Είναι η θρησκεία ένα "παραπροϊόν", ένας ιός της νόησης; - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 23 of 23
    Senior Member
    Λέω αυτό και κλείνω. Εγώ θεωρώ, πως κοιτάζουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Ο Χριστιανισμός έχει διασπαθεί χιλιάδες φορές γιατί ο καθένας θεωρεί πως είναι ο κάτοχος της αλήθειας και οι άλλοι λένε ψέμετα. Όλοι στέκονται σε λεπτομέρειες και όλοι ξεχνάνε τις πιο βασικές διδαχές. Ποιού; Του Ιησού Χριστού!

Δίδαξε αγάπη, συγχώρεση, μετάνοια, δικαιοσύνη. Δίδαξε αλληλεγγύη, ενότητα, ταπεινή ψυχή, ευγνωμοσύνη.

Επίσης, θρησκείες υπάρχουν πολλές και δόγματα-αιρέσεις ακόμα περισσότερα. Πρέπει ο καθένας μας να κρατήσει μέσα του την ουσία και όχι να είναι τυπολάτρης και θρησκόληπτος.

Έχεις διαβάσει αρκετά πάντως. Συγχαρητήρια.

Σε ευχαριστώ πολύ.
    Κάνε την αδυναμία σου, ΔΥΝΑΜΗ.

Senior Member
    Quote Originally Posted by PositiveWave View Post
    Λέω αυτό και κλείνω. Εγώ θεωρώ, πως κοιτάζουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Ο Χριστιανισμός έχει διασπαθεί χιλιάδες φορές γιατί ο καθένας θεωρεί πως είναι ο κάτοχος της αλήθειας και οι άλλοι λένε ψέμετα. Όλοι στέκονται σε λεπτομέρειες και όλοι ξεχνάνε τις πιο βασικές διδαχές. Ποιού; Του Ιησού Χριστού!

Δίδαξε αγάπη, συγχώρεση, μετάνοια, δικαιοσύνη. Δίδαξε αλληλεγγύη, ενότητα, ταπεινή ψυχή, ευγνωμοσύνη.

Επίσης, θρησκείες υπάρχουν πολλές και δόγματα-αιρέσεις ακόμα περισσότερα. Πρέπει ο καθένας μας να κρατήσει μέσα του την ουσία και όχι να είναι τυπολάτρης και θρησκόληπτος.

Έχεις διαβάσει αρκετά πάντως. Συγχαρητήρια.

