Results 451 to 465 of 618
-
06-07-2016, 23:45 #451
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Σε ρώτησα τρεις ερωτήσεις. Αν δεν έχεις τη στοιχειώδη ευγένεια να απαντάς ΚΑΙ ΕΣΥ αλλά μόνο περιμένεις να απαντάω εγώ πες το μου να μην το περιμένω αυτό.
1. Εγώ δέχομαι να υπάρχει διακύμανση και άλλος να αποθεραπεύει π.χ. 1 το χρόνο ενώ άλλος 10. Το "κανένας" είναι που δεν χωράει το μυαλό μου. Για να το καταλάβω καλά: Ισχυρίζεσαι ότι ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΜΕΝΩΝ με 3100 ενεργούς ψυχολόγους / ψυχοθεραπευτές;
2. Η δική μου εμπειρία και όσων ασχολήθηκαν αρκετά προκειμένου να κάνουν "κάτι" μέσα σε ένα σύστημα το οποίο έχει δεμένο χειροπόδαρα τον θεραπευόμενο καθότι κανένας φορέας δεν τον προστατεύει και καμία έννομη ενέργεια δεν τον κατοχυρώνει, είναι η κορυφή του παγόβουνου.
3. Πάλι καλά που το παραδέχεσαι αυτό. Να σε ρωτήσω τώρα το εξής: Πιστεύεις ότι ΟΟΟΟΟΛΟ αυτό το μαγειρεμένο θεσμικό πλαίσιο έγινε τυχαία, ή εσκεμμένα;
- 06-07-2016, 23:47 #452
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Όποιος θέλει ας απαντήσει σε όσα ρωτάω εδώ:
Θίγω 11 σημεία τα οποία αφορούν είτε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφορά την ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα, είτε την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και τα οποία ΔΕΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ προς την κατευθυνση ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟ.
Πρωτού αποκλείσουμε την ΠΙΘΑΝΗ αποθεραπεία τους θεραπευόμενου μέσω της "ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας" θα ήθελε κανείς να την υπερασπιστεί λέγοντας κάποιον αντίλογο στα παραπάνω; Εάν "όχι" γιατί π.χ. παραδέχεται τα όσα θίγω στα 11 αυτά σημεία, δεν χρειάζεται να υιοθετήσει κανείς το σκεπτικό μου ότι "η μόνη διέξοδος η οποία απομένει σε έναν θεραπευόμενο είναι η ψυχοθεραπεία μέσω της εκκλησίας". Μπορεί όμως να απορρίψει την "δήθεν" ψυχολογία / ψυχοθεραπεία με την τρέχουσα μορφή ως πιθανή λύση επειδή οδηγεί σε τέλμα. Αυτό που ΔΕΝ μπορεί να κάνει είναι να μην εκφέρει αντίλογο στα 11 αυτά σημεία και να κρατά ανοιχτή την "πόρτα" της ψυχοθεραπείας μέσω ψυχολόγων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ #276 (Μέρος Ά)
Δεν απαντήσατε - υποθέτω - επειδή αφ' ενος δεν θέλετε να δεσμευθείτε σε μια συγκεκριμένη θέση και αφ' ετέρου έχετε την ελπίδα ότι μπορεί και να κάνω λάθος ώστε να μπορείτε μετά να με διορθώσετε. Δυστυχώς όμως, η αδυναμία απάντησης σας μόνο υποψίες παρακινεί για τους θεραπευόμενους.
Τώρα,... στο ζουμί. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές του όλου θέματος οι οποίες αφορούν το αν μπορεί η δεν μπορεί η ψυχοθεραπεία να θεραπεύσει.
Να θυμίσω ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές θέσεις σχετικά με το αν η ψυχοΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί όντως ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ.
Αυτές είναι:
1η Θέση: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ! Το οποίο προκύπτει από τα όσα μας λένε οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές μέσα στα γραφεία τους ανεξέλεγκτα, ανεύθυνα και μακριά από οποιαδήποτε δέσμευση και για τα οποία - πέρα από τις δικές μου μαρτυρίες - παραθέτω την δήλωση του/της muraglia:
"από εδώ θα φύγεις τελείως καλά. Δεν μιλάμε απλώς για θεραπεία αλλά για ίαση της ιδψ. Θα το χτυπήσουμε στη ρίζα το πρόβλημα και θα το εξαφανισουμε"
(Παράθεση από: muraglia στις 05 Ιούνιος 2016, 02:21:56 πμ)
2η Θέση: Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΑ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
3η Θέση: Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ.
Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά μελανά σημεία στον τρόπο εφαρμογής της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.
Αναφορικά αυτά είναι:
1. Συνυφασμένος με το πρόγραμμα σπουδών, τρόπος συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου.
2. Περιεχόμενο σχολών ψυχοθεραπείας.
3. "Κώδικας δεοντολογίας" τύπου ελβετικό τυρί.
4. Έλλειψη συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα από τους ΣΕΨ και ΠΨΣ.
5. Γνώση εκμετάλλευσης θεραπευομενων από την μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
6. Ασυμβίβαστο συμφερόντων ψυχοθεραπευτή - θεραπευόμενου.
7. Οι κακές πρακτικές των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
8. Στάση δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.
9. Ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει τον θεραπευόμενο ή να τον αποζημιώνει.
10. Ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να επιβάλει ποινές / κυρώσεις στους κακούς εκ των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
11. Ανυπαρξία ελέγχων εκ μέρους του υπουργείου υγείας το οποίο μεταθέτει τους ελέγχους αυτούς στην αμφίβολη κρίση / λογική / αντίληψη του θεραπευόμενου λέγοντας "αν νιώθεις ότι σε βοηθάει συνεχίζεις, αν όχι, σταματάς".
