Τα ψυχοφάρμακα δεν είναι απαραίτητα τόσο άσχημα όσο φαίνονται
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 35
    Senior Member

Τα ψυχοφάρμακα δεν είναι απαραίτητα τόσο άσχημα όσο φαίνονται

Με αφορμή κάποια posts που διάβασα εδώ σκέφτηκα να θίξω αυτό το ευαίσθητο θέμα. Αρχικά να σημειώσω πως είμαι 21 χρονών και έχω πάρει φάρμακα για το άγχος και τις κρίσεις πανικού που αντιμετώπιζα. Πρώτον τα φάρμακα πολλές φορές δυστυχώς είναι απαραίτητα. Όσο και να θέλουμε να τα αποφύγουμε δυστυχώς δεν μπορούμε. Πολλοί άνθρωποι έχουν σωθεί, άλλοι πάλι δεν έχουν δει κάποια πρόοδο. Σε μερικούς ανθρώπους ο συνδυασμός ψυχοφαρμάκων ήταν επιτυχημένος, σε άλλους δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάποιοι άνθρωποι έπρεπε να πάρουν φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποιοι για μικρότερο. Κάποια φάρμακα είναι βαριά και προκαλούν παρενέργειες ειδικά αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Και πάει λέγοντας. Το θέμα είναι να μην κατηγορούμε ασύστολα φάρμακα και ψυχιάτρους, να μη λέμε πως η ψυχιατρική και η ψυχολογία είναι ψευδοεπιστήμες. Απλά σκεφτείτε τον κόσμο χωρίς τη ψυχιατρική και τη ψυχολογία. Δεν παίζει έτσι; Σκεφτείτε πόσα προβλήματα έχουν λυθεί, πόσες ψυχικές ασθένειες είναι πλέον ιάσιμες. Και στο να αντιμετωπιστεί μαι ψυχική ασθένεια μεγάλο ρόλο παίζουν τα φάρμακα. Να τονίσω πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για μια ζωή. Αν σας πει κάτι τέτοιο κάποιος ψυχιάτρος αλλάξτε τον. Τα φάρμακα δρουν γρήγορα και ανακουφίζουν τον άνθρωπο από πολλά συμπτώματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση και να συνταγογραφούνται για ασήμαντα πράγματα. Ξέρω επίσης πως πολλοί έχουν περάσει πολλά εξαιτίας των φαρμάκων. Μπορεί να μη χορηγήθηκαν την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να μην έγινε σωστή χρήση κτλ. Όντως υπάρχουν κάποιοι ψυχιάτροι, οι οποίοι συνταγογραφούν τα φάρμακα για πολλούς λόγους και δεν είναι πάντα καλοπροαίρετοι. Δε σημαίνει όμως πως πρέπει να στήνουμε στον τοίχο ολόκληρη επιστήμη και να την εκτελούμε, ούτε να υπάρχουν δημοσιεύματα τύπου μακριά απο αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, αντιψυχωτικά κτλ. Πολλοί άνθρωποι έχουν δει θεαματική αλλαγή άλλοι πάλι όχι. Επίσης να τονίσω πως αν κάποιος παίρνει φάρμακα και δεν κάνει ψυχοθεραπεία τότε δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση. Η φαρμακολογία και η ψυχοθεραπεία είναι μακράν ο καλύτερος συνδυασμός για την αντιμετώπιση των περισσότερων προβλημάτων. Τέλος να σημειώσω πως αυτή τη στιγμή δεν προτρέπω κανέναν να πάρει φάρμακα για ένα απλό άγχος αλλά αν γίνει ανυπόφορο και η καθημερινότητα είναι ένας Γολγοθάς θα τον συμβούλευα και μόνο θα τον συμβούλευα να εξετάσει και αυτή τη λύση. Πάντα σε συνδυασμό με ψυχοθεραπέια. Οπότε ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι επειδή κάποιο φάρμακο δεν ήταν αποτελεσματικό για την περίπτωση μας και ας μη ρίξουμε αμέσως το βάρος στο ψυχιάτρο, ο οποίος προσπαθεί να κάνει τον καλύτερο συνδυασμό για μας.Αυτά.

Εμένα η ζωή μου έχει καταστραφεί από το cipralex που πήρα 4 χρόνια πριν και μου έχει αφήσει μόνιμες και σοβαρές παρενέργειες.

