Results 241 to 255 of 649
Thread: Θεος κ κολαση
-
04-04-2011, 02:24 #241
- 04-04-2011, 02:43 #242
Κλασικά αυτές οι συζητήσεις γίνονται heated-up στο τέλος
Δεν νομίζω να είπε κανείς θεός=φανατισμός (τουλάχιστον δεν το είδα). Αυτό που υποστήριξα και εγώ και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα είναι ότι θρησκεία=φανατισμός. Με τα "σύμβολα της πίστης", "τους αντιπροσώπους του θεού", "τα θαύματα", "τους κανόνες", "τα τελετουργικά".
Όλα αυτά είναι "θανατηφόρο mix" για φανατισμό και χειραγώγηση των μαζών, ίσως πάρα πολύ πιο αποτελεσματικό (όπως έχει δείξει επανειλημμένα η ιστορία) από κάθε ιδεολογία. Ποτέ κανένας βασιλιάς δεν θα κατάφερνε τόσο εύκολα να διχάσει ανατολή με δύση όσο έκανε η θρησκεία (χριστιανισμός vs. μουσουλμανισμός). Ίσως κάτι ανάλογο πήγε να κάνει και η πολιτική ιδεολογία με τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό αλλά τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης του 20ου αιώνα ήταν πταίσμα μπροστά στους εκατοντάδες ιερούς πολέμους και τα χιλιάδες (εκατομύρια μάλλον) θύματα που έχουν προκύψει ανα τους αιώνες.
Γιατί η θρησκεία χτυπάει απλά σε "all to the right points" του ανθρωπίνου φόβου και της ελπίδας δημιουργώντας φοβερά ισχυρούς κανόνες, συμπεριφορικές στερεοτυπίες και καλούπια σκέψης, που στην κυριολεξία αναγκάζει ακόμα και τους πιο ανεξάρτητους που την ασπάστηκαν να γίνουν σκλάβοι των ιδεών και των "πρέπει" της εκάστοτε θρησκείας . Πάμε αυτή την στιγμή έξω τώρα να πιάσουμε 10 "χριστιανούς" (χριστιανούς-χριστιανούς όμως που πιστεύουνε η έστω που ακολουθούνε την "ελληνική ορθόδοξη παράδοση") να τους ρωτήσουμε αν δέχονται ότι ο μουσουλμανισμός είναι μια ανάλογη θρησκεία αγάπης με τον χριστιανισμό, αν ο θεός των μουσουλμάνων είναι ο ίδιος η αν έχει την ίδια αγάπη με τον χριστιανικό και αν δέχονται να γίνει ένα ωραίο τζαμί στην γειτονιά τους (για τους "Αδελφούς" τους μουσουλμάνους). Δεν έχω κάνει την έρευνα αλλά από την προσωπική μου εμπειρία νομίζω ότι δεν θα βρούμε πολλές "pro-muslim" γνώμες (απόψεις υπερ των μουσουλμάνων).
Μπορεί ο καθένας στο προσωπικό επίπεδο να βρίσκει μεγάλο νόημα σε μια θρησκεία και να έχει την καλλιέργεια να διαχωρίσει το κοινωνικο-πολιτικό από το προσωπικό του πνευματικό επίπεδο. Όμως είτε το θέλουμε είτε όχι, σε μεγάλη κλίμακα αυτό δεν γίνεται. Οι πιο πολλοί, δυστυχώς μην έχοντας το επίπεδο να δουν την θρησκεία σε “μεγάλο πνευματικό βάθος”, θα "αφομοιώσουν τυφλά" όλο το "πακέτο" με τους ιδεοψυχαναγκαστικούς κανόνες, τα τελετουργικά, τις γητειές, τα θαύματα, τις προκαταλήψεις, τα πρέπει και το συγκεκριμένο κοινωνικο-πολιτικό-ιστορικό υπόστρωμα της θρησκείας που ασπάστηκαν. Από εκείνη την στιγμή αυτός (που ασπάστηκε αυτή την θρησκεία) θα είναι μέλος μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας και εχθρός μιας αντίπαλης κοινωνικής (θρησκευτικής) ομάδας. Αυτή είναι η κατάσταση της θρησκείας στο κοινωνικό επίπεδο και νομίζω ότι δημιουργεί πολύ πιο πολλά προβλήματα από τα οφέλη σε μεμονομένα ατομικά επίπεδα (π.χ. σε κάποιον "πραγματικό χριστιανό" και όχι αυτόν που νομίζει ότι αν πάρει την μεταλαβιά θα βρει την αδικοχαμένη του αδελφή στον παράδεισο-που δυστυχώς πιστεύω ότι είναι η πλειοψηφία).
Τώρα η ύπαρξη και η φύση "θεού" (όχι απαραίτητα του χριστιανικού αλλά σαν κάποιο είδος ανώτερης οντότητας) είnαι ένα τρομερά ενδιαφέρον ερώτημα (-τα) που έχουν καταπιαστεί διάφοροι φιλόσοι, θεολόγοι, πνευματικοί, διδάσκαλοι ( πλέον και επιστήμονες) ανα τους αιώνες και αυτό πραγματικά είναι ένα πολύ βαθύ θέμα με πολλές προεκτάσεις για συζήτηση που είναι άσχετο με την οργανωμένη θρησκεία. Κανείς δεν μίλησε για την πίστη σε μια ανώτερη οντότητα ότι είναι κακό. Αν πρόσεξες ο ίδιος ο keep είπε ότι θα του άρεσε η ιδέα μιας "συλλογικής συνείδησης" (αν θυμάμαι καλά). Προσωπικά και εμένα θα μου άρεσε (σε όλους πιστεύω, αφού νοηματοδοτεί το χάος που βρεθήκαμε) κάτι τέτοιο αλλά αντικειμενικά δεν ξέρουμε. Τέτοιες ιδέες και πνευματικές πεποιθήσεις δεν είναι κακές-ίσως να είναι και ευεργετικές. Η πίστη στην οργανωμένη θρησκεία είναι κακό (στο κοινωνικό επίπεδο) και άχρηστο πλέον, απολίθωμα αρχαίων βαρβαρικών εποχών που η κοινωνία δεν θα μπορούσε να δομηθεί (εύκολα) με άλλο τρόπο πέραν της οργανωμένης θρησκείας (γνώμη μου). Και έχω το όνειρο ότι μπορεί να υπάρχει ατομικός πνευματισμός χωρίς υπακοή σε ένα οργανωμένο θρησκευτικό σύστημα. Και πραγματικά οργίζομαι όταν ακούω τους χριστιανούς να λένε ότι "θα πάω στην κόλαση επειδή άκουσα το λόγο του κυρίου και δεν τον ασπάστηκα-με τις προσευχές και τα τελετουργικά στο πρόσωπο του ιησού χριστού"- την στιγμή που εγώ μπορεί να πιστεύω σε μια δικιά μου "θεότητα" και να είμαι ένας πραγματικά καλός άνθρωπος.Last edited by PETRAN; 04-04-2011 at 04:45.
04-04-2011, 02:58 #243
Πάνω σ' αυτό που είπε η carrie σχετικά με την υποχρεωτική από το κράτος μισθοδοσία των ιερωμένων, την "κατήχηση" στο σχολείο (αν και δεν ξέρω αν πλέον τα πράγματα είναι όπως παλιά), αυτός είναι ο περιβόητος διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους που στην Ελλάδα αν συγκριθεί με άλλες χώρες είναι ημιτελής.
Για τους θιασώτες της "Ευρώπης" και πόσο πίσω είναι η Ελλάδα σ' αυτό... μάλλον είναι αρκετά άσχημα πληροφορημένοι : ) Υπάρχουν διάφορα μοντέλα και επίπεδα διαχωρισμού κράτους κι εκκλησίας.
Π.χ. στην Ολλανδία ΔΕΝ μπορεί κάποιος να στεφτεί βασιλιάς εάν δεν είναι προτεστάντης. Τελείωσε. Λίγο άδικο για το σημαντικό ποσοστό της χώρας που είναι καθολικοί... Όπως και στην Ελλάδα ο πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να είναι χριστιανός ορθόδοξος.
Υπάρχουν πολλά μοντέλα διαχωρισμού με πρωταθλητή σ' αυτό την Γαλλία, ΤΟ κοσμικό κράτος εξ'ορισμού και λόγω ιστορίας (απαγόρευση μαντηλιού στις μουσουλμάνες στα γαλλικά σχολεία, κανένα θρησκευτικό σημάδι (ούτε σταυρός αν θυμάμαι καλά) στις σχολικές αίθουσες κτλ . Στην Αγγλία π.χ. τα πράγματα είναι πολύ πιο λάσκα και γενικότερα στην συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών είναι πιο χαλαρά από Γαλλία. Ο απόλυτος διαχωρισμός τύπου Γαλλίας έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, αλλά άλλου παπά ευαγγέλιο αυτό.
Περί φορολόγησης, στη Γερμανία κάνουν το εξής: στη φορολογική σου δήλωση έχεις κάτι νταμάκια με σειρά θρησκευμάτων. Τσεκάρεις αυτό που θες και αυτόματα αυξάνεται η φορολόγηση σου και τα έσοδα πάνε στο συγκεκριμένο θρησκευτικό denomination. Αν δεν θέλεις, δεν τσεκάρεις κανένα.Last edited by alexandros3; 04-04-2011 at 03:33.
04-04-2011, 09:44 #244
χεχεχεεχ
Ειπα Σοφια να μην το αναλυσω..
Οι δυο αυτες "κατηγοριες" δεν ειναι και τοσο ξενες μεταξυ τους..
Οι "απιστοι" συνηθως ειναι ανθρωποι κι αυτοι που μαλιστα εχουν πονεσει παραααα πολυ ,εχουν απογοητευτει απο τον "θεο" και εχουν βρει κατι αλλο να στηριχτουν ,κι αυτο ειναι το μυαλο τους..
Γι αυτο οταν εγω βλεπω ατομα "κιλλερς" οπως τους λεω,δηλ στυγνους ορθολογιστες η ψυχη μου νιωθει κατι παραπανω για αυτους..
Οι πιστοι ειτε εχουν "δει" ενα "θαυμα" ειτε απλως μενουν ανοιχτοι με την καρδια τους,κι αυτο δεν σημαινει οτι ειναι βλαμμενοι,οπως πιστευουν οι μη πιστοι..:cool:Προσπαθω να κρατω την ψυχη μου καθαρη..
04-04-2011, 09:45 #245
Πολυ κακως αναφερθηκες σε μενα. Καταρχην δεν περιμενα ποτε οτι θα εβλεπες κατι οπως το βλεπω εγω, και κατα δευτερον δεν θα μπω σε εναν διαλογο με καποιον - με σενα δλδ-που μοιραζει απαξιωτικους χαρακτηρισμους (βλεπε ανθρωποειδες) και να κανει φτηνο χιουμορακι σε βαρος αλλων, χωρις καμια συστολη. Οποτε, τα "σεντονια" σου αλλου, οχι σε μενα.
Last edited by Sofia; 04-04-2011 at 09:57.
πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
04-04-2011, 09:46 #246
04-04-2011, 11:46 #247
Βλέπεις, οι πιστοί είναι αυτοί που έχουν το προνόμιο να έχουν και καρδιά. Σε αντίθεση με εμάς τους άπιστους, τους σκληρούς ορθολογιστές, χωρίς αισθήματα.
Τέλος πάντων, πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να είναι και καλός και κακός, και σκληρός και ευαίσθητος, και λογικός και συναισθηματικός, και βίαιος και τρυφερός, ανάλογα με τις περιστάσεις. Το θεωρώ πολύ ανθρώπινο και γοητευτικό και το επιτρέπω στον εαυτό μου χωρίς ενοχές. Με τρομάζουν οι άνθρωποι που επιτρέπουν στον εαυτό τους και στους άλλους να είναι μόνο το ένα ή το άλλο.
04-04-2011, 12:08 #248
Παντα πιστευα οτι ο θυμος ειναι το αντιθετο συναισθημα του φοβου , οπως το αντιλαμβανομαι εγω και συμφωνα και με ερευνες:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_emotions
Basic emotion Basic opposite
Joy Sadness
Trust Disgust
Fear Anger
Surprise Anticipation
Sadness Joy
Disgust Trust
Anger Fear
Anticipation Surprise[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
04-04-2011, 12:14 #249
Αγαπητε Κηπ,ξερεις?Νομιζω οτι τουλαχιστον εγω δεν εχω αναφερθει στην θρησκεια δλδ να δηλωσω Χ.Ο Καθολικος,προτεσταντης,μου σουλμανος,σιχ,ινδουιστης η οτι αλλο υπάρχει,δεν μιλησα για καποιο ρευμα που εχει σαν σημαια το σταυρο η το μισοφεγγαρο η οποιοδηποτε αλλο συμβολο.Μιλησα απλα για Θεο,πιστη αγαπη και για την εκκλησια ως επισης του Θεου...........
Ουσιαστικα οταν μιλαω για Θεο δεν αναφερομαι απαραιτητα στον Χριστιανικο Θεο η υπερασπιζομαι αυτον ως ανωτερο απο τους Θεους αλλω θρησκειων....η θρησκεια εμενα προσωπικα δεν με αφορα με αφορα ομως η πιστη και σε αυτο και μονο αναφερθηκα.......η πιστη ως αρμα που εμενα προσωπικα με προαγει σαν ανθρωπο...........
Περυσι το καλοκαιρι βρεθηκα στον Ναο της Αφαιας στην Αιγινα οπου καποιος διαμαρτυροταν γιατι επρεπε να πληρωσει εισοδο και θυμηθηκα τους πιστους του ΔωδεκαΘεου οπου ουσιαστικα αξιωναν να μπορουν να εκτελουν τα θρησκευτικα τους καθηκοντα οπως οποιοι αλλοι πιστοι διαφορων θρησκειων.......θελω να πω οτι οποιοδηποτε ανθρωπος μπορει να πιστευει οπου θελει και να γινεται σεβαστος για αυτον τον λογο απο τους υπολοιπους χωρις χαρακτηρισμους και διαφορες κορωνες και κρισεις....μονο αυτο..........και φυσικα ειμαι υπερ του να κτιστει Τζαμι στην Αθηνα.................
Διαβαζοντας μερικα ποστ εδω θυμηθηκα την διανοηση της αριστερας οπου ουσιαστικα εξυψωνουν τους εαυτους τους ως μια ελιτ πολυ ανωτερων ανθρωπων και οπου αντιμετωπιζουν τους αλλους ως μαζα με αρκετη υπεροψια(αναρωτιεμαι τι υπάρχει πισω απο αυτην την υπεροψια?)....
Τελος θα συμφωνησω με το στρειδι και θα ανφερθω και εγω στο βιωματικο κομματι περι πιστης οπου αλλωστε ειναι το ζουμι για μενα ολα τα αλλα ειναι απλα κουβεντες..........
04-04-2011, 12:19 #250
και εγω σαν ψυχοθεραπευομενος το ιδιο εχω καταλαβει με την Σοφια,εκτος αν εννοεις Κηπ οτι ο θυμος λειτουργει σαν αντισταθμιστικο συναισθημα απεναντι στον φοβο.Ετσι,το καταλαβαινω αυτο που λες.....οσο για τις ερευνες προσωπικα δεν τις διαβασα εγω προτιμω το εργαστηρι του εαυτου μου..........................
04-04-2011, 12:25 #251
Κι αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.
Βολταίρος
Αυτό ακριβώς κάναμε.
Ντιντερό (απαντώντας στον Βολταίρο)
Πρεπει ακομα μια φορα να διαχωριζουμε την θρησκευτικοτητα και την πνευματικοτητα των ανθρωπων, οπως εκανε ο ανεμος παρακατω. Δλδ αμα δεν ανηκω σε μια θρησκεια, αλλα πιστευω στην υπαρξη ενος ανωτερου οντος, πιστη δεν ειναι αυτη? Τωρα αν εσυ δεν εισαι ουτε religious ουτε spiritual ok, αλλα καπου πριν ειπες οτι δεν δηλωνεις αθεη, αλλα αθρησκη, οποτε πρεπει να τα τονιζουμε αυτα!
