Άγχος Υγείας και Φόβος για Λύσσα - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 52
    Senior Member
    Quote Originally Posted by Jane Shepard View Post
    Όντως, ο "Dr Google" είναι ο μεγαλύτερος εχθρός ημών των νοσοφοβικών υποκρινόμενος τον σύμμαχο που θα μας καθησυχάσει από τους φόβους μας.
    well said :)
    "Of course I talk to myself. Sometimes I need expert advice."

Junior Member
    Quote Originally Posted by Άλις View Post
    Είχες δηλαδή περιστατικά βαριών ασθενειών στο περιβάλλον σου ή σ' εσένα. Αυτό εννοείς ότι επιβεβαιώθηκαν οι φοβικές σου σκέψεις;
    Ακριβώς. Επίσης, από μικρή ήμουν φιλάσθενη, από την εφηβεία μου όπως αποδείχτηκε ταλαιπωρούμουν από υποθυρεοειδισμό αλλά διάγνωση μου έγινε στα 32 όταν πια τα συμπτώματα μου είχαν γίνει ανυπόφορα, και τα τελευταία εφτά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους παθήσεις όχι απαραίτητα "σοβαρές", αλλά σπάνιες, από εκείνες που χρειάζεται να τρέξεις σε πολλές ειδικότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακαλύψεις τι είναι (μία συγκεκριμένη πάθηση ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί τι την προκαλεί) και τις οποίες θα χρειάζεται να παρακολουθείς για όλη σου τη ζωή. Κάποιες μάλιστα τις είχα εκ γενετής, γεγονός που μου δημιουργεί τον φόβο "ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να έχεις το οποίο δεν έχεις ανακαλύψει ακόμα." Επιπλέον, μία ιατρική αμέλεια παραλίγο να στοιχίσει την ζωή δικού μου ανθρώπου (ήταν η πιο τρομακτική ημέρα της ζωής μου), ενώ η αμέλεια/άρνηση επίσης δικών μου ανθρώπων τελικά τους στοίχισε την ζωή. Έχω χάσει τρεις ανθρώπους μέσα στο ίδιο μου το σπίτι ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη και σε ηλικία που δε "δικαιολογείται", κυρίως από αμέλεια δική τους όπως είπα, πράγμα που μου επιβεβαίωσε την πεποίθηση ότι α) ο θάνατος είναι "εύκολη υπόθεση" β) "να τι μπορεί να πάθεις αν δεν προσέχεις."

Quote Originally Posted by WhyAlwaysMe? View Post
    Εγω υπήρξα νοσοφοβικός μόνο για λίγες ημέρες,αλλά μου έφυγε...
    Χαίρομαι που δεν ταλαιπωρήθηκες περισσότερο από λίγες ημέρες :) Είναι πραγματικά εξουθενωτικό, και σε πολλές περιπτώσεις σε καθιστά "ανάπηρο" απέναντι στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Senior Member
    Κοίταξε, από υποθυρεοειδισμό υποφέρει πολύς κόσμος, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, αλλά αντιμετωπίζεται. Οι σπάνιες ασθένειες που αναφέρεις, όπως λες δεν είναι σοβαρές, περισσότερο ταλαιπωρία σου προκαλούν. Η λύσσα που φοβάσαι είναι λοιμώδες νόσημα, πρέπει να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τη "γεννήσει" ο οργανισμός σου (όσο άτυχη κι αν είσαι στο θέμα των ασθενειών) πρέπει να σε δαγκώσει λυσσασμένο ζώο. Στην δική σου την περίπτωση δε συνέβη κάτι τέτοιο. Ηρέμησε

Junior Member
    Quote Originally Posted by Άλις View Post
    Η λύσσα που φοβάσαι είναι λοιμώδες νόσημα, πρέπει να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τη "γεννήσει" ο οργανισμός σου (όσο άτυχη κι αν είσαι στο θέμα των ασθενειών) πρέπει να σε δαγκώσει λυσσασμένο ζώο. Στην δική σου την περίπτωση δε συνέβη κάτι τέτοιο. Ηρέμησε
    Έχεις δίκαιο. Είναι ξεκάθαρα το άγχος μου που "πιάνεται" από την πιθανότητα μετάδοσης μέσω σταγονιδίων σάλιου στο βλεννογόνο μου ενώ αυτή πετούσε από πάνω μου - έπρεπε να ήξερα καλύτερα και να μην έψαχνα στο ίντερνετ για τους τρόπους μετάδοσης, καταραμένος "Dr Google"!!

Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, και που έκατσες και ασχολήθηκες με το πρόβλημα μου :)

Senior Member
    Ανησύχησα λοιπόν πως καθώς εκείνη πετούσε από πάνω μου κι εγώ είχα στραμμένο το πρόσωπο μου προς αυτή φωνάζοντας μέσα στον πανικό μου σαν την "κότα" που είμαι, σταγονίδια από το σάλιο της έπεσαν στα μάτια, τη μύτη, ή το στόμα μου και με μόλυναν.
    Δηλαδή δεν αντιλήφθηκες κάτι να πέφτει πάνω σου, απλά σκέφτεσαι μήπως έπεσε. Κατάλαβα καλά; Και αυτό να συνέβη, είναι εντελώς απίθανο να έχει γίνει μετάδοση. Αμφιβάλλω μάλιστα αν υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση μετάδοσης λύσσας μ' αυτόν τον τρόπο. Και επιπλέον πρέπει και η νυχτερίδα να ήταν μολυσμένη, κάτι που έχει επίσης μικρή πιθανότητα.

Βρε τι ιστορία μάς άνοιξε η φίλη μας η νυχτερίδα! :D

Ζητώ συγγνώμη εκ των υστέρων για το μακροσκελές μου μήνυμα.
    Δεν υπάρχει λόγος. Ήταν ένα από τα πιο καθαρά γραμμένα και δομημένα μηνύματα που έχω διαβάσει.

Antonis8
    Guest
    Για ποιο λόγο έκανες τόσο κοπο να γραψεις τόσο μεγάλο κείμενο για κάτι που θα μπορουσες να ειχες περιγραψει σε τρεις γραμμές;

Επίσης, αν σκεφτεσαι την αυτοκτονια γιατί δεν πας σε έναν ειδικό;

Junior Member
    Quote Originally Posted by Vox View Post
    Δηλαδή δεν αντιλήφθηκες κάτι να πέφτει πάνω σου, απλά σκέφτεσαι μήπως έπεσε. Κατάλαβα καλά;
    Ακριβώς! Με το που διάβασα στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μετάδοση μπορεί να γίνει και από επαφή του μολυσμένου σάλιου με το βλεννογόνο του ανθρώπου (μάτια, μύτη, στόμα), άρχισε ο πανικός μήπως και πετώντας από πάνω μου έπεσαν και σταγονίδια από το σάλιο της τα οποία, λόγω του μεγέθους της, δε θα γινόταν αντιληπτά από εμένα.

Και αυτό να συνέβη, είναι εντελώς απίθανο να έχει γίνει μετάδοση.
    Συμφωνώ πως οι πιθανότητες είναι με το μέρος μου. Απλά όπως ίσως γνωρίζεις, ο ορισμός της φοβίας είναι "παράλογος φόβος"... Επίσης, η πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου άνθρωποι (στην Αμερική) είχαν προσβληθεί από το σκέλος της λύσσας που φέρουν οι νυχτερίδες, δεν θυμόταν να έχουν δαγκωθεί ή γρατζουνιστεί από αυτές. Γεγονός που με έκανε να σκεφτώ μήπως όντως δεν είχαν δεχτεί κάποιο δήγμα ή γρατζουνιά· μήπως νόσησαν με τον τρόπο που φοβάμαι ότι μπορεί μολύνθηκα εγώ.