Κανένας δεν με είχε προειδοποιήσει γι αυτές από πριν, διαφορετικά δεν θα τα είχα καν ακουμπήσει.

Οι αντιδράσεις στα ψυχοφάρμακα ποικίλουν ανά άτομο, από πολύ καλές έως και καταστροφικές.

Απλώς είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος ότι αποφασίζοντας να κάνει χρήση, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα (παίζει δηλαδή μια ρώσικη ρουλέτα) να πάθει μακροχρόνια βλάβη σε σημαντικούς τομείς της υγείας του.

Senior Member
    Δυστυχώς κάποιοι ψυχίατροι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους όπως και άλλοι γιατροί. Λυπάμαι πραγματικά γι αυτό που σου συνέβη. Ο κόσμος όμως δεν μπορεί να γνωρίζει πάντα τις καταστροφικές συνέπειες. Ούτε οι ψυχίατροι δεν μπορούν να γνωρίζουν πως σε ένα άτομο θα συμβούν οι παρενέργειες που συμβαίνουν σε 1 άτομο στα 100 ή στα 1000. Δυστυχώς υπάρχουν και οι άτυχες περιπτώσεις.

Quote Originally Posted by KaterinaP View Post
    Δυστυχώς κάποιοι ψυχίατροι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους όπως και άλλοι γιατροί. Λυπάμαι πραγματικά γι αυτό που σου συνέβη. Ο κόσμος όμως δεν μπορεί να γνωρίζει πάντα τις καταστροφικές συνέπειες. Ούτε οι ψυχίατροι δεν μπορούν να γνωρίζουν πως σε ένα άτομο θα συμβούν οι παρενέργειες που συμβαίνουν σε 1 άτομο στα 100 ή στα 1000. Δυστυχώς υπάρχουν και οι άτυχες περιπτώσεις.
    Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Και εγώ 21 χρονών είμαι και ζω μια κόλαση τα τελευταία 4 χρόνια εξ αιτίας του cipralex και των μόνιμων παρενεργειών που μου δημιούργησε σε σημαντικούς τομείς της υγείας μου. Δεν ήταν θέμα γιατρού ήταν θέμα ουσίας, μιας και αυτή έκανε την ζημιά. Ίσως ο γιατρός έφτεγε με την πλήρη αδιαφορία ή άγνοιά του.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών πάντως συνταγογραφούν ssri σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από βαριας μορφής κατάθλιψης.

Ναι οι γιατροί μου λέγαν πως οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι και είναι ασφαλή και ανεκτά φάρμακα, αλλά όταν έπαθα αυτό που έπαθα και το έψαξα online είδα ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν "σακατεφτεί" είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι οι ψυχίατροι παραδέχονται.

Όποιος νομίζει λοιπόν ότι αξίζει να πάρει ένα ρίσκο να μείνει μόνιμα ανίκανος ή ανηδονικός έστω και αν οι πιθανότητες είναι 10 ή 5 ή έστω 1%, τότε μπορεί να λάβει τα φάρμακα αυτά γνωρίζοντας τουλάχιστον τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία του.

Senior Member
    Και γω πέρασα άτυπη κατάθλιψη αλλά έπρεπε να πάρω αντικαταθλιπτικό. Πιστεύω πως δε χρειάζεται να πάσχει κάποιος απο βαριά κατάθλιψη για να πάρει κάποιο φάρμακο. Σκοπός είναι να το προλάβει πριν φτάσει σε βαριά μορφή. Το cipralex το έχω ακουστά αλλά δεν έχω υπόψιν μου τις παρενέργειες που προκαλεί. Το να πάρει κάποιος τέτοιου είδους φάρμακα κρύβει πάντοτε ένα ρίσκο αλλά όταν απο ψυχιατρικής άποψης κρίνεται απαραίτητο είναι δύσκολο να το αποφύγει. Δυστυχώς κάποιες φορές για να φτιαχτεί ένα πράγμα πρέπει να χαλάσει κάτι άλλο...

