Originally Posted by
mamra1983
breath με ολο το θαρρος.εχεις κανει εισοδο στον κοσμο της παρανοιας(ψυχωση)?[/QUO
Καλημέρα mamra1983, εννοείς αν έχω ψύχωση? Όχι (απ' όσο ξέρω τουλάχιστον) αλλά γνωρίζω ανθρώπους που έχουν.
Βέβαια με βεβαιότητα μπορώ να σου πω ότι η δική μου πάθηση, ένα είδος ΙΔΨ που στο εξωτερικό την ονομάζουν Pure O (primarily obsessional) και έχει να κάνει περισσότερο με ιδέες και σκέψεις και λιγότερο με ψυχαναγκασμούς, υπάρχουν φορές που σε κάνει να αισθάνεσαι παρανοϊκό άτομο.
Το αναγνωρίζεις βέβαια, αλλά δεν παύει να είναι βασανιστικό. Σαν να έχεις μια βλάβη στο μυαλό. Στο software που λέγαμε σε ένα άλλο ποστ με τους φίλους εδώ. Spamarei άσχημα το μυαλό. Γενικά είμαστε και σιωπηροί ασθενείς εμείς με αυτό, δεν μιλάμε πολύ, σε ποιον να τα πεις και ποιός θα σε καταλάβει αν δεν έχει γνώση επί του θέματος. Μπορεί να επηρεάσει απίστευτα την καθημερινότητα σου, σχέσεις, εργασία, τα πάντα...και ο άλλος να μη γνωρίζει και καταλαβαίνει τι έχεις. Δεν είναι ψύχωση βέβαια, αλλά είναι δύσκολη κατάσταση. Αλλά εντάξει αντιμετωπίζεται, η εμπειρία μου μου δείχνει ότι δε γιατρεύεται πλήρως όμως όταν καταφέρεις να τη διαχειριστείς, υποχωρεί και δε σε ταλαιπωρεί το ίδιο. Γυμναστική, συγκεκριμένη διατροφή και μια δημιουργική απασχόληση που έχω με έχουν βοηθήσει. Χωρίς αυτά θα ήμουν πολύ χειρότερα πιστεύω. Βασικά αυτά βοηθάνε σε οποιαδήποτε ψυχική ασθένεια έχεις.
Οπότε θα συμφωνήσω με τον elis σε αυτό, στο να κάνεις ότι μπορείς, ότι περνάει από το χέρι σου, ένα μεγάλο ποσοστό της βελτίωσης σε ότι έχεις είναι αποκλειστικά σε όσα κάνεις εσύ για τον εαυτό σου, δηλαδή να μην αφεθείς στη μοίρα σου μόνο και στα φάρμακα ή και στον καλύτερο ψυχίατρο του κόσμου να έχεις. Η λειτουργικότητα αποκτιέται πολύ με προσωπική προσπάθεια.
Τώρα άλλα για την παράνοια δεν ξέρω να πω, παρά μόνο ότι ζούμε σε έναν πολύ παρανοϊκό κόσμο και ίσως οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι ταλαιπωρούμαστε περισσότερο από αυτό και πρέπει να μάθουμε να είμαστε ψυχικά πιο δυνατοί.