Το θέμα μου: πού να απευθυνθώ;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18
    Junior Member

Το θέμα μου: πού να απευθυνθώ;

Είμαι σε αναζήτηση ειδικού στην Αθήνα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν ξέρω πού να απευθυνθώ. Σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο; Βαδίζω εντελώς στα τυφλά, καθώς δεν έχω κάποιον γνωστό να μου συστήσει κάποιον. Η Αθήνα γεμάτη από ψυχιάτρους και ψυχολόγους, όμως ποιος ταιριάζει στην περίπτωσή μου;
    Επίσης, τελευταία διάβαζα ένα άρθρο που αναφερόταν στην νευροανάδραση. Το έχετε ξανακούσει; Όσοι γνωρίζετε, πιστεύετε ότι έχει αποτέλεσμα, και είναι όντως ακίνδυνη;
    Η όποια γνώμη σας θα με βοηθούσε πολύ! Καλή συνέχεια! :)

Senior Member
    Πιστεύω είτε σε ψυχολόγο απευθυνθείς είτε σε ψυχίατρο το ίδιο είναι. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο ένας είναι γιατρός, δηλαδή γράφει φάρμακα, και ο άλλος όχι. Στη ψυχοθεραπεία δεν νομίζω να υπάρχει διαφορά. Βέβαια αν νιώθεις πως χρειάζεσαι φάρμακα ίσως να πας κατευθείαν στο ψυχίατρο. Αλλά αν δεν θες να πας κατευθείαν σε γιατρό πήγαινε σε κάποιο ψυχολόγο. Τώρα για τη νευροαναδραση δυστυχως δε γνωρίζω κάτι...

Junior Member
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου! :) Για ψυχολόγο σε όσους πήγα έως τώρα δεν με κάλυψαν, γι'αυτό σκέφτομαι και τον ψυχίατρο σαν εναλλακτική. Όμως φοβάμαι αυτούς που στηρίζονται περισσότερο στην φαρμακοθεραπεία, παρά στην ψυχοθεραπεία. Δηλαδή ιδανικά θα ήθελα να ήταν ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής μαζί. Εσύ πηγαίνεις σε κάποιον;
    Όποιος θα μπορούσε να μου συστήσει κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο, που να έχει πάει ο ίδιος και να είναι ικανοποιημένος, θα ήμουν ευγνώμων! :)

Senior Member
    Κοίτα το ιδανικό είναι να πηγαίνεις σε άλλον για τη ψυχοθεραπεία και σε άλλον για τα φάρμακα. Έτσι γίνεται καλύτερα δουλειά και η ζυγαριά δε γέρνει προς το ένα ή προς το άλλο. Υπάρχει καλύτερη ισορροπία. Εγώ πηγαίνω σε μια παιδοψυχίατρο που με παρακολουθεί απο τα 16. Τώρα είμαι 21 αλλά πραγματικά μου έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια και συνεχίζω να πηγαίνω. Επειδή έχω πάρει και φάρμακα με είχε παραπέμψει σε άλλο ψυχίατρο έτσι ώστε να μην μπλεχτούν τα πράγματα. Και όντως διατηρήθηκαν ισορροπίες.

Senior Member
    Quote Originally Posted by φύλλο στον άνεμο View Post
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου! :) Για ψυχολόγο σε όσους πήγα έως τώρα δεν με κάλυψαν, γι'αυτό σκέφτομαι και τον ψυχίατρο σαν εναλλακτική.
    Τι εννοεις δε σε καλυψαν?
    Εγω για να ειμαι ειλικρινης, δεν εμπιστευομαι τις συστασεις τριτων για τετοια θεματα.Οποτε μετα την 3η-4η συνεδρια ειμαι σε θεση να κρινω αν εχει προοπτικες η συνεργασια.
    Κι εγω, οπως και η Κατερινα, πηγαινω σε ψυχολογο για ψυχοθεραπεια και σε αλλη ψυχιατρο για τη φαρμακευτικη αγωγη. Δε θελω να ειναι μπλεγμενα μεταξυ τους.
    Μηπως να ψαξεις στο διαδικτυο τη μεθοδολογια και την αρθρογραφια ειδικων που σε ενδιαφερουν? Κοντα ή γυρω απο την περιοχη που μενεις ισως?

