Έχει να κάνει με τις ερωτικές σου σχέσεις; Αλήθεια πιστεύεις στον Θεό; Ποιον από πάνω επικαλείσαι;
Printable View
ναι κατα καποιο τροπο μ'αυτες εχει να κανει. αγνωστικιστης δηλωνω (δεν ειναι δυνατον να περιμενει κανεις απο εναν ανθρωπο σαν εμενα να πιστευει στο Θεο με την ακριβη εννοια του ορου, ειδικα οπως θελουν οι θρησκειες, αφου δε σεβομαι τπτ και κανεναν). θα μπορουσαμε να πουμε πιστευω σε μια δυναμη περισσοτερο, η οποια ειναι χαοτικη, που ομως μπορει να προερχεται απο καπου ή καποιον συγκεκριμενα και να κανονιζει τα παντα. σαν το Ματριξ, οπου ενας αρχιτεκτονας τα σχεδιασε ολα, ασχετα αν μετα ξεφυγαν λιγακι γιατι ειχαν δικια τους ζωη και θεληση και δε γινοντουσαν αυτοματα και τελεια οπως ακριβως ηθελε...
To matrix δεν το έχω δει ποτέ. Δεν ξέρω ακριβώς την υπόθεση. Εγώ ούτε καν αγνωστικίστρια δεν είμαι. Εντελώς άθεη. Πιστεύω ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από μόνο του χωρίς την παρέμβαση καμιάς δύναμης. Ναι είναι δυνατόν, το πιστεύω. Και δεν δέχομαι και καμιά δύναμη από πάνω μου.
εγω ξεκινησα στο λυκειο σαν αθεος, στη πορεια ομως διαβαζωντας και βλεπωντας περα απ'τον χριστιανισμο (ή κι εναντιον του), αποφασισα πως τελικα καλυτερο ειναι να μη παιρνω θεση και σ'αυτο το ερωτημα, να το αφηνω δλδ να αιωρειται αν υπαρχει, και να μην εγκλωβιζω το μυαλο μου ουτε στο οχι (οπως κανουν οι αθεοι). πολλες φορες το βλεπω κι αρνητικα και στρεφομαι εναντιον του Θεου (δεν τον αμφισβητω μονο δλδ), το σιγουρο ειναι οτι δεν τον ακολουθω οπως προσταζουν οι θρησκειες ακριβως, γιατι τις βλεπω σαν να συγκεκριμενοποιουν μια δικια τους απαντηση, να φτιαχνουν ενα καλουπι προς συμφερον τους και να φανατιζονται τοσο ζωντας το κι ολας, ενω απαντηση κατεθειαν απ'τον Θεο δεν εχει υπαρξει ακομα. ολα στη φαντασια των ανθρωπων ειναι, γιατι πασχει απ'το συνδρομο μπαμπακα (ή κατι σχετικο αφου ολοι νιωθουμε καλυτερα σκεφτομενοι οτι καποιος μας προστατευει)...
Εγώ έχω διαβάσει κάτι σχετικό με την ψυχολογία του αθεισμού που φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Πολλοί μεγάλοι διανοητές που υπήρξαν άθεοι όπως ο Νίτσε ο Καμύ και ο Σαρτρ έχασαν σε μικρή ηλικία τους πατεράδες τους (δεν γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες για τον καθένα) γι' αυτό υποτίθεται απαρνήθηκαν και το Θεό. Τέλος πάντων, δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο. Ξέρω πολλούς άθεους που είχαν πολύ καλή σχέση με τον πατέρα τους.