Σε ευχαριστώ πολύ.
    Αν συνεχίσω, θα μου πεις ότι κοιτώ υπερβολικά το δέντρο και χάνω το δάσος, χε χε!.....
    Δε θα επαναλάβω το γνωστό κλισέ ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, αλλά θα συνεχίσω, λέγοντας ότι είναι κάποιες από αυτές που εξηγούν πολλές από τις βαρβαρότητες της οργανωμένης θρησκείας στο παρελθόν, αλλά και σήμερα!
    Πράγματα, τα οποία μας απέκρυπταν συστηματικά και μεθοδικά, γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές, προκειμένου να είμαστε "καλά παιδιά" και στη σειρά....
    Και όλα αυτά τα λέω, όχι για να επιδείξω γνώσεις που καταντάν κενές από ένα σημείο και μετά, αλλά διότι πραγματικά ψάχνω!
    Τι θα έλεγες, αν σου υπεδείκνυα χωρία από τα Ευαγγέλια που δείχνουν ότι, ακόμα και στο κήρυγμα του Ιησού υπήρχαν "σκοτεινά σημεία";
    Καταρχάς, ένα "σκάνδαλο" για μένα, στη σκέψη του Ιησού είναι ότι, κατά τα ευαγγελικά λεγόμενα, πίστευε στην αιώνια κόλαση. Την ιδέα εκείνη, η οποία αποτέλεσε και αποτελεί εργαλείο τρομοκρατίας και ποδηγέτησης συνειδήσεων και αντιθέτων απόψεων, παλιότερα κατά το Μεσαίωνα και στη σημερινή εποχή, μέσα σε "κλειστά" εκκλησιαστικά περιβάλλοντα. Πιστεύω ότι ένας λόγος που γίνεται κάποιος άθεος είναι η εντύπωση -που καλλιεργείται- για την αναπόφευκτη πραγματικότητα των αιωνίων βασάνων! Και είναι πολύ λογικό κατ' εμέ! Έχουμε πολλούς "τρομοκράτες" σε αυτό τον κόσμο, δε χρειαζόμαστε άλλον ένα "τεραστίων διαστάσεων" στον ουρανό.... Να μας λείπει!! - Και είναι και αναξιοπρεπές για έναν άνθρωπο να είναι ηθικός, μόνο και μόνο επειδή φοβάται μια μεταφυσική τιμωρία. - Πόσο μάλλον, όταν το ίδιο πρόσωπο κηρύττει, από τη μια απέραντη αγάπη ακόμα και σε εχθρούς, και από την άλλη ότι θα τιμωρηθούν οι αμαρτωλοί στη Δευτέρα Παρουσία! Λίγο σχιζοφρένεια μου φέρνει εμένα, δεν ξέρω....... Έναν τέτοιο Θεό, μάλλον, να τον φοβάται πρέπει κανείς, όπως φοβόμαστε έναν επικίνδυνο άνθρωπο! Κι εδώ θα κάνω χιούμορ! Τον Dr Evil, από τον Austin Powers, τον θυμάσαι; Ε, κάτι τέτοιο φαντάζει ο Θεός της Βίβλου, εάν πάρουμε στην κυριολεξία τις παραινέσεις και απειλές του! Ένας επικίνδυνος δικαστής, με λίγα ευχάριστα διαλείμματα "αγάπης" και "ευσπλαχνίας", που, αν λάβουμε υπόψη το ύφος ορισμένων εκπροσώπων του, πρέπει να του χρωστάμε και χάρη που καταδέχτηκε να μας δείξει την καλή του πλευρά! Αν πραγματικά ο χριστιανισμός ήταν θρησκεία αγάπης, θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα κήρυττε τη μη αιωνιότητα της τιμωρίας κι όχι να υπάρχει αυτή η διδασκαλία σε αιρετικά παρακλάδια του, μόνο......
    Παρακάτω, στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο και συγκεκριμένα στην παραβολή του άδικου οικονόμου συναντάμε την εξής παραίνεση, στο τέλος της: "κἀγὼ ὑμῖν λέγω· ποιήσατε ἑαυτοῖς φίλους ἐκ τοῦ μαμωνᾶ τῆς ἀδικίας, ἵνα, ὅταν ἐκλίπητε, δέξωνται ὑμᾶς εἰς τὰς αἰωνίους σκηνάς"
