Πρόβλημα με την ψυχοθεραπεία
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 34
    Senior Member

Πρόβλημα με την ψυχοθεραπεία

Καλησπέρα,

Είμαι παλιό μέλος εδώ και ήθελα να ακούσω κάποιες γνώμες αναφορικά με τον προβληματισμό μου.
    Ενω όλα στην ζωή μου δείχνουν ότι χρειάζομαι ψυχοθεραπεία και το ίδιο μου συνέστησε και κάποιος ψυχίατρος που επισκέφτηκα πρόσφατα όσες φορές και αν πήγα σε ψυχολόγο δεν μου ταίριαξε η ψυχοθεραπέια.

Να σημειώσω ότι την τελευταία φορά πήγαινα σε μία πολύ καλή αλλά και με εκείνη δεν τα πήγα καλά και μου είπε ότι η ψυχοθεραπεία δεν ταιριάζει σε όλους.

Λέτε να εγκαταλείψω την προσπάθεια;
    Να το παλέψω μόνη μου;

Banned
    δεν εισαι και η πρωτη και εμενα με συνηστησε ο ψυχιατρος να κανω ψυχοθεραπειες για να με βοηθησουν αλλα εκανα με τρια διαφορετικα ατομα και ουσιαστικη βοηθεια δεν υπηρξε!! Δεν εχει να κανει παντα με την ικανοτητα του ψυχοθεραπευτη ή με το ειδος της ψυχοθεραπειας που θα χρησιμοποιησει...Αλλα με το γεγονος οτι δεν μπορει να υπαρξει ουσιαστικη βοηθεια στην ψυχη του παθουντος!! Κανοντας το θεμα πιο συγκεκριμενο και οσο αφορα εμενα και την καταθλιψη που αντιμετωπιζω με οσα λογια και οσο να προσπαθει ο αλλος ή η αλλη να με παρακινησει να βρω το χαμενο μου ενδιαφερον για την ζωη δεν μπορουσαν να με βοηθησουν....Ειναι σαν να φωναζεις σε εναν που πεινα, μην πεινας!!! Σε εναν που διψαει, μην διψας....!!! Απλα δεν γινεται να υπαρξει βοηθεια ετσι!! Δεν ξερω για σενα για τι θεμα αντιμετωπιζεις αλλα ισως θα ηταν καλυτερα να μην χανεις αδικα τα χρηματα σου, περιμενοντας βοηθεια και αυτην εφοσον δεν ερχεται να συνεχιζεις να επιμενεις!! Γνωμη μου σε αυτο, αν θες συμφωνεις ή αν θες διαφωνεις!!

Senior Member
    Για ποιούς λόγους στο είπε αυτό; Σου εξήγησε;

Ούτε εμένα με βοηθάει. Έχω ξενερώσει απίστευτα και πηγαίνω μόνο μια φορά κάθε δυο βδομάδες με το ζόρι απλά για να λέω τα νέα μου ή για ξέσπασμα. Μου προτείνει τρόπους αντιμετώπισης, κάνουμε υπεραναλύσεις κλπ και βλέπω πως δεν με βοηθάνε όλα αυτά. Ίσα ίσα που κάποιες μέθοδοι που ακολουθεί με κάνουν χειρότερα! Έχω φτάσει στο σημείο να προσπαθώ μόνη και να βρίσκω δικούς μου τρόπους και όταν της τους λέω την βλέπω πως μένει έκπληκτη και αρχίζει μετά από μόνη της να μου προτείνει τους ίδιους λολ.. Ξέρω τι μου γίνεται και η λογική μου με βοηθάει ευτυχώς. Και στην χειρότερη φάση που δεν ήθελα και δεν μπορούσα να ακούσω κανέναν, ένιωθα πως δεν με καταλάβαινε αλλά εκτός από αυτό ισχύει αυτό που είπε ο/η menis, πραγματικά είναι σαν να τρέχουν 1002 σκέψεις στο μυαλό σου που σε βασανίζουν και που παλεύεις τρομερά να τις διώξεις και ο άλλος να σου λέει "μην σκέφτεσαι" ή να προσπαθεί να αναλύσει το παρελθόν σου, τους λόγους που συμβαίνει αυτό, να σου τονίζει πως είναι λάθος κλπ.. Χαίρω πολύ. Καλύτερα να μην συνεχίσω γιατί με βλέπω μπαναρισμένη. Δεν είμαι και πολύ υπερ όμως. Θεωρώ κι' εγώ πως δεν κάνει για όλους. Εμένα με βοηθάει μόνο στην αποφόρτιση, σε καμία περίπτωση δεν είδα βελτίωση σε θέμα θεραπείας. Μπορεί να "φταίει" το ότι μου περνάει κανα 2 χρόνια και δεν έχει πολλύ εμπειρία; Παίζει κι' αυτό ρόλο αλλά και πάλι το γενικό μου συμπέρασμα είναι το πιο πάνω.