Αμφιβάλλω μάλιστα αν υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση μετάδοσης λύσσας μ' αυτόν τον τρόπο.
    Όντως, η μόνη δημοσιευμένη έρευνα που βρήκα για μετάδοση από επαφή σάλιου-βλεννογόνου ήταν το 2013 στην Κίνα όταν πατέρας αποφάσισε αυθαίρετα να "ρουφήξει" το τραύμα που απέκτησε στο πόδι ο γιος του από δήγμα σκύλου κι έπειτα αρνήθηκε προφυλακτική αγωγή θεωρώντας ότι το γεγονός πως είχε φτύσει και δεν είχε καταπιεί το αίμα τον προστάτευε από τυχόν κίνδυνο. Δυστυχώς αργότερα κατέληξε από λύσσα ενώ ο γιος του που είχε δεχτεί αντιλυσσική αγωγή έχαιρε άκρας υγείας.

Και επιπλέον πρέπει και η νυχτερίδα να ήταν μολυσμένη, κάτι που έχει επίσης μικρή πιθανότητα.
    Η μόνη σκέψη που με καθησυχάζει κάπως όλες αυτές τις ημέρες είναι το ότι δε μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά ότι η νυχτερίδα ήταν μολυσμένη, και πως είναι άτοπο να την καταδικάζω σώνει και καλά ότι κουβαλούσε λύσσα.

Βρε τι ιστορία μάς άνοιξε η φίλη μας η νυχτερίδα! :D
    Είδες; Κι εγώ που νόμιζα πως ο Δράκουλας δε μπορεί να μπει σε σπίτι απρόσκλητος ;D

Δεν υπάρχει λόγος. Ήταν ένα από τα πιο καθαρά γραμμένα και δομημένα μηνύματα που έχω διαβάσει.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :) Και που έκανες τον κόπο να διαβάσεις και να απαντήσεις στο μήνυμα μου.
    Last edited by Jane Shepard; 06-05-2019 at 18:02.

Junior Member
    Quote Originally Posted by Antonis8 View Post
    Για ποιο λόγο έκανες τόσο κοπο να γραψεις τόσο μεγάλο κείμενο για κάτι που θα μπορουσες να ειχες περιγραψει σε τρεις γραμμές;

Επίσης, αν σκεφτεσαι την αυτοκτονια γιατί δεν πας σε έναν ειδικό;
    Διότι θεωρώ πως ο αναγνώστης χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εικόνα μίας κατάστασης για να αποφασίσει αν έχει να συνεισφέρει κάποια συμβουλή/υποστήριξη. Αν είχα γράψει απλώς τρεις γραμμές, πιθανότατα θα είχαμε γεμίσει ένα νήμα με διευκρινιστικές ερωτήσεις οι οποίες μάλιστα θα επαναλαμβάνονταν από ένα σημείο και μετά μιας και ο κάθε χρήστης δε θα είχε το χρόνο ή την διάθεση να διαβάσει όλες τις ερωταποκρίσεις προκειμένου να απαντήσει/να κάνει την δική του ερώτηση. Παραδείγματος χάριν, με ρώτησε ήδη άλλη χρήστης αν έχω κάνει κάτι γι' αυτό, αν έχω επισκεφθεί κάποιον ειδικό, της απάντησα πως έχω πάει, κι εσύ τώρα με ρωτάς γιατί δεν πάω σε έναν ειδικό.

Antonis8
    Guest
    Ναι, σε ρωτησα γιατί δεν έχεις παει σε ειδικό γιατί βαρεθηκα την παρλα για άσχετα πραγματα ενώ θα μπορουσες να ειχες περιγραψει το θέμα συνοπτικά. Εκτός κι αν αντλεις καποιου είδους ηδονή στο να περιγραφεις με περιττες λεπτομερειες κάτι που υποτιθεται πως σε αγχωνει τρομερά.

Ο ειδικός που πηγες σε βοήθησε; Τι σου ειπε για το θέμα; Εδώ που δεν είναι ειδικοί βρηκες περισσότερο ανακούφιση όταν σου ειπαν ότι δεν κολλησες λύσσα πάρα απο όταν στο είπε ο ειδικός;

Junior Member
    α) Όχι, προφανώς και οι ειδικοί δεν με βοήθησαν. Αν με είχαν βοηθήσει δε θα ένιωθα την ανάγκη να κάνω ανάρτηση στο forum, θα το είχα λύσει το πρόβλημα.