1. Συνυφασμένος με το πρόγραμμα σπουδών, τρόπος συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου
Τι προστατεύουν όταν συνυφαίνουν τον τρόπο συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή με τον θεραπευόμενο; Η πρακτική αυτή δεν απαντάται πουθενά αλλού και το μόνο το οποίο επιτυγχάνει - από τη δική μου οπτική γωνία - είναι να διατηρεί τον ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή στο απυρόβλητο ελέγχου, δεσμεύσεων, ευθυνών δημιουργώντας τον συντεταγμένο τρόπο αντίδρασης των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών απέναντι στον θεραπευόμενο. Παντού; Όχι. Στην Αμερική της πλήρους ιδιωτικής υγείας, από όπου αντιγράφουμε το +90% της ιατρικής πρακτικής, ο θεραπευόμενος έχει δικαίωμα να ηχογραφεί ή να βίντεοσκοπεί τις συνεδρίες του, ενώ ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής είναι υποχρεωμένος να εκδίδει εγγράφως και ενυπογράφως τις διαγνώσεις και τα πλάνα εργασίας του.
2. Περιεχόμενο σχολών ψυχοθεραπείας.
Κατ' αρχάς απαιτείται επιπλεόν επένδυση σε χρόνο, κόπο και χρήματα εκ μέρους του ψυχολόγου και μελλοντικού ψυχοθεραπευτή, προκειμένου εκείνος να μάθει μια ψυχοθεραπευτική τεχνική και μετά να μπορεί να εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής. Αυτό ίσως για να αποτρέψει κάποιους από το να προχωρήσουν, ή ίσως για να απομυζήσουν επιπλέον χρήματα από τον εκπαιδευόμενο όπου η εκπαίδευση είναι ιδιωτική. Ειδεμή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην ενσωματώνονται οι γνώσεις αυτές στο βασικό πτυχίο τους [ως κατεύθυνση] προσαυξάνοντας τον χρόνο σπουδών κατά π.χ. άλλα δύο χρόνια ή όσο απαιτείται.
Το ότι οι σχολές αυτές [ψυχοΘΕΡΑΠΕΙΑΣ] συνεχίζουν να έχουν εισακτέους, με κάνει να πιστεύω ότι οι μέθοδοι δεν είναι αναποτελεσματικές. Προφανώς κάποιοι εκ των εκπαιδευομένων μεταπτυχιακών φοιτητών - όπως και στον πραγματικό κόσμο - θα ανταποκριθούν στον τρόπο θεραπείας, ενώ άλλοι όχι, με αποτέλεσμα οι θεραπευτές αυτοί να οφείλουν να μην αναλαμβάνουν περιπτώσεις με προβλήματα σαν τα δικά τους. Με κάποιον τρόπο όμως πρέπει να πειστούν οι εκπαιδευόμενοι, ειδεμή θα έλεγαν λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο "τζάμπα τα λεφτά" και τον επόμενο χρόνο οι σχολές θα έκλειναν.
Επίσης, εάν οι μέθοδοι αυτές δεν ήταν επιτυχείς ή απλά δεν υπήρχαν, οι ίδιοι οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές θα ήταν δέσμιοι των δικών τους προβλημάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ότι αφορά την εργασία τους. Τείνω, βάσει της δικής μου εμπειρίας, να πιστέψω ότι υπάρχουν μέθοδοι οι οποίες επιτρέπουν την αποθεραπεία των ψυχικώς νοσούντων, αλλά το αποτέλεσμα αυτών εξαρτάται ΚΑΙ από τον θεραπευόμενο.
Εάν ΔΕΝ υπήρχε μέθοδος η οποία να επιτρέπει υψηλά (αυτό είναι σχετικός αριθμός αλλά σίγουρα όχι μηδενικός) ποσοστά επιτυχίας στους θεραπευόμενους απόφοιτους οι οποίοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το κομμάτι της "θεραπείας", τι θα διαπιστώναμε μέσα στα γραφεία αυτών των θεραπευτών; Τα προβλήματα τους θα γίνονταν εμφανή ακόμα και στους θεραπευόμενους και το κοινό θα έχανε την εμπιστοσύνη του σε αυτούς μετά την σκέψη ότι "εδώ δεν μπορείς να λύσεις τα δικά σου προβλήματα, θα με βοηθήσεις εσύ να λύσω τα δικά μου"; Η σκέψη αυτή ΓΕΝΙΚΑ απουσιάζει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν εκεί έξω ψυχολόγοι οι οποίοι είναι "για τα σίδερα" ή ψυχίατροι οι οποίοι δεν χρήζουν ζουρλομανδύα.
3. "Κώδικας δεοντολογίας" τύπου ελβετικό τυρί.
Για τον "κώδικα δεοντολογίας" του ΣΕΨ, αντίγραφο του οποίου έχω αναρτήσει με τον τίτλο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΨ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...F%82-%CE%91%29) τα σχόλια περισσεύουν. Η μονάδικη χρήσιμη παράγραφος της ανάρτησης παρατίθεται αμέσως μετά το κυρίως κέιμενο και - ακόμα και αν ο αναγνώστης διαβάσει μόνο αυτή την παράγραφο - θα καταλάβει ακριβώς τι εννοω σχετικά με την ποιότητα του ως κώδικα δεοντολογίας.