Senior Member
    υπατχουν πολλες μεθοδοι ψυχοθεραπειας κ πολλοι εκει εξω που ο καθενας ακολουθει την δικη του μεθοδο..
    για μενα επειδη εχω τεραστια εμπειρια απο ψυχοθεραπεια, χρειαζεται ο θεραπευτης να ειναι τρομερα δυναμικος κ με πεισμα ωστε να ανεβαινει πανω απο εμας κ πανω απο τις σκεψεις μας..
    δεν ειναι απαρααιτητο οτι δεν σας βοηθαει η ψυχοθεραπεια..αλλα μπορει οι ανθρωποι που σας την κανουν να μην ειναι ικανοι.η αληθεια ειναι οτι χρειαζεται να ταιριαξεις με τον αλλον για να σου την εφαρμοσει κ επιπλεον οτι πολλοι εκει εξω ειναι αχρηστοι..παντε κ κανουν κ κατι σεμιναρια κ νομιζουν οτι εχουν γινει θερπαευτες..εχω συναντησει κ αρκετους τετοιους..
    θα ελεγα οτι ο παλιος μου ψυχοθεραπευτης που εκανα μαζι του απειρα χρονια κ μπηκα κ σε ομαδα σε αυτον...ειναι εξαιρετικος..καταλαβαινει τα παντα ακομα κ απο την γλωσσα του σωματος τι θελεις κ τι εχεις..ειναι δηλαδη ενας ανθρωπος που αγαπει αυτο που κανει κ δινεται πολυ!
    οποτε εγω εχω πολυ καλη εμπειρια απο αυτον.πολυ ακριβος βεβαια..σχεοδν απιαστος..αλλα κανει σοβαρη δουλεια...οι θερπαευτες σας ποιο συστημα ακολουθουν γνωριζετε?τους εχετε ρωτησει?

Banned
    Το ζητούμενο για μένα δεν είναι τόσο η ψυχοθεραπεία αλλά για ποιον λόγο την κάνεις και κάτα πόσο αυτό που έχεις είναι άμεσα επιλύσιμο απο εσένα τον ίδιο.πχ εγώ δυσκολεύομαι να βγω έξω στην κοινωνία και να κάνω φίλους και γενικότερα σχέσεις.Θα μου βρει φίλους ή σχέση ο ψυχολόγος? Οχι φυσικά.Απλά θα προσπαθήσει να μου διδάξει τον τρόπο να το κάνω εγώ μόνος μου.Αν εγώ ή εσύ λοιπόν δεν "κόβει", η βοήθεια του ψυχολόγου είναι άχρηστη.Προσωπικά ξεκίνησα να κάνω ομαδική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία γιαυτόν τον λόγο και συνεχίζω και μετά απο 5 μήνες,δεν αποκόμισα κάτι χρήσιμο που θα με βοηθούσε να κάνω ένα βήμα παραπέρα.Το αποτέλεσμα μετά απο όλες αυτές τις ώρες ψυχοθεραπείας θα έλεγα ότι με έκανε να νιώθω πιο χαζός και από τους χαζούς που δεν είμαι εις θέση να τα καταφέρω.Το μόνο θετικό είναι ότι αυτή η ψυχολόγος μπήκε αμέσως στο νόημα ότι το πρόβλημα μου δεν λύνεται με συμβουλές του τύπου "πες καλημέρα στην ταμία του σουπερ μαρκετ κτλ" αλλά και πάλι φως στον ορίζοντα δεν είδα.