β) Δεν βρήκα περισσότερο ανακούφιση όταν μου είπαν ότι δεν κόλλησα λύσσα γιατί δεν μπήκα να μου πουν αν κόλλησα ή δεν κόλλησα (αυτό άλλωστε κανείς δε μπορεί να το γνωρίζει με 100% σιγουριά): μπήκα μήπως και είχε κανείς να μοιραστεί κάποια συμβουλή για το πώς ξεπερνά ένα επεισόδιο άγχους υγείας πάνω στη "φούντωση" του.

γ) Το γιατί περιγράφω κάτι που με αγχώνει τρομερά με λεπτομέρειες που θεωρείς περιττές το εξήγησα στην προηγούμενη μου απάντηση οπότε άστοχη η υπόθεση σου ότι αντλώ κάποια ηδονή από αυτό.

δ) Το forum έχει χαρακτήρα υποστήριξης και αυτοβοήθειας. Κανείς δεν υποχρεώνεται να δώσει υποστήριξη σε κανέναν· αν βαριέσαι την πάρλα για άσχετα πράγματα όπως λες, έχεις την ελευθερία να αγνοήσεις την ανάρτηση και να πας παρακάτω. Αντιθέτως εσύ επιλέγεις να σταθείς και να απαντήσεις, μη προσφέροντας όμως τίποτα το ουσιαστικό πέρα από το να επικρίνεις και να προσπαθείς να βγάλεις συμπεράσματα για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζεις. Σου δίνει ευχαρίστηση το να μειώνεις τον άλλον; Σε κάνει να αισθάνεσαι ανώτερος, σου ανεβάζει την αυτοεικόνα;

Antonis8
    Guest
    α) Όχι, προφανώς και οι ειδικοί δεν με βοήθησαν. Αν με είχαν βοηθήσει δε θα ένιωθα την ανάγκη να κάνω ανάρτηση στο forum, θα το είχα λύσει το πρόβλημα.

β) Δεν βρήκα περισσότερο ανακούφιση όταν μου είπαν ότι δεν κόλλησα λύσσα γιατί δεν μπήκα να μου πουν αν κόλλησα ή δεν κόλλησα (αυτό άλλωστε κανείς δε μπορεί να το γνωρίζει με 100% σιγουριά): μπήκα μήπως και είχε κανείς να μοιραστεί κάποια συμβουλή για το πώς ξεπερνά ένα επεισόδιο άγχους υγείας πάνω στη "φούντωση" του.

γ) Το γιατί περιγράφω κάτι που με αγχώνει τρομερά με λεπτομέρειες που θεωρείς περιττές το εξήγησα στην προηγούμενη μου απάντηση οπότε άστοχη η υπόθεση σου ότι αντλώ κάποια ηδονή από αυτό.

δ) Το forum έχει χαρακτήρα υποστήριξης και αυτοβοήθειας. Κανείς δεν υποχρεώνεται να δώσει υποστήριξη σε κανέναν· αν βαριέσαι την πάρλα για άσχετα πράγματα όπως λες, έχεις την ελευθερία να αγνοήσεις την ανάρτηση και να πας παρακάτω. Αντιθέτως εσύ επιλέγεις να σταθείς και να απαντήσεις, μη προσφέροντας όμως τίποτα το ουσιαστικό πέρα από το να επικρίνεις και να προσπαθείς να βγάλεις συμπεράσματα για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζεις. Σου δίνει ευχαρίστηση το να μειώνεις τον άλλον; Σε κάνει να αισθάνεσαι ανώτερος, σου ανεβάζει την αυτοεικόνα;

α. β. Τώρα το έλυσες δηλαδή το πρόβλημα; Νιώθεις καλύτερα από ότι πριν γράψεις την ανάρτηση;

