Results 1 to 10 of 10
-
28-07-2012, 22:49 #1
Ανορεξία ή καπρίτσιο της ηλικίας ;
Καλησπέρα σας,
Έχω το εξής θέμα. Η αδερφή μιας φίλης μου είναι 13 χρονών. Εδώ και 7-8 μήνες έχει αρχίσει και φέρεται πολύ περίεργα με την διατροφή της. Στο σχολείο τους είχε μιλήσει μια διατροφολόγος οτι πρέπει να τρώνε υγιεινά και χωρίς λιπαρά και όχι γλυκά κλπ και από τότε άρχισε να τρώει μόνο υγιεινά για αρχή. Έπειτα άρχισε να τρώει προιόντα μόνο με μαύρο αλεύρι - βρώμη - πράσινο γάλα, δεν αγγίζει γλυκά αναψυκτικά και πατατάκια. Οι μερίδες που τρώει είναι πάρα πολύ μικρές. Βάζει πρόγραμμα τι θα τρώει και δεν θέλει να τρώει μετά τις 7 το απόγευμα. Μιλούσα μαζί της και της έλεγα με ωραίο τρόπο οτι που κ που δεν είναι κακό να τρώει και κανά γλυκάκι με τους φίλους της. Εκείνη μου λεγε οτι ξέρεις τι ωραίο είναι να θες να φας κάτι τόσο πολύ και μετά να λές δεν θα το φαώ και το βάζω στοίχημα με τον εαυτό μου. Μια μέρα κάποιος συγγενείς στο τραπέζι της είπε να φάει για βραδυνό και οτι δεν είναι σωστο να μένει το στομάχι της άδειο , εκείνη έβαλε τα κλάματα και είπε αν φάω 4 καρύδια θα είσαι εντάξει ?
έχει πάρει 10 πόντους ύψος και έχασε 10 κιλά μέσα σε 7 μήνες, όταν πάει τουαλέτα κάνει πολύ ώρα μέχρι να βγεί. Την πονάει το έντερο κάθε τόσο και μου λέει ότι είναι δυσκοίλια γιαυτό. Αναρωτιέμε αν είναι έναρξη ανορεξίας η αν απλά το κάνει για προσοχή. Πάντως όσες φορές είμαστε μαζί και τρώει φαίνεται πολύ ψυχαναγκαστική καθώς μόλις σε βλέπει και τρώς γλυκό κοιτάει καλά καλά αλλα λέει οτι δεν θέλει , και σε ρωτάει τι γευση έχει αν ειναι ωραιο κλπ.. Τι λέτε...??
Ευχαριστώ πολύ
- 28-07-2012, 23:14 #2
Καλησπερα, δεν ειναι κακο..να τρωει υγιεινα ισα ισα ειναι απο τα πραγμτα που λειπει απο εκατομμυρια ανθρωπους τουλαχιστον.Επισης, δεν ειναι κακο που δεν τρωει γλυκο η δεν τρωει μετα τις 7 το απογευμα(αυτο μαλλον ειναι λιγο υπερβολικο)...αρκει οταν τρωει ας πουμε πρωι μεσημερι απογευμα...να τρωει καλα...να ειναι καλες οι ποσοτητες η τουλαχιστον ικανοποιητικες...πριν αρχισει να γινεται ολο αυτο..σαν παιδι ηταν αδυνατο? ή στρουμπουλο?
28-07-2012, 23:24 #3
Συμφωνώ οτί είναι σωστή η διατροφή αυτή αλλά το θέμα είναι οτί φέρεται πολύ ύποπτα και σαν να αναγκάζει τον εαυτό της και είναι μόνο 13 για να έχει την σωστή συνειδητότητα περί διατροφής . Δεν τρώει καλές ποσότητες και υποπτευόμαστε οτι μπορεί να κάνει και εμετό. Πάντα ήταν αδυνατο παιδί αλλά έτρωγε όχι υπερβολές στην ποσότητα, και με τα γλυκάκια και τα πατατάκια και όλα. Όταν σου λέω στις 7 τρώει 4 καρύδια. Και κοιμάται κατά τις 1-2 το βράδυ..
28-07-2012, 23:37 #4
Ναι τοτε κατι υπαρχει...καποιο προβλημα..οταν παει στην τουαλετα δεν ακουγεται κατι? κανενας ηχος..ξερεις.. Ας την παρακολουθουν γενικα στο σπιτι, τις κινησεις που κανει... δεν ειναι κακο να "στησουν" αυτι στην τουαλετα ειδικα οταν παει μετα το φαγητο... ή απο την κλειδαροτρυπα να κοιταξουν, αν προκειται για κατι τετοιο.. ή αν δεν κλειδωνει ας μπει καποιος μεσα! Θελει κουβεντα..εχετε καποια κοινη φιλη? μηπως ξερει κατι...