4. Έλλειψη συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα από τους ΣΕΨ και ΠΨΣ.
Παρότι θα περίμενε κανείς ο ΣΕΨ και ο ΠΨΣ να συγκεντρώνουν ετήσια στατιστικά στοιχεία σχετικά με την "επιτυχία" της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, εντούτοις αυτά τα μεγέθη λάμπουν δια της απουσίας τους εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με τους πραγματικούς στόχους τόσο των προαναφερθέντων συλλόγων, όσο και για την ίδια τη δραστηριότητα της "ψυχοθεραπείας" στην Ελλάδα. Ενδέχεται όμως και η απουσία μεγεθών να εκφράζει και την πραγματικότητα [συνολική μη-αποθεραπεία].
5. Γνώση εκμετάλλευσης θεραπευομενων από την μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
Την εκμετάλλευση των θεραπευομένων την γνωρίζουν οι ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές και σιωπούν. Ή τουλάχιστο - προκειμένου να αφήσω περιθόριο για τον μύθο της ύπαρξης "τίμιων" ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών - οι ανήθικοι εξ' αυτών, συνεχίζουν ανενόχλητοι χωρίς το βάρος συνείδησης ή ηθικών αξιών, καλυπτόμενοι πίσω από δικαιολογίες όπως "δεν φταίω εγώ...", "οι άλλοι...", "έτσι με μάθανε στη σχολή" κλπ.
Οι δε "ηθικοί" εξ' αυτών "ανακαλύπτουν και εκείνοι την Αμερική" μαζί μου υποθέτω. Γιατί η εναλλακτική τους, είναι ότι γνωρίζουν σχετικά με την προηγούμενη και τρέχουσα εκμετάλλευση εκ των συναδέλφων τους και είτε βοηθάνε να παραμείνει κρυφό, είτε την εγκρίνουν. Μια φορά παντως, δεν βλέπω να την καταγγέλουν. Βοηθάει σε αυτό φαντάζομαι το "νομοθετικό πλαίσιο" και ο "κώδικας δεοντολογίας" τύπου ελβετικό τυρί.
6. Ασυμβίβαστο συμφερόντων ψυχοθεραπευτή - θεραπευόμενου.
Τα τρία ερωτήματα (20, 21, 22) τα οποία θέτω στην ενότητα ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ της ανάρτησης ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...A5%CE%A4%CE%97) παρότι γνωστά τόσο μεταξύ των ψυχοθεραπευτών, των καθηγητών ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας, όσο και μεταξύ των συλλόγων τους, το υπουργείο υγείας, το υπουργείο δικαιοσύνης και τους νομοθέτες παραμένουν επί 53! χρόνια χωρίς ΕΝΑΣ από αυτούς να κάνει οτιδήποτε για αυτά. Ύστερα η Natalia_sups μου λέει να μη μιλάω για συνενοχή και omerta.
06-07-2016, 23:48 #453
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
ΑΠΑΝΤΗΣΗ #276 (Μέρος 'Β)
7. Οι κακές πρακτικές των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών.
Τα όσα αναφέρω στην ανάρτηση ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...A4%CE%A9%CE%9D) οι οποίες πρακτικές είναι λίγο-πολύ γνωστές στους θεραπευόμενους αλλά τις αγνοούν οι συνήθεις ύποπτοι (καθηγητές, υπουργείο, σύλλογος, νομοθέτης).
8. Στάση δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.
Τέλος, η δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα η οποία - όλως τυχαίως - δεν εγκρίνει την συνεισφορά στην ψυχοθεραπεία του Έλληνα ως ανάγκη μεταξύ των ασφαλισμένων εν αντιθέσει με τις ειδικότητες νευρολόγου ή ψυχίατρου [δηλαδή νοσηλεία ή/και φάρμακα]. Εάν όμως μιλάμε για "χαπάκωμα" εκ ψυχιατρικής σκοπιάς κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται είτε επειδή αυτό αποφέρει σημαντικά κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες, είτε επειδή ως μέθοδος έχει αμφίβολα ποσοστά επιτυχίας και διέπονται από μαντέψτε! ... Εξάρτηση και υπερσυνταγογράφηση! η οποία στοιχειοθετήθηκε επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια καταδεικνύοντας αυτό το οποίο υποψιαζόμασταν όλοι: Ότι η φαρμακοβιομηχανία ήταν ο έμπορος και ο γιατρός το βαποράκι χρησιμοποιώντας τις ψυχικές νόσους ως δικαιολογία για να "σπρώχνουν" τα προιόντα τους. Οπότε μαλλον μιλάμε για εύνοια των φαρμακοβιομηχανιών και μεροληπτική αντιμετώπιση μιας μεθόδου [ψυχοθεραπεία] η οποία σε απελευθερώνει από την εξάρτηση των μεγάλων συμφερόντων τα οποία αναφέρω προς το τέλος του σχόλιου #214 του παρόντος. Είσαι εξαναγκασμένος να χρηματοδοτήσεις το όλο εγχείρημα της ψυχοθεραπείας από την τσέπη σου και προς το τέλος όταν έχεις φτάσει να βρίζεις τον ψυχολόγο για την ισόβια συντήρηση, να διαπιστώνεις όλα όσα αναφέρω στο Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...F%82-%CE%91%29) καθώς και τα έντεκα σημεία τα οποία αναφέρω στην αρχή του παρόντος. Το σχόλιο #294 στη σελίδα 20 (http://www.e-psychology.gr/forum/thr...E%91%29/page20) του παρόντος εξηγεί γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία εξαναγκάστηκαν να τηρούν αυτή την στάση.