γ. Δεν βρήκα ικανοποιητική την εξήγησή σου, μιας και δεν ευσταθεί. Ίσα ίσα οι περιττές λεπτομέρειες οδήγησαν εμένα να σου κάνω μια ερώτηση για κάτι που είχες αναφέρει, ακριβώς επειδή με κούρασε η άσκοπη πάρλα. Οπότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η υπόθεσή μου μπορεί να έχει βάση και το επιβεβαιώνει και ο αμυντικός τρόπος που απαντάς.
    δ. Το φόρουμ είναι επίσης μία πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων. Γιατί δέχεσαι μόνο τις θετικές; Όχι, δεν μου ανεβάζει καθόλου την εικόνα που έχω για τον εαυτό μου γιατί δεν πρόκειται για "προσπάθεια" εξαγωγής συμπερασμάτων, εκφράζω μία γνώμη με βάση τα όσα εξέθεσες. Αν σε ενοχλεί, ας έγραφες εκτός των άλλων ότι θέλεις να ακούσεις μόνο συγκεκριμένα πράγματα.

Junior Member
    α. β. Τώρα το έλυσες δηλαδή το πρόβλημα; Νιώθεις καλύτερα από ότι πριν γράψεις την ανάρτηση;

γ. Δεν βρήκα ικανοποιητική την εξήγησή σου, μιας και δεν ευσταθεί. Ίσα ίσα οι περιττές λεπτομέρειες οδήγησαν εμένα να σου κάνω μια ερώτηση για κάτι που είχες αναφέρει, ακριβώς επειδή με κούρασε η άσκοπη πάρλα. Οπότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η υπόθεσή μου μπορεί να έχει βάση και το επιβεβαιώνει και ο αμυντικός τρόπος που απαντάς.
    δ. Το φόρουμ είναι επίσης μία πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων. Γιατί δέχεσαι μόνο τις θετικές; Όχι, δεν μου ανεβάζει καθόλου την εικόνα που έχω για τον εαυτό μου γιατί δεν πρόκειται για "προσπάθεια" εξαγωγής συμπερασμάτων, εκφράζω μία γνώμη με βάση τα όσα εξέθεσες. Αν σε ενοχλεί, ας έγραφες εκτός των άλλων ότι θέλεις να ακούσεις μόνο συγκεκριμένα πράγματα.
    α) β) Όχι βέβαια, μιας και δεν έλαβα κάποια συμβουλή για το πώς ξεπερνούν άλλοι τα επεισόδια νοσοφοβίας τους.

γ) Δεν ευσταθεί για εκείνους που βαριούνται το διάβασμα. Κανένας άλλος δεν παραπονέθηκε. Επίσης είναι συνηθισμένη τακτική χειραγώγησης το να επιτίθεσαι σε κάποιον και όταν εκείνος αμυνθεί, να προσπαθείς να το χρησιμοποιήσεις εναντίον του ως "απόδειξη" της ορθότητας αυτών που υποστηρίζεις.

δ) Μπήκα και ζήτησα από τους αναγνώστες να κρίνουν τον τρόπο γραφής μου θαρρείς και θα το υποβάλλω σε κανέναν διαγωνισμό αρθρογραφίας και μου λες ότι δέχομαι μόνο τις θετικές αλλά όχι τις αρνητικές απόψεις; Απόψεις για τι; Σε μία ανάρτηση που από την τρίτη πρόταση της κιόλας αναφέρει πως το ζητούμενο είναι οι συμβουλές, πού "κολλάει" η ανταλλαγή απόψεων; Δεν κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση, ούτε debate. Εγώ το έγραψα απ' ευθείας αλλά επειδή προφανώς δεν το έπιασες, θα το ξαναγράψω: αν έχει κάποιος "συνάδελφος" νοσοφοβικός κάποια συμβουλή για το πώς ξεπερνά ένα επεισόδιο πάνω στη "φούντωση" του, παρακαλώ ας την μοιραστεί.

