Οριακη Διαταραχη της προσωπικοτητας: καταλληλοτητα προσωποκεντρικης θεραπειας - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 29 of 29
    Banned
    Quote Originally Posted by λιλιουμ View Post
    στις διαταραχες προσωπικοτητας ειδικευεται η θεραπεια σχηματων.
    Τί είναι αυτό? 1η φορά το ακούω.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Αρ_ιάδνη View Post
    Αυτομισος, δυσκολια διαχωρισμου της πραγματικοτητας απο τους φοβους η τις επιθυμιες, κυκλοθυμικοτητα, δυσκολια αντικειμενικοτητας στην κριση μου ως προς τους ανθρωπους,πολλα κομπλεξ, αδικαιολογητη ευσυγκινησια, (σχεδον) καθημερινη θλιψη ,δυσκολια στο να εμπιστευτω ακριβως λογω της αντιληψης μου οτι δεν μπορω να κρινω αντικειμενικα, νιωθω ενοχες και δεν μπορω να δεχτω την οποιαδηποτε βοηθεια στο οποιοδηποτε πραγμα, ποσω μαλλον να τη ζητησω, αγχος, απισιοδοξια, πανικος στο ενδεχομενο ληψης αποφασεων, ριψοκινδυνες συμπεριφορες, πολυγαμια, ουσιες, και τον τελευταιο χρονο αυτο που βιωνα συχνα ως κριση πανικου συνοδευεται απο αυτοτραυματισμους και γενικα εντονες φαντασιωσεις συνθλιψης του σωματος μου. α και κοντευω να καταστρεψω τη σχεση μου. βεβαια η διαγνωση εινια μεμονωμενη και μετα απο μια μονο συνεδρια οποτε δεν ειναι σιγουρη. και μου ειπε οτι δεν χρειαζομαι φαρμακα. Anyway, ποια η αποψη σου για την προσωποκεντρικη θεραπεια στην περιπτωση που η διαγνωση ειναι εγκυρη?
    Eπειδη καπου ζητησες γνωμη για το τι να κανεις με τη σχεση σου εγω θα σου πω να χωρισεις οσο κ αν πολλοι μπορει να πεσουν να με φανε μ αυτο που σου λεω...

Αν αυτα που περιγραφεις συμβαινουν στο κεφαλι σου θα τον γ@μησεις πολυ τον ανθρωπο!

Το πρωτο πραγμα που θα πρεπει να σε ενδιαφερει αυτη την στιγμη ειναι να φερεις λιγο σε ισορροπια ολα αυτα που περιγραφεις κ να ακολουθησεις καταλληλη αγωγη.

Γνωμη μου ειναι οτι μπορεις να κουμανταρεις σε μεγαλο βαθμο αυτη την παθηση κ να εχεις στο μελλον σχεση/οικογενεια,οχι τωρα ομως!

Senior Member
    μην κολλας τοσο στις ταμπελες ρε μελος! αν η θεραπευτρια σου σε καλυπτει δεν υπαρχει λογος να την απορριψεις...
    εγω ειμαι υπερ της προσωποκεντρικης.. μ' αρεσει σαν κυρια ιδεα πολυ(αν θες σχετικο υλικο με προσωποκεντρικη θεωρια πες μου να στο στειλω με καποιο τροπο)...
    απλως και γω εχω ακουσει οτι σαν μορφη θεραπειας δεν ειναι και η πιο αποδοτικη..
    αν και συνηθως οι θεραπευτες χρησιμοποιουν συνδυασμο προσεγγισεων παρα μονο μια.. τωρα για την δικια σου δεν ξερω
    And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the mousic

Banned
    Quote Originally Posted by mariposa7 View Post
    Τί είναι αυτό? 1η φορά το ακούω.
    Η θεραπεία σχημάτων είναι μια συνθετική προσέγγιση, που συνδυάζει τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία με θεωρίες και τεχνικές από άλλες προσεγγίσεις. Με το συνδυασμό αυτό θεωρείται πως έχει καλά αποτελέσματα σε διαταραχές προσωπικότητας.

Η πιο αποτελεσματική πάντως μέχρι σήμερα για οριακή διαταραχή είναι η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία.

Quote Originally Posted by Αρ_ιάδνη View Post
    Σιγουρα με εχει βοηθησει απλα δεν ξερω σε ποιο βαθμο γιατι δεν εχω μετρο συγκρισης με μια παραλληλη πραγματικοτητα οπου δεν την εβλεπα. Με εχει βοηθησει να εγειρω ερωτηματα που οδηγησαν σε καποιο μεγαλυτερο βαθος αυτογνωσιας, να περιορισω λιγο την απαισιοδοξια μου και να εκφρασω επιτελους σε καποιον τον πον πονο που μου προκαλει η ανεξηγητη ντροπη που νιωθω για τον εαυτο μου, ακομα και να βρω την προελευση του αλλα οχι να τον ξεπερασω. το πιο σημαντικο ειναι οτι με εκανε να εμπιστευω τις προθεσεις της και να μη φοβαμαι οτι πορσποιειται οτι με συμπαθει γιατι αυτη ειναι η δουλεια της. Ισως της προτεινω να κανουμε μαζι γνωσιακη συμπεριφοριστικη θεραπεια αλλα φοβαμαι μια οριοθετημενενη και τυπικη σχεση, θα τη νβιωνα ως ψυχρη.Η φαση ειναι οτι πανω που πιαναμε ροη εγω εφευγα ταξιδι, η ερχονταν διακοπες και μετα ασυνεννοησια για να ξαναρχισουμε επειδη δεν ειχα κινητο, ειχε κι εκεινη γεματο προγραμμ ακαι δεν ειχαμε παντα σταθερη ωρα τη βδομαδα, εχανα και ραντεβου λογω του θεματος που εχω με τη διαχειρηση του χρονου..
    Χμ δεν ξέρω, η θεραπεύτρια σου μπορεί να μην είναι εκπαιδευμένη σε γνωσιακές-συμπεριφορικές μεθόδους. Μπορείς βέβαια να συζητήσεις το όλο θέμα περισσότερο μαζί της. Μην αγχώνεσαι για την ‘οριοθετημένη’ και ‘τυπική-ψυχρή’ σχέση, είναι μύθος. Το καλό κλίμα την ώρα της συνεδρίας και ο ζεστός άνθρωπος είναι κάτι που μπορείς να το βρεις σε κάθε μέθοδο. Ελπίζω να μην εννοείς ότι έχετε πράγματι φιλική σχέση με τη θεραπεύτρια, δηλαδή κι εκτός συνεδρίας παρέα.

Administrator
    κι όμως, οι εύθραστες σχέσεις, χαρακτηριστικό των οριακών προσωπικοτήτων, απαιτούν τη λεπτότητα, την αποδοχή και την βαθιά ενσυναίσθηση ενός έμπειρου προσωποκεντρικού θεραπευτή.Πως να χτιστεί άραγε βαθιά θεραπευτική σχέση, μέγα ζητούμενο στην οριακή, με τον εμπειρικό συνεργατισμό της γνωσιακής, ή με τον παρών-απών θεραπευτή μιας ψυχοδυναμικής προσέγγισης?

Μπορώ να σας βεβαιώσω για την καλή αποτελεσματικότητα της προσωποκεντρικής θεραπείας στις οριακές προσωπικότητες.

Όμως, και πάλι θα πω τούτο: ψυχοθεραπεία όπου υπάρχει χτισμένη σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή, δεν αλλάζει, εις το όνομα στατιστικών που υποδεικνύουν λίγο υψηλότερη ή λίγο χαμηλότερη αποτελεσματικότητα μιας (οποιασδήποτε) προσέγγισης έναντι άλλης.
    Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα στην ψυχοθεραπεία από την πίστη και την ελπίδα του θεραπευόμενου για θεραπεία. Η θεραπεία, έρχεται μέσα από αυτή την εμπιστοσύνη στη σχέση και στη διαδικασία, κι όχι μέσα από τις διάφορες τεχνικές.
    Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.

Senior Member
    πολυ χρησιμη η παρεμβαση του νικου ως ειδικου, μιας και ο καθενας μας ως ασχετος μπορει να παραπλανησει με τις πληροφοριες και τις αποψεις του, αντι να βοηθησει το μελος που ηδη προβληματιζεται για την καταλληλοτητα της μεθοδου που χρησιμοποιειται..

ως η πλεον ασχετη στο θεμα, δεν εχω να προσθεσω τπτ για την μεθοδο ,παρα μονο για την αναγκη να μας εμπνεει εμπιστοσυνη σαν ανθρωπος, οπως και για την επιστημονικη επαρκεια του και την πνευματικη και ψυχικη ισορροπια του ο θεραπευτης, με την οποιαδηποτε μεθοδο...

Senior Member
    ελπιζω να το ειδε αυτο η αριαδνη :)

Παιδια ευχαριστω πολυ για ολες τις απαντησεις σας! Οντως η ψυχολογος μου ακολουθουσε συνδυασμο της προσωποκεντρικης με αλλες προσεγγισεις και συμφωνησε να βαλουμε περισσοτερα στοιχεια απο τη θεραπεια σχηματων, κατι που θα ειναι πειραματικο και προς την εξελιξη και των 2 μας!
    66psy πολυ θα χαιρομουν να μου εστελνες το υλικο που λες.
    mnlog παντως οσο ειμαι μαζι του δεν ειμαι πολυγαμικη, κι αυτο ειναι αποτελεσμα αυθορμητο και οχι προιον καποιας δεσμευσης. επισης εν ελλειψει καποιας ισορροπιας που εκανε απαγορευτικη την εγγυτητα ειχα να κανω κατι συντροφικο και μονογαμικο απο τα 17 μου και τωα που ειμαστε και οι 2 ερωτευμενοι θα ηταν υβρις να σπασουμε. δεν ξερω ισως να εχεις δικιο και να χρειαζεται μια πιο μακροπροθεσμη προσεγγιση του ζητηματος και να χωρισουμε για το καλο μας κτλ αλλα στην τελικη κανεις δεν ακολουθει αυτες τις ωριμες προσεγγισεις οσο ζει ενα -κατα κυριο λογο παρα τα προαναφερομενα ζητηματα- ευτυχισμενο παρων

Senior Member
    In this old house where every door is open
    κι αλλη μας δουλευει εδω περα. πωπω. κανε κατι αλλο.

porque δουλευω εσας λιλιουμ?? μεταξυ της εντονης δυστυχιας και της εντονης ευτυχιας που εναλλασσονται προτιμω οταν ειμαι αισιοδοξη να βλεπω την κατασταση -ειδικα σε σχεση με αυτο το ατομο- ως μια ευτυχια με διαλειμματα παρα το αντιστροφο. παρα την εριστικοτητα σου θα παρω τη συμβουλη σου κυριολεκτικα και θα κανω κατι αλλο. :)

Senior Member
    αν δε μασ δουλευεισ εσυ, σε δουλευει η θεραπευτρια του κωλου που εχεις. ΠΟυ ειναι προσωποκεντρικη και μολις της ειπες για τα σχηματα, σου ειπε ααα καλε ναιιι θα κανει και τετοια θεραπεια. Ναι μωρε ετσι γινεται θα διαβασει κανα βιβλιο schema therapy for dummies και την επομενη θα σου κανει καινουρια θεραπεια. Σκεψου για παραδειγμα πας σε καρδιολογο και τελιακ αποδεικυνεται οτι εχεις νεφρολογικο προβλημα και σου λεει θα διαβασω μια στιγμουλα λιγη νεφρολογια και ελα σε 3 μερες να σε εξετασω και να σε θεραπευσω. Φυγε απο αυτη την αποτυχια ψυχοθεραπευτριας που διαλεξες αν οντως λες αληθεια. Πωπω κουνηστε το κεφαλι σας λιγο. Για καταγγελια ειναι αυτο.

δεν μου ειπε οτι θα αλλαξει τη θεραπεια σε θεραπεια σχηματων, μου ειπε οτι ηδη χρησιμοποιει ψηγματα της θεραπειας σχηματων και οτι -αφου της το ζηταω- μπορει να της δωσει μεγαλυτερη βαση, τοσο οσο, εφοσον δεν ειναι η ειδικευση της και στον βαθμο που την εχει μελετησει, εφαρμοσει και την κατεχει. Το 'πειραματικα" ηταν δικος μου χαρακτηρισμος. Μπορω να αντεξω το υφος σου αλλα μου κανει αρκετα δυσαρεστη την -κατα τ' αλλα εποικοδομητικη- συνομιλια μας. Μην το παρεις ως απαιτηση να αλλαξεις το υφος σου απλα εχε το υποψιν σου.

Senior Member
    αμα καταλαβαινες τι ανοησιες σου λεει μπορει να ειχες χειροτερο υφος.. Σε σωζει η αγνοια. Η προωποκεντρικη θεραπευτρια χρησιμοποιει ηδη "ψηγματα" της θεραπειας σχηματων. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Administrator
    η αλήθεια είναι πως η προσωποκεντρική δεν συνδυάζεται με άλλη θεραπεία.
    Εάν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, τότε πρόκειται για επίφαση προσωποκεντρικής.

Παραμένει όμως, πάνω από όλα, το εξής: ψυχοθεραπευτής με τον οποίο έχουμε χτισμένη σχέση εμπιστοσύνης, δεν τον αλλάζουμε.
    Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.

Page 2 of 2 FirstFirst 12