τα παντα παιζουν ρολο και ισχυουν, μικροι οι γονεις μας καλυπτουν τις οποιες αναγκες εχουμε (κι ετσι ισως φανταζουν σαν Θεοι στα ματια μας, οτι δε μπορουμε να ζησουμε χωρις αυτους τουλαχιστον). μεγαλωνοντας κατα βαθος ολοι οι ανθρωποι εχουμε αναγκη και θελουμε ακομα προστασια, φροντιδα, να νιωθουμε ασφαλεια. σε εναν κοσμο ο οποιος ειναι δικτατορικα χαοτικος (γιατι η απολυτη ελευθερια ειναι χαος, και ετσι λειτουργει η φυση), ειναι φυσιολογικο να ανατρεχουμε σ'αυτη την αναγκη, και πλαθωντας ενα παραμυθακι το οποιο γινεται θρησκεια κι ακολουθειται επηρεαζωντας τοσες ζωες, νομιζουμε οτι την καλυπτουμε και εχουμε με το μερος μας το αγνωστο (το οποιο μας φοβιζει). λες και το εξηγησαμε και μαθαμε οτι οντως ο Θεος ειναι καλος και μας τυρανναει με τη καλοσυνη του or whatever about him.
Το βιβλίο παρουσιάζει την γνωσιακή-συμπεριφορική μέθοδο και πώς μπορείς να την εφαρμόσεις. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνει δεν αφορούν σε μια μεμονωμένη περίπτωση. Δεν είπα κάπου ότι αντικαθιστά τον ψυχοθεραπευτή. Ο τρόπος σκέψης δεν αλλάζει από αυτά που θα διαβάσεις αλλά από αυτά που θα προσπαθήσεις να κάνεις πράξη. Το ιδανικό θα ήταν κάποιος να εφαρμόζει αυτά που λέει το βιβλίο υπό την επίβλεψη του ψυχολόγου του. Είναι όμως ένα καλό βιβλίο αυτοβοήθειας -για μένα το καλύτερο από αυτά που έχω διαβάσει, ειδικά στην περίπτωση του φευγάτου ενδείκνυται- που μάλιστα κυκλοφορεί από ιατρικές εκδόσεις.
Σταματάω εδώ γιατί στο τέλος θα νομίζουν ότι παίρνω και ποσοστά από τις πωλήσεις:Ρ
συμφωνω για αυτο που λες για τις θρησκειες. κ εγω νομιζω οτι ολες οι θρησκειες ειναι ψευτικες.
οσο κουφο κ αν ακουστει, επειδη τα ψαχνω εδω κ κανα χρονο κ εχω γνωρισει κοσμο που εχει αρκετη πιστη, κ εχω ακουσει διαφορα, υπαρχει απαντηση κατ ευθειαν απο το Θεο!
βιωματικη απαντηση προσωπικη σε καθε ανθρωπο! απλα πρεπει να το θελει κανεις πολυ να φανερωθει ο Θεος σε αυτον κ να το ζηταει πολυ. προυποθετει δλδ καποια πιστη.
αν διαβασεις βιους αγιων, ή αν διαβασεις καποιους καλους παπαδες, ή κ αλλες παραδοσεις, βουδισμο κλπ, θα δεις οτι υπαρχουν βιωματικες υπερβατικες εμπειριες. απλα δε θα λενε τπτ για σενα γιατι οι βιωματικες εμπειριες ειναι προσωπικες κ δεν μεταφερονται. οπότε θα πρεπει να ζησεις εσυ ο ιδιος τις δικες σου για να πειστεις.
Λου καλημέρα! Αν θέλεις να μου εξηγήσεις για τις βιωματικές υπερβατικές εμπειρίες γιατί δεν καταλαβαίνω ακριβώς.
Lou βριζε με οσο θες για τα ψυχολογικα μου, τη Σουηδια ή οτι αλλο, σε ξανασυμπαθησα μετα απ'αυτο το ποστ!