    "Κάνετε φίλους εκ του μαμωνά της αδικίας", τι μπορεί να σημαίνει αυτό;; Μήπως αυτό το εφαρμόζουν διάφορα μοναστήρια, στην πράξη, ακολουθώντας διδασκαλίες, οι οποίες είναι κεκρυμμένες από τους "βέβηλους" - λαϊκούς χριστιανούς που δεν έχουν διαβάσει το Ευαγγέλιο, αλλά το κρατάν στον κόρφο τους για να τους φυλάει - ; Μήπως το παράγγελμα αυτό ακολουθεί και το Βατικανό, συνάπτοντας σχέσεις με τη Μαφία;
    Και τέλος, το πιο γνωστό, στο Κατά Λουκάν και πάλι, στην περίφημη παραβολή των μνων (Λουκ. 19,11-27), ο Ιησούς βάζει στο στόμα του άρχοντα τη φράση: " πλὴν τοὺς ἐχθρούς μου ἐκείνους, τοὺς μὴ θελήσαντάς με βασιλεῦσαι ἐπ᾿ αὐτούς, ἀγάγετε ὧδε καὶ κατασφάξατε αὐτοὺς ἔμπροσθέν μου." Νομίζω, το παραπάνω είναι ξεκάθαρο και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας!
    Επίσης: "Μην αγαπάτε τον κόσμο και ότι ανήκει στον κόσμο. Όποιος αγαπάει τον κόσμο δεν αγαπά τον Θεό". («Α΄επιστολή Ιωάννη» β΄15-16) = αυτά μας λέγανε και τότε, στην αδελφότητα του "Σωτήρα" για να μας δικαιολογήσουν τον μονήρη βίο, τη μιζέρια, την κοσμοφοβία, την απέχθεια στις σαρκικές απολαύσεις, στη ροκ μουσική, στις νέες τάσεις της μόδας και σε πολλά άλλα....... Υπάρχει και το επεισόδιο με την Συροφοινίκισσα - Χαναναία, κατά το Κατά Ματθαίον - που δίνει στον Ιησού για να θεραπεύσει την κόρη της και εκείνος την αποκαλεί σκυλάκι! ("25 ακούσασα γαρ γυνή περί αυτού, ης είχε το θυγάτριον αυτής πνεύμα ακάθαρτον, ελθούσα προσέπεσε προς τους πόδας αυτού· 26 η δε γυνή ην Ελληνίς, Συροφοινίκισσα τω γένει· και ηρώτα αυτόν ίνα το δαιμόνιον εκβάλη εκ της θυγατρός αυτής. 27 ο δε Ιησούς είπεν αυτη· άφες πρώτον χορτασθήναι τα τέκνα· ου γαρ εστι καλόν λαβείν τον άρτον των τέκνων και τοις κυναρίοις βαλείν. 28 η δε απεκρίθη και λέγει αυτω· ναί, Κύριε· και τα κυνάρια υποκάτω της τραπέζης εσθίουσιν από των ψιχίων των παιδίων. 29 και είπεν αυτη· δια τούτον τον λόγον ύπαγε· εξελήλυθε το δαιμόνιον εκ της θυγατρός σου. 30 και απελθούσα εις τον οίκον αυτής εύρε το παιδίον βεβλημένον επί την κλίνην και το δαιμόνιον εξεληλυθός." (Μάρκος 7/ζ΄).
    Εκείνη, φυσικά, το δέχτηκε και κατόπιν αυτού η κόρη της θεραπεύτηκε. Το ζήτημα είναι τι δίδαγμα εξάγει κανείς από αυτή την ιστορία! Μήπως - λέω μήπως - τα χωρία αυτά αποκρύβονται, επιμελώς, από το ποίμνιο για λόγους προσηλυτισμού, από τους παπάδες, οι οποίοι τα βγάζουν στην επιφάνεια όταν δουν ότι η "αγάπη", η "ευσπλαχνία" και η πειθώ δε φέρουν καρπούς και σειρά έχουν πιο "αποτελεσματικές" μέθοδοι διάδοσης της πίστης, όπως το σπαθί;
    "Κρητες αει ψευσται, κακα θηρια, γαστερες αργαι. η μαρτυρια αυτη εστιν αληθης..."(Προς Τίτον α΄ 12). Το είπε ο Παύλος ή μάλλον το επανέλαβε - το είχε διατυπώσει ο Επιμενίδης πριν, αλλά σημασία έχει ότι διάλεξε εκείνος να το επαναλάβει - και - εδώ μη γελάσεις, συνέβη στ' αλήθεια - σε πρόσφατο διάλογο στο youtube ένας "χριστιανός" με απεκάλεσε "βρωμερό Φιλισταίο", επειδή έλκω καταγωγή από την Κρήτη και επειδή διαφώνησα έντονα με αυτόν, φυσικά..........
    Last edited by GiannisNik3; 03-08-2017 at 12:13.