Senior Member
    Quote Originally Posted by savatage View Post
    Εγω για να ειμαι ειλικρινης, δεν εμπιστευομαι τις συστασεις τριτων για τετοια θεματα.Οποτε μετα την 3η-4η συνεδρια ειμαι σε θεση να κρινω αν εχει προοπτικες η συνεργασια.
    Κι εγω, οπως και η Κατερινα, πηγαινω σε ψυχολογο για ψυχοθεραπεια και σε αλλη ψυχιατρο για τη φαρμακευτικη αγωγη. Δε θελω να ειναι μπλεγμενα μεταξυ τους.
    Μηπως να ψαξεις στο διαδικτυο τη μεθοδολογια και την αρθρογραφια ειδικων που σε ενδιαφερουν? Κοντα ή γυρω απο την περιοχη που μενεις ισως?
    Συμφωνώ απόλυτα. Μπορεί να πάει και σε κάποιο νοσοκομείο αν και νομίζω τα ραντεβού αργούν. Θα προτιμούσα όμως σε κάποιον που έχει δικο του γραφείο. Νομίζω σε προσέχουν λίγο περισσότερο χωρίς να θέλω να μειώσω τους επαγγελματίες που εργάζονται σε νοσοκομεία ή κέντρα ψυχικής υγείας. Υπάρχουν και σε δημόσια κέντρα πολλοί αξιόλογοι επαγγελματίες.

Junior Member
    Quote Originally Posted by KaterinaP View Post
    Κοίτα το ιδανικό είναι να πηγαίνεις σε άλλον για τη ψυχοθεραπεία και σε άλλον για τα φάρμακα. Έτσι γίνεται καλύτερα δουλειά και η ζυγαριά δε γέρνει προς το ένα ή προς το άλλο. Υπάρχει καλύτερη ισορροπία. Εγώ πηγαίνω σε μια παιδοψυχίατρο που με παρακολουθεί απο τα 16. Τώρα είμαι 21 αλλά πραγματικά μου έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια και συνεχίζω να πηγαίνω. Επειδή έχω πάρει και φάρμακα με είχε παραπέμψει σε άλλο ψυχίατρο έτσι ώστε να μην μπλεχτούν τα πράγματα. Και όντως διατηρήθηκαν ισορροπίες.
    Λες; Πίστευα ότι θα ήταν καλύτερο αυτός που γράφει τα φάρμακα, αυτός και να με καθοδηγεί στο κομμάτι της ψυχοθεραπείας. Γιατί δοκίμασα παλιά κάτι ανάλογο, άλλον για ψυχοθεραπεία και άλλον για φάρμακα και αισθανόμουν λίγο περίεργα. Δεν ένιωθα εμπιστοσύνη. Α, σου το είχε πει η ίδια η παιδοψυχίατρος να πας καλύτερα σε άλλον για τα φάρμακα; Κάτι παραπάνω θα ξέρει τότε.

