Η διαφορά ανάμεσα στην κριτική και τη γνώμη
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 41
    Senior Member

Η διαφορά ανάμεσα στην κριτική και τη γνώμη

Παρόλο που κάθε κριτική εκφράζει και μια γνώμη, κάθε γνώμη δεν είναι απαραίτητα κριτική. Όταν κάνουμε κριτική χρησιμοποιούμε αυθαίρετα τα προσωπικά μας πιστεύω τα οποία όμως θεωρούμε σαν αντικειμενικά κριτήρια. Λέγοντας σε κάποιον ότι είναι «κακόγουστος», σου διαφεύγει ότι το γούστο είναι προσωπική υπόθεση. Μετατρέπεις λοιπόν ένα προσωπικό, υποκειμενικό σου κριτήριο σε αντικειμενικό και κρίνεις σαν να κρατάς στα χέρια σου ένα πανανθρώπινο μέτρο. Αυτή η αυθαίρετη μετατροπή ενός υποκειμενικού κριτηρίου σε αντικειμενικό είναι το βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει μια κριτική από μια γνώμη. Η κριτική διέπεται από μια δυσκαμψία, ένα δογματισμό.
    Μια γνώμη όμως εκφράζεται με τέτοιο τρόπο που φαίνεται καθαρά ότι ο ομιλητής έχει επίγνωση της υποκειμενικότητάς των όσων λέει. Ας δούμε τη διαφορά μ’ ένα παράδειγμα:
    Η ομιλία σου ήταν βαρετή. Η φράση αυτή είναι κριτική. Ο ακροατής μιλάει σαν να κρίνει με βάση κάποιο αντικειμενικό κριτήριο για το πότε μια ομιλία γίνεται βαρετή.
    Βαρέθηκα στην ομιλία σου. Αυτή είναι μια γνώμη. Ο ακροατής αντιλαμβάνεται ότι η βαρεμάρα ήταν μια δική του υποκειμενική αντίδραση. Δεν γενικεύει. Αναφέρει την αντίδρασή του χωρίς να χαρακτηρίζει την ομιλία που άκουσε, σαν βαρετή.

Άσκηση: Διαχωρισμός γνώμης από κριτική

Με βάση τα όσα είπαμε πιο πριν, προσπάθησε να βρεις ποιές από τις παρακάτω φράσεις είναι γνώμες και ποιές έχουν χαρακτήρα κριτικής. Κάνε την επιλογή σου ανεξάρτητα από το αν η κάθε φράση είναι θετική ή αρνητική. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι όπως μια κριτική, έτσι και μια γνώμη μπορεί να είναι θετική ή αρνητική.

1. Είσαι κουτσομπόλης.
    2. Παίζεις καταπληκτικό πιάνο.
    3. Δεν μ’ αρέσουν τα παπούτσια σου.
    4. Η φωνή σου με συγκινεί.
    5. Είσαι πολύ υποχωρητικός.
    6. Συνέχεια μου κάνεις αρνητική κριτική.
    7. Μετράει η γνώμη σου για μένα.
    8. Έχω την εντύπωση ότι με αποφεύγεις.
    9. Είσαι ο πιό τίμιος άνθρωπος που ξέρω.

Απαντήσεις:
    1. Κριτική
    2. Κριτική
    3. Γνώμη
    4. Γνώμη
    5. Κριτική
    6. Κριτική (αρνητική). Τι ειρωνεία αλήθεια...
    7. Γνώμη
    8. Γνώμη
    9. Κριτική
    Last edited by John11; 30-10-2011 at 06:33.