νομιζω πως κατα βαθος ολοι ξερουμε τι εννοει. ειχα γραψει και σε προηγουμενη σελιδα οτι απ'τη πολυ πιστη, ειδικα στο μοναχισμο κλπ, μπορει να πεσεις σε trance (οχι τη μουσικη), να νιωθεις πως αγγιξες τη θεωση, να εχεις απιστευτη γαληνη αλλα και εσωτερικη δυναμη (inner power που λενε), και να μη σε επηρεαζει τπτ αρνητικα! αυτο φυσικα μπορει να παιξει ρολο και εξωτερικα, και συνηθως οταν υπαρχει επικληση θετικης ενεργειας (γιατι οταν προσευχεται ενας ανθρωπος αυτο κανει ουσιαστικα) και συσσωρευεται, τοτε μπορει να επηρεασει και το περιβαλλον (αυτο που λενε θαυμα). γιαυτο στις εκκλησιες οι πιστοι χριστιανοι νιωθουν οτι αγαλιαζει η ψυχουλα τους, και γιαυτο εχουν υπαρξει ανθρωποι που δε πεθαναν παρολο που ειχαν να φανε για μερες. στην Ινδια νομιζω ειχανε γραψει κι ολας οτι ηταν ενας τετοιος που δεν ετρωγε καθολου επι χρονια κι ομως ζουσε κανονικα!
Αυτο ειναι το κακο Γιαννη.. οτι το εχουν παρει λαθος αυτο με την πιστη. Καθονται με σταυρωμενα χερια περιμενοντας ΤΙ??? Να τους βοηθησει ο "Θεος" ? Ή πηγαινοντας στην εκκλησια οτι θα τον παρουν με το μερος τους οπου μετα βγαινοντας απο εκει "θαβουν" τους συγγενεις και γειτονες τους? Αυτοι ζουν σε αλλο κοσμο με παραισθησεις. Α! και να μην ξεχασω οτι θυμουνται τον Θεο και τον επικαλουνται ΜΟΝΟ στα δυσκολα... Ε.Λ.Ε.Ο.Σ!
Ο τρόπος σκέψης μας αλλάζει όταν το αποφασίσουμε πραγματικά ότι θέλουμε να αλλάξει. Δυστυχώς, αυτό γίνεται πολλές φορές όταν έχουμε φτάσει στα όριά μας.
Με ποιον τρόπο θα το κάνει ο καθένας είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας αλλά και συγκυριών. Συχνά φτάνει ένα βιβλίο, ακόμη και μια κουβέντα.
Πάντως σίγουρα δεν γίνεται μόνο με ψυχοθεραπεία. Και μιλάω εγώ που είμαι θερμή υποστηρίκτρια αυτής της μεθόδου.
τιποτε δεν ειναι απο μονο του "η λυση"
ΕΙΔΙΚΑ ενα βιβλιο που καποιος μπορει να το περασει σαν σκουπιδι, ενω καποιος αλλος να το εχει σαν θησαυρο...
τα θεματα που αφορουν στην αυτοβελτιωση μας, μπορει να τα κατεχουν οι ειδικοι, δεν ειναι ομως παντα θεμα των ειδικων στην ζωη μας.
μπορει καποιος να ενδιαφερεται για μια διαδικασια αυτογνωσιας και βελτιωσης, χωρις ομως να ειναι δυσλειτουργικος η να υποφερει.
μπορει να το κανει λοιπον με δικα του ψαξιματα...
το αν θα του φερει λυσεις ενα βιβλιο λοιπον, δεν ειναι θεμα ΜΟΝΟ του βιβλιου, αλλα πρωτιστως του σε τι βαθμο συνειδητοτητας βρισκεται, ποσο καλη αντιληπτικη ικανοτητα εχει, ποσο τον απασχολουν τα θεματα που θιιγονται, ποσο θελει να εμπλακει ....
ΑΝ ομως φτανει σε αδιεξοδα, υποφερει, γινεται δυσλειτουργικος, τοτε χρειαζεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ επισκεψη σε ειδικο γιοα να βοηθηθει, γιατι πιθανοτατα τα μπλοκαρισματα του τον οδηγουν στις ιδιες λαθος λειτουργιες. αυτο δεν ειναι ευκολο να το δεις απο μεσα..
