Results 16 to 30 of 47
Thread: Διαλογισμος
-
10-10-2017, 14:21 #16
- 10-10-2017, 14:31 #17
Δεν είναι κακό στο να ψάξει κάποιος για τον Ινδουισμό, ως θρησκεία, το κακό είναι να ενστερνισθεί αυτές τις πρακτικές, ώστε στο τέλος να τις ασπασθεί σαν απαράμιλλη αλήθεια. Όσο για τους Ινδουιστές στην Ελλάδα, υπάρχουν και ανήκουν στις θρησκευτικές ομάδες. Υπάρχει μια "εκκλησία" τους, στην Αθήνα, δεν ξέρω αν υπάρχει και αλλού. Για τον Βουδισμό, ξέρω πως έχουν μοναστήρι, απέναντι από το Όρος Άθως, του Αγίου Όρους και είναι και για άντρες και για γυναίκες. Είναι το μοναστήρι, στο όνομα μιας γυναίκας, Ελληνίδας στην καταγωγή, Βουδίστρια στην πίστη. Στην αρχή το έγραφε, σαν κέντρο ψυχικής ανάτασης κάτι τέτοιο, αλλά έγινε μήνυση από την Εκκλησία, γιατί δεν έλεγε ξεκάθαρα, πως είναι βουδιστικό μοναστήρι, αλλά το έγραφε διαφορετικά, προκειμένου να πλανέψει κόσμο, τελικά επειδή βγήκε δικαστική απόφαση υπέρ της Εκκλησίας, το άλλαξε και έγραψε καθαρά, ότι είναι μοναστήρι βουδιστικό και όχι πνευματικό κέντρο ή όπως το έγραφε τέλος πάντων. Υπάρχουν έμμεσες πρακτικές Ελισάβετ, που μπορεί να μπερδευτεί πολύς κόσμος, μην κρίνεις από τον εαυτό σου, που έχεις κρίση και μπορείς να ξεχωρίσεις, το ένα από το άλλο. Υπάρχει κόσμος, που δεν θα το καταλάβει, όχι επειδή είναι ηλίθιος ο κόσμος, αλλά επειδή το περνούν διαφορετικά, υπάρχουν νομίζω και σχετικά φυλλάδια. Στο εξωτερικό ας πούμε, έχουν μεγαλύτερη δράση, όχι όμως με τις παραχριστιανικές (όπως Ιαχωβάδες), προσηλυτιστικές πρακτικές, αλλά μέσω ας πούμε της γιόγκα ή άλλων πρακτικών.
10-10-2017, 14:57 #18
Βλέπεις; Αυτό είναι η μεγάλη μας διαφορά και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ σε τίποτα. Εσύ θεωρείς κακό το να ασπαστεί λες κάποιος αυτά ως αλήθεια και να γίνει ινδουιστής.
Εγώ θα σου πω και γιατί αυτό να είναι κακό αν αυτό πιστεύει κάποιος κι αυτό τον καλύπτει;
Όλες οι θρησκείες έχουν πρακτικές μέσω των οποίων προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω και προς τον υπόλοιπο κόσμο αυτό που οι ίδιοι θεωρούν αλήθεια. Αυτό κάνεις και συ εδώ μέσα. Διαδίδεις αυτά που γνωρίζεις και πιστεύεις ως αλήθειες από την δική σου θρησκεία. Είναι κακό να σε ακούσει κάποιος, να ψάξει παραπάνω και να έρθει και να σου πει "Α! έγινα χριστιανός" ή μόνο στους άλλους είναι κακό και για τις δικές μας αλήθειες δεν ισχύει ο κανόνας;
Εγώ δεν θεωρώ κακό ο κάθε άνθρωπος να ψάχνει, να αναρωτιέται, να αμφισβητεί και να μαθαίνει. Ίσα ίσα αυτό θεωρώ ως ιδανικό για κάθε άνθρωπο. Κι ας καταλήγει μετά όπου πιστεύει αυτός καλύτερα. Εγώ εννοώ τον ΚΆΘΕ άνθρωπο όμως. Δεν τους χωρίζω σε έξυπνους και χαζούς, σε έχοντες κρίση και σε μη έχοντες κρίση που πρέπει να μείνουν προστατευμένοι από αλήθειες άλλων μη τυχόν και τις πιστέψουν κι αυτοί. Εσύ αυτό κάνεις.
