Results 76 to 90 of 101
Thread: υποφερω..δε εχω που να τα πω..
-
25-06-2017, 12:34 #76
ενοείς οτι βιάζομαι να μιλήσω.. ναι έχεις δίκιο σε αυτό!! σε ευχαριστώ ειναι σημαντική συμβουλή..
- 25-06-2017, 12:40 #77
Αν προσέξεις και στον τίτλο τα λέει όλα νομίζω.
Πρόσφατα σχετικά είχα μια εμπειρία με ένα πολύ δικό μου άτομο που είχε ακριβώς αυτή τη συμπεριφορά. Βρέθηκε αντικειμενικά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και όταν προσπαθούσα να προτείνω λύσεις ή να επισημάνω τυχόν λάθη, λαμβανα πίσω επιθετικότητα και άρνηση με αποτέλεσμα να θυμώσω κι εγώ. Όταν αργότερα το συζητήσαμε το θέμα, μου είπε οτι την δική μου στάση την εκλάμβανε σαν έλλειψη κατανόησης, οτι δεν μπορούσα να καταλάβω ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος και οτι το υποτιμούσα και οτι με το να προτείνω λύσεις ή να λέω "μπορείς να τα καταφέρεις, υπάρχει τρόπος κτλ...." την έκανα να νιώθει ακόμα πιο άσχημα με τον εαυτό της, ότι οι άλλοι μπορούν να τα καταφέρουν εύκολα ας πούμε ενώ εκείνη όχι. Κατάλαβα εν μέρη ότι είχε δίκιο. Οι προθέσεις μου βέβαια ήταν καλές, αλλά δεν την βοηθούσα με αυτόν τον τρόπο γιατί βρισκόταν σε άρνηση. Όταν την ρώτησα τι θα προτιμούσε να έλεγα όταν μου έλεγε όλα αυτά τα δύσκολα που περνούσε μου είπε "θα προτιμούσα να μην έλεγες και τίποτα, ή απλά να έλεγες οτι με καταλαβαίνεις, μόνο αυτό είχα ανάγκη εκείνη την στιγμή".
Στην ουσία μερικές φορές ο άλλος δεν θέλει να βρει λύση εκείνη την στιγμή, θέλει να κλάψει την μοίρα του. Κατανοητό και σεβαστό όλοι βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση μερικές φορές. Σκέψου πχ οτι έχεις μόλις χωρίσει από μια σχέση που έδωσες πολλά και πας στις φίλες σου. Μπορεί να είχες κάνει τα χίλια λάθη σε αυτή τη σχέση, μπορεί εσύ αποκλειστικά να ευθύνεσαι για τον χωρισμό...όμως εκείνη ακριβώς την στιγμή δεν θες να ακούσεις αυτό. Θες να κλάψεις τη μοίρα σου, θες να πας στις φίλες σου και να τον θάψετε παρέα, να πείτε πόσο λάθος τα έκανε όλα, πόσο βλάκας ήταν. Δεν μπορείς να το ζητήσεις αυτό με τα λόγια, δηλαδή δεν θα πας και θα τους πεις "μη τολμήσει καμια σας και μου πει τώρα τα λάθη μου" γιατί δεν το αντιλαμβάνεσαι καν εκείνη την στιγμή, αλλά στην ουσία αυτό θες. Αν ξεστομίσει κάποιος εκείνη την στιγμή δικό σου σφάλμα θα γίνεις θηρίο. Και την επόμενη μέρα/μέρες θα αρχίσεις μόνη σου σιγά σιγά να τα βλέπεις. Κι όταν γίνει αυτό και μπεις σε αυτή τη διαδικασία τότε είναι που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν οι άλλοι δείχνοντας σου κι άλλες οπτικές που πιθανόν δεν μπροούσες να δεις πριν.
Βέβαια εντάξει, υπάρχουν και μερικοί που μένουν μόνιμα σε αυτή τη φάση "φταίει η κακή μου η μοίρα', ΄"άδικος ντουνιάς", "οι καλοί καλό δεν έχουν" κτλ αλλά αν δεν μιλάμε για τέτοια περίπτωση, το βρίσκω φυσιολογικό να περνάμε όλοι κι από κει κάποια στιγμή.
25-06-2017, 12:48 #78
Συμφωνώ αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση η κοπέλα ολοκληρώνει την ιστορία της με μια ερώτηση "εχω βαρεθει να κρεμομαι εγω και η μανα μου από έναν άξεστο προβληματικό ανθρωπο ..τι θα κάνατε στη θέση μου ; "...
