Δεν την εχω τωρα την ψυχωση, την εχω πολλα χρονια.
Printable View
Μακάρι να το ξεπεράσεις και μακάρι με τον καιρό να συνέλθεις... Δεν ξέρω πόσο σοβαρό είναι, αλλά μια ψύχωση σε παραλύει μέσα σου και σε αφήνει πίσω. Όπως ξέρεις και ακούς συνέχεια, όλα είναι στο μυαλό. Και η χαρά και η λύπη... Και ο φόβος και η τόλμη... Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο!
Θέλει δουλειά και διαφορετική προσέγγιση από μέρους σου. Αυτό πιστεύω. Να το δεις αλλιώς και να μη το δεις σαν ένα χτύπημα της μοίρας σε εσένα... Σου συνέβη, σου συμβαίνει, σφίξε τα δόντια σου και αντιμετώπισέ το! Πρέπει να νικήσεις και όπως ξέρεις τους νικητές τους θαυμάζουν συνήθως...!
Σ'ευχαριστω, ειμαι μαχητρια πολλα χρονια τωρα, δεκαετιες.......Οποτε δεν τα παραταω αλλα σιγουρα με παιρνει απο κατω...λογικο ειναι! Οταν χανεις το μυαλο τα χανεις ολα!! Αν και πολλοι λενε οτι ειμαστε πιο "λογικοι" απο τους υπολοιπους!! Σε μερικα θεματα δηλαδη.
Σε μερικά επαγγέλματα, πρέπει να είσαι πάντα στην πρίζα, πάντα ψυλλιασμένος και αν είσαι ψυχωτικός βοηθάει, γιατί έχεις μια άλλη οπτική στα πράγματα, που κάποιος άλλος δεν μπορεί να δει. Π.χ. αν είσαι αστυνομικός στο Αεροδρόμιο που ψάχνει για λαθρέμπορους ή ντετέκτιβ... Ή σε τομείς που χρειάζεται προσήλωση στη λεπτομέρεια και απόλυτη αφοσίωση, όπως στην επιστήμη και στην έρευνα.
Αλλά και απογοητευμένη και μαχήτρια; Πως γίνεται;
Ένας μαχητής (μια μαχήτρια στην περίπτωσή σου), πρέπει να έχει πρώτα απ' όλα στρατηγική. Και κάτι άλλο: Ηθικόν ακμαιότατον!
Απογοητευμένη να μην είσαι... Γοητευμένη από τις προκλήσεις της ζωής, να είσαι!
positivewave εχεις κ συ ψυχωση?σπουδαζεις κατι η δουλευεις?πως τα πας?
Καλησπέρα και εδώ...Θα ήθελα να πω και εγώ τη γνώμη μου πάνω σε αυτό το θέμα..Σε γενικές γραμμές πριν την πάθηση είχα ευχέρεια λόγου, ήμουν πολύ τυπική στις σπουδές μου και στην εργασία μου όσο πρόλαβα, αλλά μετά την έλευση της ασθένειας ειδικά στην αρχή, είχα μεάλη δυσκολία στο να εκφραστώ αλλά και να κατανοήσω αυτά που μου έλεγαν οι άλλοι. Με τα χρόνια και τη βοήθεια των φαρμάκων αυτό αντιμετωπίστηκε κάπως και τώρα είμαι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο για εμένα προσωπικά...Σίγουρα όμως δεν είμαι όπως ήμουν κάποτε...Ωστόσο αυτό το θεωρώ λεπτομέρεια γιατί τα χειρότερα συμπτώματα της ψύχωσης έχουν εξαφανιστεί...Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ένα εσωτερικό διάλογο μέσα μας και να δούμε ότι παρόλα τα απομεινάρια της ασθένειας μπορούμε να έχουμε μία σχεδόν φυσιολογική ζωή και να νιώσουμε συναισθήματα όμορφα..Γιατί κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε η ζωή είναι, αλλά δεν χρειάζεται και να γίνουμε...
Είχα πάθει ερωτική ψύχωση (έκανα και stalking), αλλά ήρθα στα ίσια μου και πλεόν δεν σκέφτομαι πια το "αντικείμενο του πόθου" μου... Και με έφερε στα ίσα το γεγονός ότι το "αντικείμενο του πόθου" μου παντρεύτηκε και φοβήθηκα νομικές (και μη νομικές από τον άντρα της) συνέπειες για το stalking που έκανα. Είμαι νέος, οπότε προσπάθησα να το ξεχάσω και το αντιμετώπισα αλλιώς. Σπουδάζω και τα καταφέρνω σιγά σιγά...
Όχι ευτυχώς δεν χρειάστηκα φάρμακα... Απλά συνεχώς σκεφτόμουν το "αντικείμενο του πόθου" μου και άκουγα μέσα μου ξανά και ξανά τη φωνή της και τους διαλόγους μας. Την ακολουθούσα παντού (και στο ίντερνετ και στην πραγματική ζωή) και όταν έμαθα ότι παντρεύτηκε, μαζεύτηκα λίγο... Το σοκ αυτό της είδησης ότι παντρεύτηκε με έφερε στα συγκαλά μου.