9. 10. 11. Με το σύνολο της κυβερνητικής μηχανής στο τσεπάκι των μεγάλων συμφερόντων, δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ούτε η νομοθετική "τρύπα" σε ότι αφορά τον έλεγχο των ψυχοθεραπευτών, ή τα δικαιώματα του θεραπευομένου και σίγουρα όχι η έλλειψη ελέγχων εκ μέρους του υπουργείου. Ας μην αναφερθώ στο οτι στην Αμερική υπάρχει τρόπος ο ίδιος ο θεραπευόμενος να ελέγχει τον ψυχοθεραπευτή... αλλά αυτά αφορούν μια διαφορετική οικονομία η οποία είναι ΠΛΗΡΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ και προφανώς μια τέτοια ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ "δεν ταιριάζει" στο δημόσιο χαρακτήρα του δικού μας συστήματος υγείας. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν πιο πολλά σχετικά με το θέμα η σελίδα 50 (URL: http://www.e-psychology.gr/forum/thr...E%91%29/page50) των σχολίων του Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ προσφέρει μια ματιά στο μέλλον της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για 53 χρόνια οι συνήθεις ύποπτοι (καθηγητές, σύλλογοι, ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές, υπουργείο, νομοθέτες) κατάφεραν ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΝΙΑ!
Η ψυχοθεραπεία όμως, όπως ήδη είπαμε, δεν είναι καινούργιο "φρούτο". Αποτελεί μια αντιγραφή από τον Χριστιανισμό στο οποίο κομμάτια τα οποία "δεν βόλευαν" (π.χ. ηθική, ιδανικά, αξίες, μη-ανθρώπινος έλεγχος) αφαιρέθηκαν, ενώ αλλα στοιχεία προστέθηκαν (αμοιβές, έρευνα, φάρμακα). Οπότε εάν πριν από 100 περίπου χρόνια υπήρχε μία μόνο "τεχνική" (αναφέρομαι σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές) αυτή θα ήταν ότι προσέφερε η εκκλησία με τα στοιχεία τα οποία συμπεριελάμβανε στην μεθοδολογία της - φτάνει κάποιος να είχε διάθεση να την μελετήσει.
Και ενώ οι υποστηρικτές της ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας μας λένε ότι "η ψυχολογία μας λύτρωσε από τα δεσμά της θρησκείας", εγώ βλέπω ότι αυτά τα δεσμά μας τα ξαναπέρασε η ψυχολογία προσθέτωντας επιπλεόν και τις αμοιβές των ψυχολόγων / ψυχιάτρων καθώς και το κόστος των φαρμάκων των φαρμακοβιομηχανιών.
Αυτό συνηγορεί με το πόσο είτε αποτυχημένη, είτε ελεγχόμενη (είτε και τα δύο) είναι η επιστήμη αυτή, ειδικά σε δυτικού τύπου κοινωνίες όπου παρόλη την άνθιση και ανάπτυξη της τα ποσοστά ψυχικά ασθενών ΜΟΝΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ χρόνο με το χρόνο. Συνεπώς, πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί "που είναι η θεραπεία;". Για να είμαι δίκαιος πρέπει να πούμε και το εξής: Οι ψυχικές νόσοι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κάποιοι από αυτούς είναι οικονομικοί και κοινωνικοί. Εάν οι συνθήκες στην Ελλάδα ή στις δυτικού τύπου κοινωνίες προάγουν τις ψυχικές ασθένειες ταχύτερα από ότι η οποιαδήποτε επιστήμη μπορεί να αντιμετωπίσει, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει η επιστήμη. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι πόλεμοι, φτωχοποίηση, ανεργία κλπ. Για την Ελλάδα, μια τέτοια χρονιά ορόσημο είναι το 2008 το οποίο αποτελεί την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ενώ το 2010 αποτελεί την εισβολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Συνεπώς την "ικανότητα" (εάν αυτή υπάρχει καταγεγραμμένη) της ψυχοθεραπείας πρέπει να την αναζητήσουμε σε στατιστικές μεταξύ των ετών 1963 και 2008, λαμβάνοντας υπ' όψιν μας περιόδους όπως η δικτατορία 1967~74 ή και την εισβολή στην Κύπρο (επίσης το 1974). "Απομονώνοντας" (ή "εξομαλύνωντας") τέτοιες περιόδους οι οποίες επηρρεάζουν τις ψυχικές νόσους σε ένα σύνολο πληθυσμού, φαντάζομαι ότι θα δούμε μια σταθερά αυξανόμενη πορεία των ψυχικών νόσων πανελλαδικά, με μικρές και λίγες χρονιές στασιμότητας η οποία δεν θα δικαιολογεί με κάνεναν τρόπο "επιτυχία" στην ψυχοθεραπευτική μέθοδο επιβεβαιώνοντας τις αμφιβολίες μου σχετικά με την ύπαρξη αποθεραπευμένων καθώς επίσης και τα ερωτηματικά σχετικά με το αν η επιστήμη αυτή εφαρμόζεται με ελεγχόμενο τρόπο ή όχι.
Δυστυχώς, προκειμένου να μπορέσω να βρω μη-μαγειρεμένα στατιστικά μεγέθη - τα οποία μπορεί να μην υπάρχουν κιόλας σκόπιμα όπως ήδη είδαμε με τις περιπτώσεις ΣΕΨ και ΠΨΣ - θα απαιτήσει κάποια σχετική έρευνα εκ μέρους μου. Απλά να θυμίσω ότι ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι να την εμπιστεύεσαι καθώς εμπλέκεται στο μαγέιρεμα των αποθεματικών του Ελληνικού κράτους προκειμένου να υπαχθούμε στο ΔΝΤ. Συνεπώς,... αναμείνατε στο ακουστικό σας για στατιστικά μεγέθη και αποδείξεις.