Και γω πέρασα άτυπη κατάθλιψη αλλά έπρεπε να πάρω αντικαταθλιπτικό. Πιστεύω πως δε χρειάζεται να πάσχει κάποιος απο βαριά κατάθλιψη για να πάρει κάποιο φάρμακο. Σκοπός είναι να το προλάβει πριν φτάσει σε βαριά μορφή. Το cipralex το έχω ακουστά αλλά δεν έχω υπόψιν μου τις παρενέργειες που προκαλεί. Το να πάρει κάποιος τέτοιου είδους φάρμακα κρύβει πάντοτε ένα ρίσκο αλλά όταν απο ψυχιατρικής άποψης κρίνεται απαραίτητο είναι δύσκολο να το αποφύγει. Δυστυχώς κάποιες φορές για να φτιαχτεί ένα πράγμα πρέπει να χαλάσει κάτι άλλο...
    Σε κάποιες περιπτώσεις φτιάχνουν όλα χωρίς να χαλάσει τίποτα, σε άλλες δεν αλλάζει τίποτα και σε άλλες καταστρέφεται η ζωή σου και δε φτιάχνει τίποτα. Όλα παίζουν και όποιος είναι να πάρει φάρμακα πρέπει να γνωρίζει

Senior Member
    Πρέπει να ενημερωθεί λεπτομερέστατα απο το ψυχίατρο. Ας πάρει και δεύτερη γνώμη. Μπορεί να εμημερωθεί και απο το φαρμακοποιό. Δεν είμαι υπέρ του να πιστεύουμε ό,τι διαβάζουμε στο ίντερνετ. Πολλά sites δεν είναι έγκυρα και σε άλλα ο καθένας γράφει τις εμπειρίες του, οι οποίες είναι μοναδικές για κάθε άνθρωπο.

Senior Member
    Επιτέλους και ένα thread υπερ των ψυχοφαρμάκων. Όχι πως είμαι εγώ υπερ ή κατά αλλά έτσι για πολυφωνία.
    @Gandalf Είναι θέμα οργανισμού σε πολύ μεγάλο βαθμό το τι παρενέργειες θα βγάλεις όσο τα παίρνεις και τι παρενέργειες θα έχεις μετά την διακοπή...

Εμένα πχ το σιπραλεξ μου έκανε και μου κάνει παρενέργειες αλλά χωρίς αυτό είμαι μόνο αυτοκτονικός. Δεν θέλω να ζω, κυκλοφορώ σαν τον τρελό αφού λόγω μείζων κατάθλιψης παραμελώ ατομική υγιεινή, χάνομαι στον ωκεανο του μυαλού μου, το βλέμα απελπισμένο κτλ...

Οι παρενέργειες του ΠΟΛΛΕΣ γιαυτό σίγουρα το λάθος των ψυχιατρών είναι να το δίνουν σε ελαφριές περιπτώσεις...
    Εγώ ήμουν μια ξεκάθαρη κατάσταση μείζων καταθλιπτικού ατόμου αφού είχα αρχίσει ήδη να φλερτάρω με την αυτοκτονία...

Οπότε εγώ δεν είχα τίποτα να χάσω...
    Για κάποιον όμως που δεν είναι τοσο βαριά σίγουρα πρεπει να ζυγίσει τις παρενέργειες και τις όποιες πιθανές ωφέλειες...

Το ξεκίνησα δυστυχώς πριν μια βδομάδα ΞΑΝΑ αφού το χα κόψει 3,5 μήνες...
    Το έκοψα γιατί δεν άντεχα τις παρενέργειες και ούτε τώρα τις αντέχω...
    Αλλά χωρίς αυτό τον τελευταίο μήνα πραγματικά είχαν αρχίσει ΟΛΑ γύρω μου να φαίνονται εργαλεία αυτοκτονίας και λύτρωσης...
    Οπότε για τρίτη φορά τα ξαναρχισα...

Senior Member
    Για τις σεξουαλικές παρενέργειες είχα διαβάσει έρευνες παλιά ότι βοηθούσε το ginkgo biloba και το μπεσπαρ...
    Το μπεσπαρ κυρίως γιατί ανεβάζει την ντοπαμίνη, λίγο βέβαια, την οποία τα αντικαταθλιπτικά την μειώνουν (και ας μη το παραδέχονται)...

Senior Member
    Τι παρενέργειες προκαλεί το συγκεκριμένο φάρμακο αν επιτρέπεται;;

Senior Member
    Τι παρενέργειες προκαλεί το συγκεκριμένο φάρμακο αν επιτρέπεται;;
    Απο που να αρχίσω με αυτό το φάρμακο...
    Καταστολή, υπνηλία, μυική αδυναμία, αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους, ασταθεια, τρέμουλο στα χερια (ευτυχώς μόνο σε λεπτοδουλειές), θολή όραση, θολή σκέψη, κακή μνήμη, δυσκολία συγκέντρωσης, εφιάλτες και περίεργα όνειρα. Και φυσικά ανοργασμία αλλα είναι το τελευταίο που με νοιάζει...