Senior Member
    Quote Originally Posted by John11 View Post
    Η ομιλία σου ήταν βαρετή. Η φράση αυτή είναι κριτική. Ο ακροατής μιλάει σαν να κρίνει με βάση κάποιο αντικειμενικό κριτήριο για το πότε μια ομιλία γίνεται βαρετή.
    Βαρέθηκα στην ομιλία σου. Αυτή είναι μια γνώμη. Ο ακροατής αντιλαμβάνεται ότι η βαρεμάρα ήταν μια δική του υποκειμενική αντίδραση. Δεν γενικεύει. Αναφέρει την αντίδρασή του χωρίς να χαρακτηρίζει την ομιλία που άκουσε, σαν βαρετή.
    διαφωνω εντελως με τον ορισμο.
    το γνωρισμα της κριτικης δεν ειναι οτι ο ομιλων παρουσιαζει την γνωμη του σαν αντικειμενικη, αλλα οτι την εκφραζει στοχευμενα προς τις πραξεις η τα λογια καποιου και δεν μιλαει γενικα.

το "βαρεθηκα στην ομιλια σου" δεν ειναι ουτε γνωμη ουτε κριτικη, ειναι η περιγραφη ενος γεγονοτος....

απο την οποια περιγραφη θα μπορουσε να προκυψει η κριτικη "η ομιλια σου ηταν βαρετη για μενα" εστω κι αν δεν εχει εκφραστει. το "για μενα", δειχνει καθαρα οτι ο ομιλων, καταλαβαινει και τονιζει την διαφορα αντικειμενινου και υποκειμενικου, δεν παυει ωστοσο η φραση να αποτελει μια κριτικη.
    σαν φραση παντως η αρχικη που χρησιμοποιησες, ειναι περιγραφη γεγονοτος και οχι γνωμη.

Senior Member
    καλα τωρα εθιξες ενα θεμα που τις προαλλες με εκανε να τα παρω. ειμαι πολυ ενταξει γενικα και δεν καθομαι να κριτικαρω τον αλλον αμα δεν μαρεσει και να θελω να τον αλλαξω, απλα αμα δν μ κανει παω παρακατω. αλλα βλεπω μονιμως να καθονται αντρες π με πλησιαζουνε να με κριτικαρουν το πως ντυνομαι η μιλαω κ να λενε την ''γνωμη'' τους. γιατι με πλησιαζεις ρε φιλε αμα δεν σαρεσω?

ειληκρινα μονο οι αντρες το χουν αυτο! με εχει εκνευρισει αφανταστα το γεγονος και αρχιζω να μισω ακομα περισσοτερο το ανθρωπινο ειδος
    I m a Good Person With Bad Attitude

Senior Member
    οι φακες δεν ειναι ωραιες // οι φακες δεν μου αρεσουν.

Senior Member
    παραδειγμα:

αποψη (γνωμη): "πιστευω οτι η κτητικοτητα ειναι ενα καταπιεστικο συναισθημα και γι αυτον που το κανει και γι αυτον που το υφισταται"

κριτικη: "κατα την γνωμη μου εισαι πολυ κτητικος και καταπιεζεις τους γυρω σου, αλλα κι εσυ αγχωνεσαι"

στην δευτερη περιπτωση, ξεκαθαριζω οτι η δικη μου γνωμη ειναι αυτη (υποκειμενικη), ωστοσο η φραση μου αποτελει κριτικη.
    στην πρωτη περιπτωση, επισης ξεκαθαριζω οτι ειναι υποκειμενικη γνωμη αλλα αποτελει αποψη, οχι κριτικη προς καποιον.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Broken_DoLL View Post
    καλα τωρα εθιξες ενα θεμα που τις προαλλες με εκανε να τα παρω. ειμαι πολυ ενταξει γενικα και δεν καθομαι να κριτικαρω τον αλλον αμα δεν μαρεσει και να θελω να τον αλλαξω, απλα αμα δν μ κανει παω παρακατω. αλλα βλεπω μονιμως να καθονται αντρες π με πλησιαζουνε να με κριτικαρουν το πως ντυνομαι η μιλαω κ να λενε την ''γνωμη'' τους. γιατι με πλησιαζεις ρε φιλε αμα δεν σαρεσω?