Για τρεις μήνες ήμουν ένα εξαρτημένο πραγματάκι που ξυπνούσε και κοιμόταν με μια και μόνο σκέψη. Τους επόμενους πέντε μήνες, απλά απείχα από το stalking και ως γνωστόν, μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται...!
α καλη φαση τη γλιτωσες :D
ειχα το ιδιο πρόβλημα μην ανυσηχεις από την ψυχωση είναι, εγω κανω θεραπεια 2 χρονια και ακομα δεν μου εχει φυγει, προσπαθησε να μην το σκέφτεσαι και κανε υπομονη θα ερθουν και καλυτερες μερες
πρεπει να προσπαθήσεις από μονο του δεν λυνεται το θεμα. Διαβασε κανενα βιβλιο βοηθαει πολύ στη μνημη κανε σωστη διατροφή, πολλα φρουτα, νερο, λιγο κρεας, γυμναστικη, επισης σημαντικο είναι να εχεις ατομα στο πλαι σου που σε στηριζουν και με τα οποια να βγαινεις λιγο εξω να μην απομονονεσαι αγνοησε τι λενε οι αλλοι για σενα ολος ο κοσμος εχει και από ένα πρόβλημα...
Τελικά όσοι έχετε ψύχωση πιστεύετε οτι αυτή η δυσκολία στον λόγο που περιγράφετε προέρχεται από την ψύχωση ή από τα φάρμακα ως παρενέργεια;
Εννοώ υπάρχει περίπτωση να μην είναι σύμπτωμα της ψύχωσης αλλά να είναι παρενέργεια από τα φάρμακα;
Το ρωτώ αυτό γιατί σε άτομο που υποθέτω εγώ ότι βρισκόταν σε ψύχωση και δεν έπαιρνε φάρμακα, λέγοντας παράλογα πράγματα, σενάρια καταδίωξης κτλ δεν είχα παρατηρήσει καμιά δυσκολία στον λόγο, το αντίθετο μιλούσε γρήγορα και πολύ, τόσο που δύσκολα μπορούσα να παρακολουθήσω τι έλεγε.
Ναι καινούρια...Σίγουρα δεν είναι όλα τόσο εύκολα αλλά με υπομονή, προσπάθεια. καθοδήγηση από τον ψυχολόγο και φάρμακα μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκετά συμπτώματα...όχι όλα πάντα...είναι ένας διαρκής καθημερινός αγώνας η ασθένεια αυτή και αποτελεί βάρος και για εμάς που νοσούμε και για τις οικογένειές μας. Εμένα επιπλέον με έχει κουράσει η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή που έχω εμφανίσει παράλληλα με τη σχιζοφρένεια και δεν έχω καταφέρει να την αντιμετωπίσω ακόμη...άρα το ξέρω και εγώ καλά ως πάσχουσα ότι δεν είναι ΄τσι εύκολα τα πράγματα..απλά δεν πρέπει να τα παρατάμε αυτό λέω...
δηλαδή εσυ τι προτείνεις; να σταματήσουμε τα φαρμακα; αυτό θα ηταν καταστρεπτικο για την υγεια ενός ψυχωσικου...
ναι καινούρια...Σίγουρα δεν είναι όλα τόσο εύκολα αλλά με υπομονή, προσπάθεια. καθοδήγηση από τον ψυχολόγο και φάρμακα μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκετά συμπτώματα...όχι όλα πάντα...είναι ένας διαρκής καθημερινός αγώνας η ασθένεια αυτή και αποτελεί βάρος και για εμάς που νοσούμε και για τις οικογένειές μας. Εμένα επιπλέον με έχει κουράσει η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή που έχω εμφανίσει παράλληλα με τη σχιζοφρένεια και δεν έχω καταφέρει να την αντιμετωπίσω ακόμη...άρα το ξέρω και εγώ καλά ως πάσχουσα ότι δεν είναι ΄τσι εύκολα τα πράγματα..απλά δεν πρέπει να τα παρατάμε αυτό λέω...
δεν νομιζω ότι εισαι βαρος στην οικογενεια σου, ισα ισα ειναι υποχρεωση τους να σε βοηθησουν να το ξεπεράσεις και καθήκον τους να βοηθησουν ενας μελος τους που νοσει και χρειαζεται υποστηριξη. εχεις δυο πραγματα μαζι; ιδεοψυχαναγκαστικη και σχιζοφρενεια; αυτό πρεπει να είναι πολύ βαρυ καλη αναρωση παντως
Είναι συμπτώματα της ψύχωσης το φτωχό περιεχόμενο της σκέψης κ η αλογια.
