Originally Posted by
Lacrymosa
λοιπον για να απαντησω στο αρχικο ερωτημα...
σιγουρα στο να παθει καποιος μια ασθενεια συμβαλλουν πολλοι παραγοντες... πολλες φορες δεν εισαι σε θεση να ξερεις τι επαιξε περισσοτερο ρολο δλδ μπορει να νομιζεις οτι πχ φταινε τα γονιδια σου η τα βιωματα σου ενω στην πραγματικοτητα μπορει αλλη να ειναι η αιτια....
σιγουρα πιστευω δεν φταιμε εμεις.... κανεις δεν ηθελε να του συμβει κ κανεις δεν το φανταζοτανς ποτε.... ειναι ο,τι χειροτερο να ριχνουμε ευθυνη στον εαυτο μας... τωρα για το αν θα ριξουμε ευθυνη σε αλλους ανθρωπους/ καταστασεις/ συνθηκες ζωης κτλ πιστευω ειναι πιο πολυπλοκο το θεμα κ δεν πρεπει να το δουμε με επιπολαιοτητα...
παιζει πολλες φορες το θεμα να ειναι γονιδιακο, δλδ κληρονομικο, αλλα αυτο δεν ισχυει παντοτε.... πχ εμενα απ την οικογενεια μου κ απ οσους συγγενεις γνωριζω κανενας δεν εχει καποιο ψυχολιγικο προβλημα, ειμαι η μοναδικη (τρομαρα μου...:P)
αλλωστε κ για να ειναι κατι κληρονομικο απο καπου ξεκιναει παντα...:P\
τωρα φυσικα παιζουν ρολο κ τα βιωματα που ειχαμε, ειδικα αυτα στη παιδικη μας ηλικια, τα οποια εντυπωνονται στο υποσυνειδητο κ μπορει τοτε να μη μας απασχολουσαν αλλα τα αρνητικα βιωματα κ καταστασεις που εχουμε ζησει βγαινουν αργοτερα στη επιφανεια με ποικιλους τροπους, οπως με τη μορφη ψυχικων ασθενειων....
στο κατα ποσο ειμασταν σε θεση να διαχειρισουμε εμεις τις συνθηκες ζωης μας, δλδ αν αφησαμε διαφορα γεγονοτα να μας επηρεασουν, αυτο κ παλι δεν μπορουμε να το εξαγουμε με βεβαιοτητα... γιατι συνηθως λεμε εκ των υστερων τι θα μπορουσαμε να κανουμε κ μας φαινονται ολα ευκολα, τη φαση ομως που ζουμε κατι συνηθως δεν σκεφτομαστε ετσι.....
διαφορα στρεσογονα γεγονοτα της ζωης, οι συνθηκες που μεγαλωσαμε, το περιβαλλον μας, ο κοινωνικος μας περιγυρος, τα ερεθισματα που δεχτηκαμε μπορει να παιξαν το ρολο τους, σε αλλους λιγοτερο σε αλλους περισσοτερο..... το κατα ποσο ηταν στο χερι μας να τα αλλαξουμε κ να τα διαμορφωσουμε κατα πως θελουμε δεν ειναι κατι στανταρ...
περα απ το τι εφταιξε κτλ αυτο που μπορουμε σιγουρα να κανουμε εμεις απ την πλευρα μας κ που πρεπει να κανουμε ειναι να παλευουμε στις οποιες αντιξοοτητες μας προκυπτουν κ οσο αντεχουμε να δινουμε τον αγωνα μας κ να μην παραιτουμαστε...
αυτα!! :)