ειληκρινα μονο οι αντρες το χουν αυτο! με εχει εκνευρισει αφανταστα το γεγονος και αρχιζω να μισω ακομα περισσοτερο το ανθρωπινο ειδος
    κοριτσακι, ΔΕΝ το εχουν οι ανδρες.
    οταν στο κανει ανδρας αυτο, απλα προσπαθει να σε προσεγγισει με ατσαλο τροπο και αντι να σε κολακευσει, στην λεει για σου κανει εντυπωση.
    οπως δημοτικο..... τα αγορακια πλακωναν στο ξυλο τα κοριτσακια για να τους χωθουν κι οχι απο εχθρικοτητα.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Remedy View Post
    κοριτσακι, ΔΕΝ το εχουν οι ανδρες.
    οταν στο κανει ανδρας αυτο, απλα προσπαθει να σε προσεγγισει με ατσαλο τροπο και αντι να σε κολακευσει, στην λεει για σου κανει εντυπωση.
    οπως δημοτικο..... τα αγορακια πλακωναν στο ξυλο τα κοριτσακια για να τους χωθουν κι οχι απο εχθρικοτητα.
    δλδ οταν μ λεει ''γιατι φορας ρε συ τοσα σκουλαρικια?'' η ''γιατι μιλας σαν νταλικερης'' θελει να με κολακευσει και δεν του βγαινει?

Senior Member
    δλδ οταν μ λεει ''γιατι φορας ρε συ τοσα σκουλαρικια?'' η ''γιατι μιλας σαν νταλικερης'' θελει να με κολακευσει και δεν του βγαινει?
    θελει να σε πλησιασει.
    προφανως το ξερει οτι δεν ειναι κολακεια.
    απλα δεν ξερει πως αλλιως να το κανει

Senior Member
    ναι αλλα δεν ειναι μονο ενας και εκτος αυτου ολοι αυτοι φαινονται ψωνια του κερατα. αμα θελουν girls next door γιατι χτυπανε την δικια μ πορτα.

Senior Member
    ναι αλλα δεν ειναι μονο ενας και εκτος αυτου ολοι αυτοι φαινονται ψωνια του κερατα. αμα θελουν girls next door γιατι χτυπανε την δικια μ πορτα.
    για τον λογο που σου ειπα. γιατι τους αρεσεις γκομενικα

..γιατί δεν ξέρουν πόσο επικίνδυνη μπορει να γίνεις...:ΡΡΡ

Senior Member
    .... .... ....
    Last edited by Remedy; 31-10-2011 at 15:28. Reason: εστειλα το ιδιο δευτερη φορα

Senior Member
    Να ρωτήσω και ιγώ κάτι τώρα.Η γνώμη και η κριτική το ίδιο πράγμα δεν είναι?

γνώμη : "πρέπει να χάσεις βάρος"
    κριτική: "πρέπει να χάσεις βάρος"

Αυτό που κάνει μια γνώμη/κριτική/άποψη πιο σωστή ή πιο λάθος, ίσως να εξαρτάται από τα επιχειρήματα που την συνοδεύουν.

"πρέπει να χάσεις βάρος"
    "πρέπει να χάσεις βάρος, γιατί έτσι το λέω εγώ"
    "πρέπει να χάσεις βάρος επειδή έτσι μου χε πει και εμένα ο μπατζανάκης του θείου της γειτόνισας που διαβάζει περιοδικά ιατρικής"
    "πρέπει να χάσεις βάρος επειδή οι τελευταίες σου ιατρικές εξετάσεις έδειξαν μπλα-μπλα και θα έχεις σοβαρά προβλήματα υγείας σύντομα άμα δε το κάνεις"

όσο προχωράμε προς τα κάτω στα παραπάνω παραδείγματα τόσο πιο δυνατά επιχειρήματα έχουμε, οπότε η τελευταία πρόταση παύει να ειναι μια απλή άποψη/γνώμη/κριτική, αλλά ένα δεδομένο που ισχύει, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Senior Member
    κριτικη ''πως εισαι ετσι?ο κωλος σ σκουπιζει το πατωμα. πρεπει να χασεις βαρος''
    γνωμη '' θα λεγα πως αμα χασεις 5-6 κιλα θα σαι τζι τζι''

Senior Member
    Quote Originally Posted by Boltseed View Post
    Να ρωτήσω και ιγώ κάτι τώρα.Η γνώμη και η κριτική το ίδιο πράγμα δεν είναι?