Senior Member
    Quote Originally Posted by GiannisNik3 View Post
    Το έχω σκεφτεί, αλλά δε νιώθω ακόμα έτοιμος, ούτε κατασταλαγμένος γι' αυτό..
    Στο πρακτικο κομματι εισαι πανετοιμος. Και μονο τα κειμενα που εχεις ηδη ποσταρει να τα μαζεψεις οπως ειναι και να τα οργανωσεις, εχεις ηδη μια πρωτη υλη.
    Στο ψυχολογικο κομματι ειναι που νομιζεις οτι δεν εισαι ετοιμος. Ενα μικρο σπρωξιμο θες ακομα, δε σου λειπει τιποτα.

Senior Member
    Quote Originally Posted by savatage View Post
    Στο πρακτικο κομματι εισαι πανετοιμος. Και μονο τα κειμενα που εχεις ηδη ποσταρει να τα μαζεψεις οπως ειναι και να τα οργανωσεις, εχεις ηδη μια πρωτη υλη.
    Στο ψυχολογικο κομματι ειναι που νομιζεις οτι δεν εισαι ετοιμος. Ενα μικρο σπρωξιμο θες ακομα, δε σου λειπει τιποτα.
    Όταν λέω ότι δε νιώθω κατασταλαγμένος εννοώ ότι δεν έχω καταλήξει ακόμα πουθενά. Για την ώρα αυτοπροσδιορίζομαι ως "αγνωστικιστής". Μελετώ, διαβάζω αλλά είμαι στο ψάξιμο ακόμα, θεωρώ! - Ακούγεται αντιφατικό αλλά, αν και αγνωστικιστής, προσεύχομαι κάποιες φορές, όχι με τον τυπικό θρησκευτικό, αλλά με το δικό μου τρόπο -...... Θα μπορούσα βέβαια να ανοίξω ένα ιστολόγιο φιλοσοφικού προβληματισμού, απλώς..................
    Last edited by GiannisNik3; 03-08-2017 at 23:54.

Senior Member
    Quote Originally Posted by GiannisNik3 View Post
    Όταν λέω ότι δε νιώθω κατασταλαγμένος εννοώ ότι δεν έχω καταλήξει ακόμα πουθενά. Για την ώρα αυτοπροσδιορίζομαι ως "αγνωστικιστής". Μελετώ, διαβάζω αλλά είμαι στο ψάξιμο ακόμα, θεωρώ! - Ακούγεται αντιφατικό αλλά, αν και αγνωστικιστής, προσεύχομαι κάποιες φορές, όχι με τον τυπικό θρησκευτικό, αλλά με το δικό μου τρόπο -...... Θα μπορούσα βέβαια να ανοίξω ένα ιστολόγιο φιλοσοφικού προβληματισμού, απλώς..................
    Κι εγω αγνωστικιστρια ειμαι. Ναι, ενα ιστολογιο προβληματισμου θα σου ταιριαζε πολυ πιστευω! Θα ηταν και ενας δημιουργικος και παραγωγικος τροπος απασχολησης αλλα και εκμεταλλευσης του ταλεντου σου.

Senior Member
    Κι εγω αγνωστικιστρια ειμαι. Ναι, ενα ιστολογιο προβληματισμου θα σου ταιριαζε πολυ πιστευω! Θα ηταν και ενας δημιουργικος και παραγωγικος τροπος απασχολησης αλλα και εκμεταλλευσης του ταλεντου σου.
    Ένα ιστολόγιο που με εκφράζει, όσον αφορά τον προβληματισμό σε παρόμοια θέματα, είναι αυτό: http://methexi.gr/articles.html
    Από τις ίδιες, σχεδόν, διαπιστώσεις ξεκίνησα κι εγώ!
    Διάβασέ το και θα καταλάβεις..

Senior Member
    Το ειδα το ιστολογιο τους και μου φανηκε ιδιαιτερα θεοκεντρικο και θεολογικο το περιεχομενο. Σιγουρα οχι του γουστου μου και των πεποιθησεων μου, αλλα αν εσενα σε εκφραζει, μπορεις και να συνεργαστεις μαζι τους και να πηγαινεις και στις συναντησεις που οργανωνουν.