Junior Member
    Quote Originally Posted by savatage View Post
    Με το "δεν με κάλυψαν" εννοώ ότι ήταν σαν να μην καταλάβαιναν το πραγματικό μου πρόβλημα και μου έδιναν, κατά την γνώμη μου, "ανούσιες" συμβουλές. Του τύπου: "ξεκίνα να ασχολείσαι με κάτι, με κάποιο χόμπι, πήγαινε εδώ-εκεί", το θέμα όμως είναι ότι δεν είχα την όρεξη να ασχοληθώ με τίποτα. Νομίζω ότι δεν βρήκαν την ρίζα του προβλήματος, ήταν λίγο επιφανειακή η αντιμετώπιση.
    Θα σου έστελνα μήνυμα να σε ρωτήσω τα στοιχεία τους, αλλά δεν μπορώ να στείλω μηνύματα ακόμη.
    Έχω βρει κάποιους που πιθανότατα η μεθοδολογία τους να ανταποκρίνεται στο πρόβλημά μου, αλλά φοβάμαι μήπως και πάλι χάσω τον χρόνο μου. Είναι αφάνταστα ψυχοφθόρο να λες τα ίδια και τα ίδια στον κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Senior Member
    Λες; Πίστευα ότι θα ήταν καλύτερο αυτός που γράφει τα φάρμακα, αυτός και να με καθοδηγεί στο κομμάτι της ψυχοθεραπείας. Γιατί δοκίμασα παλιά κάτι ανάλογο, άλλον για ψυχοθεραπεία και άλλον για φάρμακα και αισθανόμουν λίγο περίεργα. Δεν ένιωθα εμπιστοσύνη. Α, σου το είχε πει η ίδια η παιδοψυχίατρος να πας καλύτερα σε άλλον για τα φάρμακα; Κάτι παραπάνω θα ξέρει τότε.
    Ναι με είχε παραπέμψει η ίδια σε έναν ψυχίατρο. Είναι καλό να πηγαίνεις σε ξεχωριστούς ειδικούς γιατί τα πράγματα δεν μπλέκονται. Με τον έναν μιλάτε μόνο για τα φάρμακα και με τον άλλον κάνετε τη ψυχοθεραπεία. Αν είναι ο ίδιος υπάρχει μια περίπτωση να ασχολείστε με το ένα και να παραμελείτε το άλλο. Κάπως έτσι το φαντάζομαι. Είναι καλό ο καθένας να έχει αναλάβει ένα ξεχωριστό κομμάτι...

Junior Member
    Συμφωνώ απόλυτα. Μπορεί να πάει και σε κάποιο νοσοκομείο αν και νομίζω τα ραντεβού αργούν. Θα προτιμούσα όμως σε κάποιον που έχει δικο του γραφείο. Νομίζω σε προσέχουν λίγο περισσότερο χωρίς να θέλω να μειώσω τους επαγγελματίες που εργάζονται σε νοσοκομεία ή κέντρα ψυχικής υγείας. Υπάρχουν και σε δημόσια κέντρα πολλοί αξιόλογοι επαγγελματίες.
    Δοκίμασα και το δημόσιο, συγγνώμη που θα το πω, αλλά είναι απαγορευτικό!! Με ξεπέταξαν και μου έδωσαν ένα χάπι, έτσι στα πολύ πρόχειρα. Άσε που μέσα στο δωμάτιο ήταν επιτροπή 6 ατόμων(!). Άντε τώρα ιδεοψυχαναγκαστικό άτομο με κοινωνική φοβία και πολλά άλλα, να πει τα θέματά του μπροστά σε τόσο κόσμο!!
    Ιδιώτες και πάλι ιδιώτες!

Senior Member
    Δοκίμασα και το δημόσιο, συγγνώμη που θα το πω, αλλά είναι απαγορευτικό!! Με ξεπέταξαν και μου έδωσαν ένα χάπι, έτσι στα πολύ πρόχειρα. Άσε που μέσα στο δωμάτιο ήταν επιτροπή 6 ατόμων(!). Άντε τώρα ιδεοψυχαναγκαστικό άτομο με κοινωνική φοβία και πολλά άλλα, να πει τα θέματά του μπροστά σε τόσο κόσμο!!
    Ιδιώτες και πάλι ιδιώτες!
    Δυστυχώς στο δημόσιο κάποιοι σε ''ξεπετάνε''. Σκέψου πως έχουν να δουν ένα σωρό άτομα. Αν αφιέρωναν ώρες στον καθένα δεν θα βλέπανε ούτε τους μισούς. Συνήθως η καλύτερη επιλογή είναι ιδιώτες.