Antonis8
    Guest
    Εκτός του ότι είσαι αγενεστατη στον τροπο που απαντας, όχι ,δεν βαριεμαι καθόλου το διάβασμα, το κείμενο σου όμως ήταν κουραστικο για ένα θέμα που θα μπορουσες να μεταφερεις σε μια παραγραφο. Αν έχεις γενικα προβλημα στο να εκφραζεσαι χωρίς να μακρυγορεις καλώς, εγω απλως εξεφρασα την απόψη μου ότι το κείμενο σου είναι χωρίς λόγο λεπτομεριακο, λες και αντλείς καποιου είδους ηδονή απο την περιγραφη αυτου που λες ότι σε αγχωνει.

Ως νοσοφοβικος, φοβαμαι μερικές φορες ακόμα και να γράψω αυτό που φοβαμαι, όχι να κατσω να το περιγραψω λες και πρόκειται για καποια φαρσοκωμωδια με τη νυχτεριδα.

Το ότι κανεις άλλος δεν παραπονεθηκε τι σχέση έχει; Παραπονιεμαι εγώ.

Ναι το βρηκες, θέλω να σε χειραγωγησω. Τι άλλη γελοιοτητα θα γραψεις;

Η συμβουλή μου είναι να πας σε ψυχίατρο.

Senior Member
    Μια και βλέπω ότι συνεχίζετε να συζητάτε το θέμα, Jane, για να σε καθησυχάσω, όπως το ζητάς, σου ξαναλέω ότι αποκλείεται να έχεις κολλήσει λύσσα με τον τρόπο που περιγράφεις. Αλλιώς θα είχαμε όλοι πάρει ένα σωρό αρρώστιες από τα πτηνά του ουρανού που πετούν πάνω από τα κεφάλια μας. Ξέρεις πόσες ασθένειες μεταφέρουν τα περιστέρια; Και που να σε κουτσουλήσουν κιόλας!
    Ηρέμησε, και να ξέρεις ότι η αρρωστοφοβία είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα αντικαταθλιπτικά. Ξέρω ότι πολλοί εδώ μέσα θα διαφωνήσουν μαζί μου και θα σου πουν να παλέψεις μόνη σου με το πρόβλημά σου, αλλά, βρε κορίτσι μου, προκειμένου να τρελαθείς, υπάρχει κι αυτή η λύση...

Junior Member
    Εκτός του ότι είσαι αγενεστατη στον τροπο που απαντας
    Μιλώ πάντα στους άλλους όπως μου μιλούν.

Ως νοσοφοβικος, φοβαμαι μερικές φορες ακόμα και να γράψω αυτό που φοβαμαι, όχι να κατσω να το περιγραψω λες και πρόκειται για καποια φαρσοκωμωδια με τη νυχτεριδα.
    Το να κρίνεις εξ ιδίων τ' αλλότρια είναι το άκρον άωτον της ενσυναίσθησης.

Παραπονιεμαι εγώ.
    Ακριβώς. Ανάμεσα στην επιλογή του να προσπεράσεις και του να σταθείς, να παραπονεθείς, να επικρίνεις, εσύ επέλεξες την δεύτερη. Κι αυτό λέει περισσότερα για εσένα παρά για εμένα.

Ναι το βρηκες, θέλω να σε χειραγωγησω. Τι άλλη γελοιοτητα θα γραψεις;
    Τίποτε άλλο. Για να μαλώσεις χρειάζονται δύο άνθρωποι κι εγώ αρνούμαι να συνεχίσω να σου παρέχω αυτή την ικανοποίηση.

Η συμβουλή μου είναι να πας σε ψυχίατρο.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή σου. Είδες λοιπόν; Θα μπορούσες κι εσύ εξ αρχής να γράψεις αυτή τη μία πρόταση αλλά για κάποιο λόγο προτίμησες να γράψεις τόσα και τόσα μηνύματα μέχρι να φτάσεις στο ζητούμενο. Ίσως κατά τα λεγόμενα σου να αντλείς κάποια ηδονή από αυτό. Καλή συνέχεια :)

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast