Results 16 to 30 of 33
-
22-08-2020, 16:00 #16hlias1988Guest
- 23-08-2020, 12:43 #17
23-08-2020, 12:59 #18
jenny_t ελπίζω να νιώθεις καλύτερα με τη θεραπεία που κάνεις. Πιστεύω ήταν πολύ λυτρωτικό για εσένα και που πας σε ειδικό και που άρχισες να το επικοινωνείς. Θέλω όμως να ρωτήσω κάτι, πως άτομα πολύ κοντινά σου δεν κατάλαβαν τίποτα? Μήπως κι αυτοί ήταν απορροφημένοι με δικά τους προβλήματα? Ή ήταν κάτι τόσο ιδιωτικό σου που δεν άφηνες τον εαυτό σου να λυγίσει όύτε στο σπίτι? Συνέχισε τη θεραπεία σου και μη το βάζεις κάτω!
Για τους γνωστούς και τον κοινωνικό περίγυρο δεν μου κάνει εντύπωση η αντίδραση. Νομίζω είναι η συνηθησμένη. Αλλά δεν πρέπει να κατηγορούμε τους αλλους που μένουν μόνο σε κάτι που βλέπουν και δεν αναλύουν μια κίνηση η μια έκφραση. Ούτε νομίζω ότι πρέπει να σε στενοχωρεί το "δε σου φαίνεται". Και κάποιος που έχει διαβήτη, χοληστερίνη, υπέρταση κλπ δεν του φαίνεται! Όσο προχωρά η επιστήμη της ψυχολογίας και μπαίνει πιο πολύ στην ζωή μας νομίζω θα εκπαιδευτεί και ο γενικός πληθυσμός. Πριν 50 χρόνια δεν νομίζω να ξέραν και τόσο πολλά για τις παθολογικές ασθένεις που ανέφερα, σήμερα όμως είναι κάτι φυσιολογικό για καποιον 60χρονο. Το ότι βρίσκεις το θάρρος και το λες, δείχνει ότι είσαι πολύ συμφιλιωμένη τις αλλαγές διάθεσης που έχεις και αυτό είναι το βασικότερο για την επιτυχία της θεραπείας. Καλή συνέχεια!
23-08-2020, 13:04 #19
Γιώργο καταλαβαίνω την αντιμετώπιση που βίωσες. Είναι πιστεύω η συνήθης όταν κάποιος είναι πιο ανοιχτός, εύθυμος και δείχνει σίγουρος με ισορροπημένη σκέψη και αντίληψη. Όπως εσύ όμως νιώθεις μια αδικία όταν σου λένε "μα καλά είσαι, μια χαρά δυνατός τι θέλεις τον ψυχολόγο" μήπως είναι άδικο να πιστεύουμε ότι κάποιος ήσυχος, πιο αδύναμος και μαζεμένος έχει σίγουρα μελαγχολία κλπ και πρέπει να πάει σε ψυχολόγο? Και το αντίστροφο είναι άδικο πιστεύω κι γ αυτό θέτω την ερώτηση ώστε να αναπτύξουμε την ικανότητα μέσα από εμπειρίες να γινόμαστε πιο δίκαιοι στους άλλους.
23-08-2020, 13:12 #20
Ακριβώς για αυτή τη διαφορά που λές έθεσα την ερώτηση. Γιατί βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να διαβάσω τις απόψεις και τις εμπειρίες ανθρώπων. όπως ειπαν τα κορίτσια ότι πρέπει να σταματήσει το στίγμα του "δε σου φαίνεται ότι έχει κατάθλιψη" νομίζω πρέπει να σκεφτόμαστε εξίσου ότι όταν ένας είναι πιο ήσυχος και μοναχικός δεν σημαίνει πως "του φαίνεται ότι έχει κατάθλιψη". Αυτό το άγχος που λες ότι νιώθεις και η ανικανότητα σε παραλύουν ή μπορείς όμως να κάνεις τα καθημερινά στην ζωή σου?
23-08-2020, 14:36 #21
24-08-2020, 03:51 #22
Έχω άτομο στη οικογένεια που έχει κατάθλιψη .
Πολλές φορές ναι μεν κάνει τη καθημερινή ρουτίνα και τις δουλειές που έχει . Αλλά άλλες φορές βρίσκεται και σε σύγχυση και δεν σκέφτεται με σειρά .
24-08-2020, 08:49 #23
24-08-2020, 09:37 #24
24-08-2020, 09:46 #25MarilouGuest
24-08-2020, 10:01 #26
Θέλει πολλή ψυχική δύναμη μέσα στα μαύρα χάλια της κατάθλιψης για να αντεπεξέλθεις σε μια δουλειά και δη πνευματικής φύσης. Μπορείς να κάνεις σύντομης διάρκειας επιμέρους εργασίες και εργασίες που δεν θέλουν εις βάθος, αναλυτική και πολύπλοκη σκέψη την οποία έπειτα θα πρέπει να παρουσιάσεις ιδιως σε προφορικό λόγο. Διότι τέτοια μακροσκέλεια και πολυπλοκότητα δεν την αντέχεις.
Κατάθλιψη είναι και αυτό που έβαλα σε bold, όμως η χείριστη μορφή κατάθλιψης είναι όταν στη σκέψη σου έχει κυριαρχήσει κατά τρόπον που σου φαίνεται ανεξήγητος ένα έντονο συναίσθημα που καλύπτει ολόκληρη την πνευματική και ψυχική σου λειτουργία, που το μόνο που αναδύεται απ αυτό είναι ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, πως η ζωή σου είναι και πορεύεται σε ένα χάος, ως μια χοάνη χάους, που δεν θα τελειώσει ποτέ.
Άτομα που βιώνουν αυτή την ακράια κατάσταση, συνήθως δεν κάνουν αυτό που έβαλα σε μπολτ, αλλά βγαίνουν έξω, ψάχνουν να βρουν και να συνδεθούν με ανθρώπους ιδίως οικείους αλλά και ξένους, να ακούσουν κάποια καλή κουβέντα έστω συζητώντας περί ανέμων και υδάτων, όπως καποιον πανικοβλημένο, όπως κάποιον που έπαθε ασφυξία και ψάχνει καθαρό αέρα να αναπνεύσει, διότι το έντονο αυτό συναίσθημα τέτοιο χαρακτήρα έχει. Η συναναστροφή αυτή συνήθως δίνει μια ανάπαυλα, μια χαλάρωση μια ανεπαίσθητη ελάχιστη νότα αισιοδοξίας και φυγής απ αυτή την βαριά κατάσταση. Κατά κανόνα το άτομα όσο συνεχίζει μέσα του αυτή η κατάσταση την αντιμετωπίζει και με τον τρόπο που προείπα και ίσως μέσα απ αυτον τον τρόπο εφαρμόζοντας τον πλέον συστηματικά να βελτιώσει την ψυχική του κατάσταση χωρίς όμως να έχει χαθεί πλήρως η κατάθλιψη, απλά ελαττώνεται ίσως και σημαντικά η ένταση του συναισθήματος που ανέφερα. Το άτομο ίσως και να ακολουθεί αυτη τη διαδρομή έχοντας αυτή την επιδίωξη/ελπίδα.
Κάποτε σκέφτομαι αν η κατάθλιψη έχει τα γενεσιουργά αίτια της αποκλειστικά στα προηγούμενα βιώματα ή αν είναι οργανικό θέμα, δηλ μια ευαισθησία οργανικής προέλευσης η οποία άμα μεσολαβήσουν κάποια αρνητικά βιώματα εκδηλώνεται.γιάννης
24-08-2020, 16:08 #27hlias1988Guest
28-08-2020, 15:18 #28
Νομίζω μπέρδεψες λίγο την οπτική του θέματος. Αν κάποιος νιώθει ότι θέλει να πάει στον ψυχολόγο ας το κάνει, δεν έκρινε κανεις ποτέ αυτό σε αυτή τη συζήτηση. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν θα πάνε ποτέ, γιατί πιστεύουν ότι δεν τους χρειάζεται, ντρέπονται, νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα τον εαυτό τους απ'ότι μπορεί να τον καταλάβει ένας ειδικός, φοβούνται ίσως να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτο τους. Ούτε αυτό το κρίνει κάνεις.
Εμένα όμως η ερώτηση μου είναι αν δεις κάποιον λίγο στα κάτω του , ήσυχο, να μην μιλάει πολύ γενικά κλπ. μπορείς να βγάλεις διάγνωση έτσι και να πεις "πήγαινε σε έναν ψυχολόγο αφού έχει μελαγχολία και λιώνεις όλη μέρα στην καρέκλα".
Δεν θεωρώ ταμπού εγώ και όσοι απάντησαν στο θέμα ταμπού να πάει κάποιος στον ψυχολόγο ούτε θα ξαφνιαστώ αν μου το πει κάποιος. Ρωτάω όμως αν μπορείς να πεις σε κάποιον να πάει που γενικά είναι πιο ήσυχος χαρακτήρας επειδή σου φαίνεται ότι έχει κάτι.
28-08-2020, 15:21 #29
Φαντάζομαι το άτομο κάνει προσπάθεια να βοηθήσει τον εαυτό του με θεραπεία. Αλλιώς πιστεύεις πως εσύ μπορείς να το προτείνεις σαν ιδέα. Θα ήταν δεκτικό το άτομο σε κάτι τέτοιο ή δεν αντιλαμβάνεται ότι κάποιες φορές η ψυχολογική του φόρτιση το καθιστά μη λειτουργικό? Ευχαριστώ
28-08-2020, 15:30 #30
Γιατί απο μιά παρατήρηση θέλω να μάθω κάτι παραπάνω περι ψυχολογίας. Πως να καταλάβεις αν ένα άτομο είναι μελαγχολικό. Κι με ποιους τρόπους μπορείς να επικοινωνήσεις με ένα άτομο που είναι μελαγχολικό. Το ότι δεν με νοιάζει να βοηθήσω άμεσα το άτομο στη δουλειά δε σημαίνει ότι δεν με νοιάζει σαν θέμα. Μπορεί να έχω και μια τέτοια φίλη που δεν μιλάει και είναι ήσυχη ή ντρέπεται να πει κάτι παραπάνω. Καλό είναι να έχουμε αντίληψη και ενσυναίσθηση.
Με το σκεπτικό σου αφού δεν θα ζούμε σε 50 χρόνια, τι μας νοιάζει η κλίματική αλλαγή, το ότι δεν θα έχουμε νερό και ενέργεια? Γιατί να ξέρουμε αν η γη είναι στρόγγυλη η επίπεδη αφού δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή μας? Αφού μπορώ να ζήσω με νερό, ψωμί, φρούτα και ψητό κρέας γιατί να μάθω να μαγειρεύω και να γευτώ άλλα φαγητά?