Senior Member
    Κι εγω εχω κανει ψυχοθεραπειες και σε ψυχιατρους και σε ψυχολογους και δεν εχω βοηθηθει. Μου ειπαν καποια πραγματα για το πώς ξεκινησαν και το πού οφειλονται στοιχεια του χαρακτηρα μου, η καταθλιψη, το υπερβολικο αγχος, απο κει και περα ομως δεν μου εδειξαν τον τροπο για το πώς να τα διορθωσω ολα αυτα ή την υπερευαισθησια μου. Ή το πως να χτισω την αυτοπεποιθηση και την αυτοεκτιμηση μου.

Senior Member
    Να προσθέσω και εγω ότι είχα κανει παλαιότερα ψυχοθεραπεία και επίσης δεν βοηθήθηκα!
    Το σχόλιο που με τρελαίνει είναι ότι βοηθήθηκες αλλα΄δεν το κατάλαβες...

Ισως καποιοι έχουν ανάγκη να βρουν κάποιον να μιλήσουν, να ξεσπάσουν ό,τι έχουν μαζέψει μέσα τους, να εκτονωθούν μέσα από τη συζήτηση, να νιώσουν ότι υπάρχει ένας άνθρωπος εκεί για αυτούς που τους ακούει, τους νιώθει, τους καταλαβαίνει. Εγώ όταν θέλω να εκτονωθώ προτιμώ να πάω για τρέξιμο με τη μουσική μου, αν είμαι θυμωμένη να τρέχω και να βρίζω, που λέει ο λόγος... Δεν το έχω να εκτονώνομαι στην πάρλα...

Προφανως, Diana1982 εχεις αλλες ανάγκες, και πρέπει να βρεις και τον ψυχοθεραπευτή που θα σου ταιριάξει στα ζητούμενα σου!
    Αρα, έχεις εντοπίσει τα ζητούμενα σου? τι ζητάς από την ψυχοθεραπεία?
    και το 2ο, ψάξε να βρεις εναν καλό ψυχοθεραπευτή που να ταιριάζει στο μυαλό και το πνευμα σου! Θα μου πεις και εύλογα, πώς τον βρίσκω? πού είναι κρυμμένος? απάντηση δεν έχω, και εγώ τον ψάχνω...

Και αναρωτιέμαι, μήπως πρέπει να κάνουμε λίγη δουλίτσα με τον εαυτό μας, διαβάζοντας κάποια σχετικά βιβλία? να οριοθετήσουμε το πεδίο επαφής με τον ψυχοθεραπευτή, με αυτόν τον τρόπο? έχω αυτά τα προβλήματα, έζησα αυτή τη ζωή, θέλω κατανόηση, τί με μπλοκάρει?
    ας πούμε εγώ, αν δεν μου έλεγαν 2 ψυχίατροι ότι έχω υποστεί κακοποίηση, ουτε που θα το αντιλαμβανόμουν! δεν μου ειχε περασει ποτε από το μυαλό ότι αυτό που έζησα ηταν κακοποιηση...
    Last edited by Mara.Z; 18-07-2016 at 21:57.

Senior Member
    Λοιπόν θα απαντήσω στον καθένα ξεχωριστά,όπως και εσείς μου απαντήσατε ο καθένας ξεχωριστά και οι απόψεις σας ήταν σημαντικές και ολοκληρωμένες.