Η λογική (και μιλώ γενικότερα όχι μόνο σε σένα) είναι οτι κρατάμε τα πρόβατα στο μαντρί μη τυχόν κι ακούσουν κανέναν άλλο τσοπάνη και τους αρέσει περισσότερο. Γιαυτό το κόλλημα της εκκλησίας με την γιόγκα (ενώ παραδέχονται πως δεν είναι προσηλυτισμός!), γιαυτό το κόλλημα με τον Καζαντζάκη( και για αυτόν η ίδια άποψη επικρατεί, δεν θα πάθεις τίποτα, άλλα ένας που δεν έχει σωστή κρίση μπορεί να μπερδευτεί κτλ) γιαυτό τα κολλήματα γενικώς... Προσωπικά αυτά μου φαίνονται εμετικά. Αν θεωρείς κάποιον ότι δεν έχει σωστή κρίση και θα μπερδευτεί καθώς έρχεται σε επαφή με κάτι άλλο, τότε τον θεωρείς ηλίθιο κι ας μη το λες για να σαι politically correct. Κι αν δεν έχει κρίση για να καταλάβει και να κρίνει μόνος του τι θέλει και τι όχι, τότε δεν έχει την κρίση για να καταλάβει ούτε εσένα και τις δικές σου αλήθειες, άρα ως πρόβατο τον θες. Και ως πρόβατο θες να τον κρατήσεις μακριά από οτιδήποτε άλλο για να παραμείνεις ο τσοπάνης του.
(δεν αναφέρομαι σε σένα προσωπικά με το δεύτερο πρόσωπο, γενικά για τις θρησκείες μιλώ).
10-10-2017, 15:15 #19
Θεωρείς πως προσηλυτίζω, όταν μιλάω για ταπεινότητα και συγχώρεση; Αυτό, πρώτη φορά μου το λένε σαν κατηγορία! Δεν είναι κακό να γίνει κάποιος Βουδιστής ή Ινδουιστής ή Προτεστάντης, το κακό είναι να γίνει διαμέσου άλλων προσηλυτιστικών πρακτικών, που σε μπερδεύουν. Άλλο πράγμα να το επιλέξεις από μόνος σου, να γίνεις Ινδουιστής και άλλο διαμέσου, άλλων πρακτικών προσηλυτιστικών ή μη. Όσο για την Εκκλησία, δεν είπε ποτέ ότι δεν μπορεί να επιλέξει ο άνθρωπος άλλη "οδό". Ο Χριστός, μίλησε για το αυτεξούσιο στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος επιλέγει αν θα Τον ακολουθήσει ή όχι. Το ίδιο είπε ο Χριστός και στους μαθητές Του, όταν τους πρωτοσυνάντησε. Δεν προσπαθεί κανείς, να κρατήσει τους πιστούς στην Εκκλησία. Ο Χριστιανισμός, ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο και αν το έχεις βρει κάπου να το λέει ο Χριστός, με χαρά θα δω, την πηγή σου και θα το συζητήσουμε. Όσο για τον Καζαντζάκη, υπάρχουν πολλές παραφιλολογίες για εκείνον. Κανείς ας πούμε δεν ήξερε από εδώ, ότι πήγαινε πολύ τακτικά στο Άγιο Όρος και ότι κυνηγήθηκε από έναν κομπλεξικό επίσκοπο, που η Ιερά Σύνοδος, βγήκε υπέρ του Καζαντζάκη και κατά του επισκόπου. Ούτε επίσης υπήρξε ρωμαιοκαθολικός, ούτε ήταν άθεος. Έψαχνε απλά την αλήθεια, όπως κάνουμε όλοι μας πάνω κάτω. Καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι, σε κάποια θέματα. Δεν είναι όλοι στην Εκκλησία κομπλεξικοί και κλειστόμυαλοι. Υπήρξαν πολλές φορές στην ιστορία (κατοχή, εμφύλιο κλπ), που η Εκκλησία, έβαλε "πλάτη" και βοήθησε πολύ κόσμο, παρ' όλο που δεν υπήρχε ούτε κυβέρνηση, ούτε κάποια ουσιαστική πολιτική διοίκηση και βοήθησε κόσμο, άσχετα αν πίστευε στον Χριστιανισμό ή όχι. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, έχει φτιάξει νοσοκομείο, που πηγαίνουν όλοι ανεξαρτήτου θρησκείας και έχουν γίνει πολλά άλλα πράγματα, που ο πολύς κόσμος, δεν θα τα δει σε κανένα sait, κίτρινου τύπου. Μπορεί να μην συμφωνήσουμε ποτέ, αλλά η αλήθεια θα πρέπει να λέγεται...