άρα ζητάει συμβουλές δεν νομίζεις? Κάποιος που δεν περιμένει συμβουλές και βοήθεια δεν ρωτάει.. λέει τον πόνο του και το αφήνει εκεί. Αν η φίλη σου στο παράδειγμα που φέρνεις δεν σου είπα "τι να κάνω ρε φιλενάδα" τότε καταλαβαίνω γιατί μπορεί να ενοχλήθηκε.. γιατί δεν το ζήτησε.
Δεν είναι μια μεγαλη διαφορά αυτό? Ένας άνθρωπος που σε ρωτάει τι θα έκανες στην θέση μου.. αν του πείς εσύ "σε καταλαβαινω λυπαμαι για οτι περνάς σου εύχομαι καλή δύναμη".. δεν είναι λίγο εως πολύ άκυρο? σαν να τον αποφεύγεις?
25-06-2017, 13:06 #79
Κι όμως με ρωτούσε! Γιαυτό είχα θυμώσει κι εγώ. Εγώ το είχα θεωρήσει υποχρέωση μου ως φίλη να βοηθήσω όσο μπορούσα. Σκέψου οτι της πρότεινα και συγκεκριμένες δουλειές μέσω γνωστών κτλ και τις αρνήθηκε. Πχ να μου λες εσύ που είσαι φίλη μου οτι ψάχνεις για δουλειά, να έχω έναν γνωστό κάπου που ψάχνει άτομο για μια θέση, να στο προτείνω και να σου λέω οτι μπορώ να του μιλήσω για σένα και να μου λες ότι δεν θες γιατί το ένα ή το άλλο... και μετά να συνεχίζεις να μου λες πόσο άσχημα περνάς που δεν έχεις χρήματα και να μου λες "τι θα κάνω με τον λογαριασμό της ΔΕΗ;;;" Είχα γίνει έξαλλη μαζί της και εννοείται οτι κάποια στιγμή της είπα κατάμουτρα την γνώμη μου για το γεγονός οτι η ίδια στην ουσία δεν ήθελε να βρει λύση.
Όμως αργότερα, όταν πέρασε η κρίση, ομολογώ πως κατάλαβα και την δική της θέση. Είχε μουδιάσει, ένιωθε ανίκανη να κάνει οτιδήποτε.
Δεν λέω οτι έκανες κακώς που είπες στην κοπέλα την γνώμη σου, καλά έκανες. Απλά προσπαθώ να κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου αν θες για να δούμε και την άλλη πλευρά. Αν ήταν σε άλλη φάση προφανώς θα μπορούσε να βοηθηθεί πολύ από τα λόγια σου και να κοιτάξει πιο βαθιά μέσα της, αλλά εκ του αποτελέσματος κρίνοντας μιας και εισέπραξες τον θυμό της, κρίνω πως δεν ήταν ακόμα σε θέση να το κάνει και γιαυτό την πλήρωσες εσύ.
25-06-2017, 13:25 #80
τέλος πάντων.. στην ουσία πρόβλημά τους λοιπόν.. αυτοί οι άνθρωποι κατα την γνώμη μου έχουν πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν είναι ξεκάθαροι με τον εαυτό τους και επομένως δεν είναι ξεκάθαροι και με τους άλλους.
Αν πχ η φίλη σου σου έλεγε την ώρα που της πρότεινες δουλειές οτι "ρε φιλη να δεν καταλαβαίνεις, νιώθω ανίκανη να κάνω οτιδήποτε..έχω μουδιάσει..νιώθω οτι δεν μπορώ να εργαστώ" ..τότε όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί.
Δεν αρκεί μόνο να ζητάμε βοήθεια απο τους άλλους αλλα να τους βοηθάμε και να καταλάβουν τι βοήθεια ακριβώς χρειαζόμαστε απο αυτούς. Χρειαζόμαστε λύσεις? υποστήριξη? έναν ώμο απλά να κλάψουμε και τίποτα παραπάνω? ..
Τώρα θα μου πείς οτι κάποιοι ακόμη και την προσπάθεια για επικοινωνία την δέχονται σαν πίεση ή την παρεξηγούν.. ε κάποια στιγμή όταν δεν βγαίνει άκρη απλά σηκώνεις τα χέρια ψηλά και αφήνεις την επιστήμη να αναλάβει!!