Senior Member
    Quote Originally Posted by menis_64 View Post
    δεν εισαι και η πρωτη και εμενα με συνηστησε ο ψυχιατρος να κανω ψυχοθεραπειες για να με βοηθησουν αλλα εκανα με τρια διαφορετικα ατομα και ουσιαστικη βοηθεια δεν υπηρξε!! Δεν εχει να κανει παντα με την ικανοτητα του ψυχοθεραπευτη ή με το ειδος της ψυχοθεραπειας που θα χρησιμοποιησει...Αλλα με το γεγονος οτι δεν μπορει να υπαρξει ουσιαστικη βοηθεια στην ψυχη του παθουντος!! Κανοντας το θεμα πιο συγκεκριμενο και οσο αφορα εμενα και την καταθλιψη που αντιμετωπιζω με οσα λογια και οσο να προσπαθει ο αλλος ή η αλλη να με παρακινησει να βρω το χαμενο μου ενδιαφερον για την ζωη δεν μπορουσαν να με βοηθησουν....Ειναι σαν να φωναζεις σε εναν που πεινα, μην πεινας!!! Σε εναν που διψαει, μην διψας....!!! Απλα δεν γινεται να υπαρξει βοηθεια ετσι!! Δεν ξερω για σενα για τι θεμα αντιμετωπιζεις αλλα ισως θα ηταν καλυτερα να μην χανεις αδικα τα χρηματα σου, περιμενοντας βοηθεια και αυτην εφοσον δεν ερχεται να συνεχιζεις να επιμενεις!! Γνωμη μου σε αυτο, αν θες συμφωνεις ή αν θες διαφωνεις!!
    Για να σου πω την αλήθεια και εγώ κάπως έτσι έχω αντιμετωπίσει τις ψυχοθεραπείες-χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα γιατί και μένα εξακολουθεί να υφίσταται η κατάθλιψή μου και δεν έχω βρει ακόμα την αντιμετώπιση στον πόνο μου!

Σε αυτό που θα διαφωνήσω εν μέρει μαζί σου είναι ότι σε όποιον ψυχο/τη και να παει κάποιος πάντα αποκομίζει κάτι οφέλιμο γι'αυτόν!
    Γιατί μάλλον να μην σε χορτάσει ή σε ξεδιψάσει ο θεραπευτής με τα λόγια του,αλλά κάποια πράγματα μπορεί να τα συνειδητοποιήσεις και να αλλάξει κάτι στην ζωή σου!

Senior Member
    Για ποιούς λόγους στο είπε αυτό; Σου εξήγησε;
    Γιατί ενώ έχω τόσα πολλά να πω τις πεισσότερες φορές πηγαίνω και μου δένεται η γλώσσα κόμπος

Ούτε εμένα με βοηθάει. Έχω ξενερώσει απίστευτα και πηγαίνω μόνο μια φορά κάθε δυο βδομάδες με το ζόρι απλά για να λέω τα νέα μου ή για ξέσπασμα. Μου προτείνει τρόπους αντιμετώπισης, κάνουμε υπεραναλύσεις κλπ και βλέπω πως δεν με βοηθάνε όλα αυτά. Ίσα ίσα που κάποιες μέθοδοι που ακολουθεί με κάνουν χειρότερα! Έχω φτάσει στο σημείο να προσπαθώ μόνη και να βρίσκω δικούς μου τρόπους και όταν της τους λέω την βλέπω πως μένει έκπληκτη και αρχίζει μετά από μόνη της να μου προτείνει τους ίδιους λολ.. Ξέρω τι μου γίνεται και η λογική μου με βοηθάει ευτυχώς. Και στην χειρότερη φάση που δεν ήθελα και δεν μπορούσα να ακούσω κανέναν, ένιωθα πως δεν με καταλάβαινε αλλά εκτός από αυτό ισχύει αυτό που είπε ο/η menis, πραγματικά είναι σαν να τρέχουν 1002 σκέψεις στο μυαλό σου που σε βασανίζουν και που παλεύεις τρομερά να τις διώξεις και ο άλλος να σου λέει "μην σκέφτεσαι" ή να προσπαθεί να αναλύσει το παρελθόν σου, τους λόγους που συμβαίνει αυτό, να σου τονίζει πως είναι λάθος κλπ.. Χαίρω πολύ. Καλύτερα να μην συνεχίσω γιατί με βλέπω μπαναρισμένη. Δεν είμαι και πολύ υπερ όμως. Θεωρώ κι' εγώ πως δεν κάνει για όλους. Εμένα με βοηθάει μόνο στην αποφόρτιση, σε καμία περίπτωση δεν είδα βελτίωση σε θέμα θεραπείας. Μπορεί να "φταίει" το ότι μου περνάει κανα 2 χρόνια και δεν έχει πολλύ εμπειρία; Παίζει κι' αυτό ρόλο αλλά και πάλι το γενικό μου συμπέρασμα είναι το πιο πάνω.
    Σίγουρα μπορεί και να μην έχεις βρει τον σωστό θεραπευτή,αλλά αυτό που τόνισες για την λογική είναι πολύ σημαντικό.
    Συνήθως οι ψυχολόγοι προσπαθούν να τονίσουν την λογική λες και δεν την γνωρίζουμε εμείς....
    Μήπως όμως σε έχει βοηθήσει σε κάποιες καταστάσεις στην ζωή σου και δεν το έχεις συνηδητοποιήσει;