Junior Member
    Ναι με είχε παραπέμψει η ίδια σε έναν ψυχίατρο. Είναι καλό να πηγαίνεις σε ξεχωριστούς ειδικούς γιατί τα πράγματα δεν μπλέκονται. Με τον έναν μιλάτε μόνο για τα φάρμακα και με τον άλλον κάνετε τη ψυχοθεραπεία. Αν είναι ο ίδιος υπάρχει μια περίπτωση να ασχολείστε με το ένα και να παραμελείτε το άλλο. Κάπως έτσι το φαντάζομαι. Είναι καλό ο καθένας να έχει αναλάβει ένα ξεχωριστό κομμάτι...
    Σαν πιο έμπειρη σίγουρα ξέρεις καλύτερα! Σ'ευχαριστώ! :)

Senior Member
    Να σαι καλά. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. :)

Junior Member
    Ευχαριστώ πολύ!! Ό,τι καλύτερο σου εύχομαι και εγώ! :)

Senior Member
    Με το "δεν με κάλυψαν" εννοώ ότι ήταν σαν να μην καταλάβαιναν το πραγματικό μου πρόβλημα και μου έδιναν, κατά την γνώμη μου, "ανούσιες" συμβουλές. Του τύπου: "ξεκίνα να ασχολείσαι με κάτι, με κάποιο χόμπι, πήγαινε εδώ-εκεί", το θέμα όμως είναι ότι δεν είχα την όρεξη να ασχοληθώ με τίποτα. Νομίζω ότι δεν βρήκαν την ρίζα του προβλήματος, ήταν λίγο επιφανειακή η αντιμετώπιση.
    Σε ποσα ραντεβου αρχισαν να σου ζητουν να ασχοληθεις με κατι? Οχι, πως ειναι λαθος σα συμβουλη, αλλα ισως δεν ησουν ετοιμος για κατι τετοιο. Ακομα κι ετσι, ομως, ειναι κατι που το μοιραζομαστε με το θεραπευτη. Ενθαρρυνεσαι σε καθε περιπτωση να λες "Δε θελω", "Δεν ειμαι ετοιμος", "Δεν εχω ενεργεια και διαθεση για τιποτα" και ο θεραπευτης θα το ακουσει και θα το σεβαστει. Δεν περιμενει οτι μολις σου πει κατι, εσυ θα το κανεις. Οσο για τη ριζα του προβληματος, το να βρεθει ειναι μια μακρα διαδικασια, θελει γερά κοτσια, πολλη δουλεια με τον εαυτο σου και βεβαια καλη συνεργασια με το θεραπευτη.

Έχω βρει κάποιους που πιθανότατα η μεθοδολογία τους να ανταποκρίνεται στο πρόβλημά μου, αλλά φοβάμαι μήπως και πάλι χάσω τον χρόνο μου. Είναι αφάνταστα ψυχοφθόρο να λες τα ίδια και τα ίδια στον κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας.
    Εχεις δικιο σε αυτο, πραγματι ειναι ψυχοφθορο, αλλα στη ζωη χρειαζεται συχνα να δυσκολευομαστε για να πετυχουμε κατι.
    Παντως πιστευω οτι ο πιο καταλληλος να επιλεξει, εισαι εσυ. Κανενας τριτος. Και αυτους τους ψυχολογους που απερριψες, καποιοι τους εμπιστευονται και κανουν σε αυτους ισως και χρονια συνεδριες. Δε σημαινει οτι θα ταιριαζαν και με σενα.
    Αν δεν εισαι ετοιμος ακομα για θεραπεια, μπορει να εισαι σε αρνηση ακομα ή να μην εισαι ετοιμος για σκαλισματα, αλλαγες, προσπαθεια κλπ, δωσε χρονο στον εαυτο σου. Μπορει να αισθανθεις πιο ετοιμος στην πορεια.

Page 1 of 2 12 LastLast