10-10-2017, 15:29 #20
Δεν ειπα οτι κανεις προσηλυτισμό!!! Μην καταλαβαίνεις ο, τι θες. Και ειλικρινά αν δεν το κάνεις επίτηδες αυτό κι έχεις πρόβλημα κατανόησης κειμένου, παραιτούμαι γιατι είναι πολύ εκνευριστικό.
Εσυ προηγουμένως συμφώνησες πως η γιόγκα δεν είναι προσηλυτισμός. Τώρα λες άλλα. Είναι προσηλυτισμός τελικά ή όχι;
Αν δεν είναι, όπως είπες πριν, σε ξαναρωτώ, πού είναι το κακό κάποιος κάνοντας γιόγκα (λέμε τώρα) να θελήσει να μάθει περισσότερα για τον ινδουισμό ή τον βουδισμό και να τα ασπαστεί;;;
Επίσης δεν είπα πως αυτά τα λέει ο Χριστός, τα λένε όμως αυτοί που μιλούν εξ ονόματος του.
Να σου πω θα μας τρελάνεις; Πώς θα γίνει ένας Ελληνας πχ ινδουιστής; Θα ξυπνήσει μια μέρα και θα πει κάτσε να γίνω ινδουιστής; Προφανώς θα πρέπει να έχει ερεθίσματα από κάπου. Εσύ ο ίδιος πριν έφερες ως τέτοιο παράδειγμα την γιόγκα, οτι κάποιος χωρίς κρίση μάλιστα (δηλαδή χαζός συμπληρώνω εγώ) ξεκινώντας απτην γιόγκα θα μάθει για τον ινδουσμό και θα ενστερνιστεί αυτές τις αλήθειες. Και σε ρωτώ, πού είναι το κακό;;;
10-10-2017, 17:12 #21
πολυ μεγαλο λαθος κανεις!!!!
εγω ειμαι Χριστιανη Ορθοδοξη και κανω yoga χρονια!!!!
ειναι ασκησεις γυμναστικης οπου γυμναζεις το σωμα σου εν τω βαθει, και οχι οπως τα βαρακια στο γυμναστηριο που γυμναζουν μονο τους επιφανειακους μυες...
Τι σχεση εχουν οι ασκησεις του σωματος με την θρησκευτικη πιστη, μονο εσυ το ξερεις...[I]Love...[/I]
10-10-2017, 17:21 #22
Η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσετε την ευελιξία και την αντοχή σας.
Σχεδόν όλοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τις ασκήσεις που προβλέπει, αφού, ως σύνολο ασκήσεων ξεπερνάει το “τυπικό” άγγιγμα στα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών σε στάση διαλογισμού, όπως μπορεί να πιστεύουν λανθασμένα πολλοί.
Ορισμένες κατηγορίες ασκήσεων της γιόγκα είναι για χαλάρωση. Σε άλλες περιπτώσεις, κινείστε περισσότερο και εκτελείτε πιο απαιτητικές στάσεις. Οι περισσότεροι τύποι επικεντρώνονται στην εκμάθηση των στάσεων, που ονομάζεται asanas. Πολύ σημαντικό μέρος των ασκήσεων γιόγκα είναι και οι τεχνικές της σωστής αναπνοής (εισπνοή – εκπνοή).
Δείτε σε ποιους τομείς σας βοηθούν οι ασκήσεις γιόγκα:
Γιόγκα για Ευελιξία
Οι ασκήσεις γιόγκα ασκούν τάση στους μυς σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να κινηθείτε καλύτερα και να αισθάνεστε λιγότερη δυσκαμψία ή κόπωση. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν γιόγκα καθημερινά αύξησαν την ευελιξία τους έως και 35% μετά από μόλις 8 εβδομάδες.
Αυξάνει την δύναμη του κορμού
Μερικές μορφές της γιόγκα, όπως η Ashtanga και η Power Yoga, είναι πολύ απαιτητικές. Αν τις ακολουθήσετε επιτυχώς θα βελτιώσετε σημαντικά το μυϊκό σας σύστημα. Αλλά ακόμα και η λιγότερο έντονη μορφή της γιόγκα, όπως η Iyengar ή η Hatha, σας ενδυναμώνουν σημαντικά.
Πολλές από τις πόζες χτίζουν τη δύναμη του άνω μέρους του σώματος. Οι όρθιες στάσεις, ειδικά εάν τις κρατήσει για αρκετά μεγάλες αναπνοές, χτίζουν τη δύναμη στους τετρακέφαλούς σας και τους κοιλιακούς. Άλλες στάσεις εστιάζουν στην ενδυνάμωση του κάτω μέρους της πλάτης. Όταν γίνουν σωστά, σχεδόν όλες οι στάσεις της γιόγκα οικοδομούν την δύναμη του κορμού σας και των κοιλιακών σας μυών.