Εμένα πάντως δεν με αποφορτίζει η ψυχοθεραπεία μου κάνει ακριβώς το αντίθετο....με υπερφορτίζει με άγχος και κόπο να πω όλα όσα δεν θέλω να πω γιατί τα ξέρω - τα ξέρει και η ψυχολόγος και περιμένει από μένα να κάνω την αρχή σε κάτι που έχει ειπωθεί ήδη αρκετές φορές και αυτό μου κάνει κακό παρά καλό!
    Last edited by Diana1982; 18-07-2016 at 22:42.

Senior Member
    υπατχουν πολλες μεθοδοι ψυχοθεραπειας κ πολλοι εκει εξω που ο καθενας ακολουθει την δικη του μεθοδο..
    για μενα επειδη εχω τεραστια εμπειρια απο ψυχοθεραπεια, χρειαζεται ο θεραπευτης να ειναι τρομερα δυναμικος κ με πεισμα ωστε να ανεβαινει πανω απο εμας κ πανω απο τις σκεψεις μας..
    Σε αυτό θα συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό...ο ψυχολόγος θα πρέπει να είναι τόσο δυναμικός που να μην αφήνει να κάνει κοιλιά η ψυχοθεραπεία και να ειναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον θεραπευόμενο και όχι πιο πίσω!

δεν ειναι απαρααιτητο οτι δεν σας βοηθαει η ψυχοθεραπεια..αλλα μπορει οι ανθρωποι που σας την κανουν να μην ειναι ικανοι.η αληθεια ειναι οτι χρειαζεται να ταιριαξεις με τον αλλον για να σου την εφαρμοσει κ επιπλεον οτι πολλοι εκει εξω ειναι αχρηστοι..παντε κ κανουν κ κατι σεμιναρια κ νομιζουν οτι εχουν γινει θερπαευτες..εχω συναντησει κ αρκετους τετοιους..
    θα ελεγα οτι ο παλιος μου ψυχοθεραπευτης που εκανα μαζι του απειρα χρονια κ μπηκα κ σε ομαδα σε αυτον...ειναι εξαιρετικος..καταλαβαινει τα παντα ακομα κ απο την γλωσσα του σωματος τι θελεις κ τι εχεις..ειναι δηλαδη ενας ανθρωπος που αγαπει αυτο που κανει κ δινεται πολυ!
    οποτε εγω εχω πολυ καλη εμπειρια απο αυτον.πολυ ακριβος βεβαια..σχεοδν απιαστος..αλλα κανει σοβαρη δουλεια...οι θερπαευτες σας ποιο συστημα ακολουθουν γνωριζετε?τους εχετε ρωτησει?
    Οι περισσότεροι θεραπευτές στην πόλη που ζω εφαρμόζουν την συστημική προσέγγιση,δεν ξέρω γιατί είναι τόσο πιασιάρικο το σύστημα αυτό......επίσης ένα άλλο στοιχείο που με ξεχωρίζει εμένα είναι ότι προτιμώ να συναναστρέφομαι με άντρες .....με τις γυναίκες δεν είχα ποτέ καλές σχέσεις και δεν τις εμπιστευόμουν-αυτό το εξέφρασα στην θεραπεύτρια μου-το αποδέχτηκε .Αν και νομίζω ότι στην πόλη μου μόνο ένας άνδρας θεραπευτής υπάρχει.