Αρα δεν εισαι Χριστιανος, δεν εισαι θρσηκος, εισαι και εσυ spiritual?
04-04-2011, 13:00 #252
Οχι ειμαι Χριστιανος απλως δεν στεκομαι μονο εκει.........π.χ η φιλοσοφια του Ζεν εχει πολλα κοινα με αυτα που διδαξε ο Χριστος και δεν ειναι τυχαιο αυτο,εκανα επισης μια προσπαθεια να διαβασω το Κορανι.......οσο για το θρησκος οχι δεν ειμαι..........τωρα η πνευματικοτητα οπως πολυ σωστα εγραψες εχει διαφορα με την θρησκευτικοτητα το πιστευω απολυτα αλλωστε αυτη ειναι και η διαφωνια μου με τα υπολοιπα μελη........................
04-04-2011, 13:10 #253
Εισαι θρησκος αφου εχεις θρησκεια, εισαι Χριστιανος! Οταν λεω θρησκος δεν εννοω θρησκοληπτος η φανατικος! Εισαι δλδ religious!
Εγω εχω βρει πραγματα που μου αρεσουν και στη διδασκαλια του Χριστου, και του Βουδα, και του Κομφουκιου, και των σαμανων των ινδιανων, και μου αρεσει πολυ η ελληνικη μυθολογια! οποτε τι με κανει αυτο? Δεν ειμαι Χριστιανοβουδιστοπαγανιστ οδωδεκαθειστρια! Γιαυτο λεω spiritual. Xριστιανη μονο να πω οτι ειμαι δε γινεται, γιατι ουτε νηστευω, κοινωναω, εξομολογουμαι, ουτε ταυτιζομαι με ολα οσα γραφονται στα ιερα βιβλια. Οποτε αντι να λεω οτι ειμαι και να υποκρινομαι την καλη Χριστιανη, απο φοβο για θεια τιμωρια (γιατι νομιζω οτι χειροτερο ειναι να υποκρινεσαι κατι που δεν εισαι) και για ποσους αλλους λογους, προτιμω να ειμαι ειλικρινης μπερδεμενη, εχοντας τη δικη μου αποψη για καποια ανωτερη δυναμη, παιρνωντας οτι μου αρεσει απο καθε θρησκεια, ιδεολογια, φιλοσοφια.
04-04-2011, 13:21 #254
Οχι δεν ειμαι θρησκος δεν τηρω την θρησκευτικοτητα στο τυπικο κομματι της πιστευω χωρις φοβο σε Εκεινον και μπορω να αισθανομαι οτι υπάρχει μεσα μου η εξω μου χωρις να γινομαι απαραιτητα κομματι της συγκεκριμενης Θρησκειας δλδ να εκτελω τα θρησκευτικα μου καθηκοντα οπως οριζει η εκκλησια.....ειναι σαφες τωρα? γιατι μπερδευτηκα με αυτο που διαβασα παραπανω....κοινως πιστευω με τον τροπο μου που απορρει απο μεσα μου χωρις πλαισια.........
Επισης δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να ταμπελωθω η ετσι η αλλιως?
04-04-2011, 13:29 #255
εσυ ειπες οτι εισαι χριστιανος, δε σε ταμπελωσε κανενας αλλος. Ο χριστιανισμος ειναι θρησκεια. Τωρα αν θες να πουμε οτι εισαι χριστιανος, αλλα οχι με τη θρησκευτικη εννοια του ορου, απλα πιστευεις στα διδαγματα του Χριστου και χαρακτηριζεις εαυτον χριστιανο οπως οι θρησκευομενοι, κι αυτο δεκτο ειναι. Ολα γινονται σε αυτη τη ζωη. Εισαι χριστιανος σκετο ή καθολικος, ορθοδοξος κτλ?