Πέρα από αυτό, τα έντεκα σημεία τα οποία ανέφερα υποδεικνύουν κάθε άλλο παρά μια ανεξάρτητη επιστήμη η οποία υπηρετεί τον θεραπευόμενο και εγείρουν πολλαπλά ερωτηματικά για κάθε βαθμίδα εξουσίας που σχετίζεται με αυτή.
Παντα είχαμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ έναν τρόπο να προσφέρουμε θεραπεία της ψυχής μέσω της εκκλησίας. Το αν η ψυχολογία και οι διάφορες σχολές προσέθεσαν σε αυτό εμπλουτίζοντας την με διαφορετικές μεθόδους (CBT, DBT, ψυχοδυναμική, Gestalt κλπ) το συζητάω, αλλά όχι χωρίς να εξετάσω παράλληλα αν αυτό έφτανε ή όχι στον θεραπευόμενο επειδή θα μιλήσουμε για "δώρον άδωρον". Στο κάτω-κάτω, τι νόημα έχουν όλες αυτές οι μέθοδοι αν προορίζονται μόνο για μερικές χιλιάδες μεταπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι συνήθως πληρώνουν για αυτό μέσω διδάκτρων και κανέναν άλλο; Το συμπέρασμα στο οποίο φτάνω είναι ότι για μια πληθώρα λόγων - οι πιο πολλοί οικονομικοί - η ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα αλλά και αλλού είναι "ελεγχόμενη αποτυχία". Θα μπορούσε να κάνει καλό, αλλά δεν το κάνει αυτό προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ψυχολόγων / ψυχοθεραπευτών, των ψυχιάτρων, των φαρμακοβιομηχανιών, των καπνοβιομηχανιών, των βιομηχανιών οινοπνευματοδών, των νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών, της βιομηχανίας τζόγου, τροφίμων, ζάχαρης κλπ
Στα παραπάνω [ελεγχόμενη μη-αποθεραπεία] συνηγορεί και το ντοκυμαντέρ ΠΑΡΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ (URL: http://www.youtube.com/watch?v=g01Y4uWHFok) το οποίο παρουσιάζει την αποθεραπεία δύο γυναικών οι οποίες έπασχαν από σχιζοφρένεια χρησιμοποιώντας ψυχοθεραπεία. Το ντοκυμαντέρ σκηνοθέτησε ο πρώην ψυχοθεραπευτής Daniel Mackler. Η μια αποθεραπευμένη λέγεται Joanne Greenberg και η δεύτερη Catherine Penney. Η πρώτη εκ των δύο προχώρησε στη συγγραφή σχετικών βιβλίων. Οι εκθέσεις και οι μελέτες οι οποίες αναφέρονται μέσα στο ντοκυμαντέρ υπάρχουν και πράγματι αποτυπώνουν τα συμπεράσματα τα οποία αναφέρει ο Robert Whitaker ο οποίος είναι και ο βασικός αφηγητής. Υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο για όποιον γνωρίζει αγγλικά και θέλει να τα διαβάσει ο ίδιος. Το βασικό συμπέρασμα του ντοκυμαντερ είναι ότι το σύνολο σχεδόν της έρευνας χρηματοδοτείται από τις φαρμακοβιομηχανίες άμεσα ή έμμεσα και εκθέσεις όπως αυτές στις οποίες ο ίδιος αναφέρεται και οι οποίες γίνονται με κρατική χρηματοδότηση, όταν φτάνουν στα αποτελέσματα τα οποία και παρουσιάζει στο ντοκυμαντέρ "θάβονται" επιμελώς.
Στην συνενοχή και την omerta συμμετέχουν οι προαναφερθέντες "συνήθεις ύποπτοι" και ως συνήθως ο θεραπευόμενος πληρώνει το μάρμαρο. Η δωρεάν διέξοδος από αυτή την παγίδα είναι η αναζήτηση κληρικών οι οποίοι πιστεύουν βαθιά και οι οποίοι θα μας προσεγγίσουν με υπομονή, χωρίς να ασκούν κρίση και προσπαθώντας να μπούν στη θέση μας, χωρίς να κοιτάνε το ρολόι τους και χωρίς χρηματικές απαιτήσεις.
07-07-2016, 00:07 #454
- Join Date
- Nov 2015
- Posts
- 3,247
...............
Last edited by cdeleted29517; 07-07-2016 at 00:43.
07-07-2016, 00:52 #455
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Είμαι πάρα πολύ ευγενής αλλά και υπομονετικός.
1. Εκτίμησε εσύ πόσους αποθεραπευμένους έπρεπε να έχουμε από το 1953 μέχρι σήμερα. Είναι σχεδόν τρείς γενιές και κάποιοι από αυτούς θα έπρεπε να έχουν κάνει μη-προβληματικά παιδιά. Λάβε υπ' όψιν σου ένα μέσο πληθυσμό ψυχοθεραπευτών για αυτά τα 53 χρόνια. Ένα μέσο όρο - άνω του ελάχιστου αριθμού που απαιτούνται προκειμένου οι ψυχολογοι / ψυχοθεραπευτές αυτοί να μπορούν να επιβιώνουν - θεραπευομένων ανά θεραπευτή και ένα μέσο όρο αποθεραπευμένων κατ' έτος από τον καθένα τους. Κάνε αναλυτικά τον υπολογισμό για να δω και εγώ σε τι νούμερα θα φτάσεις.
2. Αφού λοιπόν δεν μπορούν να υπάρχουν αντιδράσεις στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει φράξει με ...συστημικό τρόπο όλες τις πιθανές διεξόδους του δυσαρεστημένου θεραπευόμενου να σε ρωτήσω το εξής: Ο κώδικας δεοντολογίας τους γιατί δεν αποτρέπει την αποκλειστική ενασχόληση των ψυχοθεραπευτών με τα δευτερεύοντα θέματα των θεραπευομένων; Αυτό που λέω εδώ είναι το εξής με άλλα λόγια. Αφού οι συνήθεις ύποπτοι έφραξαν σχολές, συλλόγους και κώδικα δεοντολογίας, ελεγκτές, υπουργείο, υπουργείο δικαιοσύνης, νομοθέτες και νομοθεσία προκειμένου ο θεραπευόμενος ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ, ποιά ήταν η σκοπιμότητα πίσω από την παράλειψη της αποτροπής αποκλειστικής ενασχόλησης με τα ΚΥΡΙΩΣ θέματα των θεραπευομένων; Γιατί δεν υπήρξε οποιαδήποτε μέριμνα για την αποτροπή της αιώνιας συντήρησης θεραπευομένων;
3. Χαίρομαι πού έχεις το τσαγανό να αναγνωρίσεις ότι είναι εσκεμμένη η όλη "φραγή" εκ μέρους των θεσμών και μπράβο σου που τουλάχιστο εσύ μπορείς να λες τα σύκα-σύκα. Τώρα, πάμε στους φουκαριάρηδες: Θα μπορούσες εσύ - γνωρίζοντας τα όσα συζητάμε - να είσαι ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες και να αποθεραπεύεις κόσμο; Θυμίσου ότι αποθεραπεύοντας κάποιον, θα έπρεπε την επόμενη μέρα να μαζευόμασταν όλοι έξω από το γραφείο σου για να βρούμε το φως μας. Εγώ σου λέω ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ξεκίνησε "στραβός". Κατέληξε στραβός όμως λόγω των συνθηκών. Ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής ο οποίος - όπως και ο θεραπευόμενος - στερούμενος την ικανότητα αλλαγής του συστήματος είχε δύο επιλογές:
Α. Να συμβιβάσει τις ηθικές αξίες του και να παραμείνει στο επάγγελμα (για οποιονδήποτε λόγο, είτε βιοπορισμό, είτε να θρέψει οικογένεια κλπ).
Β. Να αποχωρήσει και να ψάξει για άλλου είδους απασχόληση.
Εγώ αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορώ να τον καταδικάσω επειδή αν τα πράγματα ήταν φυσιολογικά, εκείνος δεν θα είχε καταλήξει έτσι. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι συνάδελφοι του. Αυτοί οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο θεραπευόμενος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ προκειμένου να αντιδράσει στη χειραγώγιση και είπαν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις από τις όσες αναφέρω εδώ, αλλά δεν έχει σημασία για τον παρακάτω λόγο:
Για τον θεραπευόμενο, και ο ένας και ό άλλος είναι απλά "ψυχολόγοι / ψυχοθεραπευτές". Δεν έχουμε τρόπο να διακρίνουμε τον ένα από τον άλλο. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Εάν εσύ έχεις τρόπο να διακρίνεις τον ένα από τον άλλο θα χαρώ να τον ακούσω.
... Τώρα που έσβησες την προηγούμενη απάντηση σου (σχόλιο #454) θα αρνηθείς ότι συμφώνησες σε όσα λέω ή θα πεις ότι είμαι ψεύτης cube; Τι άνθρωποι είσαστε εσείς;;;Last edited by M87; 07-07-2016 at 01:22.
07-07-2016, 01:05 #456
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
07-07-2016, 08:34 #457
- Join Date
- Nov 2015
- Posts
- 3,247
1. Δεν μπορώ να εκτιμήσω...και δεν καταλαβαίνω και αυτό το τροπάρι για αποθεραπευμένους....Πες ότι δεν υπάρχει κανένας αποθεραπευμένος, αυτός που σου λέει, ''εμένα με βοήθησε ο τάδε κλπ'' τι του λες? Όχι δεν σε βοήθησε γιατί δεν είσαι περδίκι???
2. Γιατί χεστήκανε για την προστασία σου και την ψυχοθεραπεία ...έχουν και άλλα θέματα....υγεία, νοσοκομεία κλπ, άμα βάλεις και συμφέροντα και δεν ξέρω γω τι, μάντεψε
3. Στο ξαναπα αυτό , τι είναι ο θεραπευτής για να κάνουμε ουρά? Δεν είναι χειρούργος ....Αυτός που είναι καλός για μένα, μπορεί να μην λειτουργεί για σένα....
Όχι δεν θα μπορούσα, αλλά ανεξαρτήτως συστήματος πιστεύω ότι δεν είναι όλοι το ίδιο....εντάξει και η εκπαίδευση δεν δουλεύει, έχεις δει κανέναν καθηγητή να παραιτείται ? Τι να κάνεις, να καταργήσεις τα σχολεία?
Γιατί να παραιτηθεί, μπορεί να πιστεύει σε αυτό που κάνει, χώρια που καλώς η κακώς, μπορεί να μην θέλει να πεινάσει κιόλας, για να προστατέψει εσένα...