Senior Member
    Quote Originally Posted by admforall View Post
    Το ζητούμενο για μένα δεν είναι τόσο η ψυχοθεραπεία αλλά για ποιον λόγο την κάνεις και κάτα πόσο αυτό που έχεις είναι άμεσα επιλύσιμο απο εσένα τον ίδιο.πχ εγώ δυσκολεύομαι να βγω έξω στην κοινωνία και να κάνω φίλους και γενικότερα σχέσεις.Θα μου βρει φίλους ή σχέση ο ψυχολόγος? Οχι φυσικά.Απλά θα προσπαθήσει να μου διδάξει τον τρόπο να το κάνω εγώ μόνος μου.Αν εγώ ή εσύ λοιπόν δεν "κόβει", η βοήθεια του ψυχολόγου είναι άχρηστη.Προσωπικά ξεκίνησα να κάνω ομαδική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία γιαυτόν τον λόγο και συνεχίζω και μετά απο 5 μήνες,δεν αποκόμισα κάτι χρήσιμο που θα με βοηθούσε να κάνω ένα βήμα παραπέρα.Το αποτέλεσμα μετά απο όλες αυτές τις ώρες ψυχοθεραπείας θα έλεγα ότι με έκανε να νιώθω πιο χαζός και από τους χαζούς που δεν είμαι εις θέση να τα καταφέρω.Το μόνο θετικό είναι ότι αυτή η ψυχολόγος μπήκε αμέσως στο νόημα ότι το πρόβλημα μου δεν λύνεται με συμβουλές του τύπου "πες καλημέρα στην ταμία του σουπερ μαρκετ κτλ" αλλά και πάλι φως στον ορίζοντα δεν είδα.
    Γενικά 5 μήνες ψυχοθεραπείας δεν είναι και πολύ μεγάλο διαστημα για να πεις ότι είδες διαφορά....αλλά και πάλι είναι το πως βιώνεις εσύ την θεραπεία....εμένα με φορτίζει αρνητικά όπως ανέφερα και παραπάνω,όχι ότι δεν βοηθάει αλλά μερικές φορές είναι τόσο κουραστικές και άχρηστες όλες αυτές οι ώρες ψυχοθεραπείας....αλλά και εγώ πιστεύω ότι ο καθένας δεν θα πρέπει να ζητάει και τρελές προσδοκίες από την ψυχοθεραπεία όσο μακροχρόνια και αν είναι.....γιατί ούτως ή άλλως όλοι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα αν ήταν τόσο αποτελεσματικές οι ψυχολόγες θα είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα!

Μάντεψε όμως-ελάχιστες φορές λύνονται τα προβλήματα μία δια παντώς....

Senior Member
    Quote Originally Posted by Mελίνa View Post
    Κι εγω εχω κανει ψυχοθεραπειες και σε ψυχιατρους και σε ψυχολογους και δεν εχω βοηθηθει. Μου ειπαν καποια πραγματα για το πώς ξεκινησαν και το πού οφειλονται στοιχεια του χαρακτηρα μου, η καταθλιψη, το υπερβολικο αγχος, απο κει και περα ομως δεν μου εδειξαν τον τροπο για το πώς να τα διορθωσω ολα αυτα ή την υπερευαισθησια μου. Ή το πως να χτισω την αυτοπεποιθηση και την αυτοεκτιμηση μου.
    Η κατάθλιψη είναι μία υπουλη ασθένεια....κάποιες φορές μπορεί να είναι και γονιδιακή.
    Η υπερευαισθησία ίσως να δημιουργεί και τα χαλαρα συναισθήματα και να ξεκινάει από κει το όλο ζήτημα .
    Η έλλειψη διάθεσης-αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης οφείλονται στην κατάθλιψη.