Καλύτερη στάση σώματος μέσα από τις ασκήσεις γιόγκα
Όταν είστε πιο δυνατοί και πιο ευέλικτοι, μοιραία θα έχετε και καλύτερη στάση σώματος. Οι περισσότερες όρθιες ή καθιστές πόζες της γιόγκα ενδυναμώνουν τους μυς του κορμού, οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλύτερη στάση του σώματος.
Οφέλη της γιόγκα στην αναπνοή
Η γιόγκα επικεντρώνεται σημαντικά στην αναπνοή σας, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Μπορεί επίσης να απαιτούνται και κάποιες ειδικές τεχνικές αναπνοής σε ορισμένους τύπους ασκήσεων.
Αλλά η γιόγκα συνήθως δεν είναι η αερόβια, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, εκτός αν πρόκειται για μια έντονη μορφή γιόγκα ή αν εκτελείτε τις ασκήσεις σε πολύ ζεστό χώρο.
Λιγότερο άγχος, μεγαλύτερη ηρεμία
Κατά κανόνα, οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά γιόγκα αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και πιο χαλαροί μετά από κάθε συνεδρία ασκήσεων. Μερικές μορφές της γιόγκα χρησιμοποιούν τεχνικές διαλογισμού που βοηθούν να ηρεμήσει το μυαλό.
Η γιόγκα κάνει καλό στην καρδιά σας
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η γιόγκα μειώνει την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό. Ο πιο αργός ρυθμός της καρδιάς μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις, καθώς και τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η γιόγκα έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
iatropedia.gr[I]Love...[/I]
10-10-2017, 17:40 #23
Η γιογκα, εφοσον βεβαια τη συνηθισεις, ειναι ενας αριστος τροπος για να σταματας τη σκεψη.
Το ειχα ψαξει πολυ οταν το μυαλο μου ετρεχε σε χιλια δυο, αλλα δεν μπορεσα να τη συνηθισω γιατι εχει αργους ρυθμους κι εγω χρειαζομουν κατι σε πιο αεροβιο και με ενταση.Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
10-10-2017, 17:59 #24
10-10-2017, 19:25 #25
Προ αντικαταθλιπτικων, πιλατες εκανα σχεδον καθημερινα! και μονο με τις αναπνοες χαλαρωνα πολυ!!!!!
με τα αντικαταθλ ενα χρονο τωρα εχω χαλαρωσει υπερβολικα, και δεν πολυπαω γυμναστηριο οπως πριν να κοπανιεμαι καθημερινα... ευτυχως απο κιλα ειμαι στα 62 αλλα εχω χαλαρωσει πολυ στο δερμα...εχασα και τη γραμμωση μου...Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
10-10-2017, 22:21 #26
"Όλες οι θρησκείες έχουν πρακτικές μέσω των οποίων προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω και προς τον υπόλοιπο κόσμο αυτό που οι ίδιοι θεωρούν αλήθεια. Αυτό κάνεις και συ εδώ μέσα. Διαδίδεις αυτά που γνωρίζεις και πιστεύεις ως αλήθειες από την δική σου θρησκεία." Αν με αυτή την πρόταση, δεν εννοείς τον προσηλυτισμό, τότε είναι δικό μου λάθος. Η γιόγκα, δεν είναι προσηλυτισμός, με την δυτική έννοια του όρου, δηλαδή ιεροκήρυκες, φυλλάδια, ομιλίες, σωματεία, οργανώσεις κλπ. Είναι έμμεσος προσηλυτισμός, που το θρησκευτικό μήνυμα μια χαρά το περνάει. Παρακάτω η willowfairy, μίλησε για χαλάρωση, ηρεμία και ευεξία, το ίδιο και εσύ μέσα από την γιόγκα, είτε το θέλεις, είτε όχι, αυτό είναι θρησκευτική έκφραση, που το κάνουν και οι Βουδιστές, για να φτάσουν στην Νιρβάνα, δηλαδή στην απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και απομόνωση, από τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να φτάσει κάποιος, στην υψηλότερη βαθμίδα, την Νιρβάνα, που μέχρι στιγμής, μόνο ο Βούδας έχει φτάσει, αλλά αφήνουν και ένα ενδεχόμενο, να τον φτάσει και άλλος, αφού δεν αποτελεί θεότητα, αλλά ένας δάσκαλος. Δεν ξέρω για Ινδουιστής, αλλά βουδιστές Έλληνες, μια χαρά υπάρχουν και το μοναστήρι που σου είπα, από Έλληνες μοναχούς και Ελληνίδες μοναχές, είναι βουδιστές φυσικά. Τέλος ο Χριστός, είναι ο Ιδρυτής αν θες, του Χριστιανισμού και όχι οι εκπρόσωποί του...