οτι πιστευει καποιος, ειναι αποψη του (γνωμη του) . οταν ομως η γνωμη του γινεται στοχευμενη ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ Η ΑΤΟΜΑ και δεν ειναι γενικη, ιδεολογικη, γινεται κριτικη. υπαρχει και καλη κριτικη. αλλα παραμενει κριτικη. η γνωμη λοιπον ειναι κατι γενικοτερο ενω η κριτικη κατι στοχευμενο.

γνώμη : "πρέπει να χάσεις βάρος"
    κριτική: "πρέπει να χάσεις βάρος"

γνωμη: "το βαρος κανει κακο στην υγεια και πρεπει να το προσεχουμε"
    γνωμη που εκφραζεται σαν κριτικη: "πρεπει να χασεις βαρος"

Αυτό που κάνει μια γνώμη/κριτική/άποψη πιο σωστή ή πιο λάθος, ίσως να εξαρτάται από τα επιχειρήματα που την συνοδεύουν.

αυτο ισχυει, αλλα ειναι αλλο κεφαλαιο. μια κριτικη σωστη η λαθος, δεν παυει να ειναι κριτικη. δεν γινεται κατι αλλο αν ειναι ευστοχη. το ιδιο και μια γνωμη.

"πρέπει να χάσεις βάρος"
    "πρέπει να χάσεις βάρος, γιατί έτσι το λέω εγώ"
    "πρέπει να χάσεις βάρος επειδή έτσι μου χε πει και εμένα ο μπατζανάκης του θείου της γειτόνισας που διαβάζει περιοδικά ιατρικής"
    "πρέπει να χάσεις βάρος επειδή οι τελευταίες σου ιατρικές εξετάσεις έδειξαν μπλα-μπλα και θα έχεις σοβαρά προβλήματα υγείας σύντομα άμα δε το κάνεις"

όσο προχωράμε προς τα κάτω στα παραπάνω παραδείγματα τόσο πιο δυνατά επιχειρήματα έχουμε, οπότε η τελευταία πρόταση παύει να ειναι μια απλή άποψη/γνώμη/κριτική, αλλά ένα δεδομένο που ισχύει, είτε μας αρέσει είτε όχι.

σε ολες τις παραπανω περιπτωσεις, μιλας για μια ΚΡΙΤΙΚΗ. απλα προχωρωντας προς τα κατω, την στηριζεις με επιχειρηματα και δεν την πετας αυθαιρετα. αυτο δεν αλλαζει κατι. παραμενει κριτικη. αν ηθελες να ειναι απλη αποψη και οχι αποψη-κριτικη, θα μπορουσες να πεις, αντιστοιχα:
    "καλο ειναι να ειναι κανεις στα ιδανικα του κιλα"
    "το εχω σκεφτει και θεωρω οτι ειναι καλο να ειναι κανεις στα ιδανικα του κιλα"
    "θεωρω οτι ειναι καλο να ειναι κανεις στα ιδανικα του κιλα γιατι μου το ειπε ο μπατζανακης που ειναι ενημερος"
    "ειναι καλο να ειναι κανεις κοντα στα ιδανικα του κιλα γιατι ερευνες εδειξαν οτι το ...% των ανθρωπων που ειναι κατα ..% και πανω υπερβαροι, εχουν ...πλασιες πιθανοτητες εμφανισης ασθενειων του κυκλοφορικου κλπ..."

10 παλιο- χαρακτηρες

Page 1 of 3 123 LastLast