Senior Member
    Quote Originally Posted by admforall View Post
    Το ζητούμενο για μένα δεν είναι τόσο η ψυχοθεραπεία αλλά για ποιον λόγο την κάνεις και κάτα πόσο αυτό που έχεις είναι άμεσα επιλύσιμο απο εσένα τον ίδιο.πχ εγώ δυσκολεύομαι να βγω έξω στην κοινωνία και να κάνω φίλους και γενικότερα σχέσεις.Θα μου βρει φίλους ή σχέση ο ψυχολόγος? Οχι φυσικά.Απλά θα προσπαθήσει να μου διδάξει τον τρόπο να το κάνω εγώ μόνος μου.
    Να μου επιτρέψεις αγαπητή νηματοθέτρια να κάνω ένα σχόλιο γιατί το συζητούσαμε και σε άλλο thread με τον admforall.
    Η κοινωνική φοβία/αγοραφοβία, πιστεύω, και γενικά η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων θέλουν εξάσκηση, τριβή, λάθη, διορθωση, πάλι λάθη, εξέλιξη, μέχρι να βρεις τα κουμπιά σου, να τα αποδεχτείς, να σε αγαπήσεις, να ψάχνεσαι και να εξελίσσεσαι. Σε αυτό έχω καταλήξει.
    Αμεσα επιλύσιμο δεν ειναι με την καμία. Δεν είναι φάση, χάλασε η βρύση μου, καλώ τον υδραυλικό να τη φτιάξει, βάζει το ανταλλακτικό, πληρώνω και τέλος. Δεν διαχειρίζεται δηλαδή με την καταναλωτική λογική ούτε αναλώσιμα. Θέλει μια διαχείριση πνευματική-να την πω?, ολιστική? ανθρωπινη με την εννοια να αντιμετώπισεις τον εαυτο σου στον καθρεφτη σαν μια μοναδική, ανεπαναληπτη προσωπικοτητα, με αξία και ομορφιά, με λάθη και νίκες, με κορυφές αλλα και βαλτους. Θελω να πω, η ψυχοθεραπεία πρεπει να είναι βήματα προς την αυτεπίγνωση, άρα την αυτογνωσία.
    Να σου πει ο ψυχοθεραπευτης, ξέρεις, το μονοπάτι στην κοινωνικη φοβία που διανύεις ειναι το αγχος/φοβος/τρομος επειδή το συνδέεις με εκείνα τα γεγονότα. Εκείνα ομως έχουν παρελθει ανεπιστρεπτι, κανείς δεν θα σε κοροιδεψει. Κάνε λάθη, προχωρα, μάθε!
    ¨Η δυκολευεσαι να κανεις σχέση? τί ζητουμενα έχεις από εναν σύντροφο? πως ονειρευεσαι μια κοπέλα? τι στανταρντς έχεις? μήπως είσαι πολυ αυστηρός στην κρίση σου? ανοίγεσαι? δίνεσαι? πρέπει να βρεις αυτα που σε μπλοκαρουν στο φλερτ και τις γνωριμίες.
    Εγώ πέρασα χρόνια που απέρριπτα τύπους που τους άρεσα επειδή δεν ήταν της σχολής μου, του επαγγελματικού σιναφιού μου. Προτιμούσα να είμαι μόνη παρα με εναν άσχετο επαγγελματικά, έλεγα δεν θα με καταλαβει, δεν θα υπαρχει κατανόηση! εμ γνωρισε τον πρώτα και αποφασιζεις μετά...Δηλαδή θελω να πω λόγω ανασφαλειας και αγχους κολλαμε σε ενα στερεοτυπο και αν δεν υπαρχει, βαζουμε Χ. Και τελικά γνώρισα εναν του σιναφιού μου, τον ερωτευτηκα σφόδρα, και με απέρριψε επειδή δεν ήμουν το μοντέλο με τις αναλογίες που γουσταρε κα μαζί μου δεν μπορούσε να ζήσει την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά που του ειχε λειψει λογω της πιεσης στα επαγγελματικά.
    Κατάλαβες? εγώ ήθελα εναν συναδελφο για κατανοηση και αυτος με απερριψε ακριβως επειδη ήμουν συνάδελφος και δεν θα ειχε την ξεγνοιασια της ασχετης...