10-10-2017, 22:26 #27
Αν διάβαζες περισσότερα για τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, τώρα θα ήξερες ποια είναι η σχέση της γιόγκα με τις δύο θρησκείες. Είναι καθαρά έκφραση πίστης, που ξεκίνησε από τον Ινδουισμό και το πήρε ο Βούδας και μέσω της γιόγκα, έφτασε στην απόλυτη απομόνωση, δηλαδή την Νιρβάνα, μάλιστα αρχαίες βεδικές πηγές, αναφέρουν χωρίς να είναι σίγουρο, ότι αιωρούνταν όταν το έκανε αυτό, αλλά οι βεδικές πηγές, που είχαν γραφτεί από μια κάστα στρατιωτικών του Ξαντρίγιας, μέσω των αρχαίων Ουπανισάδων, έχουν αλλοιωθεί αρκετά μέσα στον χρόνο, γι'αυτό και ο σημερινός Βουδισμός, δεν έχει σχέση με αυτό που ήθελε ο Βούδας. Εσύ μπορεί να είσαι χριστιανή Ορθόδοξη, αλλά εγώ σπουδάζω θεολογία, και το έχω ψάξει λίγο παραπάνω, μέσα από εργασίες κλπ. Άρα εν κατακλείδι, είναι έκφραση καθαρά θρησκευτικής πίστης, που πέρασε σαν γυμναστική στην Δύση, όμως παραμένει θρησκευτική πρακτική, αυτό δεν αλλάζει, ακόμη και αν το βλέπει ο άλλος σαν γυμναστική...
10-10-2017, 22:33 #28
Σπουδαζεις θεολογια;; Λέω κι εγω που ξερεις τοσα πολλα. Θελω να σε ρωτησω κποια στιγμη καποια πραγματα
10-10-2017, 22:38 #29
10-10-2017, 23:27 #30
Όχι δεν εννοούσα οτι κάνεις προσηλυτισμό. Γενικά δεν εννοώ πράγματα. Ο, τι θέλω να πω, το λέω ευθέως να σαι σίγουρος για αυτό. Δεν έχω παρακολουθήσει όλα τα ποστ σου αλλά αν σε δω να κάνεις προσηλυτισμό σου δίνω τον λόγο μου πως θα είμαι η πρώτη που θα στο πω.
Εννοούσα αυτό που είπα, οτι είσαι εδώ και εκφράζεις τα θρησκευτικά σου πιστεύω, τα υποστηρίζεις και με κάποιο τρόπο διαδίδεις αυτά που θεωρείς αλήθειες. Αυτό δεν λέγεται προσηλυτισμός, αυτό είναι στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης του θρησκευτικού αισθήματος.
Το ίδιο υποστήριξες πριν και για την γιόγκα και μάλιστα το τόνισες μόνος σου πως δεν είναι προσηλυτισμός, τώρα λες πως είναι έμμεσος. Οκ... διαφωνώ κάθετα.
Ποιο θρησκευτικό μήνυμα περνάει βρε άνθρωπε μου; έχεις κάνει ποτέ γιόγκα;
Ο, τι προσφέρει ηρεμία, ευεξία και χαλάρωση έχει να κάνει με θρησκεία, τι άκυρο είναι αυτό τώρα;
Σε νιρβάνα προσπαθεί να φτάσει ο βουδιστής που κάνει γιόγκα, εμείς οι υπόλοιποι μη βουδιστές που δεν μας αφορά το θρησκευτικό κομμάτι αλλά αυτό της άσκησης μένουμε σε αυτό.
Δεν έχει νόημα η συνέχιση της κουβέντας, προφανώς διαφωνούμε. Η δική μου θέση είναι αυτή που είπα. Ξέρω πολλούς ανθρώπους και χριστιανούς που κάνουν χρόνια γιόγκα, την θεωρώ πολύ καλή μορφή άσκησης και με την μορφή που γίνεται δεν θεωρώ πως έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία ανεξάρτητα από την προέλευση της. Και οι απόκριες έχουν άλλη προέλευση αλλά αν μασκαρευτώ δεν θα κάνω δέηση στον Διόνυσο. Αυτά μόνο κολλημένοι τα πιστεύουν.