δικό του βιβλίο. Επειδή εσύ βρήκες ΕΝΑ βιβλίο από ΕΝΑ πανεπιστήμιο το οποίο ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ έχει και τμήμα ψυχολογίας περιμένεις να πιστέψω ότι αυτό είναι μια πεφωτισμένη και ανεξάρτητη επιλογή; Αν είναι έτσι τα έντεκα σημεία τα οποία θίγω γιατί δεν αποτελούν κριτήριο ΤΗΣ ΚΑΚΙΣΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Δυό μέτρα, δυό σταθμά;;;
Ρε χρυσέ μου άνθρωπε διάβασες ποτέ τα όσα έγραψα; Δεν είπα τίποτα για την επιστήμη σου! Να! Στα παραθέτω για να ξεστραβωθείς!
Χαίρομαι που το ξεκαθάρισες αλλά δεν αλλάζει τις θέσεις μου, ούτε και απαντάει στα όσα θίγω.Last edited by M87; 05-07-2016 at 19:51.
05-07-2016, 19:41 #375
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
.............................
Similar Threads
-
ψυχωση και χριστιανισμος
By νικος32 in forum Ψυχώσεις & ΣχιζοφρένειαReplies: 248Last Post: 08-09-2019, 11:21 -
Θρησκευτικές Φοβίες ΜΕΡΟΣ 2
By Δημήτρης001 in forum Ψυχαναγκασμοί - Ιδεοψυχαναγκαστική ΔιαταραχήReplies: 39Last Post: 20-01-2018, 23:19 -
Από Φίλοι σε Σχέση! (Μέρος 2ο...)
By Ntinos in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότηταReplies: 5Last Post: 01-04-2013, 15:12 -
Θρησκεία: Χριστιανισμός
By Driver in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & ΑυτοβοήθειαReplies: 29Last Post: 11-01-2012, 23:23 -
ΚΑΡΚΙΝΟΦΟΒΙΑ ΜΕΡΟΣ 2
By krevasilis in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης ΔιαταραχήReplies: 35Last Post: 30-08-2010, 21:02
Φιλικές Σχέσεις - Απογοήτευση
30-06-2025, 22:09 in Σχέσεις και Επικοινωνία