25-06-2017, 13:29 #81
Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι. Το θέμα δεν είναι τι λές, αλλά ο τρόπος που το λες. Μπορείς να πεις την καλύτερη συμβουλή που θα ακούσει από έναν άνθρωπο, αλλά με χάλια τρόπο και εγώ πιστεύω και κάνω ένα γενικό σχόλιο, ότι λέτε σωστές συμβουλές αλλά με λάθος τρόπο και έτσι είναι σαν να κάνετε μπούλινγκ σε άλλα άτομα και κάποιους να τους διώξετε όπως με την κοπέλα. Είναι γενικό το σχόλιο, δεν πήγαινε συγκεκριμένα για την jock.
25-06-2017, 13:56 #82
Σε αυτό έχεις πολύ δίκιο και είναι κάτι που η ίδια δεν το ανέχομαι και όταν το αντιλαμβάνομαι οτι το κάνει κάποιος επεμβαίνω. Νομίζω οτι απο την συμμετοχή μου μέχρι τώρα θα το έχετε καταλάβει αυτό. Προσέχω πολύ τον τρόπο προσέγγισης μου. Άλλωστε σε ένα φόρουμ ψυχολογίας είμαστε που για να μπει κάποιος εδώ λογικά τον οδηγούν κάποιες ψυχολογικές ανασφάλειες αν όχι κάποια ψυχολογική "νόσος".
Δεν είναι ποτέ πρόθεσή μου να φέρνω τον άλλον σε δύσκολη θέση όπως δεν θα ήθελα να το κάνουν και σε μένα και είναι ανούσιο και επικύνδινο.. αλλά όταν ο άλλος είναι προκλητικός, εριστικός, επιθετικός κ.ο.κ δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος να προσεγγίσεις έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζεις κάν. Πιάνεσαι απο αυτά που σου λέει και πως στα λέει και πως αντιδράει σε αυτά που του λές όπως του τα λές.
Απο κάποιες συζητήσεις εγω αυτό που προσπαθώ είναι να βγάλω και τον πραγματικό εαυτό του άλλου ιδιαίτερα όταν αντιλαμβάνομαι οτι κάτι δεν μου κάθεται καλά. Και το προσπαθώ αυτό όχι για μένα, αλλα περισσότερο για τον ίδιο αλλά και για όσους συμμετέχουν στην παρέα.
Όταν λοιπόν πχ βλέπω έναν άνθρωπο να ρίχνει ευθύνες παντού και σε όλους αλλά αφήνει τον εαυτό του τελείως απέξω θα τον οδηγήσω να ρίξει και μια ματιά στον εαυτό του. Τωρα αν αυτό κάποιοι το αντιλαμβάνονται σαν λάθος τακτική εμένα με έχει βοηθήσει πολύ στην ζωή μου γιατί με αυτό τον τρόπο έχω βοηθήσει παααρα πολλούς ανθρώπους που αδυνατούν να αντιληφθούν οτι πχ ένα στοιχείο του χαρακτήρα τους τους στερεί καλές φιλίες (πχ ένα πρόσφατο παράδειγμα οτι μια φίλη μου μου κλαιγόταν που δεν έχει φίλους και ξέρω οτι αυτό συμβαίνει επειδή κουτσουμπολεύει όλο τον κόσμο και μάλιστα με άσχημο τρόπο.. οπότε προσπάθησα να της δείξω οτι αυτό είναι μια αιτία που δυσκολεύεται να κρατήσει φίλους και αιτία που καταλήγουν όλο και περισσότεροι να μην της μιλάνε. Τώρα αν η άλλη προσβληθεί που θα νιώσει οτι την λές κουτσομπόλα και ίσως νιώσει οτι την κατηγορείς κιόλας ..΄ή αν η άλλη θα το πάρει σοβαρά και θα το αποδεχθεί σαν πρόβλημα στις σχέσεις της.. είναι αποκλειστικά δικό της θέμα πώς θα χρησιμοποιήσει αυτή την συμβουλή..αν θα χάσει μια ακόμα φίλη επειδή ένιωσε οτι θήχτηκε ή αν θα προσπαθήσει να σταματήσει το κουτσομπολιό για να κάνει περισσότερους φίλους.
Τους ανθρώπους δεν τους διώχνουμε πάντα εμείς οι περισσότεροι φέυγουν απο μόνοι τους γιατί οι περισσότεροι δεν θέλουν να δούν την αλήθεια κατάματα και να αναλάβουν οι ίδιοι ευθύνες.