Ασε ρε μ87, που η συμπεριφορά σου είναι ''βάρα του και δυο σφαλιάρες να συνέλθει''.................Μονίμως φαίνεσαι να είσαι στην τσίτα .....
07-07-2016, 08:53 #458
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
Αφού το συγκεκριμένο βιβλίο (του οποίου τα λεγόμενα δεν μπορείς να κρίνεις, μάλλον επειδή δεν σε συμφέρει) λες ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό και δεν ότι εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας (παρόλο που διδάσκεται στην θεολογική σχολή Αθηνών), θα σε παρακαλούσα να μας πεις ποια είναι τα συγγράμματα αυτά στα οποίο η Ελληνορθόδοξη εκκλησία βασίζει τις θεραπευτικές της μεθόδους (γιατί κάπου πρέπει να τις βασίζει, σε κάποιο θεωρητικό πλαίσιο), που κατά την γνώμη σου είναι αντιπροσωπευτικά;
07-07-2016, 09:12 #459
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
Σε βρίσκω αδιάβαστο ακόμα μία φορά! Η εκκλησία μπορεί να μην είναι επιστημονικός φορέας αλλά η ορθόδοξη ποιμαντική ψυχολογία που αποτελεί το θεωρητικό πλαίσιο για την εφαρμογή της χριστιανο-ψυχοθεραπείας, είναι. Αυτό το βεβαιώνει ο κ. ᾿Ιωάννου Κορναράκης ῾Ομοτίμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου τῶν ᾿Αθηνῶν.
Δες εδώ: http://www.hsir.org/Theology_el/3g3001Psyx-1.pdf
Συγκεκριμένα ο καθηγητής λέει στην σελίδα 2: "Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ κλάδος τῆς Ποιμαντικῆς Θεολογίας μεθοδεύει τὴ θεωρητικὴ ιασάφηση καὶ πρακτικὴ ἐνύλωση τοῦ ἔργου τῆς σωτηρίας τοῦ ἀνθρώπου διὰ τοῦ ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ."
Η άγνοιά σου δεν έχει όρια!
07-07-2016, 10:50 #460
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Μιλάμε για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο έχει και τμήμα ψυχολογίας ε; ΠΟΛΥ ΒΟΛΙΚΕΣ είναι οι πηγές σου. Αν θέλεις, μπορείς να αγνοείς ότι ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ είναι "φραγμένες" με σκοπό να αποτρέψουν την αποθεραπεία των Ελλήνων θεραπευομένων. Εναλλακτικά μπορείς να μου απαντήσεις στο εξής ερώτημα:
Τι προστατεύουν όταν συνυφαίνουν στο περίγραμμα σπουδών στα Ελληνικά τμήματα ψυχολογίας, τον τρόπο συναλλαγής του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή με τον θεραπευόμενο;
Μπορείς επίσης να μας απαντήσεις ΠΟΤΕ γράφτηκε το παραπάνω βιβλίο. Ο λόγος που ρωτάω είναι επειδή η ψυχοθεραπεία μέσω της εκκλησίας είναι ΠΟΛΥ παλαιότερη της ψυχολογίας καθώς επίσης και των κύριων Κορναράκη και Σταυρόπουλου. Εκτός και αν υποστηρίζεις ότι ΠΡΩΤΑ οι Σταυρόπουλος και Κορναράκης διορίστηκαν στο πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο διαθέτει και τμήμα ψυχολογίας, έγραψαν το βιβλιαράκι το οποίο μας κουνάς και εν' συνεχεία αποφάσισε η εκκλησία να προσφέρει ψυχοθεραπεία. Πόσο χρονών είναι οι κύριοι Κορναράκης και Σταυρόπουλος Aeolus74;
Μπορείς επίσης να κατέβεις στην παραλία με τα κουβαδάκια σου να, ανοίξεις μια τρύπα στην άμμο και να βάλεις το κεφάλι σου μέσα μαζί με το βιβλίο της ποιμαντικής ψυχολογίας.
Ότι και αν επιλέξεις να κάνεις, η "βολικότητα" των πηγών σου καθώς και ο τρόπος "ερμηνείας" σου δεν έχει όρια.
07-07-2016, 11:21 #461
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
χαχαχα! Απορώ αν μπορεί κανείς εδώ να ακολουθήσει την λογική σου. Με τις κολοτούμοες πάντως μια χαρά τα πας. Κατ' αρχάς τι σχέση έχει το εάν στο Καποδηστριακό υπάρχει και τμήμα ψυχολογίας???
Και επειδή μας τα έπρηξες για την ψυχοθεραπεία που ασκούσαν οι παπάδες, μάθε ότι ακριβώς επειδή η ψυχολογία είναι μία νέα σχετικά επιστήμη, όρος "ψυχοθεραπεία" είναι κι αυτός ένας νέος όρος και εισήχθει μετά τον Φροϋντ. Οπότε αποκλείεται οι πάπαδες πριν τον Φροϋντ να ασκούσαν ψυχοθεραπεία γιατί απλά δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη αυτού του πράγματος. Η εκκλησία στις προκαπιταλιστικές κοινωνίες πράγματι έπαιζε και τον ρόλο του συμβουλάτορα, ή του βοηθού, (προνόμιο που το διεκδικεί και σήμερα) καθώς οι άνθρωποι τότε δεν είχαν που αλλού να απευθυνθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ασκούσαν ψυχοθεραπεία, απλά ανακούφιζαν κάπως τον ψυχικό πόνο κάποιων ανθρώπων όταν το είχαν ανάγκη, φυσικά μέσα στα πλαίσια της θρησκευτικής πίστης. Για ποια ψυχοθεραπεία της εκκλησία μιλάς τόσον καιρό δεν μπορώ να καταλάβω.