Senior Member
    Πολλά φάρμακα έχουν αυτές τις παρενέργειες. Σου παρουσιάστηκαν όλες; Γιατί δεν αλλάζεις φάρμακο;

Senior Member
    Πολλά φάρμακα έχουν αυτές τις παρενέργειες. Σου παρουσιάστηκαν όλες; Γιατί δεν αλλάζεις φάρμακο;
    Οι πιθανές παρενέργειες του σιπραλεξ είναι δεκαπλάσιες απο αυτές που σου έγραψα...
    Αυτές είναι αυτές που παρουσιάσα εγώ....

Ότι άλλο αντικαταθλιπτικό δοκίμασα είχε ΟΛΕΣ αυτές τις παρενέρεγιες (σε εμένα) και άλλες τόσες ...
    πχ seroxat, remeron είχαν όλες αυτές συν δεκαπλάσια υπνηλία... (κοιμομουν ως και 16 ώρες)
    αναφρανίλ ξηροστομία σε επιπεδο να μη μπορώ να φαω καθε μμπουκιά και νερό
    σιταλοπραμη μου έκανε αυτά συν παρκινσονισμό
    λαντόζ μου εδινε ενέργεια αλλά με έκανε μέσα στα νεύρα και την επιθετικότητα
    wellbutrin επιθετικότητα
    εφφεξόρ τρομερή δυσκοιλιότητα που ούτε με καθαρτικά δεν πήγαινα...

Το σιπραλεξ με ΟΛΕΣ αυτές τις παρενέργειες και παλι ήταν ότι καλύτερο είχε να μου προσφέρει η ψυχιατρική...

Τρέχω να συμμαζεύω τις παρενέργειες του και ειδικά το κομμάτι μνήμης κ ενέργειας...
    Σήμερα πήγα και προμηθεύτηκα τσαι ginkgo biloba γιατί αυτό με βοήθαγε στη μνήμη κ εγρήγορση που μου έκλεβε το σιπραλεξ και μου προτειναν και κραταίγο που βοηθα την κυκλοφορία καθώς μου δημιουργεί και υποταση το σιπραλεξ ..

Senior Member
    Το remeron το έχω πάρει και γω και μου είχε φέρει και μένα τρομερή υπνηλία και μου άνοιξε πάρα πολύ την όρεξη. Το seroxat το παίρνω και τώρα και δεν παρουσίασα καμία παρενέργεια. Το ladose επισης το έχω πάρει και δεν μου προκάλεσε ούτε αυτό παρενέργειες. Το ginkgo όντως βοηθάει στη μνήμη και στη συγκέντρωση. Μακάρι να σε βοηθήσει. Μόνο θέλει πολύ προσοχή αν παίρνεις αντιπηκτικά φάρμακα γιατί το ginkgo έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Θα μπορούσες να ρωτήσεις το ψυχίατρο σου για τους ΜΑΟ (αναστολείς μονοαμινοξειδάσης). Βέβαια θα πρέπει να κάνεις ειδική διατροφή και να μη καταναλώνεις τροφές που περιέχουν τυραμίνη. Χρησιμοποιούνται ως φάρμακα τελευταίας επιλογής για ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται καλά στα άλλα φάρμακα. Πραγματικά χαρά στο κουράγιο σου.... οι παρενέργειες είναι ανυπόφορες.

Senior Member
    Aυτο ελα να το πεις σεμενα , ποσο ευσυνειδητοι ειναι οι ψυχογιατροι , που ενας με εθισε τα 8-9 mg ζαναξ , και παλευω τωρα να αποεθιστω ............ενα 15 % των ψυχογιατρων ειναι σωστοι , και φειδωλοι στα φαρμακα , αλλιως δεν θα λεγομασταν , συμφωνα με αρθρο που μπορω να παραθεσω , ' Αθηνα , η πολη του ζαναξ ' .......στο εξωτερικο , ουτε ντεπον δεν σου γραφουν ευκολα ......θελει ειδικη συνταγη ......

Page 1 of 3 123 LastLast