Senior Member
    Quote Originally Posted by Diana1982 View Post
    Γιατί ενώ έχω τόσα πολλά να πω τις πεισσότερες φορές πηγαίνω και μου δένεται η γλώσσα κόμπος

Σίγουρα μπορεί και να μην έχεις βρει τον σωστό θεραπευτή,αλλά αυτό που τόνισες για την λογική είναι πολύ σημαντικό.
    Συνήθως οι ψυχολόγοι προσπαθούν να τονίσουν την λογική λες και δεν την γνωρίζουμε εμείς....
    Μήπως όμως σε έχει βοηθήσει σε κάποιες καταστάσεις στην ζωή σου και δεν το έχεις συνηδητοποιήσει;

Εμένα πάντως δεν με αποφορτίζει η ψυχοθεραπεία μου κάνει ακριβώς το αντίθετο....με υπερφορτίζει με άγχος και κόπο να πω όλα όσα δεν θέλω να πω γιατί τα ξέρω - τα ξέρει και η ψυχολόγος και περιμένει από μένα να κάνω την αρχή σε κάτι που έχει ειπωθεί ήδη αρκετές φορές και αυτό μου κάνει κακό παρά καλό!
    Ναι αυτό συμβαίνει και με μένα τελικά χαχα
    Ουκ ολίγες φορές έφευγα με πονοκέφαλο και 3 φορές έχω ξεσπάσει σε κλάματα μπροστά της ζητώντας μετά συγγνώμη...
    Πραγματικά μερικές φορές νιώθω πως προσπαθώ να την κάνω να καταλάβει, παρά να συμβαίνει το αντίθετο. Όχι δεν έχω βοηθηθεί σε θέμα θεραπείας (μάλιστα και η ίδια κάποιες φορές αναρωτιέται πως έχω ξεπεράσει το χειρότερο σημείο της κατάθλιψης) και αν συνέβαινε σίγουρα θα το αντιλαμβανόμουν. Την βλέπω σαν φίλη μου γιατί η ίδια έτσι θέλει να την βλέπω αλλά αυτό δεν μου αρέσει καθόλου γιατί σε φίλη δεν νιώθω άνετα να λέω τα πολύ πολύ προσωπικά μου και θέλω να νιώθω πως τα λέω σε άτομο που έχει παραπάνω γνώσεις από έναν απλό φίλο. 6 μήνες μετά συνεχίζω να της μιλάω στον πληθυντικό (παίζει να' ναι μόνο 25 ξέρω γω) και την βλέπω πως δεν της αρέσει (μου το λέει κιόλας) αλλά τι να κάνουμε... Νιώθω πως σπαταλάω τον χρόνο μου και πλέον δεν μου βγαίνει ούτε η κουβέντα, ανέκαθεν δυσκολευόμουν. Πόσο μάλλον τώρα που έχω ξενερώσει. Και ειλικρινά κάποια πράγματα όσα λογάκια κι' αν σου πουν καμιά ψυχοθεραπεία δεν θα σε βοηθήσει αν δεν έχεις την λογική να τα συνειδητοποιήσεις μόνος σου και να εφαρμόσεις και δικές σου τακτικές που θα βλέπεις πως σου προσφέρουν κάτι... Εκτός κι' αν κάποιος το χρειάζεται τόσο πολύ πια που ο μοναδικός του αυτοσκοπός είναι να ακολουθεί τις τακτικές του ψυχοθεραπευτή που ανάθεμα και αν θα δουλέψουν οι περισσότερες... Κι' εδώ μετράει πολύ αυτό που είπε η Μελίνα, κανείς ψυχολόγος δεν θα σε μάθει να αγαπάς τον εαυτό σου... Στήριξη θα σου δώσει ναι, όπως και μερικές συμβουλές. Την μάχη μόνος θα την δώσεις αν το θέλεις όπως και το να φτάσεις στην αυτογνωσία μέσα από διάφορες εμπειρίες και βαθύ ψάξιμο. Λύσεις κομμένες και ραμμένες ειδικά για σένα δεν θα σου δώσει. Κανείς τους δεν τις έχει έτσι κι' αλλιώς.

Page 1 of 3 123 LastLast