Senior Member
    Το ειδα το ιστολογιο τους και μου φανηκε ιδιαιτερα θεοκεντρικο και θεολογικο το περιεχομενο. Σιγουρα οχι του γουστου μου και των πεποιθησεων μου, αλλα αν εσενα σε εκφραζει, μπορεις και να συνεργαστεις μαζι τους και να πηγαινεις και στις συναντησεις που οργανωνουν.
    Έχω έρθει σε επαφή με τον συντονιστή του εν λόγω ιστολογίου!
    Είναι πολύ ανοιχτόμυαλο άτομο, παρόλα αυτά, ωστόσο η συντακτική ομάδα έχει διαλυθεί, πολύ καιρό τώρα.
    Είναι και αυτός στην ίδια κατάσταση με μένα! Έχει χάσει την πίστη του και είναι αγνωστικιστής...
    Ωστόσο, αν και αγνωστικιστής, εγώ, διαθέτω μια μυστικιστική φλέβα από γεννησιμιού μου, απ' ότι φαίνεται!
    (Μυστικιστική, όχι θρησκευτική! Έχει τεράστια διαφορά, αν το καλοδείς...)
    Οι περισσότερες θρησκείες έχουν μυστικιστικές καταβολές, κατ' εμέ.
    Έπειτα, όμως, όταν "οργανώνονται" σε δόγματα εκφυλίζονται.......

Κι αυτό διότι είναι αναπόφευκτο, όταν κάτι δε σου είναι βίωμα αλλά βίωμα ενός τρίτου ή τέταρτου, σε σχέση με σένα, να μην μπορείς να το εκφράσεις γνησίως!
    Ο αυτοκράτορας Ασόκα αποφάσισε ότι θα υπάρχει μία επίσημη εκδοχή Βουδισμού για το βασίλειό του, από δω και μπρος, διότι αυτό τον βόλευε προφανώς! Σου θυμίζει κάτι αυτό; Ο Βουδισμός, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τη φώτιση και τον τρόπο με τον οποίο έφτασε σε αυτή ο Βούδας, έχει δημιουργήσει πολλές σχολές και παρακλάδια. Κάποια εξ' αυτών τον λατρεύουν μάλιστα ως θεό! Πράγμα που ο ίδιος ποτέ δεν ήθελε!! Ούτε Δαλάι Λάμες, ούτε ιερατείο.....
    Τα ίδια και στο χριστιανισμό. Εάν διαβάσεις τον "Μέγα Ιεροεξεταστή" του Ντοστογιέφσκι θα καταλάβεις τι θέλω να εννοήσω! Στο σημείο όπου ο διάβολος ζητούσε από το Χριστό να κάνει ένα θεαματικό θαύμα, ώστε να πείσει τους ανθρώπους για την θεότητά του και, κατά συνέπεια, αυτοί να τον ακολουθούν τυφλά. Με δυο λόγια, προτεραιότητα στο θαύμα και στον εντυπωσιασμό, μάλλον, παρά στην ελεύθερη βούληση! ("Βιομηχανία" θαυμάτων: "ιερές" ζώνες, (ψευδο)λείψανα αγίων κ.ο.κ...) "Εγκλεισμός" του Χριστού - και του Θεού κατ' επέκτασιν - εντός των τεσσάρων τοιχών του ναού, του δόγματος, της λατρείας, περιορισμός των χριστιανικών παραγγελμάτων στο "πνευματικό" κομμάτι και λησμοσύνη της εφαρμογής τους στο κοινωνικό.. Μήπως αυτό δεν έγινε με την Εκκλησία, στο διάβα των αιώνων; Κάτι ήξερε που έβαζε στο στόμα του Ιεροεξεταστή τις ακόλουθες λέξεις: "εμείς διορθώσαμε το έργο Σου"!
    https://www.youtube.com/watch?v=VWyB4tTz3Q8
    Last edited by GiannisNik3; 05-08-2017 at 20:02.

Page 2 of 2 FirstFirst 12