Originally Posted by
salvador
συγνώμη, τώρα διάβασα και τις επόμενες απαντήσεις. καταλαβαίνω απόλυτα την χαρλεικουιν και συμπάσχω μαζί της αφού και εγώ έχω νιώσει το ίδιο από τον μικρότερο αδερφό μου. και εγώ έδωσα και βρέθηκα μετά να απολογούμαι στην κατηγορία ότι ''δεν δίνουμε για να πάρουμε'', κι αυτό έκανα τώρα στο παραπάνω μήνυμα. Οπότε το τελευταίο που θα ήθελα είναι να φέρω στην ίδια θέση την χαρλει.
την λύση σε αυτό (και σε εμένα που προβληματίστηκα αρκετά από αυτό) την έχει δώσει ο Καντ:
δεν θυσιάζουμε τον εαυτό μας ή κομμάτια του εαυτού μας για να δώσουμε σε άλλον (οποιοδήποτε άλλον, ακόμη κι αν είναι ο αδελφός μας). Γιατί αυτό σημαίνει πως θυσιάζουμε κάποιον για να ωφεληθεί κάποιος άλλος. Και αυτό είναι αδικία. Έστω και αν θυσιαζόμαστε εμείς. Οι ανθρωποι έχουμε μάθει πως αν θυσιάσουμε τον εαυτό μας (που θεωρούμε ότι μας ανήκει) δεν αδικούμε κάτι, μόνο προσφέρουμε. Πράγμα που δεν ισχύει καθώς αυτός (ο εαυατός μας) έπειτα θα νιώσει αδικημένος. ''ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΟΝΟ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΩΣ ΣΚΟΠΟ'', είχε γράψει ο Καντ. Δηλαδή, στην προσπάθειά σου να βοηθήσεις κάποιον, θα πρέπει να μην ξεχνάς ότι και εσύ ''έχεις σκοπούς που τρέχουν'' όπως και εκείνος ''έχει σκοπούς που τρέχουν'' όπου και για αυτούς τους σκοπούς θέλεις να τον βοηθήσεις. Δλδ δεν αδικείς τον έναν για να ωφελήσεις τον άλλον (αφού και ο άλλος έχει εξίσου σημαντικούς σκοπούς και έχει την ίδια αξία ως πρόσωπο). Ίσως φανεί εγωιστικό στην αρχή αλλά, αν το εξετάσεις, είναι η -μόνη-αλήθεια.