Τα φαρμακα στην αρχή ίσως επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Δεν ξέρω ποιοι παράγοντες συντελούν να βελτιωθεί κάποιος σ'αυτο το κομματι γιατί είναι αρνητικά συμπτώματα κ δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να τα καταπολεμά αποτελεσματικα.
Για την περιπτωση που ανεφερες ένας ψυχωσικος εκφράζει τις παράλογες ιδέες κ το παραλήρημα του αλλά όσο είναι σε επεισόδιο δεν μπορεί να αναπτύξει διάλογο όπως συνηθίζεται. Η αίσθηση είναι σαν να εχεις μια κασέτα απο παραλογισμός κ πολλές φορες "word salad" δηλ τα λεγόμενα κ οι λέξεις δεν βγάζουν νόημα.
Κοίτα, τα κυριότερα συμπτώματα της σχιζοφρένειας έχουν υποχωρήσει...είμαι σχετικά λειτουργική, έχω μία σχέση, βγαίνω τις βόλτες μου με τους φίλου μ κτλ κτλ..απλά έχω έναν σκαλωματικό εγκέφαλο αν μπορεί να ειπωθεί έτσι...Συγκεκριμένα κάνω πολλές ερωτήσεις και θέλω αναλυτικές απαντήσεις με εξονυχιστική λεπτομέρεια...Ήμουν πριν αρρωστήσω περίεργη για να μάθω εμένα και τον κόσμο γενικά (όχι με την κακή έννοια του κουτσομπολιού δηλαδή) τώρα αυτό με το άγχος της σχιζοφρένειας εντάθηκε..και επίσης έχω διαβάσει ότι η ΙΨΔ μπορεί να εμφανίζεται μαζί με τη σχιζοφρένεια (σαν επακόλουθό της)...
Ελισαβετ: Εγω ειχα παντα δυσκολια στο γραπτο λογο. Στον προφορικο μπορει να μιλαγα αλλα ελεγα βλακειες πχ γιατι δεν σκεφτομουν τι ελεγα.
Σταθης25: Σ' ευχαριστω για τις συμβουλες, συμφωνω κι εγω οτι ολος ο κοσμος εχει ενα προβλημα, αλλος εχει δυσλεξια, αλλος αυτισμο, αλλος αγχωδη διαταραχη, αλλος νοητικη υστερηση σε μικρο βαθμο και παει λεγοντας......κανεις δεν ειναι χωρις προβλημα εστω και καποιο σοβαρο σωματικο.........κι εγω εχω και ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη και δεν την παλευω.......
Monument32: Χαιρομαι πολυ που τα πηγαινεις καλα, οπως ειπα κι εγω εχω ιδψ, οποτε σε καταλαβαινω...........Καλο μας κουραγιο!!!!
Αν επιτρέπεται πως την αντιμετωπίζεις εσύ? εγώ προτιμώ να μην έχω πολλές επαφές με φίλους και συγγενείς όταν είναι σε εξαρση, κλείνομαι στον εαυτό μου γιατί όπως είπα έχει να κάνει και με άλλους ανθρώπους τους οποίους ρωτώ ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα με λεπτομέρεια...
τι σημασια εχει ρε παιδια αν εχεις ευχερια λογου και δεν ξερω και γω τι να τα χω καλα με εμενα μπορω?ξερω ενα καρο αμορφωτους οι οπιοι τα ειχαν καλα με τον εαυτο τους οσο πιο ευφυιης εισαι τοσο περισσοτερο αναλυεις τα παντα και βαζεις τρικλοποδιες στον εαυτο σου το καλυτερο πραγμα για να μην κανεις παντως ασχημες σκεψεις ειναι να κανεις πραγματα
Δεν είναι κακό αυτό βρε, δηλαδή να απλοποιείς τα πράγματα. Το αντίθετο κάποιες φορές. Κ για να σου εξηγήσω καλύτερα, εξυπνος κ ευστροφος δεν είναι αυτος που χρησημοποιεί ορολογίες πολύπλοκες και υπεραναλύει αλλά αυτός που το πολύπλοκο το αντιλαμβάνεται κ το αποδίδει με απλότητα που θα την κατανοουσε κ πιο απαιδευτος νους.
Απο την αλλη, δεν ξέρω αν φταίει η ψύχωση σε αυτο τον τρόπο σκέψης, ιδεα δεν έχω.
Αν θελεις όμως να εμπλουτισεις το λεξιλόγιο σου κ να αποκτήσεις μεγαλύτερη ευχέρια λόγου, αρχισε να διαβάζεις λογοτεχνία και είτε γραφε κειμενα τυπου εκθέσεις είτε γράφε περιλήψεις αυτών που διάβασες. Ενα χρόνο μετά δε θα γνωρίζεις τα γραπτά σου. Βοηθά πολύ το διαβασμα. Επίσης, δεν είναι κακή η διαφωνία δλδ να μη συμφωνουν με οσα λες ή σκέφτεσαι, αλλά τι πειράζει? Αν όλοι συμφωνουσανε σε ολα δε θα είχε ενδιαφερον.