Συμφωνώ όμως οτι οι αλήθειες πρέπει να λέγονται με τέτοιο τρόπο που να μην πληγώνουν ή να προσβαλουν.. η γλώσσα σπάει κόκκαλα αλλά η γλώσσα επίσης γιατρεύει πληγές!!!
Πάντα θα υπάρχει και η πιθανότητα να πουμε κάτι σωστό αλλά με λάθος τρόπο.. αλλά γι αυτό είμαστε εδώ..δεν κάνουμε μονόλογο.. όποιος αντιληφθεί τον άλλον οτι κάτι που λέει δεν το λέει με σωστό τρόπο ή το λέει με άσχημο τρόπο..του το λέμε και το συζητάμε για να το διορθώσει ή να το τεκμηριώσει.
25-06-2017, 14:04 #83
Ναι στην ουσία είναι πρόβλημα επικοινωνίας αλλά ποιος μπορεί να δείξει το δάχτυλο στον άλλο; Τα άλλα, θα δείχνουν αυτόν τον ίδιο. Δεν έχουμε βρεθεί όλη στην θέση να είμαστε τόσο μπερδεμένοι που να μην μπορούμε να είμαστε ξεκάθαροι με τους άλλους για το τι θέλουμε; Φυσικά αν μπορούσε να είναι ξεκάθαρη η φίλη μου, όλη η ένταση και ο θυμός θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Δεν πειράζει όμως, τα προσπερνώ αυτά, τα θεωρώ ανθρώπινα.
Την μόνιμη κατάσταση γκρίνιας και μιζέριας δεν αντέχω, το να είναι κάποιος σε μόνιμη βάση στο "ψεύτη κι άδικε ντουνιά" και να μην κάνει τίποτα για να το αλλάξει αυτό λες κι είναι δέντρο κι έχει φυτρώσει στην θέση του.
25-06-2017, 14:11 #84
Φυσικά υπάρχει και ο λάθος τρόπος, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.
Επειδή νιώθω πως το λες και για μένα αυτό σου λέω οτι μαζί σου δεν έχω τίποτα, προσπάθησα να σου την οπτική μου και αυτό που βγάζεις σε μένα, και πιστεύω οτι το το ίδιο βγάζεις και σε άλλους ανθρώπους και για αυτό δυσκολεύεσαι με τις φιλίες κτλ αλλά θεωρώ οτι δεν είσαι ακόμα έτοιμος να ακούσεις.
Σε αυτό που θα συνεχίσω να "στην λέω" όταν σε βλέπω να κάνεις είναι όταν κρίνεις τους άλλους. Αυτό δεν θα το αποφύγεις να το ξέρεις και σε παρακαλώ να κάνεις το ίδιο αν δεις οτι και εγώ το κάνω.
25-06-2017, 14:22 #85
Μωρε σίγουρα όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την θέση.. αλλά σκοπός είναι να μην βρίσκεσαι ξανά και ξανά σε αυτή την θέση. Εκει πια πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε μήπως πρέπει να είμαστε πιο ξεκάθαροι..
Να διευκολίνουμε και λίγο τους άλλους όταν βλέπουμε οτι γινόμαστε "δύσκολοι".
Καταλαβαίνω επίσης αυτό που λές με την μόνιμη κατάσταση γκρίνιας και μιζέριας.. είναι οτι χειρότερο και ακόμα πιο χειρότερο είναι όταν καταλαβαίνουμε οτι εμείς μπορεί να έχουμε γίνει ένα τέτοιο δέντρο. Πέρασα απο αυτό το στάδιο και ήταν οτι χειρότερο..δεν άντεχα τον εαυτό μου..πως να το αντέξουν οι άλλοι?
Μπράβο ρε παιδιά πολύ ωραία συζήτηση ανοίξαμε σήμερα και όλοι έχουμε κάτι πολύ σωστό και ωραίο να πούμε. Απο τις πιο ωραίες κουβέντες που έχω κάνει μέχρι σήμερα και σας ευχαριστώ γι αυτό.
25-06-2017, 14:23 #86
Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα :)))))))) χεχε
25-06-2017, 19:14 #87
25-06-2017, 20:43 #88
χμμμ.. δεν νομίζω οτι πίεσα κανέναν..ουτε είμαι άνθρωπος που πιέζω καταστάσεις γενικός. Ίσα ίσα το αντίθετο..
25-06-2017, 20:55 #89
25-06-2017, 21:29 #90