Σκέφτομαι ότι τελικά η διάθεσή μου χαλάει άρδην όταν βλέπω τον πατέρα μου.
Επίσης σκέφτομαι πόσο καλύτερα θα ήμουν αν έμενα μόνη μου.
Και πόσο αποτυχημένος είναι ο πατέρας μου παρόλο που δεν το ξέρει.
Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.
καλοσυνη που τυρανναει; Εγω απλα θα το ελεγα ελευθερη βουληση, ο ανθρωπος απο μονος του τα κανει αυτα, γιατι εχει την ελευθερη βουληση, και μπορει να κανει ΚΑΙ το κακο. Αν θα μπορουσες να κτηγορησεις τον Θεο για κατι ειναι γιατι μας εδωσε ελευθερη βουληση, και γιατι δεν ειναι πιο... παρεμβατικος! Αλλα ακομα και τα παιδια οταν παιζουν μεταξυ τους δε θελουν να ανακατεβονται οι μεγαλοι, γιατι καποιος πριν ανεφερε οτι βλεπουμε τον Θεο σαν τολυς γονεις μας.
Και συνηθως ναι, παμε στους γονεις μας οταν τα βρισκουμε δυσκολα, στο γιατρο οταν αρρωσταινουμε κτλ κτλ κτλ. Να προσπαθεις καθημερινα για το καλυτερο, μακαρι να το καναμε ολοι, να προστρεχεις σε αυτον συνεχεια, ακομα και η Αγια Γραφη γραφει καπου να μην χρησιμοποιειται συχνα το ονομα του..
Συμπερασματικα, εγω πιστευω οτι ο Θεος ειναι σαν τα καγκουρο. Το οτι δεν τα εχουμε δει δε σημαινει οτι δεν υπαρχουν. ΕΠισης, αν μας πει καποιος οτι ειδε ενα δε σημαινει οτι ειχε ψευδαισθησεις, επειδη εμεις δεν εχουμε δει. Πααρομοιως, αν δουμε μια φορα καγκουρο στη ζωη μας, και μετα δεν ξαναδουμε, δε σημαινει οτι επαψαν να υπαρχουν, ή οτι τελικα δεν ειδαμε εμεις καλα τοτε και δεν υπαρχουν, αφου δεν ξαναειδαμε και ξεθωριαζει η αναμνηση. Και μπορει να ειναι μεγαλο το ταξιδι, αλλα αν πραγματικα θες να δεις καγκουρο ειναι πιθανο οτι μπορεις να τα καταφερεις.. Και παντα θα υπαρχει η περιπτωση να περασε ενα απο διπλα σου την ωρα που δεν κοιταζες.
Πιστευω οτι αμα θες να δεις κατι παρα πολυ, θα το δεις... η θεληση και η πιστη ειναι πολυ δυνατα οπλα! Εγω δηλωνω παντως αθεη αλλα πιστευω σε κατι αλλο...
Ειμαι αθρησκη.. δεν πιστευω σε καμια θρησκεια και ειμαι εναντιον οπως και αθεη. Πιστευω σε κατι αλλο.. Να σου πω την αληθεια δεν ξερω τι ειναι αγνωστικισμος! Με ελκυει η φυση και η φυσικη των πραγματων πλεον... Παλιοτερα ημουν στο αλλο ακρο.. πιστευα σε μεταφυσικα πραγματα αλλα αυτα πλεον τα ερμηνευω με διαφορετικο τροπο. Πιστευω στις ενεργειες..
αντιο... το τελευταιο αντιο στις μαχες με τα μαχαιροπιρουνα.. :( μονο τσιγαρο πια
Κοιτα...απο αυτα που λες,συμπεραινω οτι εισαι αθρησκη αλλα οχι αθεη καθως πιστευεις σε κατι το ανωτερο,δηλαδη στη συμπαντικη νομοτελεια!