28-07-2012, 23:49 #5
Δεν έχουμε δυστυχώς κοινή φίλη. Απλά είμαι κολλητή με την αδερφή της και το συζητάγαμε. Δεν ακούγεται καθόλου θόρυβος , αλλά ξέρω πως οι ανορεξικοί κρύβουν καλά αυτά που κάνουν απτους άλλους. Σκεφτόμαστε να βάλουμε συσκευή ηχογράφησης μέσα στην τουαλέτα για να δούμε αν κάνει εμετό . Κατά τα άλλα είπαμε να μην της συζητάμε τίποτα και να μην το κάνουμε θέμα όταν δεν τρώει πολύ γιατί μπορεί να μην είναι και τίποτα. Την πήγανε στον παιδίατρο οι γονείς της επειδή ανησυχούν και τις έκανε γενικές εξετάσεις και τους είπε οτι είναι μια χαρά το παιδί (μπροστά της) και πως η ίδια ξέρει τι κάνει και είναι έξυπνη. Αλλά πραγματικά δεν εμπιστεύομαι την γνώμη ενός παιδίατρου ,(είναι σαν αδελφή μου η μικρή). Και γιαυτό ρωτάω κιόλας. Υπάρχει κάτι που να πρέπει να προσέξω για να δώ αν όντως είναι ανορεξία?
28-07-2012, 23:53 #6
- In this old house where every door is open
για δεκατριαχρονο αυτο το πραγμα ειναι ΚΑΚΟ!!!!!!! Και για μεγαλυτερους τετοια καταπιεση, αλλα τελσοπαντων. Το κοριτσακι κατα τη γνωμη μου πρεπει λιαν συντομως να επισκεφτθει καποιον διατροφολογο να της μιλησει για το πως πρεπει να τρεφεται ενα παιδι της ηλικιας της, και εναν ψυχολογο, για καλο και για κακο. Γιατι σε αυτες τις ηλικεις αρχιζουν οι διατροφικες διαταραχες που μενουν μετα χροοοοοοονια πολλα.
29-07-2012, 00:00 #7
Τριχόπτωση, Ατροφία νυχιών, Αϋπνίες. Ατροφία των δοντιών, Τελετουργική στάση προς το φαγητό (π.χ. κόψιμο του φαγητού σε πολύ μικρά κομμάτια). Πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών και διουρητικών φαρμάκων. Ακραία απώλεια βάρους. Κοιλιακοί πόνοι, ζαλάδες, λιποθυμίες, πρηξίματα σε πρόσωπο και στομάχι, κόπωση και μυϊκή ατονία. Αίσθηση κρύου. Δυσχρωμίες και ξηρότητα στο δέρμα. Γενικοτερα πατα στο google συμπτωματα νευρικης ανορεξιας και θα σου βγαλει πολλα...πρεπει να το ψαξετε ομως.. να της μιλησει καποιος που συμπαθει και τα παει καλα μαζι του, καποια ξαδελφη που εχουν καλες σχεση... δεν ξερω τι αλλο να πω... γενικα σας λεει οτι ειναι χοντρη η οτι θελει να αδυνατισει?
29-07-2012, 00:17 #8
Συγνώμη υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα και ακόμη αναρωτιέστε για τον αν υπάρχει πρόβλημα;Κατά τη δική μου γνώμη δεν τίθεται καν αμφισβήτηση.Υπάρχουν παιδιά κατω των 10 ετών τα οποία έχουν νοσηλευτεί για διατροφικές διαταράχές.Τώρα ειδικά που μπαινει στην εφηβεία χρειάζεται πολύ προσοχή.
30-07-2012, 18:12 #9
πρεπει να της μιλησετε και οχι να την παρακολουθειται στενα. μονο αγχος θα της δημιουργησει. ισως να την προτρεψετε να επισκευτει καποιον ψυχαναλυτη ωστε να της δειξει πως πρεπει να σκεφτεται περι ολων αυτων.
I m a Good Person With Bad Attitude
01-08-2012, 17:31 #10
πολ κι εγω στα 13 μου ξεκινησα να ελεγχω τοσο νοσηρα τη διατροφη μου και περασα και απο τα σταδια της ανορεξιας και της βουλιμιας. οταν εισαι σε μικρη ηλικια το απολαμβανεις να ελεγχεις τον εαυτο σου, κι εγω θυμαμαι ελεγα στον εαυτο μου "σημερα θα φαω ενα πορτοκαλι" κι οταν το καταφερνα ενιωθα τρελη ικανοποιηση.. οι φωνες και τα νευρα δε θα βοηθησουν σε καμια περιπτωση.. πρεπει να της εξηγησετε με ηρεμο τροπο οτι ναι μεν ειναι καλο να φροντιζει τον εαυτο της αλλα να μη φτανει στο αντιθετο ακρο, που ειναι ο νοσηρος αυτοελεγχος. και φυσικα το καχεκτικο σωμα δεν ειναι απαραιτητα και ομορφο. αυτο που λες για την τουαλετα εμενα μου ακουγεται πολυ ανησυχητικο.. αν εχει ξεκινησει κι εμετους θα ειναι δυσκολο να το χειριστειτε μονοι σας.. ζητηστε και τη βοηθεια καποιου ψυχολογου ειδικου στις διατροφικες διαταραχες ωστε να ξερετε πως να την πλησιασετε. καλη τυχη ευχομαι κ να πανε ολα καλα με το κοριτσακι..:)
Will I ever be free?