07-07-2016, 11:21 #462
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Να εκτιμήσεις εκτός και αν υποστηρίζεις το μηδενικό ποσοστό αποθεραπευμένων επί 53 χρόνια από 3100 ψυχοθεραπευτές.
Θα του πω "σε βοήθησε όσο ήθελε να σε βοηθήσει και τα ΚΥΡΙΩΣ προβλήματα με τα οποία πήγες ΤΑ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΑΚΟΜΑ. Με άλλα λόγια ΔΕΝ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΕΣ".
Εγώ δεν έχω σπουδάσει ψυχολογία και με πήρε 6 μήνες ενασχόληση για να καταλάβω ότι είναι σημαντικό ο ψυχολογος / ψυχοθεραπευτής να μην επιδίδεται σε αιώνια συντήρηση. Τους ψυχολόγους / ψυχοθεραπευτές οι οποίοι έγραψαν εκείνο ο ελβετικό τυρί που αποκαλούν "κώδικα δεοντολογίας" πως τους δικαιολογείς;
Τον νομοθέτη πως τον δικαιολογείς;
Τον υπουργό υγείας πως τον δικαιολογείς;
Τους καθηγητές των σχολών ψυχολογίας πως τους δικαιολογείς;
Και αν κάποιος ήταν καλός για σένα δεν είναι κριτήριο να τον συστήσεις και αλλού είτε είναι, είτε δεν είναι "χειρουργός"; Μ******* λέμε τώρα; Αν θέλεις απάντηση σε αυτό "ναι". Χίλιες φορές να στείλουμε τα παιδιά σπίτι τους να μάθουν γράμματα παρά την συντεταγμένη μ****** του μαντρώματος και ημιμάθειας. Έχεις δει τι αηδίες έχουν θεσπίσει σε ότι αφορά την εκμάθηση μαθηματικών όπως π.χ. την χρήση Η/Υ τσέπης από το δημοτικό, το αποτέλεσμα στο περιπου και το ΙΣΩΜΑ με οτιδήποτε ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ το σωστό τελικό αποτέλεσμα να παίρνει τον μέγιστο βαθμό; Έχεις δει τι μ******* - οι οποίες αποτελούν και ευθεία προσβολή για ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιβιώσει - έχουν πει σε ότι αφορά ιστορικά γεγονότα; Τι να πιάσω; Μικρασιατική καταστροφή; Την σφαγή ποντίων την οποία την κάνανε εθνοκάθαρση;
Μπορεί να πιστεύει σε αυτό που κάνει με ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ;;; Τι είναι; Τυφλοπόντικας ή ηλίθιος; Σοβαρέψου cube.
Σιγά που με σπλαχνιστηκε που δεν με έχει γνωρίσει και δεν ξέρει τίποτα για τα προβλήματα μου. Αν σπλαχνίστηκε οποιονδήποτε αυτός είναι κάποιος που ήξερε, αλλά αυτό δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια δικαιολογία. Μια εκλογίκευση για κάτι το οποίο είναι λάθος από κάθε σκοπιά.
Γιατί έσβησες το σχόλιο #454 cube;
07-07-2016, 11:23 #463
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
07-07-2016, 11:27 #464
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
Άρα λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποδέχεσαι τα βιβλία που διδάσκονται στην θεολογική σχολή και αφορούν την εκκλησιαστική προσέγγιση στην ψυχοπαθολογία. Τα βιβλία δηλαδή από τα οποία οι κληρικοί μαθαίνουν επίσημα να ασκούν ψυχοθεραπευτικό έργο. Τότε για πες μου γιατί πραγματικά έχω απορία.... σε ποιο θεωρητικό πλαίσιο στηρίζονται οι παπάδες που ασκούν αυτό που ονομάζεις ψυχοθεραπεία??? Εκτός αν στηρίζονται μόνο στην θεϊκή παρέμβαση. Τότε αλλάζει το πράμα.
07-07-2016, 11:30 #465
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
Τους ψυχολόγους / ψυχοθεραπευτές οι οποίοι έγραψαν εκείνο ο ελβετικό τυρί που αποκαλούν "κώδικα δεοντολογίας" πως τους δικαιολογείς;
Ε! πως???
Similar Threads
-
ψυχωση και χριστιανισμος
By νικος32 in forum Ψυχώσεις & ΣχιζοφρένειαReplies: 248Last Post: 08-09-2019, 11:21 -
Θρησκευτικές Φοβίες ΜΕΡΟΣ 2
By Δημήτρης001 in forum Ψυχαναγκασμοί - Ιδεοψυχαναγκαστική ΔιαταραχήReplies: 39Last Post: 20-01-2018, 23:19 -
Από Φίλοι σε Σχέση! (Μέρος 2ο...)
By Ntinos in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότηταReplies: 5Last Post: 01-04-2013, 15:12 -
Θρησκεία: Χριστιανισμός
By Driver in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & ΑυτοβοήθειαReplies: 29Last Post: 11-01-2012, 23:23 -
ΚΑΡΚΙΝΟΦΟΒΙΑ ΜΕΡΟΣ 2
By krevasilis in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης ΔιαταραχήReplies: 35Last Post: 30-08-2010, 21:02
Μπορεί κάποιος να μου γράψει πως με αγαπάει;
11-07-2025, 03:05 in Με καφέ και συμπάθεια....