@ Αγνωστικιστης ειναι αυτος που δηλωνει αγνοια αναφορικα με την υπαρξη καποιας θεοτητας! Επομενως,δε παιρνει ξεκαθαρη θεση για την υπαρξη ή την ανυπαρξια του Θεου!
λολ γιατί κρίμα? Πιστεύω. Αν δεν πιστεύω θα απελπιστώ περισσότερο.. περνάω ήδη δύσκολα
Η πίστη μου δίνει μόνο ελπίδα :) δεν έχω κανέναν και τίποτα..
Ποιός είπε οτι οι μεταλλάδες δεν πιστεύουν? δεν ειναι σατανισμός ή αθεισμός το μέταλ :)
Αν δεν έχω κανέναν και τίποτα να μου δίνει ελπίδα έχω την πίστη μου.
Ντάξει αυτό λειτουργεί σε εμένα, δεν σημαίνει ότι λειτουργεί σε όλους
Πάντα φοράω σταυρό :)))))) ακόμα και όταν πήγαινα σε μεταλλάδικα ακόμα και όταν βαφόμουν σαν φρίκουλο :)
αν και δεν συμφωνώ με τον αθεισμό ... μεγάλη μαγκιά από μέρους σου να μην πιστεύεις σε κάτι, εγώ δεν θα το άντεχα :) είσαι δυνατή γυναίκα
Βρε πλακιτσα σου εκανα.. τα γνωριζω ολα αυτα. Και εγω δεν ειμαι αθρησκη λογω του μεταλ.. ;) Δεν θελω να πιστευω σε κατι αλλο περα απο μενα για να μου δινει δυναμη. Την δυναμη θελω να την αντλω απο μενα, τους ανθρωπους και την φυση... καποιοι με εχουν πει παγανιστρια. Αλλα δεν ακολουθω καμια θρησκια, δεν πιστευω σε κανεναν θεο & θεα απλα ισως η φιλισοφια και η ιδεολογια καπως να ταιριαζουν με μενα.
Κυριως σε μενα θελω να πιστευω! Ειναι το καλυτερο για μενα.. στα δικα μου χερια θελω να αφηνομαι...
Σε ευχαριστω παντως που διακρινεις κατι τετοιο!
Σκεφτομαι ποσο πληρης και ωραια νιωθω οταν δεν ζω για το χθες και το αυριο αλλα για το τωρα, οπως και ο καλυτερος ερωτας γινεται οταν νιωθεις σαν να μην προκειται να υπαρξει αλλη φορα και σαν να μην υπηρξε καμια αλλη πιο πριν..
σκεφτομαι οτι βγηκε νεο αλμπουμ Opeth και ειναι οπως πρεπει. επιτελους κατι αξιολογο μετα την τελευταια πατατα των Anathema!
ουαου μολις ανακαλυψα οτι εχω ενα μεγαλο κοινο μαζι σου! κι εγω ακουω πολυ trance, ειναι απο τα αγαπημενα μου ειδη μουσικης, ειδικα καλοκαιριατικα ταιριαζει με το mood. εχω ψαχτει και με την Uplifting (ή αλλιως Nitzhonot, Holymen κλπ), και φυσικα με την Goa που ειναι all time και σου ανεβαζει τη διαθεση.
για το αλλο τωρα, σιγουρος δεν ειμαι ποτε για τιποτα, απλα μεταφερω μια πληροφορια, χωρις ασφαλως να μπορω να την εξακριβωσω. οταν προσευχεται ενας ανθρωπος ομως, ειναι σαν να ζηταει να του ρθει ενεργεια, κι απ'αυτη την ενεργεια μπορει να αλλαξει ισως τον τροπο που νιωθει. ή κατι τετοιο στο περιπου συμβαινει...
t3h epicn3ss!!!! :D